skip to Main Content
R America Ship Maketa Arthrou 768×512 (Copy)

Το αεροπλανοφόρο γίγας Αϊζενχάουερ έφτασε στην Κρήτη

Για ασκήσεις με ελληνικά F16

Κώστας ΚαλλιαντέρηςΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΑΝΤΕΡΗΣ 25.07.2020

PAGENEWS.GR / ΕΛΛΑΔΑ / ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΓΙΓΑΣ ΑΪΖΕΝΧΑΟΥΕΡ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ – ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ F16Αϊζενχάουερ Κρήτη: Το αεροπλανοφόρο, συνοδεύται από 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και θα διασχίσει τη νοτιοανατολική Μεσόγειο για περίπου δύο ημέρες.

Τη διώρυγα του Σουέζ αναμένεται να περάσει σήμερα, το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» προκειμένου να βρεθεί στην Κρήτη. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν μέσω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στη χώρα μας. Τα σχέδια της Τουρκίας στο Καστελόριζο και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και τη διεθνή κατακραυγή.

Συνοδεύται από 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ

Το «Αϊζενχάουερ», το οποίο συνοδεύται από 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, θα διασχίσει τη νοτιοανατολική Μεσόγειο για περίπου δύο ημέρες. Κατά το πέρασμά του νοτίως της Κρήτης θα υπάρξουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Στην άσκηση αναμένεται να λάβουν μέρος ελληνικά F-16 από το αεροδρόμιο της Σούδας και F-18 του αμερικανικού αεροπλανοφόρου.

Το USS Dwight D. Eisenhower φέρει περίπου 90 πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και έχει πλήρωμα 5.600 άτομα. Την ίδια στιγμή, σημειώνεται έντονη διπλωματική κινητικότητα με κέντρα το Βερολίνο, την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ έκανε λόγο για τη «μεγάλη εμπιστοσύνη» που απολαμβάνει η γερμανική κυβέρνηση και στις δύο πλευρές.

Αλληλεγγύη από Γαλλία

Την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η Άγκυρα χαρακτήρισε άκυρες τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας.

Διπλωματική πρωτοβουλία έχει αναλάβει και το Λονδίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στην οποία τονίζεται ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πραγματοποιήσει επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τις οποίες και θα συνεχίσει», καθώς και πως παροτρύνει «όλους τους εταίρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο να δώσουν προτεραιότητα στις ευκαιρίες για διάλογο και να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση». svg%3E

Ηχηρό μήνυμα Γερμανίας σε Ερντογάν:

Ακατανόητη η απόφαση για την Αγιά Σοφιά – Δεν μπορούμε να κάνουμε λογικό διάλογο Η Γερμανία αντιδρά ξανά στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στέλνοντας νέα προειδοποίηση στην Τουρκία και φανερώντας την αντίθεσή της στην πολιτική των παραβίασεων και προκλήσεων. «Η απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθά να διεξαχθεί ένας λογικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο Χάικο Μάας. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να επιλυθούν και τα ζητήματα με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης. svg%3E

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αποτελεί συνεισφορά στην συνεννόηση μεταξύ των λαών. Είναι μια απόφαση που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, καθώς η σημασία του μοναδικού αυτού κτηρίου, με το καθεστώς μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εκτείνεται πολύ πέρα από την Τουρκία», επισημαίνει ο κ. Μάας σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί αύριο, Σάββατο, στις εφημερίδες «Rheinische Post» και «General-Anzeiger» και επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι είναι απαραίτητος ένας λογικός διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

«Η απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθάει ιδιαίτερα σ’ αυτό. Ήδη και χωρίς αυτή την επιπρόσθετη διένεξη, ένας εμπροσθοβαρής διάλογος μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας εμποδίζεται», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μάας δηλώνει ακόμη ότι πρέπει να επιλυθούν και άλλα σημεία διένεξης, όπως οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης, ενώ, σε ό,τι αφορά το μελλοντικό στάτους της Αγίας Σοφίας, σημειώνει ότι η UNESCO θα αποφασίσει ποια επίδραση θα έχουν τα μέτρα της Τουρκίας στο καθεστώς της ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Αλλά εύχομαι τα πράγματα να εξελιχθούν το προσεχές διάστημα κατά τρόπο ώστε να μην απειληθεί ακόμη και το καθεστώς της Αγίας Σοφίας», λέει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top