skip to Main Content
Mail

[ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ] Χταπόδι «Φλόριντα»

ΧΤΑΠOΔΙ «ΣΕΪΡΑΣOΤΑ»
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτάΧρόνος ψησίματος: 30 λεπτάΤεχνική ψησίματος: 
Μαγείρεμα σε άμεση θερμότητα
Απαραίτητα αξεσουάρ: 
Ψησταριά με κάρβουνα και αντικολλητική μεμβράνη 
Σερβίρει: 4-6 μερίδες
ΣΥΣΤΑΤΙΚA1-1,5 κιλό καθαρισμένο χταπόδι1 φύλλο δάφνης4 κλωναράκια θυμάρι20 κόκκους μαύρου πιπεριού αλάτι και φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι για γεύση1 κεφάλι σκόρδο3 λεμόνια3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδομαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα-
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΉ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΊΑ1. Ανακατεύετε το χταπόδι, τη δάφνη, το θυμάρι, τους κόκκους πιπεριού, 1 κ.γλ. αλάτι, το σκόρδο και ένα από τα λεμόνια, κομμένο στη μέση, σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε νερό μέχρι να σκεπάσει το χταπόδι και τα υλικά. Ανάψτε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία, βάλτε ένα καπάκι και αφήστε το να βράσει.
2. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία με τέτοιο τρόπο, ώστε να βράζει αργά και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι ή για 30 έως 90 λεπτά.
3. Στραγγίστε το χταπόδι, πετάξτε όλα τα μπαχαρικά. Το σκεπάζετε και το αφήνετε στο ψυγείο..
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΊΑ
Ετοιμάστε και ζεστάνετε τη σχάρα σε υψηλή θερμοκρασία περίπου στους 260°C. Τοποθετήστε από πάνω μια αντικολλητική μεμβράνη, για να διατηρείτε τη σχάρα σας καθαρή και για να αποφύγετε το πέσιμο μικρών κομματιών φαγητού ανάμεσα στα πλέγματα της σχάρας.Κόβετε το χταπόδι σε μεγάλες μερίδες, το αλείφετε με το μισό
ελαιόλαδο και το πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι.
Ψήστε το στη σχάρα, ώστε να κοκκινίσει το εξωτερικό του πριν
στεγνώσει το εσωτερικό του.
Αλείψτε το χταπόδι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Το σερβίρετε ζεστό, γαρνίροντας με φέτες λεμονιού και μαϊντανό.
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top