skip to Main Content
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (Copy)

Συζήτηση-παρωδία στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα πετρέλαια στο Ιόνιο

Συζήτηση-παρωδία είχαμε σήμερα το μεσημέρι στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα των πετρελαίων στο Ιόνιο. Μία συζήτηση που έγινε μέσω live-streaming και η οποία αποκάλυψε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η κυβέρνηση προχωράει στην έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Ιονίου, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τις τοπικές κοινωνίες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Το πρώτο θέμα της σημερινής συνεδρίασης είχε ως τίτλο: «Διαβίβαση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος». Είχαν μάλιστα προσκληθεί για να μιλήσουν και να εξηγήσουν την Στρατηγική Μελέτη οι: Ιωσήφ Αθανασιάδης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Νίκος Βαρότσης, καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Γρηγορίου, ερευνητής, εκπρόσωπος της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, Άρης Καραγεώργης, Δ/ντης Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και Σπύρος Μπέλλας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Υπενθυμίζουμε ότι με προηγούμενες αποφάσεις του, το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά, ή είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την ίδια μελέτη, πριν τουλάχιστον αυτή επικαιροποιηθεί, εξαιτίας κυρίως της έλλειψης οποιασδήποτε αναφοράς στους σεισμικούς κινδύνους.

Για τα μάτια του κόσμου

Από την πρώτη στιγμή όμως οι σύμβουλοι κατάλαβαν ότι η συζήτηση γίνεται… για τα μάτια του κόσμου, αφού η τελική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει καθαρά… γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Λίγο αργότερα αυτό που στην αρχή ψιθυριζόταν χαμηλόφωνα ανάμεσα στους συμβούλους, τουλάχιστον σ’ αυτούς της Κεφαλονιάς, έγινε βεβαιότητα όταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ιωσήφ Αθανασιάδης, παραδέχτηκε ότι η τελική απόφαση θα παρθεί από το ίδιο το υπουργείο.

Το… ωραίο είναι ότι οι σύμβουλοι μάλωναν στην αρχή, για το αν μία συνεδρίαση μέσω live streaming είναι κατάλληλη για ένα τόσο σοβαρό θέμα, και τελικά, ύστερα από εισήγηση του Θ. Γαλιατσάτου, οι αποφάσεις μετατέθηκαν για  επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που θα γίνει στην Κεφαλονιά, στο τέλος του μήνα.

Λες και θα αλλάξει κάτι το τι θα αποφασίσουν…

Άλλος… διαβάζει κι άλλος αποφασίζει

Η κατάσταση με τους υδρογονάνθρακες θυμίζει πολύ αυτό που γίνεται με τις ανεμογεννήτριες. Το περιφερειακό συμβούλιο αποφασίζει κάθε τόσο κατά της τοποθέτησης νέων ανεμογεννητριών,  αλλά οι αποφάσεις του έχουν απολύτως μηδενικό πρακτικό αντίκρισμα και οι εταιρείες προχωρούν κανονικά, με όλες τις αδειοδοτήσεις αφού κι εκεί οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν… γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
Έτσι γίνεται και με τα πετρέλαια. Η κυβέρνηση προχωράει, παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά, στις συμφωνίες με τις εταιρείες, βάζει τους συμβούλους να διαβάζουν 750 σελίδες στρατηγικές μελέτες με βαρύγδουπους τίτλους και στη συνέχεια αποφασίζει η ίδια για το τι θα κάνει.
Όλο αυτό ονομάζεται «διαβούλευση» για την κυβέρνηση, αλλά «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» για όλους τους υπόλοιπους.

Άλλωστε και ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης τα είχε πει λίγες εβδομάδες πιο πριν…

Α, να μην ξεχάσουμε ότι για το αν θα γίνει η Κεφαλονιά Μοσούλη θα πρέπει να «αποφασίσει» και το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς, γιατί αν δεν αποφασίσει, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να κοιμηθεί το βράδυ…

«Μας γράφουν…»

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που εξελισσόταν η συζήτηση στην Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και την Λευκάδα, στην Κεφαλονιά είχε ανοίξει πηγαδάκι και με αρκετή δόση οργής ορισμένοι από τους περιφερειακούς σύμβουλους αντιδρούσαν πλέον μεγαλόφωνα στην πλήρη απαξίωσή τους.
«Μας βάζουν να κάνουμε τους κακούς και μετά μας γράφουν», έλεγαν σύμβουλος στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς ενώ στη συνέχεια ακούστηκαν και… πιο βαριές κουβέντες αναφορικά με το πού τους γράφουν. Και, φυσικά, οι σύμβουλοι είχαν δίκιο.

