skip to Main Content
Pjimage (13)

Συνέντευξη Τύπου για τις Εκλογές 2019

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ            

Τις θεσμικές και τεχνολογικές καινοτομίες που υποστηρίζουν την εκλογική διαδικασία, καθώς και τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών και Αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019, παρουσίασαν σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών και η εταιρεία SingularLogic, σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Κώστας Πουλάκης και ο Γενικός  Διευθυντής Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου, Θεόδωρος Οικονόμου, ενώ από τη SingularLogic ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής, Integrated Services, Γιώργος Αποστολάκης και ο Διευθυντής Έργου Εκλογών, Ηλίας Γιαννίτσιος.

Στην ομιλία του, ο κ. Χαρίτσης, χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς όπως επισήμανε, για πρώτη φορά στην εκλογική ιστορία της χώρας θα διεξαχθούν τέσσερις εκλογές ταυτόχρονα – Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Πρώτο και κύριο μέλημα, υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών, είναι η διευκόλυνση των πολιτών και των ανθρώπων που θα τρέξουν τις εκλογές. Γι αυτό το σκοπό έχουν ληφθεί μία σειρά μέτρων και εισάγονται στοχευμένες καινοτομίες, που καθιστούν τη διαδικασία πιο απλή και γρήγορη, θωρακίζουν περισσότερο τη διαφάνεια και το αδιάβλητο των εκλογών και επιτρέπουν να υπάρξει πιο γρήγορα μια ασφαλής πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος:

Καινοτομίες στη διαδικασία

 • Όπως επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, η μεγαλύτερη αλλαγή είναι το σπάσιμο, στη μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών τμημάτων, της εκλογικής διαδικασίας σε δύο διακριτά εκλογικά κέντρα (Α και Β), ώστε αφενός να απλοποιηθεί η διαδικασία για τους εκλογείς και αφετέρου να μειωθούν οι απαιτήσεις για τους δικαστικούς αντιπρόσωπους, καθώς ο καθένας θα καταμετρά μόνο δύο κάλπες, αντί για τέσσερις.

Διευκολύνσεις για τους δικαστικούς αντιπροσώπους

 Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι αναγνωρίζοντας τις απαιτητικές συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, το ΥΠΕΣ προχώρησε σε:

 • Αύξηση των αμοιβών  τους κατά 30%
 • Διευκόλυνση της μετακίνησής τους με δωρεάν μεταφορά, για πρώτη φορά, από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για τους ίδιους και τα αυτοκίνητά τους και με ειδικό μειωμένο ναύλο για τα αεροπορικά τους εισιτήρια
 • Δυνατότητα λήψης, πριν τις εκλογές από το διαδίκτυο, ενός ειδικά διαμορφωμένου πρότυπου (pdf αρχείου), με τους υποψήφιους, για την επικόλληση τους στα εκλογικά βιβλία, μειώνοντας έτσι δραστικά το φόρτο εργασίας.

Ψηφιακές καινοτομίες

Σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές καινοτομίες ο κ. Χαρίτσης έκανε ειδική αναφορά:

 • Στην ειδική ηλεκτρονική ταμπλέτα, με την οποία θα εφοδιαστούν 12.000 δικαστικοί αντιπρόσωποι,στα εκλογικά τμήματα και θα επιτρέψει μία γρήγορη και ασφαλή πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος για τις Ευρωεκλογές.
 • Στο πληροφοριακό Σύστημα υποβοήθησης του έργου των πρωτοδικείων, με βάση το οποίο, όλες οι εργασίες μετά τις εκλογές, θα γίνονται ηλεκτρονικά έτσι ώστε οι αποφάσεις να μπορούν να βγουν πολύ πιο γρήγορα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να διεξαχθεί απρόσκοπτα η εκλογική διαδικασία, τόνισε  ότι το μεγάλο στοίχημα των τετραπλών εκλογών θα κερδηθεί, χάρη στη σκληρή δουλειά και τη μεγάλη εμπειρία των ανθρώπων του Υπουργείου, αλλά και των υπόλοιπων φορέων που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία και κάλεσε όλους τους πολίτες να ψηφίσουν:  «Ειδικά σε αυτές τις εκλογές και στις Ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές, τα διακυβεύματα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Γι αυτό καλώ όλους τους Έλληνες πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και με την ψήφο τους να διαμορφώσουν οι ίδιοι το δικό τους μέλλον».

Από τη μεριά του ο κ. Πουλάκης ανέφερε: «Συμπληρώνονται 8 μήνες από τον Οκτώβριο του 2018 όταν είχε ξεκινήσει η προετοιμασία στο υπουργείο για τις επερχόμενες εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πολίτες που θα πάνε να ψηφίσουν να μην ταλαιπωρηθούν είτε με ουρές είτε με ελλείψεις, αλλά και οι εφορευτικές επιτροπές με τους δικαστικούς αντιπροσώπους να επιτελέσουν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Κεντρικός ομιλητής από τη SingularLogic ήταν ο κ. Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, ο οποίος παρουσίασε τις τεχνολογικές καινοτομίες της Εταιρείας, για τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

 • Στην επικαιροποίηση του κεντρικού συστήματος σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο και τη νέα διοικητική διαίρεση.
 • Στην υλοποίηση μιας νέας σύγχρονης Διαδικτυακής Πύλης, πλήρως ανασχεδιασμένης, με διευρυμένες πληροφορίες και ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
 • Στο νέο Σύστημα Μετάδοσης των Αποτελεσμάτων (SRT) που περιλαμβάνει τη χρήση 12.000 tablets με εξειδικευμένη εφαρμογή και δυνατότητα κάλυψης πολλαπλών εκλογών όχι μόνο των αποτελεσμάτων υπέρ των Συνδυασμών αλλά και υπέρ των Υποψηφίων.
 • Στο Σύστημα on line καταχώρισης σταυρών Υποψηφίων των Ευρωεκλογών από τις Περιφερειακές Ενότητες, με στόχο την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας σταυροδοσίας των υποψήφιων Ευρωβουλευτών. 
 • Στο Σύστημα Υποστήριξης των διαδικασιών των Πρωτοδικείων το οποίο σε αυτές τις εκλογές θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για την υποστήριξη των εκλογικών διαδικασιών από το σύνολο των Πρωτοδικείων της χώρας.
 • ς, με προ-συμπληρωμένους τους Συνδυασμούς και τους Υποψηφίους για κάθε εκλογική διαδικασία, προσφέροντάς τους με αυτόν τον τρόπο πολύτιμη βοήθεια.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ

Η νέα σύγχρονη Διαδικτυακή Πύλη eklοges.ypes.gr είναι πλήρως ανασχεδιασμένη για να προσφέρει αισθητά αναβαθμισμένη εμπειρία στον τελικό χρήστη ανεξαρτήτως συσκευής (mobile, tablet, work-station). Είναι πλήρως διαδραστική προσφέροντας διευρυμένες πληροφορίες, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε επίπεδο Επικράτειας και Συνδυασμών. Η νέα, «φρέσκια» υλοποίηση τόσο σε επίπεδο αλληλεπίδρασης όσο και σε επίπεδο εμπειρίας χρήστη βασίζεται σε τεχνολογίες αιχμής, ενσωματώνοντας παράλληλα όλους τους απαραίτητους σύγχρονους μηχανισμούς ασφαλείας. Όσο για τη βραδιά των εκλογών η επισκεψιμότητά της ξεπερνά οποιοδήποτε άλλο καταγεγραμμένο γεγονός εθνικής εμβέλειας.

ΝΕΟ ΣΥΓΧΡONO ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ (SRT)

To νέο Σύστημα Μετάδοσης Αποτελεσμάτων (SRT) περιλαμβάνει τη χρήση 12.000 tablets με εξειδικευμένη εφαρμογή από το σύνολο των Δικαστικών Αντιπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς επίσης και από ένα σημαντικό τμήμα Δικαστικών Αντιπροσώπων της υπόλοιπης Επικράτειας. Η νέα διαδικασία μετάδοσης των αποτελεσμάτων μέσω tablet, έχει τη δυνατότητα κάλυψης πολλαπλών εκλογών (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, Δημοτικές ) όχι μόνο των αποτελεσμάτων υπέρ των Συνδυασμών αλλά και υπέρ των Υποψηφίων. Επιπρόσθετα, από το σύστημα μετάδοσης θα αξιοποιηθούν και 4.700 κινητά, τα οποία θα αποσταλούν σε επιλεγμένα τμήματα όλης της Επικράτειας εκτός της Περιφέρειας Αττικής.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΝ LINE ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΣΤΑΥΡΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Το Σύστημα on line καταχώρισης σταυρών Υποψηφίων των Ευρωεκλογών, είναι ένα ολοκληρωμένο κεντρικό σύστημα, που θα χρησιμοποιηθεί από το σύνολο των Περιφερειών
εκτός της Περιφέρειας Αττικής και θα επιτρέψει την έγκαιρη καταχώριση των σταυρών και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας σταυροδοσίας των υποψήφιων Ευρωβουλευτών. 


ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΩΝ

Στο Σύστημα Υποστήριξης των διαδικασιών των Πρωτοδικείων το οποίο λειτούργησε το 2010 ως ένας βοηθητικός μηχανισμός για συγκεκριμένα Πρωτοδικεία. Σε αυτές τις εκλογές αυτό το σύστημα θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για την υποστήριξη των εκλογικών διαδικασιών από το σύνολο των Πρωτοδικείων της χώρας. Μέσω αυτού τα Πρωτοδικεία έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και να αναρτήσουν έγκαιρα τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών.  Σε αυτές τις εκλογές το σύστημα έχει πλήρως αναβαθμιστεί και περιλαμβάνει και νέες λειτουργικές δυνατότητες που αφορούν την ανακήρυξη των Υποψηφίων, τις διαδικασίες Εφόρου, την παρακολούθηση των Δικαστικών Αντιπροσώπων, την υποστήριξη των κληρώσεων των Εφορευτικών Επιτροπών και τη διαχείριση των αμοιβών των Δικαστικών Αντιπροσώπων

ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ Νο 2

Το Υποσύστημα δημιουργίας προτύπων πρακτικών Νο 2 για χρήση από Δικαστικούς Αντιπροσώπους που σχεδίασε και υλοποίησε η SingularLogic και έδωσε τη δυνατότητα στους Δικαστικούς Αντιπροσώπους να μπορούν διαδικτυακά να κατεβάσουν και να εκτυπώσουν τα πρακτικά Νο2 (συμπληρώνονται από τους ΔΑ χειρόγραφα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαλογής των ψηφοδελτίων), προ-συμπληρωμένα με τους Συνδυασμούς και τους Υποψηφίους για κάθε εκλογική διαδικασία προσφέροντάς τους πολύτιμη βοήθεια.

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΗ

ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ SINGULAR LOGIC

ΜΕ ΘΕΜΑ:

«Τεχνολογικές καινοτομίες στη Συγκέντρωση και Μετάδοση των αποτελεσμάτων Ευρωεκλογών,
Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών 2019»

Τρίτη, 14 Μαΐου 2019

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σε όλες και όλους, να σας ευχαριστήσω κατ’ αρχάς για την παρουσία σας σε αυτή την Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Εσωτερικών με την εταιρεία Singular Logic, η οποία όπως κάθε φορά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχει αναλάβει την τεχνολογική υποστήριξη σε αυτή την διαδικασία συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων των εκλογών της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου.

Κατ’ αρχάς ξεκινώντας θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ μεγάλη πρόκληση, γιατί για πρώτη φορά η ελληνική Δημόσια Διοίκηση καλείται να διεξαγάγει τέσσερις ταυτόχρονες εκλογικές αναμετρήσεις: αναφέρομαι στις ευρωπαϊκές εκλογές, στις περιφερειακές εκλογές, τις δημοτικές και για πρώτη φορά και τις κοινοτικές εκλογές. Τέσσερις κάλπες θα στηθούν την ίδια ημέρα στο σύνολο της χώρας.

Πρόκειται για μια διαδικασία σύνθετη, μια διαδικασία πρωτόγνωρη. Από τη δική μας πλευρά ως Υπουργείο Εσωτερικών πρώτο και κύριο μέλημά μας ήταν κατά τον σχεδιασμό όλης αυτής της διαδικασίας, εδώ και πολλούς μήνες από τον περασμένο Οκτώβριο, να μεριμνήσουμε έτσι ώστε να διευκολύνουμε όσο το δυνατό περισσότερο, πρώτα απ’ όλα βεβαίως τους εκλογείς τους Έλληνες ψηφοφόρους που θα κληθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και βεβαίως στη συνέχεια όλους τους ανθρώπους, τους εργαζόμενους που εκείνη την ημέρα θα κληθούν να φέρουν σε πέρας αυτή την δύσκολη αποστολή.

Πήραμε μια σειρά από πρωτοβουλίες και εισαγάγουμε στοχευμένες καινοτομίες που διευκολύνουν τόσο τους ψηφοφόρους όσο και τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τις Εφορευτικές Επιτροπές, τους δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά και όλους τους εργαζόμενους στους Δήμους και τις Περιφέρειες που θα δουλέψουν σκληρά τις ημέρες των εκλογών.

Ταυτόχρονα οι καινοτομίες αυτές θωρακίζουν ακόμη περισσότερο τη διαφάνεια και το αδιάβλητο των εκλογών.

Πρώτα απ’ όλα σε σχέση με την ίδια τη διαδικασία. Βεβαίως η μεγαλύτερη αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν είναι το σπάσιμο της εκλογικής διαδικασίας σε δυο τμήματα: σε τμήματα Α και Β έτσι ώστε να αποφευχθεί κατά το δυνατό η ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και να μειωθεί βεβαίως και ο φόρτος εργασίας των δικαστικών αντιπροσώπων.

Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε δυο διακριτά τμήματα, στο τμήμα Α για τις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εκλογές και στο τμήμα Β για τις δημοτικές και τις κοινοτικές εκλογές.

Η αλλαγή αυτή ισχύει για το 85% περίπου των εκλογέων, το 85% του εκλογικού Σώματος περίπου θα ψηφίσει με βάση αυτό το νέο μοντέλο. Σε Δήμους όπου δεν υπάρχουν Κοινότητες αλλά και σε Δήμους που οι Κοινότητες δεν υπερβαίνουν τους 300 κατοίκους παραμένουν τα ενιαία τμήματα. Αυτό αφορά περίπου το 15% δηλαδή του εκλογικού Σώματος.

Εκλογές βεβαίως χωρίς δικαστικούς αντιπροσώπους δεν γίνονται. Γι’ αυτό προχωράμε και σε μια σειρά από διευκολύνσεις έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους δικαστικούς αντιπροσώπους στο δύσκολο έργο το οποίο έχουν αναλάβει σε αυτές τις απαιτητικές συνθήκες.

Κατ’ αρχάς γνωρίζετε ήδη ότι προχωρήσαμε σε μια σημαντική αύξηση των αμοιβών τους, κατά 30% περίπου. Είναι μια αναγνώριση της δουλειάς, της προσπάθειας και των απαιτήσεων αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.

Σε συνεργασία όμως και με τους Δικηγορικούς Συλλόγους προχωρήσαμε και σε μια σειρά άλλων τεχνικών αλλαγών, καινοτομιών για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, σε σχέση με την εφαρμογή εκτύπωσης πρότυπων σελίδων με διαγράμμιση για όλους τους υποψηφίους, ώστε να επικολληθούν στα βιβλία των δικαστικών αντιπροσώπων.

Για πρώτη φορά ο κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος θα μπορεί από το διαδίκτυο να κατεβάζει πριν από τις εκλογές προσυμπληρωμένα και με διαγράμμιση τα ονόματα των υποψηφίων ανά Κόμμα, περιφερειακό, δημοτικό και κοινοτικό Συνδυασμό. Τα πρότυπα αυτά θα μπορεί να τα εκτυπώνει και να τα επικολλήσει στα εκλογικά βιβλία, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να περάσει αυτή τη βάσανο όλων των προηγούμενων ετών. Το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι έχουν εμπλακεί στην εκλογική διαδικασία της χειροκίνητης συγγραφής των εκλογικών βιβλίων.

Νομίζουμε ότι έτσι μειώνεται δραστικά ο φόρτος των δικαστικών αντιπροσώπων και αυτό είναι μια πολύ σημαντική θετική εξέλιξη.

Βεβαίως σημαντικό κομμάτι είναι και οι μετακινήσεις. Εκεί όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, προχωρήσαμε σε συμφωνίες μετά από συνεργασία και με τα συναρμόδια Υπουργεία, κατ’ αρχάς με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες έτσι ώστε να μεταφέρουν για πρώτη φορά δωρεάν τους δικαστικούς αντιπροσώπους στους προορισμούς τους, εκεί που έχουν οριστεί να δουλέψουν καθώς και τα αυτοκίνητά τους, ενώ σε συμφωνία και για τις αεροπορικές μεταφορές θα υπάρχει σημαντική διευκόλυνση με μειωμένο ναύλο και προτεραιότητα στην έκδοση των εισιτηρίων για να μην υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις.

Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και νέες ανακοινώσεις για τα θέματα των μετακινήσεων. Είμαστε σε συνεργασία και με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και για τις οδικές συγκοινωνίες.

Στα ζητήματα των ψηφιακών καινοτομιών, των τεχνολογικών βελτιώσεων τις οποίες φέρνουμε στο σύστημα. Κατ’ αρχάς μια σημαντική μερίδα των δικαστικών αντιπροσώπων στα εκλογικά τμήματα θα εφοδιαστεί με ειδική ηλεκτρονική ταμπλέτα, απλούστατη στη χρήση, αυτό αφορά όλη την Αττική και δειγματοληπτικά περιοχές σε όλη τη χώρα, συνολικά περίπου 12.000 δικαστικοί αντιπρόσωποι θα λάβουν αυτή την ταμπλέτα και μέσω αυτής με ειδικά διαμορφωμένο λογισμικό, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο από τον δικαστικό αντιπρόσωπο -υπάρχουν ανεπτυγμένα συστήματα ασφαλείας από την εταιρεία- θα μπορεί να στείλει ο δικαστικός αντιπρόσωπος τα αποτελέσματα όλων των καλπών που θα καταμετρήσει και όχι μιας μόνο κάλπης, πάρα πολύ σύντομα πάρα πολύ γρήγορα.

Η καινοτομία αυτή θα επιτρέψει να έχουμε μια ασφαλή πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος για τις ευρωεκλογές, για την Περιφέρεια Αττικής και για τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα μετά το κλείσιμο των καλπών.

Πολύ σημαντική είναι και η βοήθεια η οποία θα δοθεί προς τα Πρωτοδικεία, με το πληροφοριακό σύστημα υποβοήθησης του έργου των Πρωτοδικείων. Όλη αυτή η δουλειά θα γίνει ηλεκτρονικά, με αρκετούς αυτοματισμούς έτσι ώστε οι αποφάσεις να μπορούν να βγουν πιο γρήγορα και με απαλοιφή ενδεχόμενων σφαλμάτων.

Ιδιαίτερα για τα Πρωτοδικεία Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης τα δεδομένα θα εισαχθούν στο πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικά από τις ταμπλέτες που σας προείπα ότι θα έχουν προμηθευτεί οι δικαστικοί αντιπρόσωποι άρα θα πρέπει να γίνει μόνο στα Πρωτοδικεία η επαλήθευση του εκλογικού αποτελέσματος και εκεί αφαιρείται ένα σημαντικό μέρος του φορτίου, της δουλειάς η οποία πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Πρόκειται για πολύ σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες. Βεβαίως στη συνέχεια τα στελέχη της Singular Logic και ο κ. Θεοδωρόπουλος τον οποίο πρέπει να πω ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία και θέλω και δημοσίως να ευχαριστήσω και τον κ. Θεοδωρόπουλο και όλα τα στελέχη της εταιρείας γι’ αυτή τη συνεργασία που είχαμε και σε υπηρεσιακό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με την ελληνική Δημόσια Διοίκηση η οποία ευελπιστούμε ότι θα έχει και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Να θυμίσω επίσης ότι αυτές τις ημέρες μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα «βγει στον αέρα» και η μεγάλη καμπάνια του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Εσωτερικών για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με αυτές τις αλλαγές στην εκλογική διαδικασία, αλλά και για την ενθάρρυνση της συμμετοχής τους.

Είναι νομίζω σαφές από τα παραπάνω ότι ως Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε κάνει πολλά, έχουμε κάνει νομίζω περισσότερα από κάθε άλλη φορά έτσι ώστε και σε διοικητικό και διαχειριστικό και σε τεχνολογικό επίπεδο να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση των τετραπλών εκλογών της 26ης Μαΐου.

Γνωρίζετε βεβαίως πολύ καλά ότι χρειάζεται η ενεργοποίηση ενός ευρύτατου συστήματος για να γίνουν ομαλά οι εκλογές, πέρα των ορίων του Υπουργείου Εσωτερικών δηλαδή. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι θα πράξουν το ίδιο με το Υπουργείο μας, έτσι ώστε η εκλογική διαδικασία να πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Με αφορμή την καμπάνια μας η οποία θα τρέξει τις επόμενες ημέρες. Γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι ειδικά σε αυτές τις εκλογές και στις ευρωπαϊκές εκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα διακυβεύματα είναι πολύ μεγάλα.

Παροτρύνω, καλώ κι εγώ με τη σειρά μου όλους τους Έλληνες πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, να προσέλθουν στις κάλπες. Είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα να ψηφίσουν και με την ψήφο τους να διαμορφώσουν οι ίδιοι το μέλλον τους. Σας ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα και από εμένα, σας ευχαριστούμε πολύ εκ μέρους της Διοίκησης της Singular Logic για τη σημερινή σας παρουσία. Θα ξεκινήσω από το τέλος της ομιλίας του Υπουργού, θα σας κάνουμε μια παρουσίαση μιας μικρής ιστορικής αναδρομής και των τεχνολογικών εξελίξεων και καινοτομιών που έχουμε εισαγάγει στις εκλογές του 2019.

                        Είναι γνωστό σε όλους σας ότι μιλάμε για μια διαχρονική συνεργασία και είναι το μεγαλύτερο έργο συνεργασίας  δημοσίου και ιδιωτικού τομέα εδώ και 38 χρόνια, από το 1981, ξεκινώντας από τη ΔΕΛΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, στη συνέχεια από τη ΔΕΛΤΑ SINGULAR και τέλος τη SINGULAR LOGIC όπως μετεξελίχθηκε στη συνέχεια..

                        Η εταιρεία έχει μέχρι σήμερα υποστηρίξει 32 εκλογικές αναμετρήσεις, βουλευτικές, αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, δημοψήφισμα το 2015, με απόλυτη επιτυχία και με πάρα πολύ  σημαντική, καλή συνεργασία με τις εκάστοτε ηγεσίες. Και θα ήθελα κι εγώ από την πλευρά μου να ευχαριστήσω τόσο τον Υπουργό όσο και το Γενικό Γραμματέα και τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου για τη μέχρι τώρα καλή συνεργασία.

                        Εμείς πάντοτε επενδύουμε καινοτομούμε, προσπαθούμε  με την εμπειρία μας να φέρουμε καινούργια πράγματα. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι για εμάς είναι πάντα σημαντικό, όταν προτείνουμε πράγματα να έχουμε δυο βασικά στοιχεία για να μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε: Ανοιχτά αυτιά και ανοιχτά μυαλά.

                        Είμαι χαρούμενος γιατί αυτή τη φορά μπορέσαμε αυτά τα οποία προτείναμε μέσα από τη συνεργασία να τα υλοποιήσουμε και να δώσουμε μια καινούργια διάσταση στις εκλογές του 2019 και να περάσουμε σε μια επόμενη μέρα από τις επόμενες εκλογές και μετά.

                        Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή, δε θα σας κουράσω, απλά  θα πω δυο τρία σημαντικά χρονικά σημεία. Από τις εκλογές του ’81, το 1996 πρώτη φορά περάσαμε σε διαδικτυακή ενημέρωση, το 2006 ανασχεδιάσαμε, παρουσιάσαμε καινούργια Πληροφοριακά Συστήματα και  ανασχεδιάσαμε όλο το λογισμικό και όλο τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι εκλογές. 

                        Το 2009 για πρώτη φορά εισήχθη ο θεσμός της ασφαλούς μετάδοσης, ηλεκτρονικής μετάδοσης μέσω κινητού τηλεφώνου, ήταν ένα πιλοτικό που έγινε στη Β’ Θεσσαλονίκης, το 2009 και περάσαμε σε μια νέα εποχή η οποία βοήθησε πολύ σημαντικά στην άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των κομμάτων, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και  των πολιτών.

Το 2010 για πρώτη φορά περάσαμε στο κομμάτι των Πρωτοδικείων, δώσαμε για πρώτη φορά μέσα από τρία πρώτα Πρωτοδικεία που ανταποκρίθηκαν, στοιχεία και πληροφορίες για  να εξυπηρετηθούν. Θα ήθελα ν’ αναφερθώ στο 2014 που ήταν επίσης μια σημαντική χρονιά όπου σ’ αυτές τις τριπλές εκλογές, οι οποίες ήταν μεν τριπλές αλλά όχι με τη διάσταση τη σημερινή γιατί θυμίζω ότι οι εκλογές του 2014, η σταυροδοσία, ήταν τη δεύτερη Κυριακή, των αυτοδιοικητικών εκλογών, σήμερα έχουμε την πρώτη Κυριακή και τις τρεις σταυροδοσίες.

Χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά την online καταχώρηση σε επιλεκτικό δείγμα για να έχουμε γρήγορα τα δεδομένα από την Περιφέρεια για την εκλογή των Ευρωβουλευτών, καθόσον υπάρχει, πέρα από τα επίσημα αποτελέσματα των Πρωτοδικείων, υπάρχει η ανάγκη πολύ σύντομα μέσα σε κάποιες μέρες να στείλει η ελληνική πολιτεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους εκλεγμένους Ευρωβουλευτές της.

 Το 2015 για μας πάλι ήταν μια σημαντική χρονιά και όχι τόσο για τεχνολογικούς λόγους, όσο για το ότι η εταιρεία κλήθηκε και ανταποκρίθηκε με πλήρη επιτυχία στο να εκτελέσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και μία από αυτές ήταν από τις πιο  δύσκολες για μας, όταν μέσα σε μια εβδομάδα έπρεπε να εκτελέσουμε το δημοψήφισμα. Γενικώς πάντοτε είμαστε έτοιμοι, ώστε να μπορούμε να  ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε στιγμή προκύψει το συγκεκριμένο γεγονός.

Αξίζει, κλείνοντας αυτή τη μικρή ιστορική αναδρομή, να σας πω ότι αυτό που η SINGULAR LOGIC κάνει στην ελληνική σκηνή, είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία, όχι γιατί σε άλλες χώρες δε γίνονται ηλεκτρονικά εκλογές ή δεν υπάρχουν αντίστοιχες εταιρείες, αλλά γιατί η SINGULAR LOGIC εκτελεί ένα συνολικό έργο. και το έργο αυτό, δεν είναι ένα έργο Πληροφορικής. Είναι ένα έργο   με πάρα πολλές διαδικασίες, με πάρα πολλή εργασία και με πάρα πολλές υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία πριν από το βράδυ των εκλογών, στην προετοιμασία και μετά το βράδυ των εκλογών, για να βγουν τ’ αποτελέσματα και για να πιστοποιηθούν και να βγουν οι αποφάσεις των Πρωτοδικείων.

            Άρα για εμάς είναι μια πολύ μεγάλη  ιστορία, σε άλλες χώρες του κόσμου βεβαίως υπάρχουν εταιρείες Πληροφορικής αλλά, πιστέψτε με, υπάρχουν πάρα πολλοί που ασχολούνται με επιμέρους διαδικασίες. Εδώ δίνουμε ένα συνολικό έργο και το δίνουμε για 38 χρόνια.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το 2016, η εταιρεία βραβεύτηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Εταιρειών Πληροφορικής στη Βραζιλία με  διεθνή διάκριση, για τη διαχρονικότητα, την τεχνολογική πρωτοπορία της, το μέγεθος και τη συνθετότητα του έργου. Και για μας αυτό ήταν μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη και μια συνέχεια για το μέλλον.

Μπαίνοντας πρακτικά στο σημερινό κομμάτι της κουβέντας που αφορά τα καινούργια δεδομένα, επιγραμματικά θα σας πω ότι υπάρχουν 6 βασικές ενότητες. Δε θα σας κουράσουμε πάρα πολύ  αλλά νομίζω ότι αξίζει να τις παρακολουθήσουμε αναλυτικότερα.

Το πρώτο και φυσικό που έπρεπε να κάνουμε, που είναι η επικαιροποίηση του εκλογικού νόμου και η αντιμετώπιση της νέας διοικητικής διαίρεσης, αυτό  έπρεπε να υλοποιηθεί με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο και ν’ αντιμετωπίσουμε τις καινούργιες προκλήσεις του εκλογικού νόμου. Εκσυγχρονίσαμε και αναβαθμίσαμε τη διαδικτυακή πύλη του Υπουργείου Εσωτερικών, θ’ αντιμετωπίσουμε  με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα μετάδοσης με τις ταμπλέτες, θα σας μιλήσω αναλυτικότερα για το καθένα από αυτά, την αυτόματη αποστολή των ψήφων των Συνδυασμών και των υποψηφίων από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των Περιφερειών.

            Εκσυγχρονίσαμε, αναβαθμίσαμε και μπορούμε να πούμε ότι θα γίνει με πλήρη online καταχώρηση όλη η καταχώρηση των σταυρών των υποψηφίων Ευρωβουλευτών σε όλη την Περιφέρεια, απ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες εκτός της Αττικής, την οποία έχουμε ευθύνη εμείς να καταχωρήσουμε.

Επικαιροποιήσαμε και βάλαμε καινούργιες λειτουργικότητες στο κομμάτι των Πρωτοδικείων, στο σύστημα των Πρωτοδικείων, μέρος  των οποίων ανέφερε και ο Υπουργός και στη συνέχεια θα σας μιλήσω πιο αναλυτικά.

Τέλος, όπως ανέφερε και ο Υπουργός, το κομμάτι της διευκόλυνσης των δικαστικών αντιπροσώπων με αυτό που λένε Πρακτικό Νο 2, που πρακτικά είναι η αποτύπωση των Συνδυασμών των υποψηφίων, έχουμε πάρα πολλούς Συνδυασμούς, πάρα πολλούς υποψηφίους και  φυσικά έπρεπε να εξυπηρετήσουμε του δικαστικούς αντιπροσώπους για το συγκεκριμένο θέμα.

Είμαστε λοιπόν στην 23η εκλογική αναμέτρηση και  ξεκινώντας θα σας πω τρία βασικά πράγματα για τη νέα διαδικτυακή πύλη  και σας δείξουμε ένα μικτό βίντεο. Να  έχετε υπ’ όψιν ότι σας ότι η πύλη αυτό είναι η πρώτη σ’ επισκεψιμότητα και με βάση των επισκεπτών, στον όγκο των στοιχείων και  τον ελάχιστο χρόνο, δηλαδή στο χρονικό διάστημα το οποίο αυτή τη στιγμή όλοι χτυπάνε την πόλη για να πάρουν την πληροφορία, είναι το πιο διαδεδομένο μέσο.

Στις τελευταίες εκλογές, έχουμε το στοιχείο ότι πήραν πληροφορίες από τη διαδικτυακή πύλη από 195 χώρες. Και πάρα πολλά sites χρησιμοποίησαν το δικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου ν’ αναπαράγουν ή να μεταδώσουν νέες πληροφορίες. Η νέα πύλη έχει πλήρως ανασχεδιαστεί  με τεχνολογίες αιχμής, με νέο design, με πολύ αναβαθμισμένη εμπειρία για το χρήστη, με έμφαση στην ανάλυση εκλογικών αποτελεσμάτων και με πολύ σύγχρονους μηχανισμούς ασφαλείας. Αυτό είναι μια υποχρέωση που έχουμε για να μπορεί να είναι πάντοτε ζωντανή και να μπορεί να δίνει την πληροφόρηση σε όλους τους πολίτες.

Τέλος, με βάση την αναβάθμιση, η ποιότητα της υπηρεσίες που θα δίνει αυτή η πύλη σε  οποιοδήποτε πλέον εξοπλισμό, είτε αυτό είναι laptop είτε είναι tablet είτε είναι ένα smart phone, είναι πραγματικά επαναστατική και είναι πλέον σ’ ένα άλλο επίπεδο.

Περνώντας στο επόμενο κομμάτι της καινοτομικής προσέγγισης των εκλογών,  αναφέρθηκε ο Υπουργός στο κομμάτι του SRT (Secure Result Transmission), δηλαδή την  Ασφαλή Ηλεκτρονική Μετάδοση Αποτελεσμάτων, εφαρμόστηκε για πρώτη  φορά το 2009 πιλοτικά στη Β’ Θεσσαλονίκης και εφαρμόστηκε  το 2015 στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του ’15, στη Β’  Περιφέρεια του Πειραιά, σε 459 εκλογικά Τμήματα.

                        Είναι σαφές  ότι πριν προχωρήσουμε σε μια πιο ευρεία κλίμακα καινοτομιών, κάναμε τις πιλοτικές μας προσεγγίσεις με πάρα πολύ  καλή ανταπόκριση τότε από τους δικαστικούς αντιπροσώπους. Περίπου οι 400 από τους 459 ανταποκρίθηκαν στην αποστολή δεδομένων, με βάση το λογισμικό και  την ταμπλέτα του 2015.

                        Σε αυτές τις εκλογές, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 12.000 ταμπλέτες καλύπτοντας το σύνολο των Εκλογικών Τμημάτων της Περιφέρειας Αττικής που είναι περίπου 9.600, σε όλα τα Τμήματα Α, Β και ενιαία και θα έχουμε  και τα 4.700 κινητά που είναι διαθέσιμα  από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις μαζί με τις υπόλοιπες ταμπλέτες, τα οποία θα κινηθούν σε όλη την επικράτεια, σε τυχαία επιλεγμένα Τμήματα, προκειμένου να έχουμε δεδομένα τόσο για την εκτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών όσο και για το σύνολο των 12 Περιφερειών, εκτός της Αττικής, η Αττική θα καλυφθεί από το κομμάτι των ταμπλετών και μάλιστα σε πάρα πολύ  γρήγορο διάστημα και έχουμε επιλέξει και 6 Δήμους για τους οποίους θα κοιτάξουμε να έχουμε εκτίμηση αποτελεσμάτων.

                        Είναι οι Δήμοι σίγουρα Αθήνας και Πειραιά, οι οποίοι θα έρθουν μέσα από την ταμπλέτα στην Αθήνα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Λαρίσης, ο Δήμος Πατρέων και ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης.

                        Άρα αυτό είναι το δείγμα των εκτιμήσεών μας εκείνο το βράδυ πιστεύοντας ότι θα ενσωματώσουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα και ίσως θα έχουμε πολύ γρήγορα μια πλήρη εικόνα το τι ακριβώς θα συμβεί.

                        Αυτό που θέλω να μείνει είναι λέμε ταμπλέτα, αλλά η ταμπλέτα είναι ένα εργαλείο. Υπάρχει ένα συνολικό έργο. Το έργο αυτό είναι ο εξοπλισμός με τα συστήματα επικοινωνίας. Είναι το σύνολο των εφαρμογών που αφορούν την ασφάλεια, την καταχώρηση των δεδομένων, θα δείτε το βίντεο, και το σύνολο των υπηρεσιών. Είναι ένα πραγματικά τιτάνιο έργο, γιατί 12.000 ταμπλέτες πρέπει να γίνουν, όπως λέμε στην δική μας γλώσσα, staging, να τις ετοιμάσουμε, να τις προγραμματίσουμε, να τις τεστάρουμε, να τις φορτίσουμε, να τις διανείμουμε, να κάνουμε τις εκπαιδεύσεις στους δικαστικούς αντιπροσώπους, στους υπαλλήλους των περιφερειών.

                        Δεν σας κρύβω ότι εμείς τύχαμε μιας – και αξίζει να το αναφέρουμε στη συνέχεια – έχουμε και μια εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών – όπου θα ξεκινήσουμε την εκπαίδευση των δικαστικών αντιπροσώπων και πραγματικά θέλω και από εδώ να ευχαριστήσω και τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Αθήνας τον κ. Βερβεσό γιατί αγκάλιασε την ιδέα και θα δώσουμε τη δυνατότητα να το προχωρήσουμε πολύ πιο ουσιαστικά και στη συνέχεια πρέπει να τις παραλάβουμε. Εάν χρειαστεί δεύτερη Κυριακή να τις ξαναδώσουμε. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα τιτάνιο έργο. Δεν είναι μια ταμπλέτα.

                        Αυτό που θέλω να μείνει είναι ότι υπάρχει μια πλήρης ασφάλεια στη διαδικασία αποστολής των δεδομένων δεν μπορεί να μεσολαβήσει τίποτα. Υπάρχει μια πλήρης αξιοπιστία στον έλεγχο. Όταν θα καταχωρείται θα δείτε με πόσο απλό τρόπο καταχωρεί ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Υπάρχουν τρόποι να ελεγχθούν οι καταχωρήσεις του. Δεν μπορεί να βάλει παραπάνω πράγματα. Δεν μπορεί να κάνει λάθος.

                        Σας δίνω ένα δεδομένο. Το 2015 η Β’ Πειραιά από την ώρα που ήρθε το πρώτο τμήμα της Β’ Πειραιά μέχρι που τελείωσε και έγινε το 100% της ενσωμάτωσης από 4 ώρες και 6 λεπτά, εάν θυμάμαι καλά, που έγινε με το έντυπο μετάδοσης, με τα SRT plus, αυτό δηλαδή με τη ταμπλέτα, ενσωματώσαμε τα αποτελέσματα σε μια 1 ώρα και 36 λεπτά.

                        Άρα σε μια 1,5 ώρα εμείς είχαμε όλη τη Β’ Πειραιά. Versus 4 ώρες και 6 λεπτά που ενσωματώθηκε με το έντυπο μετάδοσης, το οποίο φυσικά και θα υπάρχει.

                        Είναι ένα 3λεπτο βίντεο που θα σας δώσει μια πλήρη εικόνα και είναι ταυτόχρονα και το εκπαιδευτικό υλικό για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, αλλά αξίζει πραγματικά να το δείτε.

Κλείνοντας το κομμάτι με τις ταμπλέτες, να περάσω στο επόμενο κομμάτι που αφορά το σύστημα επεξεργασίας σταυρών ευρωεκλογών. Με ένα πλήρες ανασχεδιασμένο σύστημα on line καταχώρησης της σταυροδοσίας το οποίο θα δουλέψει σε όλες τις περιφέρειες εκτός Αττικής, όπως σας είπα την Αττική θα την καλύψουμε εμείς. Έντυπα μετάδοσης θα έρθουν στο Υπουργείο Εσωτερικών και εκεί θα τα καταχωρίσουμε. Είναι μια από τις υποχρεώσεις που έχουμε.

                        Θα έχουμε πάρα πολύ γρήγορα αποτελέσματα και εικόνα για την καταχώριση των σταυρών και τη σειρά εκλογής των ευρωβουλευτών σε πανελλαδικό επίπεδο.

                        Στην Αθήνα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε πολύ γρήγορα σταυρούς υποψηφίων, αλλά επειδή όπως γνωρίζετε, υπάρχουν ευρωβουλευτές με ιδιαίτερη δύναμη σε κάποιες άλλες περιοχές, αν δεν έχουμε ένα συνολικό δείγμα το να δείχνουμε την Αθήνα μόνο και πώς πάνε οι ευρωβουλευτές λόγω της ταμπλέτας που θα έχουμε καταχωρίσει τους ψήφους των Ευρωβουλευτών, ίσως δεν είναι ένα πολύ ασφαλές στοιχείο για να το μεταδώσουμε.

                        Οι περιφερειακοί υπάλληλοι οι οποίοι θα αναλάβουν την καταχώρηση των σταυρών θα εκπαιδευτούν. Έχουν πλήρη έντυπα οδηγιών και πιστεύω ότι με τη βοήθεια και την αρωγή τους αφού ολοκληρωθούν οι κάλπες θα έχουμε πολύ γρήγορα και αποτελέσματα για τους ευρωβουλευτές που εκλέγονται συνολικά και θα μπορεί το Υπουργείο και οι πολίτες να έχουν την ανάλογη ενημέρωση.

                        Τέλος θα ήθελα να πω για το σύστημα των Πρωτοδικείων. Αυτό που ξεκίνησε το 2010. Εμείς εμπλουτίσαμε με πάρα πολλές λειτουργικότητες το σύστημα. Σίγουρα αυτές τις λειτουργικότητες που εντάξαμε στο 2019 αξιοποιήθηκαν οι νέες από αρκετά Πρωτοδικεία. Έτσι γίνεται κάθε φορά που μπαίνει κάποια καινούργια λειτουργικότητα και αφορά τόσο την ανακήρυξη των υποψηφίων των συνδυασμών. Υπάρχει ένα κομμάτι που αφορά την παρακολούθηση των εργασιών του εφόρου, των δικαστικών αντιπροσώπων, τη διαδικασία των κληρώσεων των Εφορευτικών Επιτροπών, τον υπολογισμό των αμοιβών των δικαστικών αντιπροσώπων. Είναι μια επίπονη διαδικασία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τις διατακτικές όταν οι δικαστικοί μεταβαίνουν εκτός Αττικής με τα οδοιπορικά τους. Και είναι πολύ σημαντικό ότι θα έχουν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν και να βγάλουν τα τελικά αποτελέσματα και τις αποφάσεις.

                        Τέσσερα βασικά πράγματα που αφορούν το πλεονέκτημα. Σκεφτείτε ότι έχουμε μια ενιαία εκλογική βάση. Το Υπουργείο Εσωτερικών και τα Πρωτοδικεία βλέπουν μια ενιαία εκλογική βάση είτε αφορά τμήματα, είτε συνδυασμούς, είτε υποψηφίους. Δεν ξανακαταχωρούν από την αρχή. Άρα έχουμε μια ενοποιημένη, είναι από τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού δημοσίου, πολλές φορές που ο καθένας έχει διαφορετικές βάσεις.

                        Υπάρχει μια πλήρης αυτοματοποίηση των διαδικασιών για την επεξεργασία και έκδοση των αποτελεσμάτων, υπάρχουν αυτόματοι υπολογισμοί για την κατανομή των εδρών, δηλαδή δεν θα χρειαστεί ο Πρόεδρος των αντίστοιχων Πρωτοδικείων να κάνει υπολογισμούς για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αυτά το σύστημα θα τον βοηθήσει να τα παράγει αυτόματα με βάση τους αλγορίθμους των κατανομών. Και φυσικά θα του κάνει αυτόματη έκδοση των τελικών αποφάσεων.

                        Γλιτώνουμε ένα τεράστιο όγκο δουλειάς για τα Πρωτοδικεία. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό εάν καταχωρηθούν και οι σταυροί κατ’ αρχήν από την Περιφέρεια Αττικής για τα Πρωτοδικεία της Αθήνας και του Πειραιά και ανταποκριθούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι οι οποίοι είναι και ο ουσιαστικός ασφαλής πρώτος και τελευταίος παράγων αξιοπιστίας μετάδοσης δεδομένων, νομίζω ότι θα γλιτώσουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς και στην καταχώριση των αποτελεσμάτων των Πρωτοδικείων στη συνέχεια.

                        Τέλος, αναφερθήκαμε πολλές φορές, το υποσύστημα των πρακτικών νούμερο 2 αφορά τη δυνατότητα των δικαστικών αντιπροσώπων να έχουν έτοιμους τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους να τους κατεβάσουν από το ίντερνετ, να τους βάλουν στο συγκεκριμένο χώρο, το ανάλογο σημείο που πρέπει στο βιβλίο που έχουν και να μην γράφουν και ξαναγράφουν, απλά να συμπληρώσουν τους σταυρούς που θα μετρήσουν και θα μεταδώσουν στη συνέχεια.

                        Με αυτά εμείς βασικά κλείνουμε αυτή την παρουσίαση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πάμε μια επόμενη μέρα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οδηγούμε αρκετά πράγματα στην ψηφιακή εποχή και να είστε σίγουροι ότι η τεχνολογία είναι έτοιμη να υποστηρίξει όποιες αλλαγές, γιατί μια σειρά από καινούργια πράγματα που θα μπορούσαν ακόμα πιο πολύ να τρέξουν μέσα από τη διαδικασία για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και να τους γλιτώσουμε ακόμη μεγαλύτερη δουλειά, όπως καταλαβαίνετε και να φεύγουν τα αποτελέσματα κατευθείαν, χρειάζεται και το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο. Εκεί είναι δουλειά άλλων.

                        Η δική μας δουλειά είναι να έχουμε έτοιμα τα εργαλεία και την τεχνολογία και τους ανθρώπους ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε τις όποιες ανάγκες τόσο για την πολιτεία, για τα μέσα ενημέρωσης και τελικά για τον πολίτη για τον οποίο δουλεύουμε όλοι.

                        Σας ευχαριστώ.

Δ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ («ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΗΝ-ΩΝ»): Μια ερώτηση έχω να κάνω. Στην περίπτωση που θα υπάρξει αντιδικία μεταξύ των υποψηφίων, πώς θα διασφαλιστούν αυτές οι αντιδικίες μεταξύ τους για τον έλεγχο; Να διαφωνήσουν σε μια διαφορά 2 – 3 ψήφων, όπως γίνεται σε πολλούς δήμους, να υπάρξουν κάποια προβλήματα εντός των δήμων. Τέτοια προβλήματα για να γίνει ο έλεγχος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώνονται, όπως πάντα και όπως προβλέπει ο νόμος, από το Πρωτοδικείο. Αυτό δεν αλλάζει. Εμείς εδώ αυτό το οποίο συζητάμε είναι η έγκαιρη, ασφαλής, απρόσκοπτη, αναβαθμισμένη μετάδοση των αποτελεσμάτων. Και βεβαίως οι καινοτομίες τις οποίες εισαγάγουμε το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Singular Logic, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τη δουλειά όσων εκείνη την ημέρα είναι επιφορτισμένοι με το να διεξαγάγουν τις εκλογές (δικαστικοί αντιπρόσωποι, υπάλληλοι στα Πρωτοδικεία, υπάλληλοι στους Δήμους, υπάλληλοι στις Περιφέρειες). Από εκεί και πέρα όμως ο νόμος είναι πάρα πολύ σαφής, τα Πρωτοδικεία έχουν τον τελικό λόγο.

