skip to Main Content
ImageHandler (1) (Copy)

Τι συζητήθηκε σε κυβερνητική σύσκεψη

 

Εκλογικός νόμος: Και εναλλακτικό σενάριο ως «δέλεαρ» για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Εκλογικός νόμος: Και εναλλακτικό σενάριο ως «δέλεαρ» για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Οι σκέψεις του Μαξίμου για «ρελάνς» Τσίπρα στο θέμα της πλήρους κατάργησης του μπόνους – Εισήγηση για «πριμ» 20 εδρών, αν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 40%-42%

Την τακτική της στην τελική ευθεία για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου εξετάζει η κυβέρνηση, επιμένοντας στο στόχο της εύρεσης 200 βουλευτών, ώστε αυτός να εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Το θέμα συζητήθηκε σε κυβερνητική σύσκεψη το μεσημέρι της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, «προχωράμε κανονικά με τον εκλογικό νόμο. Εμείς δεν έχουμε άγχος».

«Φωτογραφίζοντας», μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ, σημείωναν ότι «το πρόβλημα είναι στους άλλους, που είναι δέσμιοι του τακτικισμού τους».

Ωστόσο, η στάση της κυβέρνησης να προσβλέπει σε διαφοροποιήσεις βουλευτών από κόμματα που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με τον εκλογικό νόμο, φαίνεται να να μην αποδίδει. Γι’ αυτό και νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξετάζουν ένα εναλλακτικό σχέδιο, με ρελάνς του πρωθυπουργού στην κρίσιμη στροφή, που η Βουλή θα συζητά τον εκλογικό νόμο.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει να κάνει ρελάνς ο κ. Τσίπρας και να αντιπροτείνει σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, που διαφωνούν με την πλήρη κατάργηση του μπόνους, την απόδοση «πριμ» 20 εδρών, σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα κερδίσει ένα υψηλό ποσοστό -σαφώς άνω του 40%, ίσως 42%.

Η πρόταση αυτή είναι κοντά στη λογική που θέτουν τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσουν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, που έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση στη βάση της πλήρους κατάργησης του μπόνους.

Η κυβερνητική λογική λέει ότι ουσιαστικά το πριμ αυτό θα είναι στα χαρτιά και τη θεωρία, αφού τα δεδομένα στο σημερινό πολιτικό σκηνικό καθιστούν απίθανο να φτάσει ένα κόμμα σε τέτοια ποσοστά, όμως και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι αυτό μπορεί να πείσει τον Περισσό ή το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Είναι επίσης αμφίβολο εάν θα γίνει δεκτή αυτή η ιδέα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό και η σχετική εισήγηση δεν έχει γίνει αποδεκτή -τουλάχιστον, όχι ακόμα- από το πρωθυπουργικό επιτελείο και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, καθώς υπάρχει και ο κίνδυνος να εμφανιστεί η κυβέρνηση σε απόγνωση και ανακολουθία, γύρω από τις σταθερές της αρχικής πρόθεσής της για την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

ΠΗΓΗ
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top