Σεισμοί και πετρέλαια: «Μυστικά και ψέματα»

Επί της ουσίας, η όποια συζήτηση, μόνο διαφωτιστική δεν ήταν, αφού, παρά την προσπάθεια που έκαναν να εξηγήσουν στους συμβούλους σημαντικά θέματα οι εκπρόσωποι του υπουργείου, της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια και του ΕΛΚΕ-ΘΕ, ένα τόσο μεγάλο θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που καλούνται να αποφασίσουν για το αν η άντληση πετρελαίου εγκυμονεί κινδύνους για τον ίδιο τον τόπο τους, σε έναν χώρο μάλιστα που αποτελεί το σεισμικό ζενίθ της Ευρώπης, και για ένα χρονικό διάστημα που θα επηρεάσει ακόμη και τη ζωή των εγγονιών τους, θα έπρεπε να μπορούν να το συζητήσουν σε περισσότερες από μία αποκλειστικές συνεδριάσεις. Αντίθετα το θέμα στριμώχτηκε σήμερα ανάμεσα σε άλλα 13 θέματα και μάλιστα με live streaming κάτι που έκανε τη συζήτηση ακόμη πιο δύσκολη.

Από την άλλη πλευρά… είπαμε: Τους συμβούλους τελικά δεν θα τους λογαριάσει κανείς, οπότε στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ίσως τελικά θα ήταν καλύτερα όλοι μαζί να πάνε μια βόλτα μέχρι τα έργα του Χάρακα, που μπορεί και να έχουν τελειώσει μέχρι τότε, και να αφήσουν το θέμα των υδρογονανθράκων σ’ αυτούς που τελικά θα αποφασίσουν: στην κυβέρνηση και στις εταιρείες.

H εξέλιξη που μπορεί να έχει μία πετρελαιοκηλίδα που θα δημιουργηθεί κοντά στην Κεφαλονιά

«Μυστικά και ψέματα»

Επί της ουσίας, στη σημερινή συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες, παρέμειναν θολά πολλά σημεία, ενώ για άλλα ακούστηκαν πράγματα που δείχνουν να απέχουν από την πραγματικότητα. Τα ερωτήματα παραμένουν:

  • Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος, λόγω της σεισμικότητας του Ιονίου;
    Μπορεί ο Νίκος Βαρώτσης, ο καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων της Πολυτεχνείου της Κρήτης, να απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οι σεισμοί να μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στις γεωτρήσεις ή το αντίθετο, οι γεωτρήσεις να προκαλούν σεισμούς, όμως δύο καθηγητές ισχυρίζονται το αντίθετο: Ο Άκης Τσελέντης φωνάζει σε όλους τους τόνους ότι ακόμη και ένας μικρός σεισμός μπορεί να οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή και πως, στην καλύτερη περίπτωση χρειάζεται ένα μεγάλο πλέγμα σεισμογράφων που θα καταγράψει όλα τα ρήγματα. Επίσης ο διευθυντής Ερευνών του ΙΤΣΑΚ, και δρ. σεισμολογίας Νίκος Θεοδουλίδης δεν αρνείται τη σύνδεση εξορύξεων και αύξησης της σεισμικότητας. Στο θέμα θα επανέλθουμε τάχιστα…
  • Τι επίδραση θα έχει παρουσία των εξορυκτικών πλατφορμών στην ποιότητα του τουριστικού προϊόντος που αποτελεί και τον κινητήριο μοχλό της οικονομίας των νησιών;
  • Το τελευταίο ερώτημα το είχε θέσει ο ίδιος ο περιφερειάρχης προς την τότε περιφερειακή αρχή αλλά είναι σίγουρα… διαχρονικό:

    «Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση των μνημονίων σπεύδει να παραδώσει την περιοχή στα νύχια των τεράστιων εκμεταλλευτικών συμφερόντων των πετρελαίων και του φυσικού αερίου. Θα υπερασπισθείτε, επί της ουσίας, την αειφορία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των κατοίκων και των υποδομών, την ποιότητα ζωής και την βιωσιμότητα των μορφών της οικονομίας που συνάδουν με τον χώρο του Ιονίου;» Θεόδωρος Γαλιατσάτος, 11.9.2013
Για… «μπόνους-τρακ», σας έχουμε την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ… προεκλογικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Το προωθούμενο «success story» των εξορύξεων ενάντια στις ανάγκες των πολλών

Διαβάστε ακόμη:

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Voutos Press
Back To Top