skip to Main Content
ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

Συνέντευξη Θ. Μιχαλάτου: Καλώ την κοινωνία να ψηφίσει μαζικά την Κυριακή για την αλλαγή

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο και τον Ionian Galaxy 90,8 fm

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Σάκη Βουτο και τον Ionian Galaxy έδωσε ο επικεφαλής της Δημοτικής Συμπολιτείας και ένας από τους δύο διεκδικητές της δημαρχίας στον νέο Δήμο Αργοστολίου.

Ο κ. Μιχαλάτος δήλωσε ενωτικός και υποσχέθηκε μία καινούργια αρχή για τον δήμο όπου δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

Για την Κυριακή

Είμαστε αισιόδοξοι, τα μηνύματα είναι πολύ θετικά, θεωρούμε ότι όλο το μέτωπο απέναντι στην κακή δημοτική αρχή Λυκούδη – Παρίση, έχει μεγάλη πλειοψηφία, και αυτό θα φανεί στην κάλπη, την Κυριακή το βράδυ.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν ο ίδιος, ως δήμαρχος, θα ορίσει κάποιον αντ’ αυτού, όπως ο κ. Παρίσης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Συμπολιτείας απάντησε: «Εμείς δεν θα λειτουργούμε, με τον ίδιο τρόπο, δεν θα υπάρχει κάποιος αντ’ αυτού, θα είναι όλα στο φως, ο δήμαρχος στο φως, το δημοτικό συμβούλιο στο φως, οι δημοτικοί σύμβουλοι στο φως. Δεν θα υπάρχει κάποιος πίσω από το δήμαρχο, πίσω από τις κουρτίνες. Θα λειτουργούμε θεσμικά και όχι εξωθεσμικά».

Για τα έργα

«Ο κ. Παρίσης δεν μπορεί να πάει στον Πόρο και να πει ότι εγώ 10 χρόνια δεν έκανα τίποτα στον Πόρο, δεν έφτιαξα το λιμάνι, δεν έφτιαξα μαρίνα, δεν ανέδειξα τ’ αρχαία, δεν έφτιαξα σχολείο στον Πόρο, όπως είχα υποσχεθεί, δεν έκανα τίποτα στον Πόρο».

«Ούτε μπορεί να πάει στη Σκάλα, που είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού, και να πει ότι έφτιαξα κάποια έργα. Ούτε μπορεί να πάει στη Λειβαθώ, να πει ότι έκανα ένα έργο στη Λειβαθώ, να πει ότι έφτιαξα τις παραλίες, έφτιαξα βιολογικό, δεν έκανα τίποτα. Ούτε μπορεί να πάει στο Αργοστόλι και να πει στις Λαϊκές Κατοικίες, σας έφτιαξα τη γειτονιά, ούτε μπορεί να πει ότι δεν είναι παραμελημένος και διαλυμένος ο Θαλασσόμυλος, ή ότι όλα αυτά τα χρόνια είχα κλειστό το καφενείο στην Καμπάνα ή ότι δεν έχουν μαραζώσει τα χωριά του Αργοστολίου.

Προσπαθεί να προκαλέσει φόβο

Επειδή λοιπόν δεν μπορεί να τα πει όλα αυτά, έρχεται και προσπαθεί να δημιουργήσει φόβο, ψηφίστε εμένα, όχι γιατί είμαι ικανός, λέει “Ψηφίστε Παρίση”, όχι γιατί είμαι ικανός, όχι γιατί μπορώ να περπατήσω στο δήμο τα επόμενα χρόνια, αλλά ψηφίστε εμένα για να μην βγει ο Μιχαλάτος. Αυτό κάνει ο κ. Παρίσης, προσπαθεί να προκαλέσει φόβο».

«Έχει βάλει στα σάιτ που ελέγχει, κάποιες φωτογραφίες φοβικές, λες και έχω αποδράσει από τη φυλακή, λες και έχω βγει από τον Κορυδαλλό. Με σκούρα χρώματα, με μαύρο φόντο, για να φοβίσει ότι έρχεται ο… εγκληματίας. Ποιος είναι ο εγκληματίας; Κάποιος ο οποίος είναι όλα στο φως; Είναι ένας ο οποίος όλες οι επιχειρήσεις του είναι στο φως; Ένας, ο οποίος λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να έχει “μπροστινούς”, και οι επιχειρήσεις είναι στο όνομά μου;»

