skip to Main Content
Tetradi (Copy)

Τετράδη Χριστίνα απαντά για τον Τουρισμό 2020 και 2021

Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου

ΜΕΡΟΣ 5ο

Η ηγετική θέση της Ελλάδας σε αυτό που αποκαλείται πλέον «παγκόσμια οικονομία των εμπειριών» πρέπει να εμπνεύσει, να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του τόπου, σε όλο το εύρος της δημόσιας σφαίρας. Δεν αρκεί να βρίσκεται απλά ο τουρισμός στην ατζέντα των προτεραιοτήτων. Πρέπει να γίνει «Η» προτεραιότητα. Η τουριστική ανάπτυξη με σύγχρονους όρους πρέπει να συνιστά εθνική στρατηγική επιδίωξη, συνδεδεμένη οργανικά με κρίσιμους αναπτυξιακούς στόχους της ελληνικής οικονομίας. Χρειάζεται όμως ένα υποστηρικτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι επιχειρήσεις του τουρισμού θα μπορούν να δώσουν όλα αυτά που πραγματικά μπορούν.Η αναγνώριση της προσφοράς του τουρισμού και η έμπρακτη στήριξή του ΤΩΡΑ τη στιγμή της ανάγκης, θα ανοίξει το δρόμο για να συνεχίσουμε να υπηρετούμε με συνέπεια τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών.

ΜΕΡΟΣ 4ο

Ο τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους και δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.Για πολλές από τις περιφέρειες της χώρας αποτελεί την κεντρική πλουτοπαραγωγική πηγή. Συμβάλλει αποτελεσματικά και άμεσα, τόσο στην περιφερειακή ανάπτυξη όσο και στην τόνωση της απασχόλησης.Ο τουρισμός αποτελεί εθνικής σημασίας οικονομική αναπτυξιακή δύναμη με τεράστια οφέλη για το κοινωνικό σύνολο. Είναι λοιπόν ώρα ευθύνης, αλλά και ώρα μάχης. Μάχη για να απαντήσουμε στις προκλήσεις και να βγει ο ελληνικός τουρισμός όσο το δυνατόν πιο αλώβητος. Αλλά και μάχη για το αύριο, για να καταφέρει ο ελληνικός τουρισμός να δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο το σύγχρονο και δυναμικό πρόσωπό του. Απαιτείται εθνική συστράτευση για τον τουρισμό.

ΜΕΡΟΣ 3ο

Η επιβίωση θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη στήριξη. Γι’ αυτό και μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες είναι αναγκαία η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του κλάδου. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων και των ενεργειών. Γενναίων και τολμηρών αποφάσεων για τον εμπλουτισμό των μέτρων και κυρίως για την απάντηση στο ζήτημα της ρευστότητας που είναι κομβικό.

ΜΕΡΟΣ 2ο

Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.Γι αυτό και καλούμαστε να δώσουμε μια μεγάλη μάχη. Τη μάχη της επιβίωσης. Η έκβαση της θα έχει καθοριστική σημασία για την εθνική οικονομία και τη συνοχή της κοινωνίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα του αγώνα και της αγωνίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο.Ως ΞΕΕ σε συνεργασία με το ΙΤΕΠ θα την τεκμηριώσουμε στις επόμενες μέρες, με τα αποτελέσματα του τελευταίου κύκλου των κυλιομένων ερευνών που καταγράφουν σε εβδομαδιαία βάση τις πληρότητες και τις τιμές. Επίσης μέσα στο μήνα θα δημοσιοποιήσουμε άλλη μια μεγάλη έρευνα του ΙΤΕΠ για τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid, όπου εκεί διερευνώνται στοιχεία για τον τζίρο, τις θέσεις εργασίας, το βαθμό απόδοσης των χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και συγκρίσεις επιδόσεων στην υποστήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών.

ΜΕΡΟΣ 1ο

Ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται μπροστά στην πιο μεγάλη πρόκληση της ιστορίας του.Βρίσκεται μέσα σε μια δίνη που δοκιμάζεται η αντοχή του, καθώς επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια για τη φετινή σεζόν.Παρά την υπερπροσπάθεια που έγινε από τον κόσμο του τουρισμού, κατέστη σαφές πως ό,τι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φέτος ως τουριστική σεζόν ήταν στα χέρια των λοιμοξιολόγων και όχι των ξενοδόχων.Αυτό για τον ξενοδοχειακό κλάδο μεταφράζεται σε μεγάλη πτώση της τουριστικής κίνησης, των τουριστικών εσόδων, αλλά και της απασχόλησης.Τα αχαρτογράφητα νερά δεν είναι σχήμα λόγου. Ό,τι φαινόταν ως ανησυχητικό ενδεχόμενο τον Απρίλιο, με τα πρώτα δεδομένα που είχαμε στη διάθεσή μας, τώρα είναι πλέον η πραγματικότητα, που βιώνουν χιλιάδες συνάδελφοι.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top