skip to Main Content
ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 2021 (Copy)

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΙΣ 8:30 μ.μ. ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821.

ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ.

Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, ώρα 8:30 μ.μ. θα εγκαινιαστεί στην Σύγχρονη Πινακοθήκη VILLA ΡΟΔΟΠΗ στο Αργοστόλι η αφιερωματική ομαδική έκθεση εικαστικών έργων και ντοκουμέντων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, με δημιουργίες εμπνευσμένες από τον αγώνα της εθνικής παλιγεννεσίας, το πνεύμα του Λόρδου Βύρωνα και του διεθνούς “Βυρωνισμού”. Κύριος κορμός της έκθεσης που έχει επιμεληθεί ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι τα λιθογραφικά ανάτυπα που απεινονίζουν τα κορυφαία γεγονότα της επανάστασης και του αγώνα από την κήρυξη της, τους αγώνες και όσα διαδραματίστηκαν, τα οποία φιλοτέχνησε ο Γερμανός ζωγράφος Peter Von Hess (1792-1871).
Θα εκτεθούν επίσης γλυπτικά αντίγραφα των προτομών του μεγάλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα που φιλοτέχνησε ο Ιταλός γλύπτης Lorenzo Bartolini (1777-1850)  καθώς και άλλων ιστορικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας που έδρασαν διαχρονικά. Εκτίθενται έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, ζωγραφικά, σχέδια, χαρακτικά, λιθογραφίες, φωτογραφίες και εκδόσεις τέχνης, που προεκτείνουν μέχρι σήμερα τα μηνύματα, τους προβληματισμούς και την διαχρονική δυναμική της εμβληματικής για τον 19ο αιώνα επανάστασης του 1821 από τους: Ευάγγελο Αγόρου, Κώστα Ευαγγελάτο, Τόμις Ιβάνοφ, Ελένη Κρυστάλλη, Παννίκο Παναγή-Χατζηδάκη, Κατερίνα (Βασιλείου)-Πατράγκου, Ελένη Κρυστάλλη, Γιώργο Παστάκα, Ελένη Χατζηπουλίδου, Φάνη Σακελλαρίου, Νόρα Σταματιάδου, Sreranza Spir(-atos), Denis Lafond,  Μοχαχό Νικόδημο, Λεόντιο Πετμεζά, Μαριλένα Φωκά καθώς και φωτογραφικά, εκδοτικά και λιθογραφικά έργα από το αρχείο της Πινακοθήκης Villa Ροδόπη. Επίσης θα εκτεθούν σχετικά και συναφή θεματογραφικά εικαστικά έργα των: Πέτρου Ζουμπουλάκη, Αχιλλέα Ζωηρού, Μαρίας Καλλιπολίτη, Βάσως Κατράκη, Κώστα Κλουβάτου, Άριας Κομιανού, Κωνσταντίνου Παρθένη, Σπύρου Παπαλουκά, Τάσσου (Αλεβίζου), Γιώργου Σταθόπουλου, Γιάννη Τσαρούχη, Αλέκου Φασσιανού, κ.α. θα παρουσιαστούν επίσης σε προθήκες έργα mail-art που έστειλαν καταρτιζόμενοι από τα ΔΙΕΚ Νίκαιας και Γαλατσίου, της ειδικότητας  Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, με την  επιμέλεια της καθηγήτριάς τους Στέλλας Λιάτου, αρχαιολόγου- μουσειολόγου, προσεγγίζοντας  την ιστορική μνήμη μέσα από σύγχρονες  εικαστικές αφηγήσεις .
“ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ- ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 2021”  

Το ίδιο βράδυ της Κυριακής 22 Αυγούστου 2021, ώρα 9:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στον κατάφυτο και κοσμημένο με εικαστικές συνθέσεις κήπο της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa ΡΟΔΟΠΗ η ετήσια εκδήλωση “Πανσέληνος στον κήπο”. Η φετινή εκδήλωση- ποιητική performance έχει τίτλο “Σχολική Γιορτή” για την μεγάλη επέτειο των 200 Χρόνων, με ερμηνείες-απαγγελίες ποιημάτων από εκπαιδευτικούς και ανθρώπους του θεάτρου. Οι Ηλίας Καρόγλας, Σπύρος- Ανδρέας Παπαδάτος, Ηλίας Τουμασάτος, Χριστίνα Τσιμάρα και Διονυσία Πεντογάλου θα απαγγείλουν αντίστοιχα εμβληματικά ποιήματα του Ανδρέα Κάλβου, του Λόρδου Βύρωνα, του Διονύσιου  Σολωμού, του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και του Γιώργου Στρατήγη. 

Είσοδος ελεύθερη(Με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας)
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ
COSTAS EVANGELATOS ART-ESTΕίσοδος έκθεσης: Μεσολωρά 7 και Βύρωνος. Είσοδος κήπου: Μαντζαβίνου 8.(Από τις 9.30 μ.μ. και μετά η είσοδος μόνον από τον κήπο.)πληροφορίες: 26710 28501

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top