skip to Main Content
Mail (Copy)

[ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ] ΟΥΣΤΙΠΤΣΙ ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

ΟΥΣΤΙΠΤΣΙ ΤΑΒΕΡΝΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά
Τεχνική ψησίματος: Μαγείρεμα σε άμεση θερμότητα
Απαραίτητος εξοπλισμός: Ψησταριά υγραερίου, μπάρμπεκιου κάρβουνων
Σερβίρει: 4 μερίδεςΣΥΣΤΑΤΙΚA
• 1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα ή λαιμό (δύο φορές αλεσμένο)• 3-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
• 100 ML νερό
• 150 γρ. μπέικον αποξηραμένο, κομμένο σε κύβους
• 50 γρ. τυρί κότατζ
• 100 γρ. ζαμπόν, κομμένο σε κύβους
• 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 κ. γ. τριμμένη ξερή πιπεριά τσίλι
• 1 κ. γ. μαύρο πιπέρι
• 1 κ. σ. θαλασσινό αλάτι
• 2 κ. σ. λάδι
• 1 κ. γ. διττανθρακική σόδα.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣIΑ.Βράζουμε το λιωμένο σκόρδο σε λίγο νερό, το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το ρίχνουμε στον κιμά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και στη συνέχεια ζυμώνουμε τον κιμά για όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά όχι περισσότερο από 20 λεπτά.
Όταν το κρέας αποκτήσει σφιχτό και ελαφρώς κρεμώδες σχήμα, το πλάθουμε σε μπάλα, το τοποθετούμε σε ταψί, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε όλο το βράδυ, μπορεί και περισσότερο.
Προσθέτουμε στο κρέας μαγειρική σόδα διαλυμένη σε λίγο νερό και ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά.
Με βρεγμένα χέρια χωρίζουμε το κρέας σε κομμάτια περίπου 50 γραμμαρίων. Ο διαχωρισμός γίνεται με «τσιμπήματα», από το οποίο βγαίνουν κομμάτια κιμά με ακανόνιστο σχήμα.
Τα αραδιάζουμε σε λαδόκολλα ή ταψί και μετά τα αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα. Ψήνουμε τα ούστιπτσι στη σχάρα για λίγα λεπτά και από τις δύο πλευρές σε λίγο πιο δυνατή, αλλά όχι τόσο δυνατή φωτιά (περίπου 220 βαθμούς).
Όταν η μία πλευρά πάρει ωραίο καστανό χρώμα, την αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε και την άλλη για λίγο ακόμα.
Είναι σημαντικό να μην παραψηθούνε γιατί έτσι θα χάσουν τη ζουμερότητα τους. Επομένως, δεν είναι λάθος αν παραμένουν ελαφρώς ροζ στο εσωτερικό.
Τα ούστιπτσι είναι καλύτερα να ψηθούν στα κάρβουνα και αν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορούν να ψηθούν και σε ηλεκτρική σχάρα. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πίτα ψωμί. Δεν θα έβλαπτε και ένα. ωραίο σπιτικό καϊμάκι και λίγες πατάτες.
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top