Χρειαζόμαστε και ανθρώπους της αγοράς

«Δεν έχουν δικαίωμα να είναι δήμαρχοι μόνο όσοι είναι συνταξιούχοι ή δεν έχουν επάγγελμα. Έχουν δικαίωμα και οι επιχειρηματίες να είναι υποψήφιοι σε έναν δήμο. Φτάνει όταν θα γίνουν δήμαρχοι, να αναστείλουν τις ιδιότητες που έχουν ως επιχειρηματίες και να ασχοληθούν για το καλό του Δήμου. Και γι’ αυτό έχω δεσμευτεί. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το επιχειρείν. Οι επιχειρήσεις είναι που δίνουν δουλειά και φόρους για να λειτουργεί το δημόσιο. Μέσα από τον ιδιωτικό τομέα θα έχουμε ανάπτυξη, θα έχουμε θέσεις εργασίας, θα έχουμε νέες επενδύσεις στο νησί μας. Χρειαζόμαστε άνθρωποι της αγοράς να λειτουργούν μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και παντού.

Γιατί δεν είναι κακός ο κ. Παρίσης, που αυτά τα 9 χρόνια είναι επιχειρηματίας, και συνδυάζει και τα 9 χρόνια, κάνει επιχειρήσεις καινούργιες κ.τλ. και είναι κακός ο Μιχαλάτος; Και επιπλέον, ο κ. Παρίσης, δεν ξέρω αν ήρθε πλούσιος ή φτωχός, για να φύγει φτωχός, δώρισε τις επιχειρήσεις του στον Δήμο; Εγώ δεν λέω ούτε ότι είμαι πλούσιος ούτε ότι θα φύγω φτωχός. Εγώ θέλω να μου δώσει ο κόσμος την ευκαιρία, να λειτουργήσω στο Δήμο, να προσφέρω μαζί με την ομάδα μου και τους συνεργάτες μου.

Και αν δεν είμαι ικανός, αν δεν καταφέρω να προχωρήσω τον Δήμο μπροστά, σε τέσσερα χρόνια, να με στείλει σπίτι μου.

«Ο κ. Λυκούδης ήταν στην αυτοδιοίκηση και ασχολιόταν και με τις επιχειρήσεις του. Εγώ δεν σχολιάζω τα επιχειρηματικά κανενός. Εγώ μπορώ να μιλήσω αυτοδιοικητικά και να πω ότι είμαι διαφορετικός από τον κ. Λυκούδη στο θέμα του πώς αντιλαμβάνομαι τη λειτουργία του Δήμου».

Οι καλύτεροι φίλοι;

Στη συνέχεια ο Σ. Βούτος ρώτησε τον κ. Μιχαλάτο: «Μα μέχρι προχθές λέει η κοινωνία ότι ήσασταν οι καλύτεροι φίλοι, πώς γίνατε οι χειρότεροι εχθροί»;

«Δεν ξέρω με ποια κοινωνία μιλάτε, αλλά όπως καταλαβαίνετε, εννιά χρόνια, είμαστε αντίπαλοι πολιτικά, ποτέ δεν έχουμε κατέβει αυτοδιοικητικά μαζί, κι εγώ πάντα κ. Βούτο, ήμουν υπέρ των συνεργασιών. Και τώρα αυτό που επιβάλλει ο Κλεισθένης, να υπάρχει συνεργασία στο Δημοτικό Συμβούλιο, εγώ το είχα ως αρχή μου και παλιότερα. Αλλά αυτή η δημοτική αρχή είναι αλαζονική, δεν θέλει συνεργασία, θέλει να κάνει ό,τι γουστάρει και όπως το αντιλαμβάνεται. […] Εγώ θεωρώ ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί είναι πολύ αξιόλογα άτομα και θεωρώ ότι θα υπάρχει συνεργασία με τις παρατάξεις του κ. Φόρτε και του κ. Παντελειού, και θα υπάρχει ένα δημοτικό συμβούλιο με ανταλλαγή απόψεων, νέες ιδέες και θα έχουμε ένα διαφορετικό κλίμα από αυτό το παρατράγουδο που είχε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια η δημοτική αρχή Παρίση – Λυκούδη».

«Έχουμε ένα δημοτικό συμβούλιο που έχει ανανεωθεί, με νέα άτομα που θεωρώ ότι είναι πολύ σπουδαία. Κρίμα που δεν είναι στο καινούργιο δημοτικό συμβούλιο ο Βαγγέλης ο Κεκάτος, η Σοφία η Γαρμπή, ο Διονύσης ο Κοκκόσης, που και αυτοί ήταν πολύ ικανοί και θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Δήμο, αλλά θεωρώ ότι τα άτομα που έχουν εκλεγεί είναι ικανά και θα έχουμε ένα νέο δημοτικό συμβούλιο με ποιότητα».

