skip to Main Content
Zaxarakh36 (Copy)

Συγκρατημένα αισιόδοξη η Σοφία Ζαχαράκη για τη φετινή τουριστική σαιζόν -Τι είπε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια [εικόνες]

Ρεπορτάζ Ανδρέας Αρβανιτάκης

Συνάντηση με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων των νησιών μας είχε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη το μεσημέρι του Σαββάτου 26 Φεβρουαρίου 2022, στο κτίριο του Διοικητηρίου στην Αντιπεριφέρεια, στον πεζόδρομο της πλατείας Βαλλιάνου.

Με ένα πλατύ χαμόγελο εμφανίστηκε η Σοφία Ζαχαράκη στη σύσκεψη φορέων στο κατάστημα της Περιφέρειας

Η κα Ζαχαράκη έφτασε συνοδευόμενη από τον βουλευτή Παναγή Καππάτο, τον πολιτευτή της ΝΔ Γιώργο Κοκκόλη, τη πρόεδρο της ΝΟΔΕ Γιάννα Κουλουμπή και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Νικηφόρο Κουλουμπή.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, οι αντιπεριφερειάρχες Σταύρος Τραυλός και Σωτήρης Κουρής, ο δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης, αντιδήμαρχοι του δήμου Σάμης Σπύρος Σπαθής και Αντώνης Καλλιβωκάς, ο πρόεδρος και η υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου Νικόλαος Κουρκουμέλης και Μαρίνα Βεργωτή, ενώ ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας συμμετείχε μέσω τηλεκλήσης.

Ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος

Από τους παραγωγικούς φορείς ήταν ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Χρήστος Καμπανός, η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Καταλυμμάτων Ελένη Λουκέρη, ο πλοίαρχος κρουζιεροπλοίων Ηλίας Στεφανάτος και ο τουριστικός πράκτορας Σπύρος Κατσούρης.

Ο Γ. Γραμματέας Ηρακλείου και Πολιτευτής στα νησιά μας Γιώργος Κοκκόλης

Οι φορείς εξέφρασαν στην υφυπουργό τις αγωνίες τους και τους προβληματισμούς τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται σε διεθνές επίπεδο. Ανάμεσα στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναφέρθηκε από τον κ. Καμπανό η αδυναμία εύρεσης προσωπικού για τις επιχειρήσεις των νησιών μας, κάτι στο οποίο συμφώνησαν όλοι ότι αντιμετωπίζουν οι κλάδοι των επαγγελματιών. Κατέθεσαν μία σειρά αιτημάτων (ενίσχυση επιχειρήσεων, ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ίδρυση σχολής τουριστικών επαγγελμάτων κλπ.) ζητώντας την στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης στην προσπαθειά τους αυτή.

Ο βουλευτής Παναγής Καππάτος

Ο βουλευτής κ. Καππάτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση που έχουν λάβει τα νησιά μας. Τόνισε ωστόσο, πως αυτό που χρειάζεται είναι η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων τα οποία δυσχεραίνουν την απορρόφηση των κονδυλίων και την υλοποίηση των έργων τα οποία χρηματοδοτούν και τα οποία μόλις ολοκληρωθούν θα αλλάξουν προς τα βελτίω σημαντικά την κατάσταση των νησιών μας.

Λίγο καθυστερημένη εμφανίστηκε στη σύσκεψη η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου

Η περιφερειάρχης κα Κράτσα και οι αντιπεριφερειάρχες κκ. Τραυλός και Κουρής αναφέρθηκαν στο έργο που έχει παραγχθεί από την ΠΙΝ (έργα υποδομής, συμμετοχή σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις, ανάδειξη τοπικών αγροτικών προϊόντων και ανάγκη ανάδειξης της πλούσιας ιστορίας των νησιών, πληρωμή από την ΠΙΝ επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της Κεφαλονιάς κα.).

Από την πλευρά της η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη αφού άκουσε όλους τους εκπροσώπους τους ευχαρίστησε για την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους. Δήλωση υπερήφανη που ανήκει σε μία κυβέρνηση που στέκεται στο πλευρό των πολιτών και των νοικοκυριών τις δύσκολες περιόδους που διανύουμε. Χαρακτήρισε ανάμεικτα τα συναισθήματά της ως προς την επερχόμενη τουριστική περίοδο. Από την μία πλευρά τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά σε ό,τι αφορά τις προκρατήσεις, από την άλλη ωστόσο, δεν είναι σαφές ακόμα τι συνέπειες θα έχει η υπό εξέλιξη γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία. Τόνισε πως η Κεφαλονιά κατάφερε παρόλες τις αντιξοότητες να πετύχει τόσο στον τομέα της διαφοροποίησης της χώρας στόχου, ανοιγόμενη σε νέες τουριστικές αγορές όσο και στην εμπέδωση ενός αισθήματος ασφάλειας στους επισκέπτες.

Επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα επενδύσει στο κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού συνολικά, ενώ θα ενισχύσει την προσπάθεια ανάδειξης του branding των νησιών μας στις διεθνείς αγορές. Όσον αφορά το πρόβλημα εύρεσης προσωπικού είπε πως ο τουριστικός κλάδος αντιμετωπίζει με οξύτητα το ζήτημα αυτό και είναι κάτι που εκτιμά πως θα λυθεί σταδιακά μέσα από σχολές όπως τμήματα ΙΕΚ που για πρώτη φορά φέτος είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν στα μηχανογραφικά τους οι υποψήφιοι, τα οποία θα δημιουργήσουν εξειδικευμένα μεσσαία και ανώτερα στελέχη του τουριστικού τομέα, ώστε να καλύψουν τη ζήτηση. Ωστόσο, αναγνώρισε πως δεν θα λυθεί μαγικά και άμεσα αυτό το ζήτημα αλλά σε βάθος χρόνου.

Εγκάρδιος χαιρετισμός του αντιδήμαρχου Σάμης Σπύρου Σπάθη με την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη

Από τις παρουσίες που ξεχώρισαν η υπεύθυνη δημοσίων Σχέσεων της Τουριστικής Επιτροπής κα Μαρίνα Βεργώτη

Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Νικηφόρος Κουλουμπής

Μετά το πέρας της συνάντησης η υφυπουργός κα Ζαχαράκη αναχώρησε για το Ληξούρι. Εκεί θα επισκεφθεί το οινοποιείο Χαριτάτου όπου και θα γευματίσει.

Το φωτορεπορτάζ είναι της Αντριάνας Καραντινού.

Ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Χρήστος Καμπανός

Ηλίας Στεφανάτος και Σπύρος Κατσούρης

Οι “σιδηρές κυρίες” της τοπικής ΝΔ Γιάννα Κουλουμπή και Μαριάντζελα Φραγκισκάτου

Η κα Ελένη Λουκέρη

Ο Δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης

Μέσω zoom, στη σύσκεψη από την Ιθάκη, ο δήμαρχος Διονύσης Στανίτσας

Ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής

Ο αντιδήμαρχος Σάμης Αντώνης Καλλιβωκάς

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top