skip to Main Content
Pjimage (1)

Τα σχέδιά μου για Ερισο, Πύλαρο, Σάμη

  • Δεν θα φύγει ούτε ένα Ευρώ εκτός Σάμης από τα έσοδα των τουριστικών προορισμών μας

Τα σχέδιά του για το νέο Δήμο Σάμης, που συμπεριλαμβάνει την Πύλαρο και την Ερισο, μας κατέθεσε ο υποψήφιος δήμαρχος Παντελής Αμούργης, σε μιά εκ βαθέων «εξομολόγηση».

«Δεν θα αφήσουμε να φύγει ούτε ένα Ευρώ από τα έσοδα των τουριστικών προορισμών της περιοχής μας», τόνισε.

  • Τι σας κίνησε ώστε να βάλετε υποψηφιότητα στον δήμο Σάμης;

Η αγάπη μου για τον τόπο καταγωγής μου. Και όταν λέω Σάμη, εννοώ την Έρισο, την Πύλαρο και την Σάμη. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα δείξουμε ένα άλλο πρόσωπο της ξεχωριστής αυτής περιοχής της όμορφης Κεφαλονιάς μας.

  • Κάποιοι θα πουν ότι κάνετε απόβαση στο νησί από την Αθήνα…

Ξέρετε, η καχυποψία αποτελεί έμφυτο ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Ίσως να το έλεγα και εγώ ο ίδιος. Όμως, από την περιοδεία μου στις περιοχές του νέου Δήμου διαπιστώνω ότι η αγάπη των συμπατριωτών μου ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Έχω ήδη εκλεγεί στις καρδιές τους και αυτό μετρά για μένα περισσότερο από τον αριθμό των ψηφοδελτίων, που και εκεί, απ’ ό,τι φαίνεται, θα έχουμε μία εξαιρετική πορεία.

  • Δε φοβάστε μήπως σας κατηγορήσουν ότι εμφανιστήκατε τώρα στη Σάμη μόνο για τη διεκδίκηση του Δήμου;

Μα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Στη Σάμη έρχομαι συχνά. Όσο μου το επιτρέπει η μαχόμενη δικηγορία, αφήνω κάθετί πίσω μου και έρχομαι στο νησί μας. Νιώθω ότι με φωνάζει. Αποτελεί για μένα ηθικό καθήκον να γυρνά κανείς στις ρίζες, ακόμη κι αν λείπει από αυτές για ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Θέλω να πολεμήσω από το αξίωμα του Δημάρχου. Να ανοίξω την κοινωνία της Σάμης, να πολλαπλασιάσω τις θέσεις εργασίας, να αξιοποιήσω στο έπακρο τις τουριστικές δυνατότητες της δυτικής και βόρειας Κεφαλονιάς

Μία από τις σιωπηρές κινήσεις μου και πέρα από κάθε συμφέρον ήταν η Πανκεφαλληνιακή συνάντηση για τα Τ.Ε.Ι., τον Φεβρουάριο του 2013. Η Πανκεφαλληνιακή Συνάντηση οργανώθηκε από την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών, της Διοικούσας Επιτροπης των Τ.Ε.Ι., εκπροσώπων των Κεφαλλονίτικων Συλλόγων, των Επτανησιακών Σωματείων, φορέων, ανθρώπων του Πνεύματος. Όλοι σημειώσαμε την ανάγκη να παραμείνουν τα Τμήματα των Τ.Ε.Ι. στα νησιά του Ιονίου και συντάξαμε ομόφωνο ψήφισμα. Η αγάπη μου για τη Σάμη είναι αδιαπραγμάτευτη.

  • Σας ενοχλούν οι επιθέσεις των πολιτικών σας αντιπάλων;

Ξέρετε, τις περισσότερες φορές λερώνεται αυτός που πιάνει τη λάσπη και τη ρίχνει και όχι αυτός που τη δέχεται. Πολύ πιθανό να μην τον ακουμπήσει καν.

Κάποιοι με κατηγορούν ότι είμαι σχετικά άγνωστος. Ίσως να είναι έτσι, αλλά θα με μάθουν όλοι σύντομα… από την άλλη μεριά όμως κάποιοι είναι γνωστοί, πολύ γνωστοί… μα πάρα πολύ γνωστοί, θα έλεγα!

