skip to Main Content
ImageHandler (Copy)

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση

Πατούλης εναντίον Σκουρλέτη: Από «βλαχοδήμαρχοι», «πασάδες στα Γιάννενα»

Πατούλης εναντίον Σκουρλέτη: Από «βλαχοδήμαρχοι», «πασάδες στα Γιάννενα»

Οι μάσκες έπεσαν  κι αποκαλύπτονται, μέρα με τη μέρα, τα πραγματικά σχέδια της Κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Σε πολύ υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στον Καλλικράτη και την απόφαση της ΚΕΔΕ να αποχωρήσει από τον διάλογο, ο Υπουργός Εσωτερικών νωρίτερα σήμερα επιτέθηκε στην στον Πρόεδρο της, ισχυριζόμενος ότι «ο κ. Πατούλης, για άλλη μια φορά υπερασπίζεται παρωχημένες, παλιομοδίτικες απόψεις. Η αντίληψη, βάσει της οποίας κάποιοι αντιμετωπίζουν τους δημάρχους ως “πασάδες στα Γιάννενα” αφορά τον προπερασμένο αιώνα» είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση του κ. Πατούλη δεν άργησε να έρθει. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ξεκαθάρισε ότι δεν θα ακολουθήσει τον Υπουργό Εσωτερικών σε αυτόν τον θεσμικό κατήφορο, μιλά για ιδεολογικές εμμονές του Υπουργού που οδηγούν το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης σε χαμηλό επίπεδο.

Η ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο του Προέδρου της ΚΕΔΕ αναφέρει συγκεκριμένα:

«Είναι αναμφισβήτητο ότι στο κόμμα που αποτελεί το βασικό εταίρο της  σημερινής Κυβέρνησης, ακόμη και τα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση, ποτέ δεν της ήταν αρεστός ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης.

Θυμόμαστε όλοι με θλίψη πως κάποτε μας χαρακτήρισαν «βλαχοδήμαρχους». Ελπίζαμε ότι η ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών θα είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι να ωριμάσουν πολιτικά και να αντιληφθούν ότι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικός κι αξίζει σεβασμού από τους εκπροσώπους της Κεντρικής Κυβέρνησης .

Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και οι ιδεολογικές εμμονές κάποιων θα τους οδηγούσαν να μιλήσουν ξανά με τόσο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους αιρετούς εκπροσώπους ενός θεσμού, που στις τοπικές τους κοινωνίες τυγχάνουν τόσο υψηλής αποδοχής.

Το να μας χαρακτηρίζει ο κ. Σκουρλέτης «πασάδες στα Γιάννινα» δεν αποτελεί προσβολή για μας, αλλά για εκείνον που ρίχνει τόσο χαμηλά το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Δεν θα τον ακολουθήσουμε σε αυτόν το θεσμικό κατήφορο.
Εμείς συμμετέχουμε με θέσεις και προτάσεις στο δημόσιο διάλογο για τη Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση.

Του ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μας αφορούν τα κομματικά χρίσματα στα οποία αναφέρεται, αφού οι Δήμαρχοι εκλέγονται με ποσοστά που ξεπερνούν κατά πολύ τη σημερινή εκλογική δύναμη δύο και τριών κομμάτων. Αλλού ας αναζητήσει τις κομματικες σκοπιμότητες, στην Αυτοδιοίκηση φοράμε την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος».

Δεν θα του δώσουμε επιπλέον «λογαριασμό» για τις επαφές που θα κάνουμε με όλα τα κόμματα, προκειμένου να τα ενημερώσουμε για τις θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. στο ζήτημα της αλλαγής του Καλλικράτη.

Τέλος, όσον αφορά το σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους, ο κ. Σκουρλέτης είναι ο τελευταίος που μπορεί να μας κάνει μαθήματα δημοκρατικής συμπεριφοράς. Στην «οικογένεια» της Αυτοδιοίκησης δεν κυκλοφορούν ούτε «μπαχαλάκηδες», ούτε  «κουκουλοφόροι».

Απάντηση από το Υπουργείο

Πριν από λίγο το γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών απάντησε στις δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ σημειώνοντας:

«Ας μη θεωρεί ο κ. Πατούλης ότι οι προσωπικές του απόψεις και ορισμένων ακόμα συνοδοιπόρων του από τη ΝΔ εκφράζουν το σύνολο των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης. Ας σεβαστεί επιτέλους τη θέση του.
Όσον αφορά τα περί απαξιωτικών χαρακτηρισμών, του τα επιστρέφουμε ως δικές του, αυθαίρετες, ερμηνείες. Ο καθένας απαξιώνει τον ρόλο του ανάλογα με αυτά που υποστηρίζει. Και ο κ. Πατούλης με τις δηλώσεις έχει απαξιώσει πολλαπλώς τη θέση του Προέδρου της ΚΕΔΕ. Τέλος, παρά τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του, φαίνεται να μην εκτιμά την- εύστοχη κατά περίπτωση- λαϊκή ρήση, «η σιωπή είναι χρυσός».

Νέα απάντηση από τον Γ. Πατούλη

«Δεσμεύθηκα ότι δε θα ακολουθήσω τον κ. Σκουρλέτη στο θεσμικό κατήφορο που έχει περιπέσει. Παρά τις νέες προσβλητικές προσωπικές του αναφορές σε βάρος μου, θα επιμείνω στην αρχή του δημοκρατικού διαλόγου και της παράθεσης συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων.

Ο κ. Σκουρλέτης ως Υπουργός Εσωτερικών σύντομα θα καταλάβει ότι είναι άδικες οι επιθέσεις του απέναντι στους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και θα υποχρεωθεί να παρουσιάσει το επίσημο κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. Σκουρλέτης ας μας απαντήσει αν υιοθετεί τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Κογκρέσου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει παρά τις όποιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να αγωνίζεται για μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι κουκούλες κάθε μέρα που περνά, πέφτουν κι αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο αυτών που τις φορούν».

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top