Στο 1ο Φόρουμ για την “Στρατηγική της Ε.Ε. για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου” συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Στο “1ο Φόρουμ για την Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου (EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region) με το ακρωνύμιο EUSAIR, που πραγματοποιήθηκε (12 & 13 Μαΐου 2016) στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Περίπου 750 σύνεδροι από τις χώρες της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου συζήτησαν για τις προτεραιότητες σε 4 Πυλώνες: “Γαλάζια Οικονομία”, “Μεταφορές – Ενέργεια”, “Ποιότητα Περιβάλλοντος” και “Βιώσιμος Τουρισμός” και είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις προτάσεις τους για ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
“Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το Φόρουμ”, τόνισε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, “για την ανάπτυξη κοινών θέσεων και την επιλογή προτεραιοτήτων για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου. Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ρευστό κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, με τους λαούς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να ταλανίζονται από γενικευμένη λιτότητα, κρίση αξιών και θεσμική έκπτωση, η προσπάθεια για ενιαία στρατηγική και αξιοποίηση πηγών χρηματοδότησης, μόνο θετικά προσφέρει στην ανάπτυξη των περιοχών μας”.
Ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι “θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες άμεσα από τις ίδιες τις Περιφέρειες και να συντονιστούμε για τις προτάσεις και τις δράσεις μας, αν δεν θέλουμε τα αποτελέσματα να παραμείνουν μόνο σε πολιτικό επίπεδο” και υπογράμμισε ότι η δέσμευση της ΠΙΝ στην εξέλιξη της EUSAIR αποδεικνύεται από την πρόταση να φιλοξενήσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το 2ο Φόρουμ, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.
Στο πλαίσιο της παρέμβασής του ο Περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε επίσης στη “Γαλάζια Οικονομία” και την προστασία του περιβάλλοντος όπου, όπως ενημέρωσε “Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τη δράση “Εφαρμογή θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των ακτών” προτείνει να θεωρηθεί ως περισσότερο σημαντική από τη δράση “Ενίσχυσης του Δικτύου των Θαλάσσιων Προστατευόμενων περιοχών” και η δράση “Εκπόνηση και εφαρμογή κοινού σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών για πετρελαιοκηλίδες και άλλα μεγάλων διαστάσεων επεισόδια ρύπανσης” να περάσει στην κατηγορία με τις περισσότερο σημαντικές δράσεις.
Στο πλαίσιο της δράσης “Γαλάζιες Τεχνολογίες” υπάρχει ήδη σε εξέλιξη συνεργασία Πανεπιστημίων και Περιφερειών της περιοχής για ερευνητική δομή, ενώ για τον αλιευτικό τουρισμό και για τις υδατοκαλλιέργειες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων”.
Οι βασικοί πυλώνες της EUSAIR αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες και της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού με σεβασμό στο περιβάλλον και στοχεύουν σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, καθώς και τον ιδιωτικό τομέα.
Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της “Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο” για το 2017 και η πρόταση της ΠΙΝ είναι να πραγματοποιηθεί το Φόρουμ στην Κέρκυρα το Μάιο του 2017.
Φωτο λεζάντα: Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος (Δ) με τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξη Χαρίτση (Α), ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στο 1ο Ετήσιο Φόρουμ της EUSAIR.