skip to Main Content
Mail (Copy)

[ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ] Λαβράκι με σάλτσα «Chermula»

ΛΑΒΡAΚΙ ΜΕ ΣAΛΤΣΑ

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτάΧρόνος ψησίματος: 12 λεπτάΤεχνική ψησίματος: 
Μαγείρεμα σε άμεση και έμμεση θερμότητα

Απαραίτητος εξοπλισμός: Ψησταριά υγραερίου, μπάρμπεκιου κάρβουνων με καπάκι

Σερβίρει: 4 μερίδες
ΣΥΣΤΑΤΙΚA1 λαβράκι (περίπου 450 γρ), καθαρισμένο καιαφαιρεμένα τα πτερύγια

6 μεγάλα κλωνάρια μέντας
12 λωρίδες φλούδα λεμονιού (από 2 λεμόνια)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι κόσερ ή θαλασσινό
1 κ.γλ. πιπέριΓια τη σάλτσα2 φλ.τσ. φρέσκα φύλλα κόλιανδρου2 φλ.τσ. φρέσκα φύλλα μαϊντανού½ φλ.τσ. φρέσκα φύλλα μέντας2 κ.γλ. αλεσμένο κύμινο1 κ.γλ. πάπρικα½ κ.γλ. αλεσμένος κόλιανδρος4 σκ. σκόρδο200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο3 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού1 κ.γλ. αλάτι κόσερ ή θαλασσινό-

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚH ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣIΑ

Κάντε 3 βαθιές διαγώνιες σχισμές σε κάθε πλευρά του ψαριού. Τοποθετήστε ένα κλαδάκι μέντας και λωρίδες φλούδας λεμονιού στα σχίσματα του ψαριού.Ψύξτε για 1 ώρα.
Στη συνέχεια αλείψτε τα ψάρια με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι.
Για τη σάλτσα, βάζετε σε ρομπότ πολυμηχάνημα κουζίνας, τον αλεσμένο κόλιανδρο, μαϊντανό, δυόσμο, κύμινο, κόκκινη πιπεριά, φύλλα κόλιανδρου και σκόρδο και κάνετε 10 στροφές.
Προσθέστε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το αλάτι και αλέστε για 5 με 10 δευτερόλεπτα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΊΑ
Προετοιμάστε το μπάρμπεκιου για μαγείρεμα έμμεσης θερμότητας και θερμάνετε σε υψηλή θερμοκρασία περίπου στους 230°C.
Τοποθετήστε το ψάρι, με την πέτσα προς τα κάτω, σε μια λαδόκολλα ή αντικολλητική μεμβράνη στο σημείο άμεσης θερμότητας.
Κλείστε το καπάκι του γκριλ.
Ψήστε μέχρι να τραγανίσει η πέτσα και να αρχίσει λίγο να μαυρίζει από τα κάρβουνα, ή για 3 με 4 λεπτά.
Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα για να αποφύγετε το σκίσιμο του δέρματος, αναποδογυρίστε προσεκτικά το ψάρι και μεταφέρετέ το στο σημείο της ζεστής, έμμεσης θερμότητας.
Περιχύστε το ψάρι με 1 κ.γλ. σάλτσα «Chermula».
Κλείστε το καπάκι και ψήστε μέχρι η πέτσα του ψαριού να ξεφλουδίζεται εύκολα με ένα πιρούνι και το θερμόμετρο να δείχνει τους 60°C στο πιο χοντρό σημείο του ψαριού.
Ρίξτε την υπόλοιπη σάλτσα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Τοποθετήστε το ψάρι στην πιατέλα.
Σερβίρετε με φέτες λεμονιού καιβάλτε όσο ελαιόλαδο θέλετε.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top