
Συμβολική κατάληψη στην Αντιπεριφέρεια από την ΕΛΜΕ-ΚΙ
Σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας/Ιθάκης προχώρησε από τις 6:30 το πρωί η Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας/Ιθάκης μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Παλλικής, το Εργατικό Κέντρο, την Ένωση Γονέων και εκπροσώπους μαθητικών συμβουλίων.
Με αυτή την κίνηση, θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεση τους στην εγκατάλειψη των σεισμόπληκτων μαθητών του νησιού μας και να διεκδικήσουν ασφαλείς σχολικές υποδομές και την εφαρμογή της ευνοϊκής ρύθμισης της ποσόστωσης για την εισαγωγή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τη φετινή χρονιά. Στις τοποθετήσεις που έγιναν, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ, Διονύσης Γεωργόπουλος τόνισε: «Εχουν υφαρπάξει τα χρήματα από όλο το Νομό και δεν έχουν προχωρήσει βήμα τα μεγάλα έργα. Στο κομμάτι της ποσόστωσης θέλουν να σηματοδοτήσουν ότι τελειώσαμε την Κεφαλονιά, ότι οι μαθητές της Κεφαλονιάς είναι προνομιούχοι ενώ οι συνθήκες είναι απαράδεκτες. Αυτό που διεκδικούμε δεν είναι απλά μια ρύθμιση αλλά να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών στην Παιδεία, την Υγεία και στη ζωή των σεισμοπλήκτων. Οσο κι αν καλλιεργούν τη διαίρεση και τον κοινωνικό αυτοματισμό εδώ υπάρχει ένας λαός που αντιμάχεται και δεν πρόκειται να κάτσει στα αυγά του. Καταγγέλλουμε τη στάση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της Βουλευτή που έχει βάλει πλάτη και στηρίζει με νύχια και με δόντια αυτή τη βάρβαρη πολιτική. Δεν θα κάνουμε πίσω, δεν θα είμαστε ήσυχοι ούτε τις γιορτές του Πάσχα και δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Θα δείξουμε τη δύναμη του λαού μας και θα τη βρουν μπροστά τους».
«Μέχρι τον Ιούνιο του 2017 δεν θα υπάρχει Μαντζαβινάτειο»
Ο Δημήτρης Μαντζουράτος, από την Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Παλλικής, τόνισε: «Καταγγέλλουμε την πλήρη εγκατάλειψη της περιοχής και ειδικά των λαϊκών αναγκών. Δεν υπάρχει πτυχή της κοινωνικής ζωής που να μην έχει πληγεί όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι τραγική. Πέντε σχολεία βρίσκονται σε κοντέινερ σε άθλιες συνθήκες, σε ακατάλληλες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία όπως πρέπει και αυτό έχει βασική επίπτωση στους μαθητές που δικαίως διεκδικούν μια ρύθμιση πιο ευνοϊκή για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια. Έχουν πέσει λυτοί και δεμένοι πάνω σε αυτή τη πρόταση γιατί χαλάει τη σούπα! Αυτή τη στιγμή δεν έχει κινηθεί απολύτως τίποτα και γι αυτό πρέπει κι αυτή τη χρόνια να δοθεί η ποσόστωση ως αντιστάθμισμα». Παράλληλα, ο κ. Μαντζουράτος έθιξε και το ζήτημα της επιχειρούμενης διάλυσης του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου με τη μετακίνηση γιατρών. «Εμείς απαιτούμε εδώ και τώρα να προσληφθούν γιατροί για να καλυφθούν και τα δυο νοσοκομεία. Έτσι, όπως πάνε τα πράγματα, μέχρι τον Ιούνιο του 2017 δεν θα υπάρχει Μαντζαβινάτειο. Θα πρέπει ο λαός της Παλλικής να δώσει πολύ μεγάλη μάχη για να κρατήσει το νοσοκομείο ανοικτό και να μπορέσουν και τα παιδιά να έχουν μια θέση στον ήλιο στα πανεπιστήμια». Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Γαβρίλης ανέφερε: «Τρέμουν τη μοναδική απάντηση σ αυτή τη λαίλαπα που είναι η εργατική λαϊκή πάλη. Εμείς προειδοποιούμε ότι το επόμενο διάστημα με σταθμούς την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 8 του Μάη και την 48ωρη απεργία όταν φέρουν προς ψήφιση το ασφαλιστικό έκτρωμα ότι είμαστε πραγματικά σε πόλεμο. Σε μια ταξική αναμέτρηση με όλα τα μέτωπα που αφορούν το λαό της Κεφαλονιάς. Εμείς τους προειδοποιούμε ότι δεν θα κάνουμε ούτε σπιθαμή πίσω από αυτά που δίκαια μας ανήκουν, σε ζητήματα Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας. Επίσης, θέλουμε να καταγγείλουμε την απαράδεκτη στάση των ξενοδόχων και τις ατομικές συμβάσεις που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν. Είναι ζητούμενο η αγωνιστική σπίθα να παραμείνει παντού αναμμένη και πραγματικά ο λαός δεν έχει δείξει ακόμα την πραγματική του δύναμη».
«Νεκροταφείο και Σπιναλόγκα η Παλλική»
Ο Γιώργος Σπυράτος, από την Ενωση Γονέων, επισήμανε: «Θέλουν να αποδεχθούμε την κατάσταση ως έχει. Η κατάσταση είναι δραματική σε μια σειρά τομείς. Οι σύλλογοι γονέων πρέπει να παλέψουμε και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση». Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Παλλική περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο η κα Δελλαπόρτα, γονέας από την περιοχή. «Ζούμε πραγματικά σε άθλιες συνθήκες και η ποσόστωση αποτελεί δικαίωμα στη ζωή και στη μόρφωση για τα παιδιά μας. Φεύγουν ήδη τρεις γιατροί από τα Μαντζαβινάτειο, παντού υπάρχουν κόκκινα και κίτρινα σπίτια, όλα είναι σε μια καταστροφή. Δώστε μας το δικαίωμα να ζήσουμε. Η Παλλική είναι ένα νεκροταφείο, μια Σπιναλόγκα κυριολεκτικά. Μην ξεχωρίζετε την Κεφαλονιά, σε Αργοστόλι, Παλλική και Ιθάκη. Είμαστε ένα και δεν θέλω να δω την πόλη μου να καταντάει Σπιναλόγκα». Ο Αγγελος Καμινάρης από το 15μελές του ΓΕΛ Ληξουρίου υπογράμμισε: «Οι καταστάσεις είναι άθλιες και περιμένουμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει οι αρμόδιοι και κυρίως να φτιαχτούν τα σχολεία. Πρέπει να δοθεί η ποσόστωση ως αντισταθμιστικό μέτρο». Τέλος, πήρε το λόγο η Στάμω Δημητράτου, μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Αργοστολίου. «Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι προσωρινές λύσεις δύο χρόνια μετά τους σεισμούς πάνε να μονιμοποιηθούν. Εχουμε κάνει μέχρι τώρα βήματα και δεν είναι τυχαίο ότι μόνο στην Κεφαλονιά φτιάχνεται σχολείο. Γι αυτό πρέπει να μην σταματήσουμε την πάλη γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μας χαρίσουν τίποτα. Ο,τι θέλουμε μόνο μ’ αυτό τον τρόπο θα το κατακτήσουμε». Να σημειωθεί ότι η ΕΛΜΕ-ΚΙ θα μετέχει το απόγευμα (7:30 μ.μ.) στην εφ’ όλης της ύλης σύσκεψη που έχει προγραμματίσει το Εργατικό Κέντρο εν όψει των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.
Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης