skip to Main Content
ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΛΑΓΑΝΑ, DADA ART GALLERY 1989.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ

 

INVITATION CROUP EXPO-COLLECTION ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΛΑΓΑΝΑ, ΑΚΟΥΑΡΕΛΑ ΣΕ ΧΑΡΤΙ. ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΛΑΓΑΝΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ, ΟΞΥΓΡΑΦΙΑ ΙΦΙΝΕΝΕΙΑ ΛΑΓΑΝΑ, ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ, ΛΑΔΙ ΣΕ ΚΑΜΒΑ, 1992 ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΛΑΓΑΝΑ, DADA ART GALLERY 1989.

PENTAX DIGITAL CAMERA

PENTAX DIGITAL CAMERA

ΙΦ.ΛΑΓΑΝΑ, ΑΝΔΡΑΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΛΑΓΑΝΑ, ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΑΚΟΥΑΡΕΛΑ ΣΕ ΧΑΡΤΙ

 

ΝΕΑ  ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΟ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΛΑΓΑΝΑ (1915-2004).

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 8 μμ, εγκαινιάζεται στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη του Κώστα Ευαγγελάτου, Ι. Μεσολωρά 7 και Βύρωνος στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, η έκθεση με νέα έργα προσφοράς καλλιτεχνών.

Πρόκειται για εικαστικά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που έχουν ευγενικά προσφερθεί το 2015-16 από καλλιτέχνες για τον εμπλουτισμό της μόνιμης συλλογής της Villa Ροδόπη.

Εκτίθενται έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, μικρογλυπτικής γνωστών εικαστικών δημιουργών καθώς και νεώτερων, που απαρτίζουν ένα ενδιαφέρον αισθητικό φάσμα των σύγχρονων εικαστικών απόψεων, αντιλήψεων, οπτικών προσεγγίσεων και προσδιοριστικών τάσεων της πολυδιάστατης εποχής μας.

Παράλληλα Θα εκτεθούν για πρώτη φορά 20 ακουαρέλλες, 3 πρώιμα χαρακτικά της σημαντικής  ζωγράφου Ιφιγένειας Λαγάνα, της περιόδου 1935-1959, καθώς και  5 εξπρεσσιονιστικά έργα της με λάδι σε καμβά, της περιόδου 1989-1992.

Σύντομο βιογραφικό της Ιφιγένειας Λαγάνα.

Η Ιφιγένεια Λαγάνα γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1915 και απεβίωσε το 2004 στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1931-37), με δασκάλους τον Ουμβέρτο Αργυρό στη ζωγραφική και τον Γιάννη Κεφαλληνό στη χαρακτική). Συμφοιτητές της στη Σχολή οι διάσημοι φίλοι Γιάννης Μόραλης, Χρήστος Καπράλος και Νίκος Νικολάου, με τον οποίο παντρεύτηκε για σύντομο διάστημα. Συμμετείχε σε δεκατρείς Πανελλήνιες εκθέσεις (1938-1987). Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Γκαλερί Ζυγός 1960, 61, 62, 63, Αίθουσα Τέχνης  Αθηνών “Χίλτον”1965, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων 1976, στη Γκαλερί dada 1989, 91, 92. Επίσης στη Γκαλερί’ Ροτόντα”, θεσσαλονίκη 1975, 77, στη  Γκαλερί Κ. Σταυρακάκη, Κρήτη 1977, 78,  και συμμετείχε σε πολλές διεθνείς ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την γυναικεία καλλιτεχνική  “Διεθνή Ομοσπονδία”.

Αρχικά η ζωγράφος ασχολήθηκε κυρίως με την υδατογραφία. Το θεματολόγιό της περιλάμβανε τοπία, σκηνές της καθημερινής ζωής με πρόσωπα και ζώα καθώς  και νεκρές φύσεις. Υφολογικά στη νεότητα της προσέγγισε επιδέξια τον υπαιθριστικό ιμπρεσιονισμό με “αέρινες ακουαρέλλες”. Μετά τη θεραπεία της πολύχρονης ψυχικής νόσου που την ταλάνισε καθοριστικά και ιδιαίτερα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 το ύφος της εξελίχθηκε σε εξπρεσιονιστικό ιδίωμα σε πολύπλοκες συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων με τέμπερες  καθώς και λάδια σε καμβά με έντονα ψυχογραφικά σχήματα και χρώματα.

Κορυφαίες προσωπικότητες έχουν γράψει και εκφραστεί επαινετικά για τα έργα της. Ανάμεσα τους ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Μαρίνος Καλλιγάς, η Μαρία Κοτζαμάνη, ο Χρύσανθος Χρήστου, ο Μανώλης Χατζιδάκης, ο Γιώργος Φωκάς, ο Στέλιος Λυδάκης, ο Γιώργος Μαυροίδης κ.α.

Η Ελένη Βακαλό ανέφερε μεταξύ άλλων σε κριτική της : Στις υδατογραφίες της Λαγάνα βλέπομε να συλλαμβάνεται η στιγμή όχι μόνον σαν εντύπωσις (χρώμα, φως), όχι μόνον σαν πλαστικό γεγονός (αρχιτεκτονική, σύνθεσις), μα με το βαθύ τρεμούλιασμα ενός μυστικού και σκοτεινού παλμού ζωής που κρύβεται μέσα της. Η μορφή, η αποτύπωση, βγαίνει άνετα σαν την αναπνοή , γιαυτό και η φυσική έκφραση της Λαγάνα είναι η ακουαρέλλα.

(Η έκθεση με την οποία θα ολοκληρωθούν οι φετινές ανεξάρτητες καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Κώστα Ευαγγελάτου στο Αργοστόλι έχει μόνο πολιτιστικό χαρακτήρα και βασίζεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία.)

Είσοδος Ελεύθερη

Η έκθεση των έργων θα διαρκέσει από 16 – 24 Σεπτεμβρίου 2016.

Η έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου “16 ΧΡΟΝΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΗΚΕΣ” 

Ώρες επισκέψεων και ξεναγήσεων: κάθε Τετάρτη και Σάββατο 8.30 μμ -10 μμ.

τηλ. 26710 28501, 6944621286

www.gisi.gr/evangelatos

www.rodopicollection.blogspot.com

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top