Γ.  ΧΑΛΑΒΑΖΗΣ (“Real News”): Καλό μεσημέρι κ. Χαρίτση, καλό μεσημέρι κ. Θεοδωρόπουλε, καλή επιτυχία σε όλους σε αυτή τη δύσκολη εκλογική αναμέτρηση. Συνήθως σε αυτή την συνέντευξη έχουμε και τεχνολογικές και διαδικαστικές ερωτήσεις, θα ξεκινήσω πρώτα με τις διαδικαστικές.

Ας μου επιτρέπουν οι συνάδελφοι να κάνω όχι μία ερώτηση, τρεις και να επανέλθω μετά στο τέλος. Πρώτον θα ήθελα να μου πείτε, δεν ξέρω ποιος από την πολιτική ηγεσία το Υπουργείο θα το απαντήσει, για τους εκλογικούς καταλόγους τι έχει γίνει με το ξεκαθάρισμά τους. Γιατί χρειάζεται από εκλογική σε εκλογική αναμέτρηση η γνωστή διαδικασία της αφαίρεσης εκείνων που δεν ψηφίζουν για διάφορους λόγους.

Η δεύτερη ερώτηση είναι η εξής: από ό,τι είδα στην παρουσίαση του κ. Θεοδωρόπουλου το σύστημα SRT στην Β Πειραιά μας έδωσε την ενσωμάτωση σε 1 ώρα και 36 λεπτά. Άρα να εικάσω ότι η αντίστοιχη ενσωμάτωση στην Περιφέρεια Αττικής θα είναι περίπου λίγο παρά κάτω από 2 ώρες;

Και κατά πόσο η ενσωμάτωση αυτή θα είναι ακριβής για αποτέλεσμα τελικό, άρα και για τελικά αποτελέσματα όσον αφορά τους πολιτικούς μας.

Η τρίτη ερώτηση είναι η εξής πάλι στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αν υπάρχει προτεραιότητα στη μετάδοση των αποτελεσμάτων. Δηλαδή γνωρίζοντας ότι οι ευρωεκλογές είναι οι κύριες εκλογές της 26ης Μαΐου -είναι η άποψή μου αυτή- δηλαδή οι περισσότεροι ενδιαφερόμαστε για το αποτέλεσμα των εκλογών και κατά τόπους για την περιοχή μας.

Αν θα προηγηθούν ή θα υπάρχει εντολή ότι «αυτά τα αποτελέσματα προηγούνται για να υπάρχει ενσωμάτωση», ούτως ώστε να έχουμε και νωρίτερα το Ζάππειο εδώ για τις δηλώσεις των πολιτικών. Ευχαριστώ προς το παρόν, επιφυλάσσομαι στο τέλος για άλλες ερωτήσεις.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχάς σε σχέση με τους εκλογικούς καταλόγους θα πει και ο Γενικός Γραμματέας ο Κώστας Πουλάκης περισσότερα, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, έχουν αναθεωρηθεί οι εκλογικοί κατάλογοι.

Σε σχέση με το τελευταίο επιτρέψτε μου να σας πω ότι όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις προφανώς είναι πάρα πολύ σημαντικές. Ειδικά όσοι εξ ημών προέρχονται και από την επαρχία, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι για τις τοπικές κοινωνίες είναι πολύ σημαντικές και οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές, άρα δεν μπορούμε και δεν πρέπει θεωρώ, να υποτιμήσουμε καμία εκλογική διαδικασία.

Βεβαίως έχουμε πλήρη επίγνωση ότι το πολιτικό στίγμα βγαίνει από τις ευρωπαϊκές εκλογές αναντίρρητα, έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος προς τους δικαστικούς αντιπροσώπους και η οδηγία για τη σειρά με την οποία θα ανοίξουν οι κάλπες σε κάθε τμήμα. Θα έχουν πλήρη καθοδήγηση σε αυτή τη δουλειά έτσι ώστε να μπορούν να συγκεντρωθούν και τα αποτελέσματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να εξαχθούν και τα πολιτικά συμπεράσματα με ομαλό τρόπο και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κ. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Θα απαντήσω και στις δυο ερωτήσεις και στην τελευταία που κάνατε. Κατ’ αρχάς νομίζω ότι για τους εκλογικούς καταλόγους η απάντηση του Υπουργού ήταν πλήρης. Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν αναθεωρηθεί, έχουν φτιαχτεί, έχουν σταλεί κιόλας.

            Αυτή είναι μια διαδικασία η οποία ανεξάρτητα από εκλογές γίνεται κάθε δυο μήνες, πρέπει να ξέρετε και εκκαθαρίζονται σε συνεργασία με τα στοιχεία τα οποία δίνουν στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη Διεύθυνση Εκλογών, οι Δήμοι.

Το δεύτερο ως προς το πώς θα ανοίξουν οι κάλπες επειδή υπάρχουν τμήματα Α και Β και επειδή υπάρχουν όπως σας παρουσίασε ο Υπουργός και τα ενιαία εκλογικά τμήματα που δεν είναι Α και Β είτε γιατί δεν έχουν κοινοτικές εκλογές σε αυτούς τους Δήμους, είτε γιατί είναι μικρά τμήματα ως εκλογείς, θα ανοίξουν με μια εγκύκλιο που θα πάει στους δικαστικούς αντιπροσώπους η οποία για τα μεν εκλογικά τμήματα Α που είναι οι ευρωεκλογές και οι περιφερειακές εκλογές, έχουμε δώσει μια εντολή -να πω τη λέξη, αν και δεν μου αρέσει- ότι το 60% θα ανοίγουν πρώτα την κάλπη των ευρωεκλογών, θα γίνεται η καταμέτρηση των Συνδυασμών, θα στέλνονται με τη διαδικασία που πρέπει να γίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσματα.

Μετά θα ανοίγει η κάλπη των περιφερειακών εκλογών, θα στέλνονται τα αποτελέσματα των Συνδυασμών των Παρατάξεων και μετά από το άνοιγμα και των δύο αυτών καλπών, θα γίνεται η καταμέτρηση των σταυρών πρώτα στο ευρωψηφοδέλτιο και μετά στις περιφερειακές Παρατάξεις.

Δίνουμε μια προτεραιότητα 60% στις ευρωεκλογές, δεν πάμε 50-50 σε σχέση με το 40% των περιφερειακών εκλογών, διότι κρίνει η πολιτική ηγεσία και ο Υπουργός του Υπουργείου Εσωτερικών ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον για το βράδυ εκείνο, ως προς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άρα περίπου στις 9 και μισή να είναι πιο κοντά στην πληροφόρηση ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα.

Για τα εκλογικά τμήματα που είναι Β όπου θα ψηφίζουν δημοτικές και κοινοτικές εκλογές το 100% δηλαδή όλα τα εκλογικά τμήματα θα ανοίγουν την κάλπη των δημοτικών εκλογών.

Και για την τρίτη κατηγορία αυτά τα ενιαία εκλογικά τμήματα, τα οποία όπως σας είπε ο Υπουργός είναι το 15% περίπου του εκλογικού Σώματος, σημαίνει ότι είναι γύρω στα 5.200 εκλογικά τμήματα, εκεί θα υπάρχει μια σειρά όπου το 40% θα ανοίγει ευρωεκλογές πρώτα, το 30% περιφερειακές εκλογές δεύτερα και το 30% δημοτικές εκλογές, με αυτή τη σειρά. Δηλαδή ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές το 40% για να μην υπάρχει πρόβλημα, στο 30% περιφερειακές, ευρωεκλογές, δημοτικές και στο υπόλοιπο 30% δημοτικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές.

Με αυτή την ανάλυση και με το άνοιγμα των καλπών είμαστε σίγουροι ότι σε κάποια χρονική στιγμή που σας είπα 9 και μισή με 10 η ώρα θα έχουμε μια περίπου ομοιομορφία αποτελεσμάτων όπου όμως θα προηγείται λίγο η ενημέρωση για τις ευρωεκλογές. Νομίζω ότι έγινε κατανοητό και ελπίζω ότι όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, γιατί θέλω να είμαστε ειλικρινείς ότι όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι 39.063 θα ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία.

Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να απαντήσω όσον αφορά την ερώτηση για την ενσωμάτωση και ακολουθώντας την απάντηση του Γενικού Γραμματέα, εμείς θα μπορέσουμε να εισπράξουμε ανάλογα με το πώς ανοίγουν οι κάλπες. Άρα αν θα ανοίξουν τα Α τμήματα ευρωεκλογές, θα πάρουμε τα αντίστοιχα δεδομένα. Εάν σε κάποια άλλα τμήματα ανοιχτούν πρώτα οι περιφερειακές, άρα η ενσωμάτωση θα πηγαίνει με βάση αυτά τα οποία ανοίγουν ως κάλπη και δεχόμαστε.

                        Υπάρχει μια εκτίμηση, αλλά αυτό θέλω να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, έχει να κάνει με την ανταπόκριση των δικαστικών αντιπροσώπων και το ρυθμό που θα στείλουν τα δεδομένα. Θέλουμε να είμαστε πάντοτε ασφαλείς όπως είμαστε πάντοτε και επειδή κ. Χαλαβαζή είστε κι ένας άνθρωπος της τεχνολογίας εκτός από την υπόλοιπη δημοσιογραφία, μια εταιρεία τεχνολογίας σαν κι εμάς ο στόχος της δεν είναι 2-3 λεπτά διακαναλικής δημοσιότητας, όπου όλοι θα περιμένετε ότι είναι εκτίμηση της Singular Logic. Μακάρι να μπορούμε μια εταιρεία τεχνολογίας σαν κι εμάς, θα ήθελε να μην είναι στο γυαλί, θα ήθελε να είναι στο αποτέλεσμα που βλέπετε στην οθόνη σας, στον υπολογιστή σας με την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του ονόματος της εταιρείας.

                        Άρα θα είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και εκτιμώ ότι θα έχουμε μια γρήγορη ενσωμάτωση, αλλά θα ήθελα να δούμε και τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθεί ο δικαστικός αντιπρόσωπος

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο. Επειδή καταλαβαίνω ότι δημοσιογραφικά το ερώτημα που πολλές φορές τίθεται, έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα έχουμε τα αποτελέσματα, αν μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα χτες.

Επειδή το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές και με την εταιρεία και με τον κ. Θεοδωρόπουλο, σε ό,τι μας αφορά ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, κι εμένα προσωπικά, αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει και αυτό είναι το πρώτιστο καθήκον μας, είναι να διασφαλίσουμε ότι όλη η διαδικασία θα κυλήσει ομαλά, χωρίς προβλήματα και η πληροφορία η οποία θα μεταδοθεί προς τους Έλληνες πολίτες, όποια κι αν είναι αυτή, θα είναι αξιόπιστη.

Προφανώς θέλουμε να είναι κατά το δυνατό όσο πιο σύντομη η διαδικασία και ο χρόνος αναμονής, αλλά νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει το πρώτο μας μέλημα να είναι όχι να βιαστούμε, αλλά να είμαστε έγκυροι και αξιόπιστοι σε αυτό το οποίο μεταδίδουμε.

Αυτό θα κάνουμε και δεν θα προχωρήσουμε σε ενέργειες οι οποίες θα είναι βεβιασμένες. Και βεβαίως έχετε υπόψη σας, όπως είπα και στην εισήγησή μου, η ομαλή λειτουργία αυτού του συστήματος σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει να κάνει και με παράγοντες εκτός του Υπουργείου. Σας ανέφερε πριν και ο κ. Θεοδωρόπουλος ότι πρέπει να δούμε -αν και εγώ πιστεύω ότι επειδή ακριβώς και το σύστημα είναι πάρα πολύ απλοποιημένο ως προς τη δομή του και τη λειτουργία του, θα ανταποκριθούμε- να δούμε την ανταπόκριση από τη μεριά των δικαστικών αντιπροσώπων για να υπάρχει μια ομαλή ροή.

Επαναλαμβάνω πάντως, ότι εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχει αξιοπιστία στη μετάδοση της πληροφορίας και βεβαίως ταχύτητα, όσο όμως αυτό είναι εφικτό. Αυτό έπεται. Το πρώτο είναι η αξιοπιστία.

