skip to Main Content
Σ

Σχιζοφρένεια στην Κοργιαλένειο: 9000 για τον ΕΝΦΙΑ…..

…«άφαντες» οι επιχορηγήσεις Δήμου και Υπουργείου – Κατασχέσεις από το ΙΚΑ 

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση που δημοσιεύσαμε την Τετάρτη σχετικά με το κλείσιμο της Κοργιαλενείου, όμως τα πράγματα φαίνεται να είναι ακόμη χειρότερα.

Η σχιζοφρένεια που χαρακτηρίζει το Ελληνικό Δημόσιο χτύπησε, και μάλιστα, με πολλαπλά χτυπήματα το Κοργιαλένειο Ίδρυμα που έχει προσφέρει απλόχερα πολιτισμό, εδώ και δεκαετίες στην Κεφαλονιά αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πέρα από την αδιανόητη λογική, ιδρύματα που εμφανώς υποκαθιστούν δημόσιες δομές να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ (!) για την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν, το Κράτος, που χρωστάει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όταν αποφασίσει να δώσει ένα έναντι, έρχεται μια άλλη υπηρεσία του Κράτους και κάνει κατάσχεση στο ποσό που δόθηκε!

Χαριτωμένο…

Φέσι και κατάσχεση

Θα μπορούσε να είναι τίτλος τούρκικου σήριαλ, όμως δυστυχώς δεν είναι καν αστείο.

Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Κοργιαλενείου, Παναγιώτης Μπαζίγος, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του δημοσιογράφου Σάκη Βούτου, στον Ionian Galaxy, η Κοργιαλένειος δεν έχει λάβει τα τελευταία χρόνια, ούτε την επιχορήγηση που όφειλε να δώσει το υπουργείο Πολιτισμού και η οποία υπολογίζεται στα 100.000 ευρώ αλλά ούτε και τα χρήματα που έχει αποφασίσει ότι θα δώσει ο Δήμος Κεφαλονιάς.

Πιο συγκεκριμένα. Το υπουργείο, αντί να δώσει τα δύο τελευταία χρόνια την επιχορήγηση των 50.000 ετησίως, έστειλε μόνο 18.900 ευρώ, τα οποία με το που μπήκαν στην τράπεζα, κατασχέθηκαν από το ΙΚΑ, με το οποίο μάλιστα είχε γίνει ήδη ρύθμιση!

Από την άλλη πλευρά, μπορεί ο Θεόφιλος Μιχαλάτος να έταξε στο Δ.Σ. του ιδρύματος ότι θα φέρει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως, όπως σχολίασε ο κ. Μπαζίγος, το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει ήδη δύο αποφάσεις, μία το 2011 και μία το 2013 για επιχορήγηση του ιδρύματος με 40.000 ευρώ, η οποία, δεν έχει καν καθαρογραφεί.

Ο κ. Μπαζίγος, πριν από λίγες ημέρες είχε πει ότι το ΔΣ του Ιδρύματος έκανε έκκληση και σε ιδιωτικές εταιρείες για βοήθεια, τουλάχιστον για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των εργαζομένων, χωρίς όμως, μέχρις στιγμής να υπάρξει έμπρακτη ανταπόκριση.

Ο Δεσπότης δεν προλαβαίνει και ο Σπίρτζης αναζητείται

Μιλώντας για τον Μητροπολίτη Δημήτριο που είναι και πρόεδρος του Ιδρύματος, ο κ. Μπαζίγος άφησε, εμμέσως πλην σαφώς, αιχμές, έστω και με το γάντι. Όταν ρωτήθηκε για το τι κάνει ο Δεσπότης για το θέμα, εκείνος απάντησε ότι «ο Δεσπότης έχει άλλα τρεχάματα» και πως «ψάχνει βοήθεια για την εκκλησία».
Όσο για την γραφειοκρατία, ακούστε το κομμάτι του ηχητικού που ο κ. Μπαζίγος μιλάει για τον άφαντο Σπίρτζη, την γραμματέα του που έχασε τα χαρτιά και θα καταλάβετε…
Όπως και νά ‘χει η ευθύνη για το κατάντημα ενός ακόμη πολιτιστικού φάρου της Κεφαλονιάς, η οποία ήδη στερείται το Αρχαιολογικού Μουσείου του Αργοστολίου, την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη στο Ληξούρι, και όπως εύστοχα πρόσθεσε ο κ. Μπαζίγος, σε λίγο θα έχει να επιδείξει μόνο άρρωστους φοίνικες, η ευθύνη λοιπόν βαραίνει το Κράτος που, με το ένα χέρι δίνει, πολύ λιγότερα απ’ ότι οφείλει, και με το άλλο χέρι βουτάει.

