skip to Main Content
8a5e7d6e540d45a49a0e6022d5a88f5d (Copy)

Τους 28 έφτασαν οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα, 74 νέα κρούσματα -συνολικά 966

Ακόμη 2 άτομα προστέθηκαν στον τραγικό απολογισμό των νεκρών από κορονοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 28.

Παράλληλα, καταγράφηκαν 74 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο των προσβληθέντων στους 966. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, 66 άτομα βρίσκονται σε ΜΕΘ, ενώ 65 είναι διασωληνωμένα. Οι περισσότεροι είναι άνδρες και έχουν υποκείμενο νόσημα.

Οι ασθενείς που έχουν λάβει εξιτήριο είναι 52.

Η μέση ηλικία των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους είναι τα 73 έτη. 

“Η τροχιά της εθνικής μας επιδημίας παραμένει ελεγχόμενη”, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές. “Η αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων γλυτώνει τη χώρα μας από απίστευτη επιβάρυνση των νοσοκομείων και από θανάτους”, δήλωσε.

Στις μικρές νίκες: “Ήδη 4 ασθενείς έχουν αποσωληνωθεί”.

Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της επιδημαίας, ανέφερε ξεχωριστά ο κ. Τσιόδρας. “Δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Τα πιο αξιόπιστα είναι τα μοριακα που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο”.

Στις ΗΠΑ τα περισσότερα κρούσματα

Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 500.000 κρούσματα και περισσότεροι από 22.000 θάνατοι αλλά και 119.000 περιπτώσεις που ενώ μολύνθηκαν, ανέρρωσαν.

Οι ΗΠΑ έχουν πλέον τα περισσότερα κρούσματα με 82.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως είναι σοβαρή και συνεχιζόμενη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ είπε πως η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της σήμερα, γιατί φοβάται δεύτερο κύμα της πανδημίας. Για τη σημασία των μέτρων, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι από μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο φάνηκε πως εάν δεν εφαρμόζαμε μέτρα θα είχαμε σαράντα εκατομμύρια θανάτους. Με ημίμετρα θα σώζονταν οκτώ εκατομμύρια ζωές.

Χαρδαλιάς: Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Η μάχη εναντίον της νόσου του κορονοϊού συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες, επανέλαβε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό.

Σημείωσε ότι χθες παραδόθηκε υγειονομικό υλικό 11 τόνων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και περιλαμβάνει μεταξύ αλλών, ειδικές φόρμες και ειδικά γάντια.

Για το μέτρο του περιορισμού κινήσεων, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων έφερε περισσότερα πρόστιμα. Και κάλεσε όσους προσπαθούν να ξεγελάσουν το κράτος, να συμμορφωθούν.

Ερώτηση του capital.gr προς τον κ. Χαρδαλιά

Με βάση τις μέχρι τώρα εξαγγελίες η “απαγόρευση κυκλοφορίας” λήγει σε 9 μέρες, δηλαδή στις 6 Απριλίου. Προφανώς θα παρατηθεί. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε; Επίσης, τι άλλα μέτρα ενδέχεται να πάρετε;

Όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι. Και τα μέτρα αυτά δεν έχουν μόνο οριζόντια λογική, αλλά έχουν και λογική χωροταξικών clusters. Έχω ξαναπεί ότι η χώρα είναι χωρισμένη και παρακολουθείται σε επίπεδο 13 περιφερειών και τις επόμενες ημέρες, προφανώς, δεν μπορεί κανένας να κάνει πρόβλεψη για το είδος των μέτρων που θα πάρουμε, διότι, όπως έχω πει και το τονίζω κάθε μέρα, πως κάθε μέρα είναι ξεχωριστή. Τα δεδομένα είναι πάνω στο τραπέζι, συζητάμε δυο φορές την ημέρα και αξιολογούμε, μαζί με τον κ. Τσιόδρα και την υπόλοιπη επιστημονική ομάδα, ό,τι έχει προκύψει και αναλόγως κάνουμε και τις συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν είναι ώρα ούτε για εικασίες, ούτε για υποθέσεις, ούτε για σενάρια. Το κράτος είναι έτοιμο με σχέδια για οποιοδήποτε σενάριο, όσο ακραίο κι αν είναι. Από εκεί και πέρα, βήμα βήμα και μένοντας πιστοί στο στρατηγικό μας σχέδιο, το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων το έχει αντιληφθεί, να μείνουμε στο σπίτι. Αν μείνουμε στο σπίτι, αν περιφρουρήσουμε αυτή τη διαδικασία, όλα νομίζω ότι μπορούν να κυλήσουν ομαλά, με την επιμονή και την υπομονή που χρειάζεται τις επόμενες εβδομάδες. Δεν είναι ώρα ούτε για εφησυχασμό, ούτε για αναλύσεις, ούτε για εικασίες, ούτε για υποθέσεις, ούτε για προβλέψεις. Είναι ώρα ευθύνης για όλους.

Ερώτηση του capital.gr προς τον κ. Κοντοζαμάνη

Ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων ΜΕΘ ανέρχεται στις 813, εκ των οποίων οι 118 είναι ιδιωτικές. Παράλληλα, οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για την απλή νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό είναι 2.158.
Καθώς αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, όπως έχετε τονίσει, επαρκεί ο αριθμός αυτός;
Θα αυξηθεί ο αριθμός των νοσοκομείων που θα διατεθούν αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό;
Εν γένει, τι άλλα μέτρα έχετε προγραμματίσει να λάβετε όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των νοσοκομείων και τον αριθμό των κλινών σε περίπτωση που επικρατήσει ένα δυσμενέστερο σενάριο και υπάρχει σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες. Πώς  θα το αντιμετωπίσετε;

Υπάρχει σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση. Είτε αυτή είναι καλή είτε αυτή είναι δυσμενής. Αυτή τη στιγμή, οι κλίνες που έχουν διατεθεί για τον κορονοϊό έχουν ξεπεράσει τις 3.100 στο ΕΣΥ. Από τις ΜΕΘ, υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες 215, για να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το ΕΣΥ κατάφερε να λειτουργήσει 80 νέες ΜΕΘ. Συνεχίζουμε τον σχεδιασμό μας, αναπτύσσοντας περισσότερες ΜΕΘ, αναπτύσσοντας περισσότερες κλίνες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ήπια και τα μέτρια περιστατικά και σε κάθε περίπτωση το σχέδιο εξελίσσεται ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top