skip to Main Content
Newphotofilarm

Φιλαρμονική Κεφαλληνίας: Γιατί κλείσαμε την Μπάντα – Δεν μας στήριξε ο Δήμος

filarmonikh_old


Προς τους Δημότες του Δήμου Κεφαλονιάς

Κυρίες & Κύριοι, Το .Σ. της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας με το υπ’αριθ. 737/4-2-2011 έγγραφό του προς το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την πρώτη του συνεδρίαση είχε παρακαλέσει όταν έρθει στο τραπέζι προς συζήτηση το θέμα ‘’ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ’’ να λάβει υπόψη του τις δύο ιστορικές Φιλαρμονικές της Κεφ/νιάς ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ & ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ, οι οποίες είναι οι παλαιότερες των Ιονίων Νήσων & της Ελλάδος.Με ιδιαίτερη χαρά είδαμε ότι έστω και αργά ο Δήμος αποφάσισε με την υπ’αριθ.95/2016 απόφαση του Δ.Σ. να επιχορηγήσει την Φιλαρμονική Σχολή ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ με το ποσό των 10.000 ευρώ. Είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια γι’ αυτή του την απόφαση. Παράλληλα όμως δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την επί σειρά ετών στάση του Δήμου έναντι της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφ/νίας η οποία από της ιδρύσεώς της ( 7η Μαΐου 1838 ) μέχρι τις ημέρες μας με την Μπάντα της και όχι μόνο ήταν και είναι παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις του τόπου (εθνικές-θρησκευτικές-καλλιτεχνικές) συμβάλλοντας τα μέγιστα στα πολιτιστικά δρώμενα.

Η διατήρηση από την Σχολή του μουσικού σώματος (ΜΠΑΝΤΑ) ήταν ηθική υποχρέωση έναντι της ιστορίας της Σχολής μας και του τόπου.

Τα γενικότερα της έξοδα περίπου 25.000€ το χρόνο (μισθός μαέστρου, ασφαλιστικές εισφορές, επισκευής οργάνων, στολών, αναλώσιμα, ΔΕΗ θέρμανση κλπ. λειτουργικά) εκαλύπτοντο από το ενοίκιο του καταστήματος και από χορηγίες των ιδρυμάτων Υπατίας Δεστούνη και Αντύπειου κληροδοτήματος. ΈΣΟΔΑ η Μπάντα δεν είχε ποτέ.

Τα τελευταία χρόνια η Σχολή μας αντιμετωπίζει οξύτατο οικονομικό πρόβλημα λόγω της οικονομικής κρίσης η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσουν οι χορηγίες και να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των παιδιών του ωδείου μας , το δε ενοίκιο του καταστήματος (12000€ ετησίως) να μην επαρκεί να καλύψει τους ετήσιους φόρους που μας επέβαλε το κράτος 14745,80€ (ΕΝΦΙΑ 10874,69€ + 3871,11€ = 14745,80€).

Όπως ήταν καθήκον μας το Δ.Σ. της Σχολής δεν αδράνησε αλλά πολύ έγκαιρα κινήθηκε προς πάσα κατεύθυνση προς εξεύρεση οικονομικών πόρων ( ιδιώτες, φορείς, ιδρύματα, ομογένεια και πρωτίστως στην τοπική αυτοδιοίκηση κατ’ επανάληψη).
Παραδόξως ουδείς ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα έστω και με ένα μικρό ποσό, και οδηγηθήκαμε μοιραίως στην αναστολή της λειτουργίας της Μπάντας.

Επειδή από τις 12/8/2015 που ανέστειλε την λειτουργία της η ΜΠΑΝΤΑ μέχρι και σήμερα διάφοροι συμπολίτες ρωτούν τα μέλη του Δ.Σ. μας γιατί έκλεισε η Μπάντα μας και αν ζητήσαμε από το Δήμο ενίσχυση για να μη συμβεί αυτό, δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα όλα όσα στοιχειοθετούν τα όσα προαναφέραμε. Αγαπητοί συμπολίτες μας δεν παραλείπουμε να υπογραμμίσουμε ότι κατά την γνώμη μας ο Δήμος είχε την ηθική υποχρέωση να στηρίξει την Μπάντα της Σχολής, δεδομένου ότι από το 1838 μέχρι και το 1994 (156 χρόνια) ήταν το μουσικό σώμα που ψυχαγωγούσε την πόλη μας και συνέχισε και όταν ο Δήμος απέκτησε δική του Μπάντα να συμβάλλει στα πολιτιστικά δρώμενα.

Πέραν όμως της ηθικής του υποχρέωσης δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το έτος 2006 και 2007 που το Δημοτικό Θέατρο ήταν κλειστό λόγω των εργασιών που εγίνοντο, η Σχολή ικανοποίησε το αίτημα του Δήμου και παραχώρησε την αίθουσα συναυλιών της όπου και εξυπηρετήθηκαν όλες οι εκδηλώσεις του Δήμου ( 250 χρόνια Αργοστόλι πρωτεύουσα Κεφ/νιας κλπ.) χωρίς να ζητήσουμε γι’ αυτό ανταλλάγματα.

Περιμέναμε λοιπόν την ώρα που η Σχολή είχε ανάγκη την στήριξη του Δήμου οι διοικούντες αυτόν να φερθούν όπως και η Σχολή βοήθησε όταν αυτό της ζητήθηκε.

Ο τόπος έχει ανάγκη από ειλικρινείς συνεργασίες για να πάει μπροστά. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.

Το Δ.Σ. της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας.

Σχετικά άρθρα

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top