skip to Main Content
Kaili

Στους τέσσερις κρατούμενους η Εύα Καϊλή

efsyn.gr

Τέσσερα απ’ τα συνολικά έξι άτομα που είχαν προσαχθεί ενώπιον των βελγικών αρχών για τη μεγάλη υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και έχει στον πύρηνά του το Ευρωκοινοβούλιο τίθενται και επίσημα υπό κράτηση με εντολή της εισαγγελίας Βελγίου. Ανάμεσά τους και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή σύμφωνα με τις βελγικές εφημερίδες Le Soir  και L’Echo.

Οι τέσσερις κρατούμενοι βαρύνονται με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τη Soir ανάμεσα στους τέσσερις είναι και ο Ιταλός σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος συνελήφθη επίσης την Παρασκευή, καθώς και ο Ιταλός πρώην σοσιαλιστής ευρωβουλευτής (2004-2019) Πιερ Αντόνιο Παντζέρι. 

about:blank

Το τέταρτο πρόσωπο που συνελήφθη, γράφει η Soir, είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice»

Ελεύθερος αφέθηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πατέρας της κ. Καϊλή τον οποίο συνέλαβαν οι αρχές την Παρασκευή με χαρτοφύλακα γεμάτο χρήματα.

Επίσης ελεύθερος αλλά με όρους, σύμφωνα με τη Soir, ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Λούκα Βιντσεντίνι, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).

Ο Τζιόρτζι παλαιότερα ήταν συνεργάτης του Παντζέρι. Τον Παντζέρι μάλιστα τον εμφανίζουν ως «εγκέφαλο» του σκανδάλου, ενώ υπό κράτηση τέθηκαν την Παρασκευή (στο Μπέργκαμο της Ιταλίας) για συνέργεια στην υπόθεση, η σύζυγος και η κόρη του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εισαγγελίας του Βελγίου:

«Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους προχθές, Παρασκευή, στο πλαίσιο της ευρείας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας και της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Υπάρχουν υποψίες ότι καταβλήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική ή/και στρατηγική θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του. Τέσσερα άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον δικαστή. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε έρευνα χθες το βράδυ γύρω στις 8 μ.μ. στο σπίτι ενός δεύτερου ευρωβουλευτή».

Έφοδος στο σπίτι κι άλλου ευρωβουλευτή 

Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης  «Le Soir» και «Knack» η τελευταία έφοδος έγινε στο σπίτι του ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα το βράδυ του Σαββάτου.

Η έρευνα έγινε παρουσία του ευρωβουλευτή και υπό τον έλεγχο της προέδρου του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα, γράφουν τα βελγικά ΜΜΕ.

Κατά την έρευνα κατασχέθηκε εξοπλισμός υπολογιστών, από ανακριτές του OCRC με επικεφαλής τον δικαστή Μισέλ Κλεζ. Επομένως, ο Μαρκ Ταραμπέλα δεν έχει τεθεί υπό κράτηση. 

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ακόμα δεν υπάρχει αντίδραση απ’ την πλευρά του ευρωβουλευτή.

Διάψευση από Κατάρ

Κι ενώ επισήμως οι Βελγικές αρχές δεν έχουν κατονομάσει την εμπλεκόμενη χώρα του Κόλπου, δήλωσε αξιωματούχος του Κατάρ σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Politico Eu απέρριπτε τις κατηγορίες λέγοντας: «Το κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε απόπειρα συσχέτισης του με ισχυρισμούς για ανάρμοστη συμπεριφορά».

Εκτός προεδρείου και ΠΑΣΟΚ η Εύα Καϊλή

Εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων η Εύα Καϊλή τέθηκε προσωρινά εκτός του προεδρείου του Ε.Κ., μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η ευρωβουλευτής διαγράφηκε εξάλλου άμεσα απ’ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ανεστάλη η συμμετοχή της στην Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, μόλις «έσκασε» σαν βόμβα το θέμα. 

«Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών από τις βελγικές αρχές, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες, τα καθήκοντα και τις αντιπροσωπείες στην Εύα Καϊλή υπό την ιδιότητά της ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Μέτσολα, Γιούρι Λας.

Για την Εύα Καϊλή ο βελγικός Τύπος γράφει ότι βρέθηκαν σακούλες με χρήματα στο σπίτι της στις Βρυξέλλες. Συνολικά πάντως έρευνες έγιναν σε 16 τοποθεσίες και τα χρήματα που βρέθηκαν ανέρχονται σε 600.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».

Μετά απ’ αυτές τις εξελίξεις δεν πρέπει πια να προκαλεί και τόσες απορίες η μνημειώδης ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά την οποία προέβη σε τρομερές δηλώσεις στήριξης προς το Κατάρ, λέγοντας πως είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top