skip to Main Content
Ap 17290583807945 1 (Copy)

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Τσίπρας-Τραμπ: Πληρώνουμε 2,4 δισ. για τα F-16 -Τι

παίρνουμε

Τσίπρας-Τραμπ: Πληρώνουμε 2,4 δισ. για τα F-16 -Τι παίρνουμε

Οι επενδύσεις, η ανανέωση του στόλου των F-16, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και η στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Σούδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. 

Με σαφή τρόπο, ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να δώσει το στίγμα των προσδοκιών των ΗΠΑ από την Ελλάδα. Οπως έσπευσε να προαναγγείλει εξαρχής, από τις πρώτες δηλώσεις on camera στο οβάλ γραφείο «θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας, θα συζητήσουμε και επιπλέον τρόπους για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς».

Πόσο θα στοιχίσει η αναβάθμιση των F16

Ο Ντ. Τραμπ φρόντισε μάλιστα να το διευκρινίσει: «Συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς όπως είναι η αναβάθμιση του στόλου των F-16».

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Είμαι βέβαιος για τη στρατηγική συνεργασία και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία» απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά την συνάντηση, ο Ντόναλντ Τράμπ προσδιόρισε μάλιστα το ύψος της συμφωνίας αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών κάνοντας λόγο για project που θα στοιχίσει 2,4 δισ. δολάρια. Καθιστώντας έτσι σαφές ότι δεν πρόκειται για «ευχολόγιο» αλλά για συμφωνία που έχει ήδη κλείσει.

Οπως σημείωσε, το κόστος ενός τέτοιου προγράμματος θα αγγίξει τα 2,4 δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε και το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μια από τα λίγα μέλη του ΝΑΤΟ που υπερβαίνει το στόχο των αμυντικών δαπανών.

Εγκρίθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μάλιστα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η διοίκησή του ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση, για την αναβάθμιση των F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήδη ενέκρινε την πιθανή πώληση τη Δευτέρα.

Καμμένος: 1,1 δισ. το «ταβάνι» για τα F-16

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνέντευξης Τύπου Τραμπ-Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος έσπευσε να κάνει μια ανάρτηση στο Twitter, διευκρινίζοντας ότι το «ταβάνι» για την χρέωση του προϋπολογισμού για την αναβάθμιση των F-16 είναι το 1,1 δισ. ευρώ.

«Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1δις € τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Αμυνας.

Οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας

Λίγο αργότερα, στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «μια ισχυρή και ακμάζουσα Ελλάδα προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για αμερικανικές εμπορικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας» αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι εννοούσε θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Η βάση της Σούδας

Επιπλέον, αναφερόμενος στην βάση της Σούδας, ο Τραμπ ευχαρίστησε την Ελλάδα «για την φιλοξενία στην βάση της Σούδας» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες».

Ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαίωσε ότι και σε αυτό το σημείο επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Οπως είπε η βάση της Σούδας έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία. «Αξιολογήσαμε από κοινού την σημασία της, γίνεται πολύ καλή δουλειά εκεί και πιστεύω ότι πρέπει να αναβαθμιστεί» απάντησε με νοήμα.

Οπως έγραφε πριν την συνάντηση το CNBC η βάση της Σούδας, «παίζει στρατηγικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας αλλά την προστασία των ενεργειακών διαδρομών από την Μέση Ανατολή και τον Κόλπο». Παράλληλα, επικαλούνταν πηγές σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχουν σχέδια να κατασκευαστεί και δεύτερη στρατιωτική βάση στη νότια Κρήτη».

Φιλοφρονήσεις και «καρφιά»

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και οι δύο πολιτικοί άντρες αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις. Δεν έλειψαν, όμως, και τα «καρφιά» από πλευράς του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος παρενέβη όταν δημοσιογράφος ρώτησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για παλαιότερες δηλώσεις του για το «κακό Τραμπ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε σαφές μήνυμα στον πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ενώ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν για μια «υπεύθυνη ελάφρυνση του χρέους».

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στον «Κήπο των Ρόδων» του Λευκού Οίκου -που πραγματοποιήθηκε μετά το 20λεπτο τετ α τετ των δύο πολιτικών αρχηγών αλλά και τη διευρυμένη σύσκεψη κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας- ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε παράλληλα ότι οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Ελληνες στην κρίση. Παίρνοντας τον λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες και υπογράμμισε πως η Ελλάδα εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους, που δεν αφορούν μόνο στην ίδια αλλά έχουν σημασία και σε διεθνές επίπεδο.

Η Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, βγαίνει από την κρίση και αρχίζει να προσελκύει επενδύσεις, «Αφήνει πίσω της όχι μόνο την κρίση αλλά και το οικονομικό μοντέλο που οδήγησε σε αυτή».

«Η Ελλάδα παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις» 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας από τον «Κήπο των Ρόδων» τόνισε παράλληλα ότι αυτή την περίοδο η Ελλάδα παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις.

«Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες, που ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις» είπε ο κ. Τραμπ, και συμπλήρωσε: «Είμαι πολύ περήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο – Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις να δείξουν τις δυνατότητές τους».

Από την πλευρά του, και ο πρωθυπουργός στάθηκε στο θέμα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και πως η Ελλάδα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων.

