skip to Main Content
18557125 10207019947415572 3700012817360053750 N (Copy)

Τα συγκινητικά λόγια του Μίκη Θεοδωράκη για τον Παναγή Μπαρμπάτη

Στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της μεγάλης συναυλίας-αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, έστειλε μήνυμά ο Μίκης Θεοδωράκης, μιλώντας με συγκινητικά λόγια για την προσπάθεια του Παναγή Μπαρμπάτη.

«Έδωσε λάμψη και πολλαπλασίασε τη συγκίνηση»

Γράφοντας για τον Κεφαλονίτη μουσικό, ο μεγάλος συνθέτης σχολίασε ότι «κατάφερε να δώσει λάμψη και να πολλαπλασιάσει τη συγκίνηση και το πάθος του πυρήνα της μουσικής μου»

Το μήνυμά του Μίκη Θεοδωράκη

«Την εποχή που ήμουν Πρόεδρος των Λαμπράκηδων παρατηρήσαμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις της γένεσης και της ακμής κάποιας οργάνωσης υπήρχε ένα κοινό φαινόμενο : Όλες ξεκινούσαν από την παρουσία ενός ανθρώπου. ήταν αυτό που πριν απ’ όλους τους άλλους πίστεψε στις αρχές της Οργάνωσης και με όπλο μονάχα την πίστη του άρχισε να την μεταδίδει, με αποτέλεσμα στην κορύφωση αυτής της προσπάθειας να φτάνουμε σε οργανώσεις με εκατοντάδες μέλη.

Στην παρούσα συγκυρία το πρόσωπο αυτό έχει μία γνωστή ταυτότητα. Ονομάζεται Παναγής Μπαρμπάτης και όπως μου είπε, αγάπησε και πίστεψε το έργο μου. Έτσι θέλησε να το τιμήσει και να το διαδώσει με τον δικό του τρόπο. Βασισμένος σε μία υψηλού επιπέδου μουσική παιδεία, προχώρησε στην μεταγραφή για τετραφωνία (δηλαδή μικτή χορωδία) των δικών μου μελωδιών και αρμονικών τρόπων και στη συνέχεια στην ενορχήστρωσή του με βάση την κεφαλλονίτικη μαντολινάτα. Εδώ οφείλω να τονίσω ότι στην μουσική τέχνη η τετραφωνία αποτελεί την βάση για την αξιολόγηση ενός μουσικού έργου. Από το Τραγούδι έως την Συμφωνία. Γιατί στον ήχο όλο είναι ζητήματα ισορροπίας. Το μεγάλο ταλέντο είναι αυτό που με το ένστικτο και τη γνώση γνωρίζει πώς θα επιτύχει την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στις τέσσερις φωνές. Γιατί ένα λάθος μουσικής γραφής σκοτώνει την ηχητική λάμψη του μουσικού έργου.

Στην περίπτωση του Παναγή Μπαρμπάτη μπορώ να πω ότι έδωσε στα τραγούδια μου λάμψη και συγχρόνως πολλαπλασίασε την συγκίνηση και το πάθος του πυρήνα της μουσικής μου.

Όπως στην περίπτωση των Λαμπράκηδων κι εδώ ο ένας και μοναδικός ξεκίνησε με την Χορωδία του στο Αργοστόλι, για να φτάσει στις 300 φωνές του Μεγάρου Μουσικής και τώρα στις 1000 φωνές στο Καλλιμάρμαρο. Σήμερα με την ευκαιρία αυτής της Συνέντευξης Τύπου, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω δημοσίως.

Από την άλλη μεριά επιθυμώ να στείλω ένα μήνυμα αγάπης μαζί με την συγκίνηση και τις θερμές μου ευχαριστίες στα μέλη των χορωδιών που παίρνουν μέρος στη Συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, στους γονείς, στους φίλους, στους συγγενείς, καθώς και στους τοπικούς άρχοντες για την υπέρμετρη προσπάθειά τους, που περιλαμβάνει την άρτια προετοιμασία, το ταξίδι και τα έξοδα διαμονής. Τριάντα χορωδίες από τριάντα πόλεις ξεκινούν να ενώσουν τις φωνές τους στην καρδιά της Αθήνας, στο Καλλιμάρμαρο.

Κι όλα αυτά μέσα στο σκοτάδι που μας σκεπάζει και που όμως δεν είναι ικανό να πνίξει την ψυχή και τη φωνή μας. Εμείς θα τραγουδήσουμε δυνατά για να μας ακούσουν στα πέρατα της γης. ΟΧΙ!

Επιστολή του Μ. Θεοδωράκη για την προηγούμενη
συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Δεν το βάζουμε κάτω. Και σήμερα και αύριο και πάντοτε! Κι αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι η ίδια μας η μοίρα. Σας παρακαλώ να μου επιτρέψετε να τελειώσω με τους στίχους ενός τραγουδιού που έγραψα στη Μακρόνησο στο 1948.

Χτύπα-χτύπα στο στήθος π’ ανάβει

Χτύπα-χτύπα τον νου που φωτά

Στα χτυπήματα θεριεύουν οι σκλάβοι

Κάτω μας σπρώχνεις μα πάμε ψηλά !

Λες και δεν πέρασε ούτε μία μέρα από τότε…»

Με άρωμα Κεφαλονιάς

Στη συναυλία, που προβλέπεται να είναι η τελευταία που θα διευθύνει έστω και ένα τραγούδι ο Μίκης Θεοδωράκης (αν του το επιτρέψει η υγεία του), θα συμμετέχουν τριάντα χορωδίες και 1000 χορωδοί από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα τραγουδήσουν τη μουσική του μεγάλου συνθέτη σε ενορχηστρώσεις του Κεφαλονίτη μουσικού, σε μία πραγματικά μεγαλειώδη συναυλία.

Στη συναυλία αυτή το κεφαλονίτικο στοιχείο είναι πολύ έντονο αφού, εκτός του Παναγή Μπαρμπάτη, συμμετέχουν: ο Γεράσιμος Ανδρεάτος στο τραγουδι, οι χορωδίες της ΚΕΔΗΚΕ και της Γαλλικής Σχολής, υπό τη διεύθυνση του Άγγελου Μουρελάτου, ενώ τη σκηνοθεσία έχει κάνει η Σοφία Σπυράτου.

Και στην Κεφαλονιά;

Μάλιστα όπως είπε ο ίδιος ο Παναγής Μπαρμπάτης, μιλώντας στον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο και τον Ionian Galaxy, γίνονται προσπάθειες, σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΚΕ, ώστε η μεγάλη συναυλία να επαναληφθεί και στο Δημοτικό Στάδιο Αργοστολίου, προς το τέλος του καλοκαιριού.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΑΓΗ ΜΠΑΡΜΠΑΤΗ ΤΙ ΕΙΠΕ  ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΑΚΗ ΒΟΥΤΟ


Δείτε το video του Ionian Channel από τη συνέντευξη τύπου

Δείτε επίσης αποσπάσατα από την προηγούμενη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ρεπορτάζ: Κεφαλονίτικα Νέα – Σάκης Βούτος

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top