skip to Main Content
Astrazeneca Shutterstock 1858765006 (Copy)

«Υπάρχει κίνδυνος θρόμβωσης από το εμβόλιο της AstraZeneca

Γαλλική υπηρεσία ελέγχου φαρμάκων: – Πέθαναν νέοι άνθρωποι»

Η γαλλική υπηρεσία ελέγχου φαρμάκων στη Γαλλία επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δύναται να προκαλέσει θρόμβωση και μάλιστα σε νεαρούς ανθρώπους χωρίς βεβαρημένο ιστορικό, κάποιοι από τους οποίους κατέληξαν. 

Παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει σε αυτό κι αρνείται να παραγγείλει άλλα εμβόλια, όπως το ασφαλές ρωσικό (που παραγγέλνει μέχρι και το Βερολίνο),  προτιμώντας να εμβολιάσει τον πληθυσμό με αμφιβόλου ασφάλειας εμβόλια παρά να δυσαρεστήσει Βρυξέλλες & Ουάσιγκτον αλλά και την ίδια την AstraZeneca για χάρη της οποίας μάλιστα (σε μία περίεργη κίνηση) «χάρισε» μέχρι και εμβόλια της Moderna. 

Γιατί τέτοια επιμονή στη συγκεκριμένη εταιρία άραγε; 

Η επιβεβαίωση της ANSM έγινε μετά τη γνωστοποίηση νέων περιστατικών που καταγράφηκαν στη χώρα. 

Η ANSM, υπογραμμίζοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «εντοπίστηκαν 9 περιστατικά θρομβώσεων στις μεγάλες αρτηρίες, κυρίως στον εγκέφαλο, που μπορεί να σχετίζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα».

Πρόκειται για 6 περισσότερα ανάλογα συμβάντα, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Μεταξύ των 9 περιστατικών, τα δύο ήταν θανατηφόρα και αναφέρθηκαν στο χρονικό διάστημα από τις 12 έως τις 18 Μαρτίου. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ένας φοιτητής από τη Ναντ, που πέθανε στις 18 Μαρτίου, λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό του, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ANSM, στην οποία τονίζεται ότι συνεχίζεται η κλινική έρευνα ως μέρος δικαστικής έρευνας. 

Σημειώνεται ότι τα περιστατικά θρομβώσεων έλαβαν χώρα, κατά μέσο όρο, 8,5 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, σε άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό ασθενειών. Τα 7 από τα τα 9 άτομα ήταν κάτω των 55 ετών, ενώ μόλις τα 2 ήταν άνω.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ANSM ανακοίνωσε ότι συνιστά το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται σε ανθρώπους άνω των 55 ετών καθώς μέχρι τώρα η πλειονότητα των περιστατικών θρομβώσεων έχουν σημειωθεί σε νεαρότερες ηλικίες. 

Συνολικά, 1,4 εκατ. εμβόλια της AstraZeneca  χορηγήθηκαν στη Γαλλία μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Από αυτά, σε 5.700 περιπτώσεις καταγράφηκαν παρενέργειες, ωστόσο η μεγάλη πλειονότητα αφορούσαν συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης, συχνά μεγάλης έντασης (πυρετός και πονοκέφαλος), καθώς και μυϊκούς πόνους. 

Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αντάλλαξε 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Moderna (τις οποίες χάρισε στη Γερμανία) με τα φτηνά εμβόλια της AstraZeneca δεν πτοείται καθόλου και συνεχίζει να τους εμβολιάζει όλους με «ό,τι κάτσει». 

Επίσης τη στιγμή που όλες οι χώρες, μέχρι και το Βερολίνο, παραγγέλνουν τα ασφαλή ρωσικά εμβόλια Sputnik-V, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να το κάνει προτιμώντας να εμβολιάσει τον πληθυσμό με εμβόλια αμφιβόλου ασφάλειας παρά να «δυσαρεστήσει» την Ουάσινγκτον! 

Σύρος: «Εγκεφαλικό από θρόμβους» έπαθε άντρας που έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca – Κατέρρευσε σε λίγα λεπτά!