Γ.  ΧΑΛΑΒΑΖΗΣ: Ένα τελευταίο θα ήθελα να ρωτήσω αν έχω καταλάβει καλά, γιατί τα αποτελέσματα εξ όσων μας είπατε, θα μεταδοθούν εν σειρά και όχι εν παραλλήλω, δηλαδή ανοίγει πρώτα η πρώτη κάλπη, η δεύτερη και πρέπει να πάμε στην τρίτη. Ειδικά στην Αττική.

            Άρα δηλαδή μετά από σχεδόν δυο ώρες -μιάμιση ώρα και παραπάνω θα μεταδοθεί η ενσωμάτωση των ευρωεκλογών- περίπου, ίσως λιγότερο η ενσωμάτωση των Δήμων και μετά τα υπόλοιπα, για την Αττική. Αν δεν έχω καταλάβει καλά, διορθώστε με για να κλείσω.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας εξηγήσω και πάλι. Είπαμε ότι η διαδικασία τρέχει παράλληλα. Άλλα τμήματα ανοίγουν πρώτα τις ευρωεκλογές και την ώρα που καταμετρούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, μπορεί το διπλανό τμήμα να καταμετρά τα αποτελέσματα των περιφερειακών. Είναι παράλληλα συστήματα αυτά, παράλληλα τρέχουν, άρα παράλληλα θα στέλνονται και τα αποτελέσματα στο Υπουργείο Εσωτερικών, παράλληλα θα τα λαμβάνει από το Υπουργείο και η εταιρεία η Singular Logic, παράλληλα θα μπορεί να γίνει και η μετάδοσή τους.

Γ. ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ: Καλησπέρα, έχω δυο ερωτήσεις για τον κ. Χαρίτση και άλλες δυο για τον κ. Θεοδωρόπουλο. Κύριε Χαρίτση κατ’ αρχάς από ποιο ποσοστό και πάνω θα ξεκινήσει η μετάδοση των αποτελεσμάτων; Θα ισχύει αυτό το 10% που λίγο πολύ ξέρουμε, ή θα ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που θα μπει κάποιο αποτέλεσμα μέσα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Λεοντάρης μιλάει για την εκτίμηση, όχι για το πότε ξεκινάει η μετάδοση των αποτελεσμάτων, για να μην μπερδευτούμε. Διορθώνω ουσιαστικά την ερώτησή του. Ευχαριστώ.

Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Λεοντάρη, η εκτίμηση πάντοτε δίνεται όταν εμείς δίνουμε τα κινητά για να έχετε μια εικόνα που την έχουμε ξαναπεί πολλές φορές όταν μοιράζαμε τα κινητά σε όλη την Ελλάδα, ήταν 4.500 κινητά όταν έχεις μια εκλογική αναμέτρηση. Μια εκλογική αναμέτρηση έχει περίπου 20.000 εκλογικά τμήματα. Άρα εάν παίρναμε περίπου από το 50% των κινητών, δηλαδή το 10% των εκλογικών τμημάτων ανά την Ελλάδα, σήμερα τα πράγματα δεν είναι ίδια. Είναι διαφορετικές κάλπες, είναι διαφορετικά τα τμήματα, άρα δεν έχουμε ένα ίδιο μοντέλο που μπορώ να σας πω με ακρίβεια. Τρέχει ένα μοντέλο στατιστικό και μπορείς να δεις κάποια στιγμή κατά πόσον η εκτίμησή σου αρχίζει και παίρνει μια συγκεκριμένη ροή. Τώρα μη μιλήσουμε στατιστικά, αυτή η συνέντευξη δεν είναι γι’ αυτό αλλά μπορούμε να κρίνουμε ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερο δείγμα. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο.

                        Για να το καταλάβετε ακριβώς, εάν σήμερα είχαμε βουλευτικές και χρησιμοποιούσαμε 12.000 ταμπλέτες σε όλη την Ελλάδα, σημαίνει ότι θα είχαμε πάνω από το 50% των εκλογικών Τμημάτων. σας λέω ότι στις 8.30 η ώρα θα είχαμε όλη την Ελλάδα, τί γίνεται και ποιοι Συνδυασμοί βγαίνουν οπουδήποτε. Δεν είναι το ίδιο πράγμα όμως, υπάρχουν παράλληλες διαδικασίες. Άρα θα κρίνουμε και φυσικά, η τελική απόφαση θα είναι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, για να δώσουμε την αξιόπιστη πληροφόρηση που πρέπει.

κ. ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ: Η δεύτερη ερώτηση αφορά στους εκλογικούς καταλόγους. Είμαστε στο 2019 και ακόμα έχουμε τυπωμένους εκλογικούς καταλόγους. Προβλέπεται κάποια στιγμή αυτό ν’ αλλάξει; Γιατί τα οφέλη φαντάζομαι ότι είναι προφανή  στο να είναι στο cloud όλοι αυτοί οι κατάλογοι και να μπορεί κάθε εκλογικό τμήμα να τους έχει online.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως βλέπετε, σήμερα παρουσιάζουμε μια σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών και μετάδοσης των αποτελεσμάτων. Νομίζω ότι μπαίνουμε σήμερα σε μια νέα φάση. Προφανώς αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε λύσει όλα τα ζητήματα  ή ότι δεν υπάρχουν κι άλλα πολλά  τα οποία πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα ως προς αυτό.

            Ένα από αυτά είναι αυτό το οποίο μόλις αναφέρατε, άρα πράγματι υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να τα δούμε, κάνουμε σταθερά βήματα αλλά πράγματι πρέπει σιγά-σιγά να περάσουμε με ακόμη πιο γοργά βήματα στην ηλεκτρονική εποχή. Ήδη πάντως νομίζω ότι και οι καινοτομίες οι οποίες παρουσιάστηκαν, δείχνουν αυτή την κατεύθυνση την οποία θέλουμε ν’ ακολουθήσουμε.

κ. ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ: Και μια τελευταία ερώτηση για τον κ. Θεοδωρόπουλο: Μας είπατε για τα 12.000 tablet. Μπορείτε να μας πείτε τον προμηθευτή τους και αν αυτά έχουν αγοραστεί, έχουν ενοικιαστεί, με ποιο καθεστώς έχει γίνει η προμήθεια;

Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι κάποια tablet τα οποία είναι ιδιοκτησία της εταιρείας και θα δοθούν με παραχώρησης χρήσης διαρκείας. Εμείς παραδίδουμε στο Υπουργείο  μια υπηρεσία, ένα συνολικό έργο. Η ταμπλέτα,  είναι ένα εργαλείο. Δηλαδή το σύνολο της διαδικασίας άμα δείτε πίσω απ’ αυτό, η ταμπλέτα είναι το ελάχιστο. Δε νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα.

Π. ΜΠΙΤΣΙΚΑ («ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ»): Ένα ερώτημα για το κόστος των εκλογών, αν έχετε κάνει μια εκτίμηση και δεύτερον, σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές και τις εκλογές τις περιφερειακές, μέσα στη διαδικτυακή πλατφόρμα που θα υπάρχει, δίπλα από τους Συνδυασμούς θα υπάρχει σ’ αυτούς που έχουν χρίσμα, χρώμα, έχετε κάνει μια τέτοια προσέγγιση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Για την πρώτη ερώτηση να σας πω ότι βεβαίως συνολικά το κόστος των εκλογών θα είναι αυξημένο, καθώς μιλάμε για μια σύνθετη εκλογική διαδικασία όπως σας την περιγράψαμε στην αρχή, θα είναι αυξημένο σε σχέση με αντίστοιχες προηγούμενες ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές, συνολικά όμως για το Δημόσιο Ταμείο,                                      συγκριτικά με το να κάναμε τις εκλογές, αν θέλετε ξεχωριστά, σε ξεχωριστές εκλογικές  αναμετρήσεις, επειδή ακριβώς δημιουργείται  και μια σημαντική οικονομία κλίμακας, το συνολικό κόστος για τα Δημόσια Ταμεία θα είναι μειωμένο για όλες τις εκλογές του 2019.

            Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια βάσει των οικονομικών δεδομένων της εποχής, των δυνατοτήτων που έχουμε και σε συνεργασία και με το Υπουργείο Οικονομικών ν’ ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, της δύσκολης, της σύνθετης όπως είπαμε και πριν.

            Από κει και πέρα δε θα κάνουμε υπερβολές, δε θα κάνουμε  υπερβάσεις, θα προσπαθούμε να κινηθούμε εντός των δεδομένων πλαισίων που έχουμε. Ωστόσο γίνεται ταυτόχρονα και μια μεγάλη προσπάθεια να ενισχύσουμε και ν’ αποζημιώσουμε τους εμπλεκόμενους οι οποίοι πραγματικά παράγουν ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, να τους αποζημιώσουμε βάσει της δουλειάς τους.

            Δε θέλουμε να δώσουμε απλώς μια εκλογική αποζημίωση, θέλουμε να επιβραβεύσουμε τη δουλειά  των ανθρώπων οι οποίοι εμπλέκονται σ’ αυτή  τη δύσκολη διαδικασία. Αυτό  κάνουμε και γι’ αυτό δίνουμε και τις σχετικές αυξήσεις στις οποίες αναφέρθηκα πριν, για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, για τους δημοτικούς υπαλλήλους, για τους περιφερειακούς υπαλλήλους, για τους δικαστικούς υπαλλήλους, για μια σειρά από κατηγορίες εμπλεκομένων  που πραγματικά έχουν επιφορτισθεί μ’ ένα δύσκολο έργο.

Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για το θέμα  των στηρίξεων, όπως παραδοσιακά η εταιρεία κάνει, έχουμε ήδη απευθυνθεί στα κόμματα, δεν έχουν ανταποκριθεί όλοι μέχρι στιγμής, προκειμένου να μας δώσουν τις στηρίξεις, ζητώντας πάντα και τη συναίνεση των αντίστοιχων είτε Περιφερειαρχών είτε  Δημάρχων.

                        Νομίζω ότι θα έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα, έχουμε ζητήσει από τα κόμματα  να μας δώσουν τις στηρίξεις σε όλους τους Δήμους, σε όλες τις Περιφέρειες φυσικά και σε όλους τους Δήμους άνω των 50.000 κατοίκων και μέσα στις επόμενες μέρες πιστεύω ότι θα έχουμε την ανταπόκριση, προκειμένου όταν ανεβαίνουμε στο διαδικτυακό τόπο, όπως είχαμε και στο παρελθόν, να έχετε μια εικόνα είτε προέλευσης είτε στήριξης είτε αν είναι μέλος ή όχι. υπάρχουν διάφοροι Συνδυασμοί οι οποίοι εξηγούνται, υπάρχουν και στο παλιό site, νομίζω ότι θα έχουμε και αυτή την ανάλογη κατάσταση.

            Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε για να ενημερώσουμε σωστά το κοινό. Δεν είναι κάτι στο οποίο εμείς πρέπει να παίρνουμε πολλές πρωτοβουλίες.

κ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ («9,84»): Ήθελα να ρωτήσω, επειδή είναι σίγουρο ότι όπως γίνεται πάντα στις εκλογές, θα υπάρξουν ενστάσεις στα  Πρωτοδικεία, σχετικά με τ’ αποτελέσματα και οπωσδήποτε θα ζητηθεί και η επανακαταμέτρηση των ψήφων, ο προσφυγών θα  έχει το δικαίωμα εκτός από την επανακαταμέτρηση των ψήφων που θα γίνει στα Πρωτοδικεία να ελέγξει και την ταμπλέτα που μετέδωσε τ’ αποτελέσματα της περιοχής του, του Δήμου του ας πούμε;

Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η ταμπλέτα δεν είναι στοιχείο Πρωτοδικείου, αυτά τ’ αποτελέσματα που βγαίνουν το βράδυ, ακόμα και το έντυπο μετάδοσης, το οποίο καταχωρούμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, αυτά τ’ αποτελέσματα που έχετε είναι τ’ ανεπίσημα αποτελέσματα. Τα επίσημα αποτελέσματα βγαίνουν όταν το Πρωτοδικείο βγάζει το τελικό αποτέλεσμα.