  • Ποιά είναι τα πρώτα σας σχέδια για τον νέο δήμο Σάμης;

Πρέπει να γίνουν πολλά. Με τη μεθοδικότητα που έχω δείξει στη μέχρι τώρα πορεία μου στη Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση, μπορώ να σιγουρέψω ακόμη και τον πιο επιφυλακτικό πολίτη και συνδημότη μας, ότι ο νέος Δήμος Σάμης σε 4 χρόνια από τώρα θα έχει προχωρήσει χιλιόμετρα μπροστά. Τα τοπικά προβλήματα, όμως, με ανησυχούν νυχθημερόν. Έχω καταστρώσει μαζί με τους συνεργάτες του συνδυασμού μου ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει διορθώσεις, βελτιώσεις αλλά και ανάπτυξη, ανάπτυξη όμως πραγματική, όχι σαν εκείνη που μένει στα προεκλογικά προγράμματα μόνο…

  • Όπως; Μπορείτε να μας πείτε κάποια από τα σχέδιά σας;

Πρώτα απ’όλα θα φροντίσουμε να οργανώσουμε τις διοικητικές δομές του νέου Δήμου. Πρέπει όλοι να αισθάνονται σαν δημότες του νέου Δήμου Σάμης και να είναι υπερήφανοι γι’ αυτό. Και φυσικά να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο από τις υπηρεσίες του νέου Δήμου.

Θα χρησιμοποιηθούν όλες οι σύγχρονες μέθοδοι μηχανοργάνωσης με τα ηλεκτρονικά συστήματα που υπάρχουν σήμερα.

Από εκεί και πέρα θα διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα που διαθέτει ο νέος Δήμος , από τα σπήλαια, τη λίμνη Μελισσάνη και από όλους τους τουριστικούς προορισμούς θα μένουν στο Δήμο Σάμης και θα κατευθύνονται στις ανάγκες του Δήμου. Δεν θα αφήσουμε ούτε ένα ευρώ να φύγει με φανερό ή πονηρό τρόπο προς το Αργοστόλι. Αρκετά με το θέμα αυτό, ως εδώ. Οι του Δήμου Αργοστολίου ας κοιτάξουν τα του οίκου τους.

Παράδειγμα, η τουριστική διαφήμιση του Μύρτου, του Φισκάρδου, της Αντίσαμου κ.λπ., κ,λπ. θα γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του νέου Δήμου. Δεν χρειαζόμαστε βοήθειες… από άλλους Δήμους! Εξάλλου δεν υπάρχει Δήμος Κεφαλονιάς πλέον, και ας μην το ξεχνάει κανείς αυτό.

  • Και μετά;

Θα διασφαλίσουμε ότι ποτέ πιά δεν θα υπάρξει πρόβλημα διακοπής της θαλάσσιας συγκοινωνίας μέσω Σάμης. Θα διασφαλίσουμε ότι ποτέ πιά δεν θα υπάρξει πρόβλημα διακοπής της καλοκαιρινής λειτουργίας της παραλίας του Μύρτου.

Στην Σάμη, την πρωτεύουσα του νέου Δήμου, θα βελτιώσουμε τις οδικές υποδομές. Θα εφαρμόσουμε την εγκεκριμένη συγκοινωνιακή μελέτη που περιμένει στα χαρτιά 4 χρόνια. Θα αναδείξουμε άμεσα τα αρχαία.

Θα φτιάξουμε νέα μαρίνα.

Ο υπ. δήμαρχος Παντελής Αμούργης

Καραβόμυλος: θα προωθηθεί η επισκευή πεζογέφυρας Καραβόμυλου. Θα προχωρήσει η ολοκληρωτική ανάπλαση της πλαζ, η χωροθέτηση του αλιευτικού καταφυγίου και η αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Τέλος σε άμεση συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία θα προχωρήσει ο κατάλληλος φωτισμός των παραλιακών παραδοσιακών οικισμών αλλά και κυρίως των χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων με την δημιουργία πάρκου αδέσποτων.

Θα κάνουμε το μέγιστο δυνατό για να προχωρήσει η υλοποίηση του νέου δρόμου Σάμη-Αντίσαμος.

Θα προσπαθήσουμε να ζωντανέψουμε το θέμα της μελέτης ενός νέου οδικού αξονα, του δρόμου Σάμης-Πόρου, που αποτελούσε και το όραμα του συγχωρεμένου του Μανόλη του Βαλέτα.

