skip to Main Content
1 Λευτέρης Κρητικός (Copy)

Υγεία στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη:

Ο μεγάλος ασθενής-8 ερωτήματα στον Βουλευτή Π. Καππάτο & τον Διοικητή του Νοσοκομείου Δ. Μαρτίνη

Ν.Ε. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ 

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, 8-9-2021

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ

Πριν από λίγες ημέρες, η μοναδική αναισθησιολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς λιποθύμησε, κατέρρευσε μέσα στο νοσοκομείο λόγω υπερκόπωσης.. Η ιατρός αυτή καλύπτει εδώ και πολύ καιρό με ευσυνειδησία και επαγγελματισμό όλες τις ανάγκες του Νοσοκομείου που αφορούν τα χειρουργεία, την μονάδα Covid και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Δεν υπάρχει όμως άλλος αναισθησιολόγος στο νησί. Η μοναδική ιατρός εφημερεύει συνεχώς με αποτέλεσμα την εξουθένωσή της. Το περιστατικό αυτό αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Είναι ένα μόνο μικρό δείγμα της πολύ δύσκολης κατάστασης που επικρατεί με την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς.

Στο Νοσοκομείο επίσης, υπάρχει μόνο μία πνευμονολόγος, που είναι υπεύθυνη για την λειτουργίατης μονάδας Covid δυναμικότητας 10 κλινών. Και η πνευμονολόγος εφημερεύει συνεχώς, καθώς δεν υπάρχει πνευμονολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στην πολύπαθη Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου. Από τις τέσσερις οργανικές θέσεις του νοσοκομείου σε παθολόγους, μόνο η μία ήταν καλυμμένη. Οι τρεις ήταν κενές καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας. Η μοναδική βοήθεια ήταν η μετακίνηση ιατρών παθολόγων από γειτονικά νοσοκομεία της Πάτρας και του Πύργου. Οι παθολόγοι έρχονταν με απόσπαση στο Αργοστόλι, έμεναν για 1 με 2 εβδομάδες και στην συνέχεια επέστρεφαν στην οργανική θέση τους. Η κατάσταση όμως έγινε ακόμα χειρότερη από 1 Σεπτέμβρη, καθώς ο μοναδικός μόνιμος παθολόγος του νοσοκομείου τέθηκε σε αναστολή εργασίας λόγω του μη εμβολιασμού του αφήνοντας το νοσοκομείο χωρίς κανέναν παθολόγο.

Το Υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ επιλέγοντας την γνωστή τακτική των μπαλωμάτων με μετακινήσεις ιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, μετακίνησε πριν από λίγες ημέρες έναν ιατρό από το Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο» και έναν από το Κέντρο Υγείας Αργοστολίου (πρώην ΙΚΑ) με σκοπό την μερική αποκατάσταση της λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι. Παράλληλα, η Διοίκηση του Νοσοκομείου εξέδωσε προκήρυξη για την πρόσληψη ιδιώτη παθολόγου με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) ώστε να εργασθεί προσωρινά στο νοσοκομείο για την κάλυψη των αναγκών της Παθολογικής Κλινικής. Οι πρακτικές αυτές όμως δεν λύνουν μόνιμα το πρόβλημα ούτε εξασφαλίζουν την μελλοντική λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής.

