skip to Main Content
Pjimage

Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος

Συνέντευξη τύπου για τρέχοντα ζητήματα έδωσε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στην έδρα της Περιφέρειας στην Κέρκυρα.

Χρηματοδοτήσεις για έργα και δράσεις ύψους 53.980.000ευρώ

Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε αρχικά στις 7 νέες προσκλήσεις που υπέγραψε προ ημερών για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014 – 2020 και συγκεκριμένα:

► Στην προμήθεια ασθενοφόρων και κινητών μονάδων του ΕΚΑΒ με 750.000ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών υγείας και πρόνοιας στα Ιόνια νησιά (4 κινητές μονάδες και 5 ασθενοφόρα).

► Στην ανάπτυξη δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 1.230.000ευρώ. Με το πρόγραμμα αυτό στόχος είναι να ωφεληθούν οι έχοντες ανάγκη και οι οικογένειές τους και να δώσει χείρα βοηθείας η ΠΙΝ σε φορείς όπως το Υπουργείο Υγείας, ο “ΔΙΑΠΛΟΥΣ” στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ και άλλα ΝΠΔΔ για την αντιμετώπιση της μάστιγας κάθε μορφής εξαρτήσεων στα Ιόνια Νησιά.

► Στην βελτίωση των υποδομών της Γ/θμιας εκπαίδευσης, κυρίως δηλαδή του Ιονίου Πανεπιστημίου αλλά και της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού που εδρεύει στην Κεφαλονιά  αλλά και του Υπ. Παιδείας και άλλων ΝΠΔΔ, με 16,5 εκ. ευρώ.

►  Τέσσερεις προσκλήσεις στον τομέα του πολιτισμού με συνολικό προϋπολογισμό 35,5 εκ. ευρώ για δράσεις προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και ενίσχυσης της πολιτιστικής δημιουργίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αποκατάσταση και ανάδειξη του εμβληματικού κτιρίου του Αχιλλείου στην Κέρκυρα (με προϋπ. 12,2 εκ. ευρώ) – για το οποίο δεν είχαν δοθεί ποτέ στο παρελθόν χρήματα για σοβαρές παρεμβάσεις τέτοιου μεγέθους – του Θεάτρου Λευκάδας, έργο άκρως απαραίτητο για το νησί που στερείται σχετικών υποδομών, της Βίλα Ρόσσα στην Κέρκυρα, η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε μείνει στο στάδιο εκπόνησης μελετών χωρίς ουσιαστική παρέμβαση.

Θ. Γαλιατσάτος: Περήφανοι για το έργο και τις δράσεις μας στον πολιτισμό

“Είναι ένα τεράστιο έργο που αφήνουμε στην θητεία μας και το οποίο αποτελεί υλοποίηση της προεκλογικής μας δέσμευσης για προτεραιότητα στον πολιτισμό. Το 2014 λέγαμε ότι ο πολιτισμός είναι το βαρύ πυροβολικό των νησιών μας και συγκριτικό πλεονέκτημα που αποφέρει πολλαπλά κέρδη στις τοπικές κοινωνίες.  Ειδικά για την Κέρκυρα η χρηματοδότηση που δεσμεύσαμε για τον πολιτισμό είναι της τάξης των 40εκ. ευρώ και περιλαμβάνουν πλην των προαναφερθέντων τις χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε για την Πινακοθήκη Γιαλλινά, τον Φοίνικα, τα Ενετικά Ναυπηγεία, τη Ρολίνα, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, τη Βίλα Κοκοτού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας, την Αγ. Αικατερίνη, τον Αγ. Αθανάσιος Κορακιάνας, τον Ι.Ν. Αγ. Σαράντα στο Περιβόλι Κέρκυρας και άλλα κτίρια, κοιτίδες πολιτισμού και ιστορίας, μας κάνουν περήφανους για το έργο και τις δράσεις που αφήνουμε και φυσικά και στα άλλα νησιά μας. Αισθανόμαστε ότι πράξαμε το χρέος μας και δώσαμε το μέγιστο δυνατό των δυνάμεών μας για την στήριξη και ανάδειξη του πολιτισμού. Προκαλούμε δε όλους να ερευνήσουν και να μας πουν, πότε, σε ποια περίοδο και από ποιον δόθηκαν τέτοιου ύψους χρηματοδοτήσεις για τον πολιτισμό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος.

