skip to Main Content
3c39b5bbc5add0a250b2263125491ffb M (Copy)

Τί ζήτησε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλέξανδρος Παρίσης στη Συνεδριακή Διάσκεψη της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας

“Να ενισχυθούν άμεσα οι Δήμοι με προσωπικό, με οικονομικούς πόρους, με τεχνικά μέσα καθώς και με περισσότερες αρμοδιότητες” ζήτησε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλέξανδρος Παρίσης στη Συνεδριακή Διάσκεψη της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Συνεδριακή Διάσκεψη της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020.

Στη συνάντηση που έγινε με τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος: ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ.Θοδωρής Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ.Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ.Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ  Δυτικής Ελλάδας κ.Θανάσης Παπαδόπουλος, μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Δήμαρχοι, αιρετοί των Δήμων και στελέχη της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ.Αλέξανδρου Παρίση Προέδρου της  ΠΕΔ-ΙΝ στη Συνεδριακή Διάσκεψη:

Κύριε Υπουργέ

Κύριε Υφυπουργέ

Κύριε Γενικέ Γραμματέα

Κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ

Κύριε Πρόεδρε της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω όλους στη σημερινή συνεδριακή διάσκεψη.                                     
Οι δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε αυτή την περίοδο δεν μας επιτρέπουν να συναντηθούμε  με φυσική παρουσία.               

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ για την πραγματοποίηση των συνεδριακών διαδικασιών με τηλεδιάσκεψη παρά τα προβλήματα της πανδημίας.

Είμαι βέβαιος ότι και με αυτές τις συνθήκες θα γίνει ένας πλούσιος και δημιουργικός διάλογος και θα βγουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την παραπέρα πορεία και τις δράσεις της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.                                                              

Εύχομαι και ελπίζω ότι με κοινή προσπάθεια θα αντιμετωπίσουμε τις σημερινές δυσκολίες, θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα και θα επιστρέψουμε σύντομα στην κανονικότητα.                              

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Τάκης Θεοδωρικάκος συμμετέχει στη σημερινή διάσκεψη. Ο Υπουργός έχει αποδείξει ότι στέκεται δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να την υποστηρίξει.

Σήμερα η πατρίδα μας έχει πληγεί από το δεύτερο και περισσότερο επικίνδυνο κύμα της πανδημίας. 
Πρέπει όλοι μαζί ακολουθώντας  τις οδηγίες που έχουν δοθεί και εφαρμόζοντας τις σχετικές αποφάσεις  και τα μέτρα να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της.

Όπως γνωρίζουμε όλοι έχει πληγεί η οικονομία και έχουν δημιουργηθεί πολλά και μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρη την κοινωνία. 

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει ένα μεγάλο βάρος, βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων πρέπει να αναφέρω ότι εκτός από την πανδημία στα νησιά μας αντιμετωπίσαμε και τα μεγάλα προβλήματα από τις φυσικές καταστροφές.

Ήταν οι καταστροφές των σεισμών στην Κεφαλλονιά το 2014 και στη Λευκάδα το  2015.
Ακολούθησαν οι πλημμύρες και πρόσφατα άλλες καταστροφές από τη σφοδρή κακοκαιρία και τον Ιανό που έπληξαν τα νησιά μας.

Οι ζημιές ήταν μεγάλες και έπρεπε άμεσα οι Δήμοι να ανταποκριθούν στην πίεση και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Ιδιαίτερα οι μικρότεροι και κυρίως οι νεοσύστατοι Δήμοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν δύσκολες  και επείγουσες καταστάσεις με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και σε απαραίτητα μέσα.

Όμως παρά τις αδυναμίες και τις ελλείψεις οι Δήμοι μας κινητοποιήθηκαν γρήγορα και κατάφεραν να σταθούν δίπλα στους κατοίκους και να τους βοηθήσουν.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Στα Ιόνια Νησιά κύρια οικονομική δραστηριότητα είναι ο τουρισμός ο οποίος ειδικά φέτος έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα από την πανδημία.

Όλοι οι τομείς της οικονομίας και όλες οι δραστηριότητες στα νησιά μας συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό και έχουν υποστεί τις ανάλογες συνέπειες.

Είναι απαραίτητες αυτή τη δύσκολη περίοδο κατάλληλες πολιτικές και άμεσα μέτρα για να διασωθούν οι επιχειρήσεις και για να επιβιώσουν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι.

Οι νησιωτικοί Δήμοι αντιμετωπίζουν όπως γνωρίζετε περισσότερες δυσκολίες. Πολύ μεγαλύτερα προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι όπως και οι νεοσύστατοι Δήμοι που δημιουργήθηκαν μετά τη διάσπαση των ενιαίων Δήμων Κέρκυρας και Κεφαλλονιάς.

Οι Δήμοι αυτοί δεν έχουν ακόμα ούτε την οργάνωση, ούτε το απαραίτητο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό για να προετοιμάσουν και να υλοποιήσουν έργα.

Πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό, με τεχνικά μέσα και με συμβουλευτική υποστήριξη για να καταφέρουν να αξιοποιήσουν προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ καθώς και χρηματοδοτήσεις.

Σχετικά με το ΕΣΠΑ πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η ουσιαστική συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλες τις διαδικασίες του.

Αντίστοιχη συμμετοχή είναι απαραίτητη και στις διαδικασίες αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί όλους τους Δήμους είναι η χρηματοδότηση τους. 

Τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις τα τελευταία χρόνια. Η είσπραξη εσόδων επίσης είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ολόκληρη η κοινωνία.

Οι Δήμοι πρέπει να ενισχυθούν με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Η μεταρρύθμιση της λειτουργίας του κράτους, η αποκέντρωση με ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης είναι ένα σημαντικό θέμα.

Οι αλλαγές που θα γίνουν πρέπει να προκύψουν μετά από διάλογο και να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ.

Η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη.

Επομένως πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερες αρμοδιότητες, με στελέχη και με τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Πιστεύω ότι η συνεργασία των Δήμων μας, η κοινή δράση και οι πρωτοβουλίες των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Είμαι βέβαιος ότι ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί και θα πετύχουμε περισσότερα για τους Δήμους μας και για τις τοπικές μας κοινωνίες.

Σας ευχαριστώ όλους και εύχομαι καλή δουλειά.

Από το Γραφείο Τύπου

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top