Πρόβλημα δημιουργήθηκε και όσον αφορά την λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, όπως είχε έγκαιρα αναδείξει η Ν.Ε. ΚΙΝ.ΑΛ. Κεφαλονιάς και Ιθάκης πριν από λίγες ημέρες. Το πρόβλημα σχετίζεται με την ανεπάρκεια του μειωμένου νοσηλευτικού προσωπικού να εξυπηρετήσει τον αυξημένο αριθμό ασθενών που χρειάζονται αιμοκάθαρση ανά 2 ημέρες. Εκφράζονται φόβοι ότι ορισμένοι ασθενείς θα χρειασθεί να μετακινηθούν σε νοσοκομεία στην ηπειρωτική Ελλάδα για αιμοκάθαρση. Το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς είναι υποστελεχωμένο εδώ και αρκετά χρόνια με τις ελλείψεις να αφορούν κυρίως πνευμονολόγους, παθολόγους και αναισθησιολόγους, δηλαδή ειδικότητες ιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Το Νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί παρά τις τραγικές ελλείψεις, κυρίως χάρη στην ευσυνειδησία, τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Όμως η νέα μείωση προσωπικού λόγω των αναστολών εργασίας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021, προκήρυξη για την πρόσληψη ιατρών σε δημόσιες δομές υγείας για την κάλυψη των κενών που προέκυψαν λόγω αναστολών εργασίας. Η προκήρυξη αυτή περιλαμβάνει την πρόσκληση ενδιαφέροντος για πρόσληψη 2 παθολόγων και 2 αναισθησιολόγων για το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς και για 2 παθολόγων στο Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου. Δυστυχώς όμως στην Κεφαλονιά, συχνά ακούμε για προκηρύξεις θέσεων ιατρών στο Νοσοκομείο, αλλά νέους γιατρούς δεν βλέπουμε να έρχονται στο νησί μας. Όσο λοιπόν δεν προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό για το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, τόσο θα αρκούμαστε σε πρακτικές μπαλώματος των αναγκών με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες μονάδες υγείας είτε εντός ή εκτός της Κεφαλονιάς προς το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι.  Η μετακίνηση ιατρών από μονάδες υγείας όπως το Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου και το Κέντρο Υγείας Αργοστολίου αφενός δεν λύνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς και αφετέρου δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την λειτουργία των υπόλοιπων μονάδων υγείας στο νησί. Έτσι αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο η παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης από το Νοσοκομείο στο Ληξούρι και τα Κέντρα Υγείας σε Αργοστόλι και Σάμη και τελικά επιβαρύνεται και πάλι το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, καθώς καταλήγουν στο Αργοστόλι περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν επαρκώς σε μια πρωτοβάθμια μονάδα υγείας του νησιού και να μην φθάσουν στο νοσοκομείο.

Παράλληλα, η υποστελέχωση και η διαρκής υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ληξουρίου και των Κέντρων Υγείας στη Σάμη και το Αργοστόλι, αυξάνουν και τις ανάγκες για τις διακομιδές ασθενών προς το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς. Το ΕΚΑΒ στην Κεφαλονιά έχει μεγάλες ελλείψεις και τα ασθενοφόρα παραμένουν ακινητοποιημένα αφού δεν υπάρχει προσωπικό (οδηγοί, τραυματιοφορείς). Η ένδεια προσωπικού γίνεται ακόμα μεγαλύτερη λόγω αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων στο ΕΚΑΒ που υπάγονται στην 6η ΥΠΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάθε στιγμή της ημέρας διαθέσιμο από ένα ασθενοφόρο σε Αργοστόλι, Ληξούρι και Σάμη. Το δύσβατο και ορεινό οδικό δίκτυο του νησιού δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την διαδικασία των διακομιδών των ασθενών.  Έτσι ολοένα και πιο συχνά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών ασθενών που περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο να τους πάει στο νοσοκομείο ή ασθενών σε σοβαρή κατάσταση που μεταφέρονται στο νοσοκομείο με ιδιωτικά αυτοκίνητα ή ακόμα και επάνω σε καρότσες αγροτικών οχημάτων. Η κατάσταση αυτή παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες, ντροπιάζει το νησί μας και υπονομεύει κάθε προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης.