Το μεγάλο έργο της παραλιακής Γαρίτσας ολοκληρώνεται

Εντός των αμέσως επομένων ημερών θα παραδοθεί πλήρως το έργο του Τείχους του ΝΑΟΚ και της παραλιακής Γαρίτσας Κέρκυρας. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που φτάνει μέχρι τα φανάρια του Δεσύλλα και εξαιτίας της εξαιρετικής συνεργασίας με τον ανάδοχο, ο οποίος βοήθησε στο μέγιστο βαθμό, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των Τ.Υ. της Περιφέρειας φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα, ένα έργο άρτιο και ασφαλές, που αναβαθμίζει αισθητικά την Κέρκυρα και επιλύει το πρόβλημα που υπήρχε επί δεκαετίες. Ο κ. Γαλιατσάτος δήλωσε ότι το έργο ουσιαστικά εκτελέστηκε τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς μέχρι το 2017 είχε πραγματοποιηθεί μόλις μια μικρή παρέμβαση (5% περίπου του έργου).

Σημαντικό είναι ότι ολοκληρώθηκε, εγκαίρως και με τον καλύτερο τρόπο, είπε ο Περιφερειάρχης, ενημερώνοντας ότι το υπόλοιπο τμήμα, από τα φανάρια Δεσύλλα μέχρι τον Ανεμόμυλο αφορούν άλλο έργο, το οποίο η παρούσα περιφερειακή αρχή είχε στα σχέδιά της, εν αναμονή των απαραίτητων διευθετήσεων από τον ΟΛΚΕ, στην κυριότητα του οποίου ανήκει η περιοχή.

Κακομοιριά της ΔΕΗ η συμπεριφορά στο οδικό έργο Σολάρι

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος ενημέρωσε ότι το οδικό έργο στο Σολάρι Κέρκυρας έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η ηλεκτροδότηση των φαναριών. Θα ακολουθήσει συμπλήρωση με στηθαία για να διασφαλιστεί η πλήρη οδική ασφάλεια, λαμβανομένων υπόψη των θέσεων που έχουν καταθέσει κάτοικοι και καταστηματάρχες στον σχεδιασμό της οδικής αρτηρίας. Ο κ. Γαλιατσάτος δήλωσε ευτυχής που με την κατασκευή του δρόμου μειώθηκαν τα ατυχήματα και δήλωσε ότι εξαρτάται πλέον από τη δημοτική αρχή και την Τροχαία η αναβάθμιση της περιοχής και η περιφρούρηση της οδικής ασφάλειας.

Ο Περιφερειάρχης ερωτηθείς σχετικά, ήταν καταπέλτης για το θέμα που έχει ανακύψει με την ηλεκτροδότηση. Χαρακτήρισε κακομοιριά της ΔΕΗ την άρνηση παροχής ηλεκτροδότησης λόγω χρεών, ενημέρωσε δε ότι υπάρχει εν εξελίξει έρευνα από τις υπηρεσίες της ΠΙΝ αν υπάρχει οφειλή και τι ύψους. “Όταν αναλάβαμε βρήκαμε χρέη προς ταμεία, ΔΕΚΟ κλπ. Ρυθμίσαμε και είμαστε πλήρως ενήμεροι στις οφειλές που είχαμε σε ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ. Ακόμη όμως κι αν υπάρχει χρέος, η ΔΕΗ θα έπρεπε να ενημερώσει και να συνεργαστεί μαζί μας κι όχι να θέτει το ζήτημα με αυτό τον τρόπο, ερχόμενη αντιμέτωπη εντέλει με την κοινωνία και ένα έργο που εκτελείται για την οδική ασφάλεια και τους πολίτες και επισκέπτες.

Σε περιπτώσεις μάλιστα που η ίδια η Επιχείρηση κάνει εργολαβίες, στις οποίες την στηρίζουμε και λόγω αδυναμιών της “βάζουμε πλάτη” θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτική, είπε ο Περιφερειάρχης.

Η επιβράβευση των κορυφαίων αθλητριών μας θέμα στο Περ. Συμβούλιο

“Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στις αθλήτριές μας Σπυριδούλα Καρύδη, Παναγιώτα Δόση και στον προπονητή και άοκνο εργάτη του αθλητισμού Παύλο Σκορδίλη που μας έκαναν υπερήφανους”, είπε ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος ενημερώνοντας ότι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το ερχόμενο Σάββατο, το Σώμα θα αποφασίσει πως θα τιμηθούν οι αθλήτριες και με ποιο τρόπο θα στηρίξει τις προσπάθειές τους στο μέλλον. “Γιατί καλά είναι τα συγχαρητήρια αλλά ο αθλητισμός πάσχει από πράξεις” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλιατσάτος.

Μάλιστα δήλωσε ότι “δεχτήκαμε βολές από κάποιους που δεν έχουν καμία γνώση ούτε σχέση με τον αθλητισμό στα Ιόνια νησιά για το έργο μας. Φυσικά δεν γνωρίζουν την κατάσταση που παραλάβαμε και τι παραδίδουμε σήμερα. Ούτε θυμούνται τις υποσχέσεις που έδιναν οι ομοτράπεζοί τους, υπουργοί και παράγοντες προηγουμένων κυβερνήσεων και τις οποίες ουδέποτε τήρησαν”, είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε τα έργα σε γήπεδα και χώρους αθλητισμού αλλά και στο ΕΑΚ καθώς και την στήριξη σε όλους τους αθλητικούς φορείς και όλα τα αθλήματα που παρείχε η περιφερειακή αρχή.