            Άρα η ταμπλέτα είναι ένα στοιχείο, καταχωρείται, είναι εύκολο μετά εμείς να καταχωρήσουμε πάντοτε και το έντυπο μετάδοσης για να μη γίνει καμία παρεξήγηση, οι 12.000 ηλεκτρονικές μεταδόσεις δε σημαίνει ότι δε θα  καταχωρηθούν τα έντυπα μετάδοσης. Είναι παράλληλη διαδικασία. Κάποιοι μπορεί να στείλουν, πάντοτε τσεκάρουμε και ελέγχουμε.

            Θα σας δώσω μόνο ένα στοιχείο: Εγώ μίλησα για πολύ αξιόπιστο σύστημα γιατί το 2015, όταν έστειλαν οι 400 από τους 459 δικαστικούς αντιπροσώπους της Β΄ Πειραιά που δεν υπήρχε κι αυτή η ένταση, ήταν πιλοτικό το project, έστειλαν τ’ αποτελέσματα, είχαμε 100% επιτυχία σε σχέση με τ’ αποτελέσματα του Πρωτοδικείου. Δηλαδή δεν υπήρξε το παραμικρό λάθος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί ήταν το πρωτογενές  σημείο από το οποίο ήρθαν τ’ αποτελέσματα. αλλά αυτά δεν έχουν σχέση για ενστάσεις. Οι ενστάσεις είναι στ’ αποτελέσματα του Πρωτοδικείο και με τις καταμετρήσεις

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να συμπληρώσω κάτι σε αυτά  που είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος Οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις, τις οποίες κάνουμε,  αυτές οι καινοτομίες, αυξάνουν την ταχύτητα, αυξάνουν και την αξιοπιστία. Όμως δεν υποκαθιστούν τη διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο, η οποία  και σ’ αυτές τις εκλογές θα λάβει χώρα κανονικά από τους δικαστικούς αντιπροσώπους προς τα Πρωτοδικεία.

            Εδώ μιλάμε για μια μεγαλύτερη ταχύτητα και αξιοπιστία ως προς τη μετάδοση των αποτελεσμάτων. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θ’ ακολουθηθεί από τους δικαστικούς αντιπροσώπους και η διαδικασία που προβλεπόταν και κατά το παρελθόν, η συνήθης διαδικασία προς τα Πρωτοδικεία. Όπως άλλωστε είπαμε και πριν, tablets θα λάβουν 12.000  δικαστικοί αντιπρόσωποι, όχι το σύνολο. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι και στα υπόλοιπα ακολουθείται η κλασική μέθοδος.

Κ. ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ («ΣΚΑΪ»): Μιλήσατε για 2 κάλπες αντί για 4 και 2 διαδοχικά Τμήματα.  Κάποιοι κακοπροαίρετοι μπορούν να πουν ότι σωστά έχετε  προβλέψει τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασία, ωστόσο με δυο τεράστιες ουρές, ο κόσμος θ’ αποθαρρυνθεί και θα φύγει. αυτό το κομμάτι το έχετε προβλέψει; Γιατί οι ίδιοι οι κακοπροαίρετοι με βάση αυτό το συλλογισμό, θα μπορούσαν να ρωτήσουν μήπως υπάρχει κάποιος άλλος λόγος, θέλει ν’ αποφύγει κάποιο ποσοστό η κυβέρνηση  με την αποχή για παράδειγμα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ελπίζω ότι δεν είναι πολλοί αυτοί οι κακοπροαίρετοι, θέλω να ελπίζω ότι είναι ελάχιστοι, θα είναι μια ισχνή μειοψηφία. Οφείλω όμως ν’ απαντήσω στο ερώτημά σας.

            Κατ’ αρχάς να σας πω ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, το είπα κι εγώ πριν στην εισαγωγική μου τοποθέτηση και γι’ αυτό ακριβώς για τις επόμενες μέρες θα υπάρξει η σχετική καμπάνια, παροτρύνουμε τους Έλληνες πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, ν’ ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θεωρούμε ότι  η συμμετοχή είναι στην εκλογική διαδικασία, είναι βασικό συστατικό στοιχείο της ποιότητας της δημοκρατίας μας.

            Μικρότερη δυνατή λοιπόν αποχή από  τις εκλογές. Από κει και πέρα, ως προς τη διαδικασία, θα πρέπει να σας πω ότι επειδή ακριβώς αντιμετωπίζουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση των πολλαπλών καλπών, στο Υπουργείο Εσωτερικών ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο εξετάσαμε αναλυτικά, εξονυχιστικά όλα τα πιθανά σενάρια, τα στελέχη του Υπουργείο μας πρέπει να πω, και της Διεύθυνσης Εκλογών έχουν μια πολύ μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία σε αυτά τα θέματα και θέλω και με αυτή την ευκαιρία, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνω και δε θα είναι και η τελευταία, να τους ευχαριστήσω όλες και όλους για τη δουλειά την οποία έχουν κάνει αυτούς τους μήνες.

            Καταλήξαμε λοιπόν ότι η καλύτερη επιλογή δεδομένων αυτών των συνθηκών, είναι να προχωρήσουμε σ’ αυτό το σπάσιμο Α’ και Β’ Τμημάτων ακριβώς γιατί έχουμε στο μυαλό μας τη διευκόλυνση τόσο των ψηφοφόρων γιατί εάν η διαδικασία αυτή γινόταν μόνο σ’ ένα Τμήμα με 4 κάλπες άρα, θα ήταν πιο χρονοβόρα η διαδικασία, καταλαβαίνετε ότι και οι χρόνοι καθυστέρησης και αναμονής θα ήταν πολύ μεγαλύτεροι, αλλά βεβαίως γιατί μέλημά μας είναι να διευκολύνουμε και τους δικαστικούς αντιπροσώπους σ’ αυτή  τη δουλειά.

            Γι’ αυτό δε θέλαμε να βάλουμε σε μια διαδικασία πολλαπλών καλπών το σύνολο των δικαστικών αντιπροσώπων, αυτό θα έκανε τη διαδικασία που ήδη είναι σύνθετη ακόμα πιο δύσκολη. Προσπαθούμε λοιπόν και τους διευκολύνουμε νομίζω, με αυτό το σπάσιμο των Τμημάτων σε Α’  και Β’, επαναλαμβάνω, όχι στο σύνολο, αλλά στο 85% περίπου των ψηφοφόρων όλης της χώρας.

κα ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ («ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ»):

Θα ήθελα αν μπορείτε Υπουργέ να μας δώσετε ένα κόστος για το πόσο θα στοιχίσει όλη αυτή η εκλογική διαδικασία. Είπατε ότι θα είναι λιγότερο επειδή θα είναι μαζί, αλλά υπάρχει ένας προϋπολογισμός, ένα ποσό που πρέπει να ξέρουμε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε,  επειδή βρισκόμαστε εν μέσω όλης αυτής της δουλειάς και της προετοιμασίας, θα μου επιτρέψετε, ν’ ανακοινώσουμε και τα οικονομικά αποτελέσματα όλης αυτής της δουλειάς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για να έχουμε πλήρη  αποτύπωση του συνόλου των κοστολογίων τα οποία  απαιτήθηκαν για τις συγκεκριμένες εκλογές.

            Επαναλαμβάνω πάντως και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντικό, δύο στοιχεία: Πρώτον, συνολικά δεδομένων όλων των εκλογικών αναμετρήσεων που έχουμε  μέσα στο 2019, γιατί έπονται σε λίγους μήνες και οι εθνικές εκλογές.  Το συνολικό κόστος λοιπόν για όλες αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις, θα είναι μικρότερο απ’ ό,τι θα ήταν αν πηγαίναμε σε ξεχωριστές εκλογικές διαδικασίες, μία προς μία. Το ένα είναι αυτό. Και το δεύτερο το οποίο αποτελεί και κοινό τόπο και νομίζω ότι συμφωνεί και η μεγάλη πλειονότητα και των Ελλήνων πολιτών, είναι σημαντικό να αμείβεται δίκαια η δουλειά ανθρώπων οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με ένα τόσο σημαντικό έργο, όχι βεβαίως να μοιράζουμε αποζημιώσεις εκεί που δεν έχει νόημα, όπως δυστυχώς έγινε κατά το παρελθόν πολλές φορές, αλλά να ανταμείβουμε τους χιλιάδες ανθρώπους σε πάρα πολλά πόστα, σε πάρα πολλές υπηρεσίες οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτή την σύνθετη εκλογική διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω τον κ. Θεοδωρόπουλο, είπατε προηγουμένως ότι επειδή υπάρχει αυτή η σύνθετη εκλογική διαδικασία, μια διαδικασία που είναι λογικό να είναι χρονοβόρα περισσότερο από τις άλλες προηγούμενες διαδικασίες, να υποθέσω ότι τον Οκτώβριο στις επόμενες εκλογές, αν θα κάναμε κάποιες ώρες παραπάνω αλλά θα μπορούσαμε τώρα στις 8 και μισή να είχαμε αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα, είπατε προηγουμένως, θα ισχύσει αυτό στις εκλογές του Οκτωβρίου; Μια εκτίμηση λέω, προφανώς είναι νωρίς ακόμη αλλά πιάστηκα από αυτό το οποίο είπατε.

Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ως μια υπόθεση εργασίας θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Ακριβώς σας είπα γιατί η δυνατότητα να έχουμε αυτόν τον εξοπλισμό που θα υπερκαλύπτει το 50% των εκλογικών τμημάτων μιας απλής διαδικασίας, δηλαδή μιας διαδικασίας μιας κάλπης που είναι οι βουλευτικές, θα μας δώσει τη δυνατότητα να το κάνουμε.

                        Άρα είναι μια εκτίμηση όμως και όλα εξαρτώνται σας λέω πάντοτε από την ανταπόκριση γιατί εμείς είμαστε δέκτες αυτής της πληροφορίας εάν την πάρουμε, σίγουρα δεν θα χρειάζονται εκτιμήσεις. Νομίζω ότι θα υπάρχει μια δυνατότητα πλέον να μην μας περιμένετε στις 9 η ώρα γιατί θα τα βλέπετε ήδη στην τηλεόραση κατ’ ευθείαν.

                        Άρα γι’ αυτό σας είπα προηγουμένως ότι δεν είναι αυτό το ζητούμενο για μας. Το ζητούμενο είναι να μην μας βλέπετε, δεν είμαστε ούτε δημοσκόποι, ούτε αναλυτές πολιτικοί. Εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας σαν μια εταιρεία τεχνολογίας. Αν μπορούμε να το έχουμε νωρίτερα το αποτέλεσμα και να το μεταδώσουμε, θα ήταν η καλύτερη επιτυχία για μας

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω και τον κ. Πουλάκη. Κύριε Γενικέ σχετικά με τα σχολεία Παρασκευή – Δευτέρα, πριν και μετά, έχει γίνει πρόβλεψη σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, πότε θα γίνουν τα μαθήματα αυτά; Γιατί κάποιοι γονείς είναι λογικό να αναρωτιούνται, ειδικά αυτοί που είναι εργαζόμενοι και πρέπει να αφήσουν τα παιδιά τους, ή να πάνε να τα πάρουν, αυτή η καθημερινότητα. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη γι’ αυτό;

Κ. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Σαφέστατα. Έχει γίνει μια επαφή με το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Παιδείας δίνει την εντολή ποιες μέρες τα σχολεία θα είναι κλειστά Πέμπτη και Δευτέρα για την προετοιμασία από τους Δήμους και τους δημοτικούς υπαλλήλους στη διαμόρφωση των σχολείων για εκλογικά τμήματα.