Δεν θα κάνει κανείς ότι γουστάρει

«Στο νέο δημοτικό συμβούλιο κανείς δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία για να κάνει ό,τι γουστάρει, έχουμε ένα δημοτικό συμβούλιο που αποτελείται από παρατάξεις που θεωρώ ότι πλέον ο δήμαρχος θα είναι υποχρεωμένος να φέρει ενότητα, να συνθέσει, και να φέρει και διάλογο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Άρα τώρα έχουμε να επιλέξουμε την Κυριακή, ανάμεσα σε μένα που ζητάω μία ευκαιρία για τον τόπο, ζητάω το δικαίωμα να μπορέσω να αποδείξω ότι μπορώ να βοηθήσω τον τόπο, λέω σε όλους ότι εγώ έχω αυτιά ν’ ακούω, δεν τα ξέρω όλα, θέλω να μην διχάζω την κοινωνία, αλλά να ενώνω την κοινωνία, θέλω να βοηθήσω για να φύγει η στασιμότητα που υπάρχει εδώ και 9-10 χρόνια, να μην είναι οι ίδιοι άνθρωποι στις ίδιες καρέκλες, θέλω λοιπόν μία ευκαιρία την Κυριακή και πιστεύω ότι ο κόσμος θα μου την δώσει».

Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε θαύματα

«Αυτή η δημοτική αρχή έχει ρίζες, όλα αυτά τα χρόνια, έχει κάνει πελατειακές σχέσεις, έχει διχάσει την κοινωνία, έχει χωρίσει σε ημέτερους, σε δικούς μας και όχι, λειτουργεί με κανόνες διχασμού, πρέπει να μας δοθεί η ευκαιρία να ενώσουμε την κοινωνία. Όλοι μαζί ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε θαύματα».

Το δημαρχείο

Επίσης, επανέλαβε ότι θα μεταφερθεί το δημαρχείο στο παλιό κτήριο. «Θα υπάρχει το γραφείο το δημάρχου, θα υπάρχει μία καμαρούλα δίπλα που να βρίσκονται όλοι όσοι χρειάζεται για να διοικείται ο δήμος. Το κτήριο αυτό αγοράστηκε για πινακοθήκη, αγοράστηκε για τον πολιτισμό, θα το αποδώσουμε στον πολιτισμό, θα το ξανακάνουμε πινακοθήκη. Γραφεία για τον δήμαρχο υπάρχουν πολλά».

Ο κόσμος να ψηφίσει αλλαγή

«Ο κόσμος πιστεύω ότι θα δώσει μία ευκαιρία. Δεν είναι υποχρεωτικά να ψηφίσει τον Θεόφιλο, θέλω να ψηφίσει την αλλαγή. Να δώσει μία ευκαιρία σε έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι εργατικός, ένας άνθρωπος ο οποίος ξέρει ν’ ακούει, ένας άνθρωπος, ο οποίος όταν βγαίνει εκτός Κεφαλονιάς ή εκτός Ελλάδος, και βλέπει πράγματα που είναι καλά, τα υιοθετεί και τα φέρνει στον τόπο του, και είναι ο άνθρωπος ο οποιός θα ενώσει την κοινωνία μας, ό,τι καλό έχει η Κεφαλονιά και θεωρώ ότι ενωμένοι θα αποκτήσουμε μία δύναμη μεγάλη για να συνεχίσουμε μαζί την επόμενη μέρα».

Κι αν δεν…

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση της Δημοτικής Συμπολιτείας σε περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Παρίσης δήμαρχος, ο κ. Μιχαλάτος απάντησε τα εξής:

«Οι 9 δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχτηκαν έχουν δεσμευτεί ότι θα είναι φωνή των 42 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων μας, και θα συμβάλουν τα μέγιστα για να λειτουργεί ομαλά και να προχωρήσει ο δήμος μας μπροστά. Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν δείξει τα προηγούμενα χρόνια ότι μπορούν να ασκούν πίεση προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω».

