Κάπως έτσι, για να αποφευχθεί η «ρετσινιά» και οι κατηγορίες του τύπου «αφήνετε χιλιάδες υποθέσεις να παραγραφούν», με αλλεπάλληλες παρατάσεις ο ελεγκτικός μηχανισμός βρίσκεται εγκλωβισμένος σε υποθέσεις – φαντάσματα , χωρίς να έχει την πρακτική δυνατότητα να τις διεκπεραιώσει στο σύνολό τους.
Το ερώτημα παραμένει, ποιος θα αναλάμβανε την πολιτική ευθύνη να τις αφήσει να «πεθάνουν» όπως είχε διαμηνύσει το κουαρτέτο των δανειστών, ζητώντας να μπει φρένο στο σπορ των αλλεπάλληλων παρατάσεων παραγραφής υποθέσεων το οποίο έχει πολλές φορές αρνητικά για το δημόσιο αποτελέσματα , όταν οι υποθέσεις φτάνουν – μετά από χρόνια- στα δικαστήρια.
Σε αυτό το φόντο, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής,δεν διαφοροποιήθηκε.
«Πατώντας» σε αντίστοιχη εγκύκλιο του 2013 (όταν ΓΓΔΕ ήταν ο Χάρης Θεοχάρης) έστειλε εγκύκλιο στον ελεγκτικό μηχανισμό με την οποία ζητά να εκδοθούν μαζικές εντολές ελέγχου για υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου, οι οποίες παραγράφονται -κανονικά- στις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις νόμου, η έκδοση εντολής ελέγχου πριν το χρόνο παραγραφής της υπόθεσης συνεπάγεται αυτόματη παράταση του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής του φόρου για δύο ακόμα χρόνια. Πρακτικά λοιπόν η έκδοση εντολής ελέγχου, οδηγεί σε παράταση του χρόνου παραγραφής των υποθέσεων αυτών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Ποιοι θα λάβουν γράμμα
Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΔΕ, ο προϊστάμενος της κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας θα αναθέσει προς έλεγχο, δύο υποθέσεις σε κάθε ελεγκτή με συγκεκριμένα κριτήρια.
Η επιλογή των υποθέσεων για τις οποίες θα δρομολογηθεί ο έλεγχος θα γίνει με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, συνεκτιμώντας τη δυνατότητα είσπραξης των ποσών που θα βεβαιωθούν.
Ο Προϊστάμενος αφού αξιολογήσει τις υποθέσεις κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών, μεταβιβάσεων, εμπορικών ελέγχων κλπ. καλείται να επιλέξει τις πλέον σοβαρές, μεταξύ των οποίων υποθέσεις:
· φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ
· φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή πρώτης κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.
· φορολογίας κληρονομιών – δωρεών – γονικών παροχών , στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο),
· ειδικού φόρου ακινήτων (οφ σορ), ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.
Παράλληλα με την έκδοση της εντολής ελέγχου ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας θα αποστείλει με συστημένη επιστολή, γνωστοποίηση στον ελεγχόμενο με την πληροφορία ότι έχει επιλεγεί προς έλεγχο, αναφέροντας τον αριθμό της εντολής και την ημερομηνία έκδοσης αυτής.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο Πιτσιλή, οι υπόλοιπες υποθέσεις Φορολογίας Κεφαλαίου, οι οποίες παραγράφονται και οι οποίες δεν θα χρεωθούν προς έλεγχο, θα αρχειοθετηθούν (ως παραγεγραμμένες) χωρίς να θεωρηθούν ως περαιωθείσες «(κάτι που – όπως πληροφορούμαστε – συμβαίνει)», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Παρατάσεις και για λίστες
Παράλληλα με βάση διατάξεις νόμου οι οποίες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή, ορίζεται ότι παρατείνονται κατά ένα έτος οι προθεσμίες παραγραφής που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2016 και αφορούν υποθέσεις για τις οποίες έχουν -ή θα εκδοθούν έως τότε- εκδοθεί εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου, έρευνας ή επεξεργασίας ή εντολές και αιτήματα διερεύνησης από δικαστική ή φορολογική ή ελεγκτική αρχή, καθώς και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
Οι υποθέσεις οι οποίες μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στις εφορίες και τις λοιπές υπηρεσίες της ΓΓΔΕ, παραμένουν ανοιχτές για έλεγχο για τρία ακόμα χρόνια.
Πηγή: euro2day.gr