skip to Main Content
Ixthiokalliergeia 1021×575 (Copy)

Το μεγάλο βήμα Μεγάλη επένδυση για τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς:

H DG Comp ενέκρινε την πώληση μονάδων των Νηρέα – Σελόντα

Diorasis International: Απλώνει δίχτυα για μεγάλη ψαριά

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Τo “πράσινο φως” για την πώληση των μονάδων των Νηρέα και Σελόντα στις Diorasis International και Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp).

Η οριστική έγκριση από τη DG Comp της συμφωνίας εκποίησης συγκεκριμένου αριθμού μονάδων των δύο εταιρειών οδηγεί πλέον στην ολοκλήρωση του Project Nemo, καθώς η συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την απόκτηση του κοινού ελέγχου των Andromeda, Νηρεύς και Σελόντα από τις Amerra Capital Management και Mubadala (MDC Industry Holding Company).

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκαν οι εμπλεκόμενες πλευρές πριν από λίγα 24ωρα, κάτι που επιβεβαίωσαν στο Capital.gr στελέχη των εταιρειών. Η ανάρτηση της απόφασης από πλευράς DG Comp θα πρέπει να αναμένεται μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Σημειώνεται πως για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης των Νηρέα και Σελόντα και τη δημιουργία ενός κοινού σχήματος με τη Andomeda, η DG Comp είχε θέσει ως όρο την εκποίηση ιχθυοτροφείων των Νηρέα και Σελόντα που παράγουν περίπου 10.000 τόνους ιχθύων, μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας και εκκολαπτηρίων που παράγουν περίπου 50 εκατ. τεμάχια γόνου καθώς και τη μεταφορά στους υποψήφιους αγοραστές της σχετικής τεχνογνωσίας στα προγράμματα έρευνας και αναπαραγωγής.

Τι παραχωρείται

Στις αρχές Αυγούστου προτιμητέος επενδυτής για τις προς πώληση μονάδες των δύο εισηγμένων,  αναδείχτηκε το σχήμα Diorasis – Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, επικρατώντας του καναδικού ομίλου Cooke Aquaculture που επίσης είχε καταθέσει δεσμευτική προσφορά μέσω της ισπανικής θυγατρικής του, Grupo Culmarex. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το τίμημα που κατέθεσε το σχήμα υπό την Diorasis για τις μονάδες που αποκτά, ανέρχεται στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ.

Με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί, η Νηρεύς θα παραχωρήσει περίπου το 14,7% της εκτιμώμενης παραγωγικής δυναμικότητας και το 13,5% των συνολικών πωλήσεων. Αντίστοιχα, για τη Σελόντα παραχωρείται το 21% περίπου της παραγωγής και των πωλήσεων της.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί έναντι της DG Comp, έχει επίσης συμφωνηθεί η πώληση τροφών προς την πλευρά των Diorasis (ελέγχει τη Bitsakos) – Ιχθ. Κεφαλλονιάς για δύο χρόνια από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, καθώς και η παροχή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη συγκεκριμένων γεννητόρων για έξι μήνες από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η συνέχεια

Πλέον, το χρονοδιάγραμμα προς το closing της συναλλαγής για την πώληση του 74,8% της Νηρεύς και του 79,6% της Σελόντα, καθώς και την ολοκλήρωση της πώλησης μονάδων τους στις Diorasia-Ιχθ. Κεφαλονιάς, καθίσταται πιο συγκεκριμένο.

Έτσι θα επιτραπεί στο αμερικανο-αραβικό σχήμα Amerra-Mubadala να περάσει από τη φάση του σχεδιασμού που υλοποιεί όλο αυτό το διάστημα, σε αυτή της εκτέλεσης του στρατηγικού του σχεδιασμού,  με στόχο τη δημιουργία ενός υπερ-ομίλου στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια.

Εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας του closing, ενώ όλες οι πλευρές θα προετοιμαστούν και για τη διαδικασία λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τις γενικές συνελεύσεις των δύο εισηγμένων.

Η επίσημη ανακοίνωση

Ο Όμιλος Andromeda Seafood με ανακοίνωση του επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Diorasis ως τον κατάλληλο αγοραστή των περιουσιακών στοιχείων  υπό εκποίηση στο πλαίσιο συμφωνίας του Ομίλου Andromeda Seafood και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχοντας λάβει όλες τις τελικές εγκρίσεις, ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου μετοχών των δύο ευρωπαϊκών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας: Νηρέας ΑΕ και Σελόντα ΑΕ. Η συναλλαγή περιλαμβάνει τη συμμετοχή της AMERRA Capital Management LLC και της Mubadala Investment Company ως μετόχων στo επενδυτικό σχήμα.

Ο Thor Talseth, Πρόεδρος του Oμίλου Andromeda Seafood, δήλωσε: “Με την ένωση των δυνάμεων του Νηρέα, της Σελόντα και της Ανδρομέδα, θα είμαστε σε θέση να ορίσουμε νέα πρότυπα απόδοσης στη Μεσογειακή Ιχθυοκαλλιέργεια. Ο συνδυασμός των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτών των τριών εταιρειών θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία και να προωθήσουμε την καινοτομία προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων και της αγοράς προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας στο σύνολό της.”

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Andromeda Seafood, Alex Myers, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στα μέσα Νοεμβρίου, δήλωσε: “Σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή όπου κάθε εταιρεία θα φέρει μακρά παράδοση, βαθιά τεχνογνωσία και εντυπωσιακά επιτεύγματα. Είμαι πολύ χαρούμενος που γίνομαι μέλος του Ομίλου και του κλάδου αυτή τη σημαντική στιγμή.”

Πηγή: capital.gr

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top