Οι επιχειρήσεις των δημάρχων

Σχετικά με τις επιχειρήσεις του κ. Μιχαλάτου, και κατά πόσο αυτές ενοχλούν άλλους επαγγελματίες, εκείνος απάντησε τα εξής:

«Όταν καλέσατε τον κ. Παρίση, του κάνατε ερώτηση αν οι επιχειρήσεις του ενοχλούν άλλους επιχειρηματίες, αν έχει κάποιο ξενοδοχείο, αν έχει κάποια ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα που ενοχλούν τους άλλους; Εγώ λέω σε όλους ότι ξεκίνησα από το χωριό μου, από μία φτωχή αγροτική οικογένεια, με μοναδικό όπλο την εργατικότητά μου, έχω προσπαθήσει να επενδύσω και να δημιουργήσω στην Κεφαλονιά. Δεν υπάρχω κάπου αλλού, όλα είναι στο φως, οι επιχειρήσει μου είναι με ΑΦΜ κανονικό, δεν έχω άλλα άτομα να βάζω μπροστά, για να μην φαίνομαι εγώ, είμαι κάποιος ο οποίος προσπαθεί να πληρώνει τους φόρους του, προσπαθεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις του τις ασφαλιστικές, απασχολώ Κεφαλονίτες κ.τλ. Το ζητούμενο όμως κ. Βούτο δεν είναι να έχουμε μία κοινωνία μικρή. Δεν είναι να λέμε να κλείσει ο διπλανός για να λειτουργήσω εγώ, το θέμα είναι να βλέπουμε ότι η Κεφαλονιά απογειώνεται, το αεροδρόμιο και οι υποδομές που έχουμε σήμερα, αλλά πρέπει να φτιάξουμε κι άλλες υποδομές, απογειώνουν τους επισκέπτες, η Κεφαλονιά μπορεί να φτάσει και 1.5 και 2 εκ. τουρισμό, άρα λοιπόν πρέπει να οργανωθούμε, να πάμε άτομα που είναι εργατικά και δραστήρια, και να φέρουν άλλη ανάπτυξη στο νησί μας. Πρέπει να δούμε τον πρωτογενή τομέα, να βοηθήσουμε να υπάρχει ντόπια παραγωγή και να έχει αξία. Όχι να πουλαμε ένα μπουκάλι 2 ευρώ το κρασί μας σε πλαστικό μπουκάλι. Να το έχουμε σε φιάλη που να κάνει 20 και 30 ευρώ. Να πουλάμε το μέλι μας σαν φάρμακο. Να πουλάμε το τυρί μας, να πουλάμε τα προϊοντα μας, να έχουμε υποδομές κι υπηρεσίες. Ο δήμος να κάνει έργα ανάπτυξης και όχι να υποβαθμίζουμε το μπαστούνι, όπως τώρα, να δένουν εκεί πραγματικά δύο πλοία, να έχουμε πολλούς επισκέπτες, να πάμε την Κεφαλονιά μπροστά. Να έχουμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για όλους».

Θα είμαι εκεί

Επίσης, απαντώντας για το κατά πόσο θα μπορεί να συνδυάσει τις επιχειρήσεις του με τη δημαρχία, εάν εκλεγεί, εκείνος απάντησε: «Όλοι ξέρουν ότι όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν δήμαρχος Λειβαθούς δεν υπήρξε καμιά απουσία καθημερινή από τον δήμο, ή από καμιά εκδήλωση, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Εγώ όταν αναλαμβάνω μία υποχρέωση, εγώ και οι συνεργάτες μου, δινόμαστε σε αυτό το σκοπό. Από την 1η Σεπτέμβρη θα είμαι εκεί, όλα τα επόμενα χρόνια, να βοηθήσω τον δήμο μας να πάει εκεί που πρέπει να πάει και που αξίζει να πάει».

Να ψηφίσει η κοινωνία μαζικά

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Μιχαλάτος είπε τα εξής: «Καλώ την κοινωνία, την Κυριακή να πάει μαζικά στην κάλπη, να ψηφίσει εμένα και να μου δώσει την ευκαιρία να δώσει την ευκαιρία να γίνω ο δήμαρχος που θα ενώσει όλους τους δημότες. Θέλω να τους πω ότι θα είμαι δήμαρχος που θα τους κοιτάει στα μάτια, θέλω να τους πω ότι θα είμαι ο δήμαρχος που όταν την Κυριακή το βράδυ που θα κερδίσουμε τις εκλογές δεν θα υπάρχουν ηττημένοι, θα είναι, μα όλοι, κερδισμένοι. Όλοι μαζί, τη Δευτέρα το πρωί ενωμένοι θα ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας να πάμε τον Δήμο μας, εκεί που πραγματικά αξίζει, στο χάρτη της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα».

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top