Τέλος, μας εξοργίζει το γεγονός ότι δεν έχει γίνει εδώ και 2 χρόνια καμία απολύτως ενέργεια για την λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δυναμικότητας 5 κλινών που δώρισε το Ίδρυμα Βεργωτή. Έτσι το νοσοκομείο στο νησί μας, σε αντίθεση με γειτονικά νησιά όπως η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος, δεν έχει την δυνατότητα για νοσηλεία βαριών κλινικών περιστατικών. Η μόνη λύση είναι πλέον η διακομιδή των ασθενών με πλωτά ή εναέρια μέσα σε νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σχεδόν κάθε ημέρα υπάρχει ανάγκη για διακομιδή ασθενούς στην Πάτρα, τα Ιωάννινα ή την Αθήνα ενώ τα μηχανήματα της ΜΕΘ στο Αργοστόλι αφήνονται να σκουριάζουν αχρησιμοποίητα. Ακούμε συνέχεια υποσχέσεις αλλά στην ουσία τίποτα δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση της λειτουργίας της ΜΕΘ στο Αργοστόλι. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς και τις υπόλοιπες δομές υγείας του νησιού μας αυτή τη στιγμή. Έτσι αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η πανδημία ανέδειξε την γύμνια του ΕΣΥ που συνεχώς αποψιλώνεται από προσωπικό. Ανέδειξε την ανάγκη για την ενίσχυσή του καθώς μόνο το ΕΣΥ στάθηκε στην πρώτη γραμμή κατά την διάρκεια της πανδημίας χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού, την ώρα που οι ιδιωτικές κλινικές δοξάσθηκαν κρυπτόμενες. Παρόλα αυτά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική προσπάθεια για την πρόσληψη προσωπικού και την ενίσχυση των δομών υγείας στην χώρα μας. Αντίθετα βλέπουμε το ΕΣΥ να αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο καθώς η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την αναπλήρωση των κενών που προέκυψαν λόγω αναστολής εργασίας και επιδόθηκε απλά σε μια επίδειξη δύναμης απέναντι στους υγειονομικούς που μας καλούσε να χειροκροτήσουμε πέρισυ.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση με τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε μαζί σε άσχετο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, ανοίγει την κερκόπορτα της άλωσης του ΕΣΥ από ιδιώτες εργολάβους. Η κυβέρνηση ενώ δεν ενισχύει επαρκώς το ΕΣΥ με προσωπικό και εξοπλισμό, επιλέγει να παραχωρήσει υπηρεσίες του ΕΣΥ σε ιδιώτες. Η κίνηση αυτή μας κάνει να αμφιβάλλουμε για ακόμα μία φορά κατά πόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει να ενισχύσει τη δημόσια υγεία. Στην πραγματικότητα βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας μια συνεχής πορεία υποβάθμισης της δημόσιας υγείας στην χώρα. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά επανέρχονται ξανά σχεδιασμοί για το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων την ώρα που η πανδημία καλπάζει και πάλι. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προανήγγειλε το κλείσιμο νοσοκομείων που βρίσκονται σε μικρή χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους. Αυτή η εξέλιξη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του Γενικού Νοσοκομείου Ληξουρίου. Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για περαιτέρω υποβάθμιση.

Ερωτώνται, ο Διοικητής της 6η ΥΠΕ, ο Διοικητής του Γ.Ν. Κεφαλονιάς και ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης:

  1. Πώς θα γίνει η κάλυψη των κενών σε Παθολόγους και Αναισθησιολόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα της προκήρυξης του Υπουργείου Υγείας;
  2. Τι θα συμβεί εάν κανένας ιατρός δεν δηλώσει ενδιαφέρον στην προκήρυξη αυτή να έρθει στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς; Υπάρχει εναλλακτική λύση για την κάλυψη των λειτουργικών κενών σε προσωπικό;
  3. Υπάρχει μέριμνα για την πρόσληψη Πνευμονολόγου για το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς; Το νοσοκομείο λειτουργεί μόνο με έναν πνευμονολόγο.
  4. Έχουν γίνει ενέργειες για την λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ); Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Μονάδας;
  5. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με πόσο προσωπικό λειτουργεί; Το προσωπικό αρκεί να καλύψει τους 30 ασθενείς των νησιών μας που χρειάζονται αιμοκάθαρση;
  6. Έχουν γίνει ενέργειες για την πρόσληψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ στην Κεφαλονιά; Πόσα πληρώματα του ΕΚΑΒ υπηρετούν σε κάθε βάρδια; Πόσα ασθενοφόρα κυκλοφορούν στο νησί;
  7. Πως καλύπτονται τα κενά που προέκυψαν στο ΓΝ Ληξουρίου και το Κέντρο Υγείας Αργοστολίου (πρώην ΙΚΑ) από την μετακίνηση προσωπικού προς την Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι; Η μετακίνηση αυτή θα είναι μόνιμη;

8. Σχεδιάζεται από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας η υποβάθμιση ή το κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top