skip to Main Content
FRG 4067  (Copy)

Το κλείσιμο του Μύρτου και οι γερμανικές επενδύσεις

FRG_4085_

Με τη συμμετοχή των επαγγελματιών του τουρισμού να είναι, για μία ακόμη φορά, απογοητευτική, πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Τρίτη (26/4) η 6η τακτική συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς.
Πέρα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Βαγγέλη Κεκάτο, τον Προϊσταμένο Τουριστικής Ανάπτυξης, Σταύρο Κορκό-Κουρή και την υπάλληλο της Υπηρεσίας Τουρισμού, Κατερίνα Ανδρεάτου, οι υπόλοιποι που παρευρέθηκαν ήταν οι λεγόμενοι… συνήθεις ύποπτοι. Ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Χρήστος Λευκαδίτης, ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο ξενοδόχος, Θοδωρής Παντούλιας, ο επιχειρηματίας, Παναγής Μεταξάτος, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου «Η Κράνη», Κώστας Πρέντζας και η Μιλένα Μεσσάρη. Στην αρχική του εισήγηση ο κ. Κεκάτος έκανε μια σύντομη ενημέρωση για την παρουσία της Κεφαλονιάς στη Διεθνή Έκθεση της Λευκορωσίας και στην «EΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΗ» που έγινε στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη διοργάνωση της επιστημονικής ημερίδας που θα γίνει στο νησί για την Ιαματική Ιατρική, η οποία είναι πιθανό να μεταφερθεί καθώς η διεξαγωγή της συμπίπτει με την απεργία που ανακοίνωσε η ΠΝΟ. Ειδική μνεία έγινε στο θέμα του Μύρτου και στον σοβαρό κίνδυνο που ελοχεύει να μην είναι τελικά η παραλία προσβάσιμη για τους τουρίστες εξαιτίας των νομικών ενεργειών που είχε κάνει ο τέως Δήμαρχος Πυλάρου, Μάρκος Κοτσιλίνης για την οικολογική προστασία της περιοχής, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι πλέον μη αναστρέψιμη σε νομικό επίπεδο. «Η οικολογία είναι το Α και το Ω αλλά το θέμα είναι να μην αποκλείσουμε το Μύρτο. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε από εδώ και πέρα. Πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα αλλά όχι απαγορευτικά. Τώρα, με αυτό που έγινε πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο. Πήγαμε να προστατεύσουμε το άναρχο της περιοχής και θα καταφέρουμε τελικά να κλείσουμε τον Μύρτο» είπε. Ο κ. Κεκάτος  αποκάλυψε ακόμη την επίσκεψη που δέχθηκε στο γραφείο του από Γερμανό επιχειρηματία, ο οποίος μέσω της Αλεξάνδρας Κούλαγκ γνωστοποίησε το ενδιαφέρον ενός γκρουπ επιχειρηματιών να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Κεφαλονιά, ως απόρροια της αγοράς του Κρατικού Αερολιμένα από τη γερμανική Fraport. Μάλιστα, η επιθυμία που εξέφρασε ήταν να δημιουργήσει ένα health spa στο νησί μας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης που έχει η Κεφαλονιά. Ο Θοδωρής Παντούλιας, από τη μεριά του, αναφέρθηκε στο ζήτημα των παραλιών, που θα παραμείνουν και φέτος υπό τον έλεγχο των Δήμων αλλά θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για να λειτουργήσουν νωρίτερα και όχι εν μέσω της τουριστικής περιόδου. «Η σεζόν εξελίσσεται καλά μέχρι τώρα κι αυτό είναι θετικό. Δεν πρέπει, βέβαια, να θριαμβολογούμε γιατί έρχονται σε εμάς από τη στιγμή που είναι αποκλεισμένες άλλες περιοχές. Ωστόσο, είναι μια ευκαιρία να κρατήσουμε τον κόσμο που θα έρθει και γι αυτό πρέπει να κάνουμε πράγματα και ως επαγγελματίες και ως φορείς για να είναι έτοιμες οι παραλίες. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει γιατί στερεί χρήματα και από τον Δήμο και το κράτος. Κάθε χρόνο συμβαίνει το ίδιο πράγμα».

