skip to Main Content
WATER SUPPLY (1) (Copy)

Τσελέντης: Ο μεγάλος σεισμός που θα γίνει και οι… τραγουδιάρες του Δήμου Κεφαλονιάς

Ότι θα κάνει σίγουρα μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα, μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια επανέλαβε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή του δημοσιογράφου Σάκη Βούτου, «Το Βήμα του Πολίτη».

Ο κ. Τσελέντης είπε για την ακρίβεια τα εξής: «Θα τον κάνει σίγουρα (έναν μεγάλο σεισμό), γιατί τα ποσοστά της ενέργειας είναι τεράστια πλέον και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Δεν φωτογραφίζω όμως περιοχές».

Πάντως πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν επηρεάζεται από τους σεισμούς της Ιταλίας ενώ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι τα Ιόνια Νησιά, λόγω της έντονης σεισμικότητας που αντιμετωπίζουν, έχουν θωρακιστεί πάρα πολύ καλά. 

Σχολιάζοντας μάλιστα τον σεισμό της Ιταλίας πρόσθεσε ότι χωριό με παλιά σπίτια που βρισκόταν πολύ κοντά στο επίκεντρο δεν έπαθε τίποτα γιατί οι αρχές είχαν βρει τα κονδύλια και είχαν θωρακίσει τα σπίτια. Σε αντίθεση με ότι έγινε σε γειτονικά χωριά που κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν.

Ο κ. Τσελέντης διέψευσε υποτιθέμενες δηλώσεις του καθηγητή Βαρώτσου, λέγοντας ότι ανά καιρούς κυκλοφορούν στο διαδίκτυο παλαιότερες δηλώσεις σχετικά με τους σεισμούς που πλασάρονται ως σημερινές.

Το μπαλάκι για τα δημόσια κτήρια πάει στους Δήμους

Ενδιαφέρον είχαν τα όσα είπε επίσης για τα δημόσια κτήρια, τόσο στην Κεφαλονιά, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι μόνο το 15% των δημοσίων κτηρίων έχουν ελεγχθεί και είπε ότι αυτοί που θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να συνεχιστεί ο έλεγχος είναι οι Δήμοι.

«Ο κάθε δήμαρχος, ο κάθε δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε ελέγχους με τα κλιμάκια των μηχανικών τα οποία έχει στο δημαρχείο. Να υποδείξει ποια κτήρια (σ.σ. ιδιωτικά & δημόσια) έχουν το πρόβλημα και μετά, στις κραυγαλέες περιπτώσεις, να φωνάξεις τους ιδιοκτήτες και να προχωρήσουν στις επιδιορθώσεις».

3 κλαρίνα λιγότερα… και θα γίνουν οι έλεγχοι

Συνεχίζοντας, και απαντώντας στο πού μπορούν να βρουν οι δήμοι τα χρήματα, είπε χαρακτηριστικά:

«3 σουαρέ και 3 βεγγέρες λιγότερες να γίνουν, 3 κλαρίνα λιγότερα με την κάθε… τραγουδιάρα, αυτά τα λεφτά φτάνουν για να στείλουμε 2 μηχανικούς του Δήμου και να ξεκινήσουν. Οι μηχανικοί μας είναι τόσο φιλότιμοι στην Κεφαλονιά, και σ’ όλη την Ελλάδα, που ακόμα και στον ελεύθερο χρόνο τους θα θέλουν να προσφέρουν κι εκείνοι σ’ αυτή την προσπάθεια. Χρειάζεται οργάνωση όμως όλο αυτό».

Αν ήταν για… τραγουδιάρες θα έβρισκαν λεφτά

Στη συνέχεια ο κ. Τσελέντης προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες για τον Δήμο Κεφαλονιάς, κάνοντας λόγο για αναλγησία, μιλώντας για έναν μόνιμο σεισμολογικό κέντρο που θέλησε να δημιουργήσει στο Φισκάρδο, βρίσκοντας μάλιστα και την απαραίτητη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.
«Επειδή το Φισκάρδο είναι κοντά σε όλα τα μεγάλα ρήγματα που ξεκινούν από τη Λευκάδα και φτάνουν μέχρι κάτω στο Ληξούρι, έβγαλα ένα μεγάλο πρόγραμμα, γύρω στις 380.000 για να κάνω ένα μοναδικό κέντρο, μόνιμο … και να το εγκαταστήσω εκεί».
Μιλώντας γι’ αυτό το κέντρο είπε ότι πρόκειται για μία συστοιχία από ραντάρ και μια εγκατάσταση σημαντικών οργάνων μοναδική στον κόσμο.
«Ξέρετε ότι παιδευόμουν 8 μήνες με τις τοπικές αρχές για μια στοιχειώδη βοήθεια; Για να μου δώσουν ένα κοντέινερ, να σκάψουν ένα χαντάκι, να περιφράξουν κάτι… Δεν έκαναν τίποτα».
Κλείνοντας πρόσθεσε ότι αν έφερνε μια… «τραγουδιάρα στην κεντρική πλατεία του Φισκάρδου… τότε θα άνοιγαν όλες οι πόρτες και όλοι οι δρόμοι».
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Τσελέντη στον Σάκη Βούτο

 

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top