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε χθες στη Σύρο, καθώς 60χρονος που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με συγγενή του έπαθε βαρύ εγκεφαλικό λίγα λεπτά αργότερα και το βράδυ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Αθήνα.

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία ελέγχου φαρμάκων το εμβόλιο της AstraZeneca δύναται να προκαλέσει θρόμβους και εγκεφαλικό. Οι συγγενείς του άτυχου 60χρονου υποδεικνύουν ως υπαίτιο το εμβόλιο. Περιέργως η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει ιδιαίτερα στο εμβόλιο αυτό παρόλο που πολλά ευρωπαϊκά κράτη το έχουν κρίνει ως πιθανώς επικίνδυνο. 

Όπως υποστηρίζει το τοπικό σάιτ logotypos.gr , ο 60χρονος Π.Δ. ο οποίος την Παρασκευή το πρωί έκανε το εμβόλιο της Astra Zeneca , σε προγραμματισμένο ραντεβού,  στο εμβολιαστικό Κέντρο του ΙΚΑ και  λίγο αργότερα κατέρρευσε στο σπίτι του με αποτέλεσμα να διακομισθεί στο Νοσοκομείο της Σύρου δίχως τις αισθήσεις του και αργά το βράδυ, με αεροδιακομιδή,  σε νοσοκομείο της Αθήνας.

«10 με 12 είχε ραντεβού  στο ΙΚΑ για τον εμβολιασμό του. 10:30 έκανε το εμβόλιο της Astra, παρέμεινε 20 λεπτά περίπου στο χώρο και εν συνεχεία τον άφησαν να φύγει» δηλώνει  στο logotypos.gr, ο γαμπρός του προσθέτοντας:

«Πήρε τη μηχανή του και κατευθύνθηκε  στο σπίτι του στην Ντελαγκράτσια. Μόλις μπήκε μέσα, πήγε να κάνει έναν καφέ και κατέρρευσε. Ευτυχώς βρισκόταν εκεί  η σύζυγος του  και κάλεσε βοήθεια. Ήρθε ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διέγνωσαν βαρύ εγκεφαλικό. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε υπάρχουν δύο ειδών εγκεφαλικά. Τα αιμορραγικά, από σπάσιμο αγγείου, και τα ισχαιμικά που δημιουργούνται από θρόμβους.

Απ’ ότι έδειξε η αξονική δεν είναι αιμορραγικό. Εμείς δεν είμαστε γιατροί αλλά  συνδυάζουμε τα γεγονότα. Λόγω του  ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει κατηγορηθεί ότι δημιουργεί θρόμβους, όλοι οι συγγενείς τα συνδυάσανε και λένε ότι μπορεί να’ ναι απ’ αυτό… Η λογική λέει ότι είναι αυτό. Αλλά και να ξεκινούσε κάτι το επιδείνωσε το εμβόλιο. Φυσικά με κάθε επιφύλαξη τα λέμε αυτά.  Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν, όμως είναι τέτοιες οι συγκυρίες και οι συμπτώσεις που φαίνεται ότι το εμβόλιο μπορεί να ήταν και η αιτία».

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του γιού του 60χρονου, o οποίος θα μεταβεί αύριο στην Αθήνα με τακτική συγκοινωνία αφού δεν του επετράπη να τον συνοδεύσει στο ελικόπτερο: «Με κάθε επιφύλαξη, χωρίς να είμαστε ειδικοί και χωρίς να θέλουμε να ρίξουμε ευθύνες , τα γεγονότα μας κάνουν να λέμε  ότι φταίει το εμβόλιο».

Παρεμφερής και η τοποθέτηση τού αδελφού του ασθενούς: «Ήμουν μαζί του όταν έκανε το εμβόλιο….  Μια χαρά ήτανε όταν είμαστε μαζί, δεν είχε τίποτα συμπτώματα. Ήπιαμε ένα καφέ, γιατί παρέμεινε για ένα 20λεπτο στο Κέντρο Υγείας και πήγε σπίτι του. Καβάλησε τη μηχανή του και πάλι καλά που δεν του συνέβη αυτό κατά την ώρα της οδήγησης, να σκοτωθεί».

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top