«Κόβεται» το δρομολόγιο Φισκάρδ0-Βασιλική!
Ο Παναγής Μεταξάτος, από την πλευρά του, ζήτησε την παρέμβαση του Δήμου στο θέμα της εκμετάλλευσης των τουριστών από ορισμένους «επαγγελματίες», οι οποίοι «κάνουν αρπαχτές», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να αποφύγουμε την αρπαχτή γιατί με αυτό τον τρόπο βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Δεν ξέρω αν μπορεί ο Δήμος να κάνει κάτι και να μας προστατέψει γιατί πληγωνόμαστε όλοι. Αυτά τα πράγματα μας μειώνουν. Πρέπει ο τουρίστας που μας επισκέπτεται να φύγει ευχαριστημένος και να νιώσει καλά». Καυστικός στην τοποθέτηση του ήταν για μια ακόμη φορά ο Χρήστος Λευκαδίτης, ο οποίος στάθηκε στην πλήρη απαξίωση της Κεφαλονιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού, αναφέροντας ως απόδειξη την εξαίρεση του νησιού μας από την πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας. «Πάμε κατά διαόλου, με το Υπουργείο Πολιτισμού να έχει γράψει στα παλιά του τα παπούτσια την Κεφαλονιά. Δεν πάμε καθόλου καλά και πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μια απόφαση για το θέμα. Αυτή η κακοδαιμονία και η αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού που θα πάει; Τώρα κλείνουν το Μύρτο, μετά θα κλείσουν τη Μελισσάνη και τη Δρογκαράτη. Η Κεφαλονιά έχει τρία κάστρα κλειστά και είναι γεμάτα με χορτάρια». Στο σημείο αυτό, ο κ. Λευκαδίτης γνωστοποίησε, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ότι θα κοπεί από φέτος μετά από 36 χρόνια το δρομολόγιο Φισκάρδο-Βασιλική καθώς στις εργασίες που έγιναν στο λιμάνι της Βασιλικής δεν προβλέφθηκε η απαιτούμενη ράμπα για το φέρι-μποτ! Ως εκ τούτου, η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού θα γίνεται από το Φισκάρδο στο Νυδρί, κάτι που σημαίνει ότι το φέρι θα διανύει 27 μίλια παραπάνω και η συνολική διάρκεια του ταξιδιού θα φτάσει από τη μία ώρα στις 2,5 ώρες! «Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην απομόνωση. Ας αλλάξουμε τακτική και να περάσει στην επίθεση το Δημοτικό Συμβούλιο τόσο προς το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και προς το Υπουργείο Ναυτιλίας» πρόσθεσε. Στο θέμα της κατάστασης που βρίσκονται τα αρχαιολογικά μνημεία στάθηκε και ο Γεράσιμος Τιμοθεάτος. «Είναι ντροπή το Μουσείο στο Αργοστόλι να είναι κλειστό. Τουλάχιστον να φύγουν τα υποστυλώματα, που υπάρχουν εκεί από την περίοδο των σεισμών, για να μην έχει αυτή την εικόνα. Ούτε οι μυκηναϊκοί τάφοι στα Τζαννάτα έχουν αναδειχθεί, όπως θα έπρεπε». Παράλληλα, αναφέρθηκε, με τη σειρά του, στο ενδιαφέρον που υπήρξε για την Κεφαλονιά στην έκθεση της Λευκορωσίας, υπογραμμίζοντας ότι «θα γίνει προσπάθεια για να υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση με το νησί μας». Καταλήγοντας, ο Κώστας Πρέντζας αναφέρθηκε στην παρουσία μας στην έκθεση «Ελλάδος Γεύση», όπου δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους επισκέπτες να διαπιστώσουν τον αστείρευτο πλούτο των τοπικών προϊόντων που διαθέτει η Κεφαλονιά και ήταν άγνωστος μέχρι σήμερα. Μάλιστα, ο κ. Πρέντζας υπογράμμισε ότι έγιναν επαφές για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας σε επίπεδο τοπικών προϊόντων με τον Δήμο Αρταίων και το Επιμελητήριο της περιοχής.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top