Στην Πύλαρο επίσης με συγκοινωνιακή μελέτη θα βελτιώσουμε την κατάσταση στο εσωτερικό της κωμόπολης. Θα ενδιαφερθούμε για τον περιφερειακό δρόμο σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Μεταξύ άλλων, στα άμεσα σχέδιά μας είναι η μέριμνα για τοποθέτηση πλωτών προβλητών στην μαρίνα Αγίας Ευφημίας, η επισκευή προβλήτας της Αγίας Ευφημίας ακολουθούμενη την προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία. Η αντιμετώπιση των βρόχινων υδάτων από την περιοχή με τις ανεμογεννήτριες (αντιπλημμυρικά έργα), καθώς και η αξιοποίηση Μύρτου σύμφωνα με τις σύγχρονες υποδομές και απαιτήσεις, ενέργειες για επαναφορά μπλε σημαίας. Τοποθέτηση ναυαγοσώστη καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής σεζόν. Ανάπλαση του αναξιοποίητου ως τώρα χώρου προς χρήση στάθμευσης, τουαλετών και αποδυτηρίων.

Στην Έρισο έχουν να γίνουν πάρα πολλά. Δεν πρέπει η Έρισσος να είναι γνωστή μόνον για το Φισκάρδο, άντε και σε έναν μικρό βαθμό και για την Άσο. Ο τουρισμός δεν πρέπει να είναι μόνον επίσκεψη με σκάφος στο Φισκάρδο, φαγητό και ολιγόωρη παραμονή… Θα ζητήσουμε να βελτιώσουμε και να αξιοποιήσουμε όλες τις θαυμάσιες παραλίες της περιοχής. Από την Αγία Σοφία στα Κομιτάτα, την Αγία Ιερουσαλήμ, Έμπλυσι κλπ κλπ. Εξασφάλιση της προσπέλασης σε αυτές και τουριστική διαφήμιση.

Θα ζητήσουμε να βελτιώσουμε τη θαλάσσια σύνδεση με Ιθάκη και με Λευκάδα τους θερινούς μήνες. Έχουμε και σκέψεις για περαιτέρω θαλάσσια σύνδεση και στο τέλος για από κοινού ανάπτυξη, με την Ιθάκη, με βάση ευρωπαικά προγράμματα.

Ο τομέας της υγείας μα ενδιαφέρει παντού, αλλά και ιδιαίτερα στην Έρισσο λόγω της διασποράς των χωριών. Για παράδειγμα, προτείνουμε την ίδρυση δημοτικού ιατρείου με πιθανή έδρα τις Βασιλικάδες. Παράλληλα θα κινηθεί η διαδικασία προμήθειας νοσοκομειακού οχήματος για αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών. Θα προβούμε σε ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα ύδρευσης μέσω δημιουργίας νέου δικτύου ύδρευσης και ενίσχυσής του με σύγχρονες μεθόδους (αφαλάτωση, κλπ). Θα επιταχύνουμε την εφαρμογή αναπτυξιακού προγράμματος αποχέτευσης με στόχο την αποσυμφόρηση από μολυσματικές εστίες μικροβίων (λύματα, βόθροι κλπ.) σε όλη την έκταση της περιοχής. Επίσης στις άμεσες προτεραιότητες σε όλη την περιφέρεια του νέου δήμου θα είναι η βελτίωση της οδοποιίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Στον τομέα της εκπαίδευσης, θα επισπευστεί η επέκταση του νηπιαγωγείου Τουλιάτων με σύγχρονους χώρους και επαρκείς για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών της προσχολικής ηλικίας. Επιπλέον, άμεση προτεραιότητα θα δοθεί στις κτηριακές υποδομές του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας ώρες, για να σας αναφέρω και τις υπόλοιπες προτεραιότητές μας. Εύχομαι οι πολίτες να μας δώσουν το εισιτήριο για μια νέα αρχή, όπου θα δουν μία άλλη δυτική/βόρεια Κεφαλονιά να ανατέλλει, όπως αυτό της αξίζει.

  • Θα θέλατε να απευθύνετε κάτι προς τους δημότες του νέου δήμου Σάμης;

Να ακούσουν την καρδιά τους και όχι τις σειρήνες. Και να μας στηρίξουν με όλη τους τη θέρμη. Να γνωρίζουν ότι θα κινηθούμε με καθαρά χέρια και ότι δεν θα τους προδώσουμε.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top