Κα ΜΑΓΚΛΑΡΑ («ΕΡΤ»): Ήθελα να ρωτήσω κάτι γιατί δεν έγινε κατανοητό για τις έξι μεγαλύτερους Δήμους εκεί τι θα έχουν. Θα έχουν ταμπλέτες  και κινητά όσον αφορά τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών; Ευχαριστώ.

Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι περίπου 2.500 ταμπλέτες θα κινηθούν στη Περιφέρεια και τα 4.700 κινητά. Το πιθανότερο είναι τους Δήμους να τους αντιμετωπίσουμε με τα κινητά, όπως του αντιμετωπίζαμε και στο παρελθόν.

                        Άρα αυτοί οι τέσσερις Δήμοι όχι οι δύο, Αθήνα και Πειραιά θα πάρουμε το αποτέλεσμα μέσα από την ταμπλέτα και πάρα πολύ σύντομα και γρήγορα. Δεν χρειάζεται να κάνουμε εκτίμηση, θα ενσωματωθεί πάρα πολύ γρήγορα, ειδικά στις δημοτικές που θα ανοίξουν την κάλπη κατ’ ευθείαν όλα τα τμήματα, καταλαβαίνετε ότι η ενσωμάτωση -δεν θα χρειαστεί ούτε καν εκτίμηση να κάνουμε- που θα έχουμε από τα τμήματα που θα ανοίγουν δημοτικές εκλογές θα είναι ταχύτατη και θα ξέρετε πάρα πολύ γρήγορα Αθήνα και Πειραιά το τι γίνεται, ποιος προηγείται, ποιοι περνάνε στο 2ο γύρο και τα λοιπά.

                        Όσον αφορά τις τέσσερις πρωτεύουσες εκτός Αττικής (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο) θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την εκτίμηση μέσα από τα κινητά τηλέφωνα όπως κάναμε στο παρελθόν. Τον ίδιο συνδυασμό θα χρησιμοποιήσουμε ίσως και με κάποιες ταμπλέτες για τις περιφερειακές. Γιατί πρέπει να δώσουμε και μια εικόνα για τις 12 Περιφέρειες.

                        Γι’ αυτό σας λέω ότι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση και είναι διαφορετικοί συνδυασμοί που πρέπει να κάνουμε τους υπολογισμούς και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να δώσουμε τη σωστή στιγμή τη σωστή πληροφόρηση. Αλλά εκτιμώ ότι θα είμαστε σε καλό δρόμο.

Γ.  ΧΑΛΑΒΑΖΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω δυο πράγματα. Πρώτον αν προβλέπονται προσομοιώσεις και δεύτερον αν προβλέπεται από τα λογισμικά σας κ. Θεοδωρόπουλε η ποιοτική ανάλυση της αποχής. Δηλαδή ανά ηλικία και ανά περιοχή. Γιατί εξ όσων προσωπικά συμπέρανα, η αποχή πλέον είναι καθαρή, δηλαδή δεν υπάρχουν τεθνεώτες μέσα. Η αποχή θα κριθεί από αυτούς που δεν πήγαν να ψηφίσουν ξεκάθαρα, άρα οι αποθανόντες δεν υπάρχουν κ. Πουλάκη μέσα στους εκλογικούς καταλόγους.

                        Αν δηλαδή θα έχουμε κ. Θεοδωρόπουλε μια ποιοτική ανάλυση της αποχής, όχι φυσικά να τη δούμε στο γυαλί, αλλά μετά.

Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η ποιοτική ανάλυση με την έννοια της διασποράς της αποχής θα έχετε το ίδιο βράδυ…

Γ.  ΧΑΛΑΒΑΖΗΣ: Όχι, ηλιακά γιατί από εκεί βγαίνουν τα συμπεράσματα.

Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ηλικιακά αυτό δεν είναι δουλειά δική μας, νομίζω ότι τα δεδομένα τα οποία ξέρετε ότι είναι προσβάσιμα σε όλους στη συνέχεια θα μπορούσε πιθανώς κάποιος να πάρει δεδομένα με βάση τα αποτελέσματα ανά Περιφέρεια και αν έχει δημοσκοπικά άλλα στοιχεία, άλλα ευρήματα, άλλες μελέτες ποιοι πήγαν και ψήφισαν, πιθανώς ένα Exit Poll να το συνδυάσει και να το κάνει. Αλλά αυτό δεν είναι δικό μας, εμείς δεν ξέρουμε αυτούς που ψήφισαν για να μπορούμε να κάνουμε τέτοια ανάλυση. Δεν έχουμε εικόνα.

Γ.  ΧΑΛΑΒΑΖΗΣ: Αυτό τον κ. Πουλάκη θα ήθελα να ρωτήσω, αν υπάρχει πρόσβαση σε οποιονδήποτε άλλο να ζητήσει τα ηλικιακά στοιχεία των ψηφοφόρων χωρίς φυσικά να έχει τα ονόματά τους και να δει ποιοι ψήφισαν και ποιοι απείχαν.

Κ. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω την απάντηση περί αποχής, πολιτικά. Διότι μπορεί οι εκλογικοί κατάλογοι οι τελευταίοι οι αναθεωρημένοι να έχουν ξεκαθαρίσει από αυτό που λέμε όσους έχουν αποβιώσει και να είναι κατά 99,99% – και λέω 99,99% διότι σας είπα ότι το ξεκαθάρισμα των καταλόγων γίνεται με τη συνεργασία των Δήμων, που σημαίνει τι αν κάποιος Δήμος δεν έχει κάνει την επεξεργασία για να τα στείλει στο Υπουργείο Εσωτερικών -αν λέω- άρα και το Υπουργείο Εσωτερικών οι εκλογικοί κατάλογοι έχει κάποια μέσα στοιχεία, τα οποία δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

                        Όμως το ουσιαστικό  που θα ήθελα να σας πω είναι ότι οι εκλογικοί κατάλογοι ως αριθμός είναι κοντά στα 10 εκατομμύρια. Άρα την αποχή πολιτικά είναι λάθος να τη μετρήσουμε έτσι, διότι μέσα στους εκλογικούς καταλόγους είναι γραμμένοι όλοι, επειδή αναπαράγονται από τα δημοτολόγια, είναι γραμμένος και ο αριθμός των Ελλήνων που διαμένουν για πάρα πολλά χρόνια στο εξωτερικό.

                        Και δεν λέω για τους Έλληνες και τα νέα παιδιά που έφυγαν τα τελευταία χρόνια, εννοώ αυτούς οι οποίοι ζουν πάρα πολλά χρόνια στις πέντε ηπείρους. Αυτοί είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρα από το να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας, θα ήθελα κλείνοντας να πω ότι θέλω να ξέρετε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο, με πάρα πολλούς ανθρώπους εμπλεκόμενους.

Ήταν παράλειψή μου, ο κ. Αποστολάκης ο Γενικός Διευθυντής της επιχειρησιακής μονάδας ολοκληρωμένων λύσεων που είναι επικεφαλής όλου του επιστημονικού προσωπικού που έχει ανταποκριθεί με πολύ μεγάλη διάθεση σε όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα. Ξέρετε, σας είπα ότι δουλεύουμε για πάρα πολύ καιρό πριν, δεν δουλεύουμε το τελευταίο διάστημα μόνο.

Ο κ. Ηλίας Γιαννίτσιος που είναι Διευθυντής του έργου των εκλογών, έχει όλο το επιχειρησιακό κομμάτι, ο κ. Καρατζιάς που είναι ο Διευθυντής ανάπτυξης των εφαρμογών της εταιρεία, είναι κάποιοι από τους ανθρώπους από τους 250 ανθρώπους της εταιρεία που δουλεύουν για το συγκεκριμένο κομμάτι, από τους 500 ανθρώπους συνολικά που δουλεύουν εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες για το διάστημα των εκλογών και θα ήθελα να ξέρετε ότι έχουμε τα τελευταία τρία χρόνια επενδύσει πάνω από 250 ανθρωπομήνες επιστημονικού προσωπικού, για να ανταποκριθούμε στα καινούργια δεδομένα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί νομίζω ότι για μας είναι μια υποχρέωση και μια ιστορική παρακαταθήκη, που πρέπει να τη συνεχίσουμε όσο το Ελληνικό δημόσιο συνεχίζει να μας εμπιστεύεται και ελπίζουμε να έχουμε τη δυνατότητα και από τις επόμενες εκλογές να παρουσιάσουμε ακόμη πιο σημαντικά πράγματα.

Κ. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι, θα ήθελα κι εγώ τελειώνοντας να πω δυο λόγια τα οποία τα είπε και εισηγητικά ο Υπουργός, αλλά και τα οποία κατά τη γνώμη μου πρέπει να τα ξαναπούμε στο τέλος, διότι έχουν μεγάλη σημασία.

Πρώτον το Υπουργείο Εσωτερικών από την πολιτική ηγεσία από τον Υπουργό, εμένα, το γραφείο του Υπουργού με όλα τα στελέχη, το γραφείο του Γενικού Γραμματέα με όλα τα στελέχη, αλλά και οι Υπηρεσίες δουλεύουμε από τον Οκτώβριο για να προετοιμαστούμε για τις 26 Μαΐου.

Και μάλιστα θα ήθελα να σας υπενθυμίσω επειδή το ξέρετε, ότι όταν εμείς τον Οκτώβρη τον Νοέμβρη αναζητούσαμε πληροφορίες, στοιχεία είτε από το Υπουργείο Παιδείας όπως έγινε η ερώτηση, είτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για αίθουσες, για υλικά, για παραβάν, για κάλπες, έβγαινε στη δημοσιότητα ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές. Κανένας δεν φανταζόταν ή κάποιοι δεν φαντάζονταν ότι το Υπουργείο Εσωτερικών από τον Οκτώβρη είχε ξεκινήσει για τις 26 Μάη τη σωστή οργάνωση.

Το δεύτερο που θα ήθελα να σας πω είναι ότι όντως οι εκλογές αυτές είναι οι πιο δύσκολες, οι οποίες έχουν γίνει όχι από τη μεταπολίτευση και μετά, ίσως στην ιστορία του Ελληνικού κράτους. Τέσσερις κάλπες την ίδια ημέρα, όπου και οι τέσσερις να έχουν σταυροδοσία δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ.

Το τρίτο που θα ήθελα να σας πω είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία, γι’ αυτό δουλεύαμε και τόσο καιρό, κλείνουμε οκτώ μήνες, είναι γιατί θέλουμε στις 26 Μάη οι πολίτες που θα πάνε να ψηφίσουν να μην ταλαιπωρηθούν ούτε με ουρές, ούτε με ανοργανωσιά, αλλά ούτε και οι Εφορευτικές Επιτροπές με τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Σε σημείο που το βράδυ όσοι έχουν ακούσει ότι είναι οι πιο δύσκολες εκλογές, να πουν «δεν το κατάλαβα…»!

Η συνεργασία λοιπόν όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επειδή είμαστε εδώ με την εταιρεία Singular Logic που έχει μια πολύ μεγάλη εμπειρία, θέλω να σας πω ότι το αποτέλεσμά της ευελπιστούμε στις 26 Μάη να είναι όσο το δυνατό καλύτερο.

Και επειδή περάσαμε και έχουμε ήδη κάνει δυο εκλογικές διαδικασίες, την ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος, το δημοψήφισμα των έξι ημερών όπου έγινε με τα ίδια στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και είχα την τύχη να είμαι και εγώ με τα στελέχη του γραφείου μου, κατορθώσαμε και τότε η ημέρα των εκλογών να λειτουργήσει άψογα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, όλα θα πάνε καλά. Άλλωστε και την Πέμπτη ή Παρασκευή αν θυμάμαι καλά πριν από τις εκλογές, γίνεται η συνηθισμένη παρουσίαση στο Υπουργείο Εσωτερικών όλης της διαδικασίας. Να είστε καλά, καλημέρα σας.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
30 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top