18 ευρώ στην τράπεζα

Χαρακτηριστικό είναι το σημείο που ο αντιπρόεδρος αναφέρεται στα χρήματα που έχουν απομείνει στον λογαριασμό της βιβλιοθήκης και τα οποία φθάνουν στο αστρονομικό ποσό των 18 ευρώ, την ώρα που, μαζί με την κατάσχεση, χάθηκε και η ρύθμιση που είχε γίνει με το ΙΚΑ.
Όλα αυτά, έχουν σαν αποτέλεσμα, να μην μπορούν να πληρωθούν οι κοπέλες που δουλεύουν στην Κοργιαλένειο και, όπως ήδη γράψαμε, η Βιβλιοθήκη αλλά και το Μουσείο να είναι έτοιμα να κλείσουν. Και μάλιστα, πάρα πολύ σύντομα…
Ακούστε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του κ. Μπαζίγου στον Σάκη Βούτο.
 

Διαβάστε και την ανακοίνωση που έβγαλε το ίδρυμα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ (ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ) Η ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Με 75.000 τόμους η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, με δανειστικό και παιδικό τμήμα (από το οποίο δανείζονται και διαβάζουν περίπου 3.700 μέλη, κυρίως μαθητές με ειδική καρτέλα δανεισμού), με αίθουσα πιάνου, όπου ασκούνται φιλόμουσοι μαθητές, με την παραχώρηση της αίθουσας διαλέξεων χειμώνα και (κυρίως) το καλοκαίρι για διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εορτές και άλλες εκδηλώσεις, όπου κατά τη θερινή περίοδο πραγματοποιούνται ειδικά προγράμματα (σχεδόν σε καθημερινή βάση) για τους μικρούς μαθητές της Δημοτικής Εκπαίδευσης και με άλλες παροχές ακόμη, κινδυνεύει να κλείσει οριστικά.

Ο λόγος; Η αδιαφορία της Πολιτείας για τον κύριον αυτόν πυρήνα Πολιτισμού στο νησί μας. Τώρα υπολειτουργεί κατά τις πρωινές ώρες (9:00 – 12:00) χάρη στη φιλοτιμία του προσωπικού που εργάζεται χωρίς να μισθοδοτείται.

Και συγκεκριμένα προς ενημέρωση των φιλόμουσων συμπατριωτών μας:
1) Το Υπουργείο Παιδείας με βάση τον νόμο Ν2823 10/19.4.54 (78) και ΦΕΚ 181/9/8/1979 υποχρεούται να καλύπτει τη μισθοδοσία (4) τεσσάρων υπαλλήλων, με σύνολο μισθοδοσίας κατ΄ έτος 55.000€ περίπου.

Την περασμένη χρονιά (2016) επιχορήγησε με 18.990€.
Το άρθρο 11 του εν λόγω ΦΕΚ ορίζει: «το έμισθον προσωπικόν της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης αποτελείται από τέσσερα άτομα ……προσλαμβάνεται δια αποφάσεως του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου, της μισθοδοσίας του καθοριζομένης παρά του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου και καταβαλλομένης εκ της προς τούτο χορηγουμένης παρά του Κράτους σχετικής πιστώσεως»