Σχέδιο συμμόρφωσης για τα απορρίμματα στην Κέρκυρα

Ο Περιφερειάρχης, ενημερώνοντας για τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, δήλωσε ότι από 15/6/2019 ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εξέδωσε Σχέδιο συμμόρφωσης με αποδέκτη το ΣΥΔΙΣΑ και προθεσμίες συμμόρφωσης ως προς τις περιβαλλοντικές διατάξεις.

Αυτό το έγγραφο αφορά σε 13 σημεία για τον ΧΥΤΥ Λευκίμμης με ορίζοντα συμμόρφωσης από 15 ημέρες έως 12 μήνες καθώς και σε άλλα 9 σημεία για το Τεμπλόνι με ορίζοντα συμμόρφωσης 2 – 16 μήνες.

“Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ισχυρό έγγραφο με το οποίο τακτοποιούνται οι χώροι και επικυρώνονται οι άδειες που έδωσε η Περιφέρεια στο οικόπεδο των Αδελφάτων στο Τεμπλόνι και τη Λευκίμμη”, είπε ο κ. Γαλιατσάτος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει άμεσα όλοι  να συνεργαστούν για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ως τελευταία εξέλιξη από πλευράς ΠΙΝ ανέφερε το πρόγραμμα δημοσιότητας και ενημέρωσης για τα απορρίμματα, με δράσεις, συναντήσεις, ημερίδες και διαφημιστικό πρόγραμμα για την ανακύκλωση και την ορθή διαχείριση, το οποίο μετά την υπογραφή του Περιφερειάρχη ξεκινά άμεσα σε όλη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Δριμεία κριτική στα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης

Αναφερόμενος στα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα, που άπτονται των αρμοδιοτήτων της  Αυτοδιοίκησης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος χαρακτήρισε την ανακοίνωση αλλαγών στη νομοθεσία (“Κλεισθένης”) απαράδεκτη ως ενέργεια, η οποία δείχνει περιφρόνηση στη λαϊκή βούληση και την εντολή συνεργασίας που έδωσαν οι πολίτες στις αυτοδιοικητικές παρατάξεις.  “Έρχεται τώρα η κυβέρνηση και λέει ότι θα πάρω αρμοδιότητες από το Περιφερειακό/ Δημοτικό Συμβούλιο και θα τις δώσω σε υπηρεσικής μορφής σχήματα (επιτροπές κλπ) ενώ θα καταστήσω τον Περιφερειάρχη ή τον Δήμαρχο απόλυτους κυρίαρχους. Πρόκειται για ράπισμα στην εκφρασμένη λαϊκή βούληση και είναι μια ενοχλητική αντίληψη της κυβέρνησης που αποκρύπτει τη διάθεσή της να διαμορφώνει τις θέσεις των ΟΤΑ κατά τα καλά και συμφέροντα αυτής” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το θέμα του ΕΝΦΙΑ ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη που έχει ως στόχο να αναγκάσει τους ΟΤΑ να γίνουν εισπράκτορες και να καταστήσει την αυτοδιοίκηση μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης. Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να δημιουργηθούν, αναλόγως των εισπραχθέντων, πολλές κατηγορίες Δήμων, άλλοι φτωχοί άλλοι πολύ πλούσιοι, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους και τις ανάγκες των περιοχών της χώρας.

Τέλος και αναφορικά με τις εξαγγελίες για τα πέντε πρώτα εμβληματικά έργα της νέας κυβέρνησης ο κ. Γαλιατσάτος επεσήμανε ότι εξ’ αυτών τα 4 βρίσκονται στην Αθήνα και το 1 στη Θεσσαλονίκη, απόδειξη του γεγονότος ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναβιώνει την αντίληψη στόχευσης, όχι στο σύνολο, αλλά στο μεγαλύτερο εκλογικό τμήμα τμήμα της χώρας, όπου και οι περισσότεροι ψηφοφόροι. Σε συνδυασμό δε, με το γεγονός κατάργησης της θέσης του/της Υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής, δείχνει το μέγεθος της αδιαφορίας για τα νησιά και τη νησιωτική Ελλάδα.

Τέλος ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος ενημέρωσε ότι η ορκωμοσία της νέας περιφερειακής αρχής και των νέων περιφερειακών συμβούλων θα διεξαχθεί την 26η Αυγούστου 2019. 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top