«Η χώρα μας καθίσταται σήμερα ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας σε σημαντικές και ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη». Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την Τουρκία, ο Ελληνας πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Αγκυρας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

«Η Ελλάδα ακολουθεί ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας, ως μια χώρας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ασταθή και αποσταθεροποιημένη περιοχή», επισήμανε ακόμη ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Η αμήχανη στιγμή που Αμερικανοί δημοσιογράφοι θυμήθηκαν τις δηλώσεις του Α. Τσίπρα για τον Τραμπ 

Πριν φτάσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Λευκό Οίκο, τα αμερικανικά ΜΜΕ αναρτιόντουσαν για το αν θα θυμηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ τι έλεγε για εκείνον ο Ελληνας πρωθυπουργός, προτού εκλεγεί πρόεδρος. Οπως αποδείχθηκε, ο Αμερικανός αγνοούσε τα σχόλια αυτά.

Ομως, ο κ. Τσίπρας δεν απέφυγε αυτή τη συζήτηση και αναγκάστηκε να απαντήσει ενώπιον του Τραμπ για αυτό το θέμα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει πριν από τις αμερικανικές εκλογές, αναφερόμενος σε πιθανή νίκη του Ρεπουμπλικανού «Ελπίζω να μην μας βρει αυτό το κακό». Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, έπειτα από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν άλλαξε γνώμη.

«Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός γελούσε αμήχανα, προτού απαντήσει στην ερώτηση.

Για τη βάση της Σούδας 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ -κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου- ευχαρίστησε την Ελλάδα «για την φιλοξενία στην βάση της Σούδας».

Με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαίωσε ότι και σε αυτό το σημείο επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Οπως είπε η βάση της Σούδας έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία. «Αξιολογήσαμε από κοινού την σημασία της, γίνεται πολύ καλή δουλειά εκεί και πιστεύω ότι πρέπει να αναβαθμιστεί».

Οι δηλώσεις Τσίπρα-Τραμπ μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες 

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο χωρίστηκε σε δύο φάσεις. Αρχικά, οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν για περίπου 20 λεπτά στο Οβάλ Γραφείο.

«Η Ελλάδα έχει κάνει σκληρό δρόμο» είπε ο κ. Τραμπ, σε δηλώσεις του μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες, και συμπλήρωσε: «Θα συζητήσουμε για επιπλέον τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς».

Σε αυτό το σημείο ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε και στο σχόλιο για το F-16.

«Τα πάμε υπέροχα με την Ελλάδα. Εχουμε μακροχρόνιες σχέσεις με την Ελλάδα. Είμαστε φίλοι και σύμμαχοι» είπε επίσης ο κ. Τραμπ.

Με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την φιλοξενία και την πρόσκληση στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ. Εκανε δε, λόγο για μια σημαντική συγκυρία για τη συνεργασία των δύο χωρών.

«Είναι σημαντική στιγμή για την στρατηγική μας συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και πάντα ήταν αξιότιμος εταίρος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Αξίες ελευθερίας και Δημοκρατίας. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ».

«Εχουμε πολλούς Ελληνες εδώ, η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα»

Σε έναν δεύτερο σύντομο διάλογο στον Λευκό Οίκο -την ώρα που οι δύο ηγέτες έμπαιναν στο χώρο του γεύματος εργασίας- ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Αλέξη Τσίπρα:

«Είμαστε μαζί σας. Έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά σε μικρό χρονικό διάστημα. Σας συγχαίρω. Εχουμε πολλούς Έλληνες εδώ. Ο τουρισμός πάει πολύ καλά,. Η Ελλάδα είναι όμορφη χωρά. Είμαστε μαζί σας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας, και η συγκυρία είναι πολύ καλή για να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία των δύο χωρών, γιατί έχουν κοινά συμφέροντα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ελληνική ομογένεια και το ρόλο που διαδραματίζει στις ΗΠΑ.

Στις διευρυμένες συζητήσεις συμμετείχαν 

Από πλευράς ΗΠΑ:

 • Ρεξ Τίλερσον, υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ
 • Στήβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ
 • Γουίλμπουρ Ρος, υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ
 • Τζον Κέλι, προσωπάρχης προέδρου ΗΠΑ
 • στρατηγός Χέρμπερτ-Ρέινολντ ΜακΜάστερ, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ΗΠΑ
 • Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός προέδρου Τραμπ, βοηθός και ανώτερος σύμβουλος προέδρου
 • Ντίνα Πάουελ, αναπληρώτρια National Security Council των ΗΠΑ
 • Γκάρι Κον, επικεφαλής οικονομικού επιτελείου προέδρου ΗΠΑ
 • Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής ΗΠΑ στην Αθήνα
 • Φιόνα Χιλλ, βοηθός προέδρου ΗΠΑ, υπεύθυνη για ευρωπαϊκές και ρωσικές υποθέσεις.

Από ελληνικής πλευράς 

 • Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών
 • Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας
 • Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής
 • Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας
 • Χάρης Λαλάκος, πρεσβευτής Ελλάδος στην Ουάσιγκτον
 • Μαρία Θεοδώρου, πρώτη γραμματέας πρεσβείας Ελλάδος στην Ουάσιγκτον
 • Βαγγέλης Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος πρωθυπουργού
 • Παναγιώτης Παυλόπουλος,γραφείο πρωθυπουργού, υπεύθυνος διεθνών θεμάτων
 • Δανάη Μπαδογιάννη, ειδική σύμβουλος για ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις
 • Δημήτρης Καραμάρης, ειδικός σύμβουλος πρωθυπουργού.

 

ΠΗΓΗ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top