2)   α) Το Κοργιαλένειο Ίδρυμα έχει στην ιδιοκτησία του (γνωστό στους ..περισσότερους συμπολίτες μας), ιδιόκτητο κτήριο 1226 τ.μ. και συγκεκριμένα τον Β΄ όροφο του άλλοτε Κοργιαλενείου Οικοτροφείου και τον μισό του Α΄ ορόφου του ιδίου κτηρίου, ενταγμένου ολοκλήρου στο …κτήριο του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου, δηλαδή στο κτήριο του άλλοτε Γυμνασίου Θηλέων, επί της οδού Μαζαράκη, κτηρίου κεντρικού όπισθεν του ΟΤΕ Αργοστολίου.
β) Το εν λόγω οίκημα είχε ενοικιασθεί στην Περιφέρεια (άλλοτε Νομαρχία) και εχρησιμοποιείτο για τα γραφεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και στα ΙΕΚ. Απέδιδε μηνιαίως στο Κοργιαλένειο περίπου 3.000€, ποσό που σχεδόν αρκούσε μαζί με την πενιχρή επιχορήγηση για την μισθοδοσία του προσωπικού (μετά την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης των υπολοίπων υπαλλήλων).
γ) Με τους σεισμούς του 2014 το όλο κτήριο (Γυμνάσιο και Κοργιαλένειο) κατέστη επισκευάσιμο και  εκκενώθηκε.
δ) Παρέμενε έως πρόσφατα στην Περιφέρεια η οποία απέδιδε στο Κοργιαλένειο Ίδρυμα το συμβολικό ποσών των 150€ μηνιαίως.
ε) Τελικά η Περιφέρεια διέκοψε και το εν λόγω πενιχρό συμβολικό μίσθωμα, διότι, ως ισχυρίζονται οι αρμόδιοι, μετέφεραν και τα αρχεία των υπηρεσιών σε άλλους χώρους.
στ)Η επισκευή του εν λόγω κτηρίου (Γυμνασίου και Κοργιαλενείου) καθυστερεί επί τρία ολόκληρα χρόνια, διότι πρέπει να αποδειχθεί (πράγμα που συμβαίνει με όλα τα σχολεία του νησιού που υπέστησαν βλάβες από το σεισμό) ότι δεν είναι αυθαίρετα  (κτήρια δηλ. που λειτουργούν, ως γνωστόν, επί 60 χρόνια, μετά δηλ. τους σεισμούς του 1953). Σημειωτέον ότι όλη η σχετική διαδικασία από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) έχει ολοκληρωθεί πριν (2) χρόνια.
ζ) Έχουν ωστόσο, χαθεί οι άδειες (για ποιο λόγο;) που υπήρχαν στην Υπηρεσία της Πολεοδομίας Αργοστολίου.
η) Ο Δήμος Αργοστολίου, με το υπ.αριθμ.23835/19.6.2015 έγγραφό του το οποίο υπογράφει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έργων κ.Διονύσιος Λυκούδης, ζήτησε  από το Υπουργείο Υποδομών την υπογραφή σχετικής απαλλακτικής απόφασης. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 10.6.2015 και πρωτοκολλήθηκε στο εν λόγω Υπουργείο την 19.6.2015 με αριθμό πρωτοκόλου 1566/19.6.2015.
θ) Το εν λόγω έγγραφο μένει ακόμη (ύστερα από 20 μήνες) αναπάντητο. Και βέβαια η απόφαση ακόμη εκκρεμεί.
ι) Επανειλημμένες είναι οι παρεμβάσεις, τηλεφωνικές και δι΄ αποστολής προσώπου, στο γραφείο του Υπουργού του εν λόγω Υπουργείου. Η απάντηση επί 20 μήνες στερεότυπη:  « είναι έτοιμη η απόφαση προς υπογραφή». Την εν λόγω επιβεβαίωση δεχτήκαμε πολλές φορές και από την εκλεγμένη εκπρόσωπο της Κεφαλονιάς.
3) Το Κοργιαλένειο Ίδρυμα αναμένει τον απεγκλωβισμό του κτηρίου του για να το επισκευάσει με δαπάνες του ιδίου και όχι του Δημοσίου, να το ενοικιάσει επίσης στην Περιφέρεια, σύμφωνα με πρόσφατη υπόσχεση του Αντιπεριφερειάρχα.

Αυτά λοιπόν! Τα συμπεράσματα ας εξαχθούν από τις αρμόδιες Κεντρικές και Τοπικές Κρατικές Υπηρεσίες και από το κοινό του νησιού.

Μέχρι τότε το Κοργιαλένειο θα προσπαθήσει να κρατήσει ανοικτή (για ορισμένες ώρες ημερησίως) την Βιβλιοθήκη. Αλλά έως πότε;
ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ 
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top