skip to Main Content
534 (Copy)

Τα… άκουσε στον Πόρο ο Τζωρτζάτος

1

Πριν από ενάμισι περίπου χρόνο ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Γιώργος Τζωρτζάτος είχε επισκεφτεί τον Πόρο και είχε υποσχεθεί στους κατοίκους αναβάθμιση του λιμανιού της πόλης τους.

Χθες το βράδυ παραβρέθηκε και πάλι, μαζί με τον Αντιδήμαρχο της περιοχής, Νίκο Παπαδάτο και τον Δημοτικό Σύμβουλο, Σπυρονικόλα Σολωμό. Στη συζήτηση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Κοινότητας, Γιάννης Πετράτος, τοπικοί Σύμβουλοι και πολύς κόσμος. Οι ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους ήταν βροχή, χειρότερη και από την καταιγίδα που είχε έξω. Εν αρχή παράπονο του Οδυσσέα Γαλιατσάτου ίτι σαν αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου ουδέποτε καλέστηκε σε κάποιο συμβούλιο και έθεσε θέμα εκπροσώπησης του τόπου που προσφέρει τα μέγιστα, οικονομικά, σε αυτό. Επίσης, τέθηκε από πολλούς το θέμα ότι το Λιμενικό ταμείο και η ανταποδοτικότητα αυτού είναι μηδαμινή. Κάποιος έφερε και το θέμα παρόμοιας ανταποδοτικότητας με τις ανεμογεννήτριες και τα Δηλινάτα, το χωριό του κ. Τζωρτζάτου και πρότεινε και πεζοδρόμηση μπροστά από τα κότερα, για να μην παρατηρείται το φαινόμενο με παρείσακτους στο χώρο. Στο θέμα Μαρίνας-Λιμανιού, τα παράπονα και προτάσεις συνεχίστηκαν και ειπώθηκε ότι το βασικό έργο είναι η εκβάθυνση του Λιμανιού διότι πλέον υπάρχει τρομερό θέμα.
Η εικόνα του λιμανιού, ειδικά και λόγω της συσκότισης, θέμα παροχής ίντερνετ, ακόμη και webcam, για την άμεση εικόνα της Μαρίνας από κάθε ενδιαφερόμενο. Ερώτηση για την τρίτη ράμπα που δεν χρησιμοποιείται και για τις κατεστραμμένες κολώνες. Ερώτημα επίσης (που δεν απαντήθηκε) για το ΙΝΦΟ ΚΙΟΣΚ και πρόταση στο αν μπορεί να διαμορφωθεί σαν Μαρίνα το εξωτερικό του νέου Λιμενοβραχχίωνα, ο οποίος λειτουργεί για τα πλοία εδώ και 7 χρόνια (από τον Αυγουστο του 2008). Θέμα και για τον ιστιοπλοϊκό αγώνα, που πιθανόν να περάσει από Πόρο τον Αύγουστο και ερώτημα στο που βρίσκεται η Μακέτα του λιμανιού, πότε παραδόθηκε και τι έπρεπε να έχει φτιαχτεί έως τώρα. Θέμα με την διαμόρφωση του δρόμου και του κτιρίου υποδοχής και περιβάλλοντα χώρου, όπως και για παγκάκια. Αυτές ήταν μερικές από τις ερωτήσεις «καταιγίδας» που έγιναν και ο κ. Τζωρτζάτος προσπάθησε να δώσει άμεσες απαντήσεις.
Ο κ. Τζωρτζάτος ξεκίνησε με την ομολογία ότι ποτέ δεν υπήρξε μελέτη για τον Σταθμό επιβατικού κοινού, κτήριο υποδοχής και όλα τα προβλεπόμενα σε ένα λιμάνι κύρια Πύλη του νησιού και κάνει ότι μπορεί για να πάρουν όλα τον δρόμο τους. Το πρόβλημα ξεκινάει ότι ποτέ δεν υπήρξε οριοθέτηση Αιγιαλού και παραλίας, όπως και οριοθέτηση Χερσαίας ζώνης, από την στιγμή που πριν ακόμη την ανάληψη καθηκόντων Προέδρου, τα λιμάνια Αργοστολίου (Εθνικής σημασίας) και Πόρου (μείζονος σημασίας) χαρακτηρίσθηκαν έτσι, για οποιοδήποτε έργο χρειάζεται πρώτα Μάστερ Πλαν και ότι όλα τα Λιμενικά Ταμεία ελέγχονται από το Υπουργείο Εμπορικης Ναυτιλίας και για οποιαδήποτε αδειοδότηση εμπλέκονται τουλάχιστον 3-4 Υπουργεία. Από πέρυσι δεν βρήκε πουθενά μελέτη του Λιμανιού Πόρου, ενώ την Μακέτα την έχει η Περιφέρεια. Την μόνη Μελέτη που μπόρεσε να βρει ήταν της χάραξης Αιγιαλού, η οποία ενώ την ανέλαβε κάποιος δεν την είχε παραδώσει, γιατί ποτέ δεν πληρώθηκε και τελικά κατάφερε να την πάρει και την έχει στείλει στην Κτηματική Υπηρεσία και από εκεί στο ΥΕΝ. Μετά, εφόσον περάσει και Επιτροπή, θα μπορούμε να συζητάμε για παραπέρα. Από τις 11/11/15 ετοιμάστηκε μελέτη με πήλερ ρεύματος για 16 σκάφη και επίσης και για παροχή νερού για επίσης 16 σκάφη τα οποία θα λειτουργούν με χρέωση μέσω κάρτας.
Οι κολώνες οι σπασμένες θα αντικατασταθούν και θα φτιαχτεί και ο φωτισμός στο Λιμάνι. Επίσης, στο πρόγραμμά του είναι η τοποθέτηση πέτρινων παγκακίων, ενώ όλη αυτή η μελέτη έχει κοστίσει πάνω από 100.000 ευρώ. Έχει πάρει εδώ και καιρό αδειοδότηση για δύο χημικές τουαλέτες, αλλά με γνώση του αν τοποθετηθούν θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα από το υπάρχον και ήδη λειτουργεί με πολύ καλή εικόνα η τουαλέτα πίσω από το πρακτορείο των Ζακυνθινών πλοίων. Θέμα είναι και η μετακίνηση του προς το χώρο του Λιμανιού, όπου θα λύσει πολλά συγκοινωνιακά προβλήματα. Επίσης, βασικό έργο είναι και μια πεζοδρόμηση μπροστά από το χώρο που λιμενίζονται τα τουριστικά σκάφη και θα υπάρξει και νοικοκύρεμα στο λιμάνι, τόσο με τα τουριστικά σκάφη, όσο και με τα αλιευτικά. Προχωρούν ήδη και λοιπές μελετες, όπως περιβαντολογικής, διείσδυσης και σχεδιασμού, ενώ η εκβάθυνση, αν και από τα βασικότερα προβλήματα, είναι πολύ δύσκολη λόγω απλά γραφειοκρατίας.

Ρεπορτάζ Γιώργος Γκιάφης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
45 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top