skip to Main Content
1aab0207882549e2c1bf4fc0bd31ff27 (Copy)

Στη… φόρα τα ονόματα 13.730……

 Οφειλετών του Δημοσίου – Δείτε τη λίστα !!!

Στη... φόρα τα ονόματα 13.730 οφειλετών του Δημοσίου - Δείτε τη λίστα

του Κωστή Πλάντζου

«Νεκρές» επιχειρήσεις, εταιρίες “φαντάσματα” και «αχυράνθρωποι» στους οποίους δεν βρίσκονται περιουσιακά στοιχεία στην κατοχή τους για να κατάσχει το δημόσιο ή έχουν επιβληθεί σε βάρος τους μέχρι και ποινές φυλάκισης -πλην όμως το δημόσιο δεν βρίσκει να εισπράξει τίποτε- έχουν τον πρώτο λόγο στον κατάλογο των 13.730 μεγαλοφειλετών που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Μεταξύ αυτών διακρίνει κανείς:

-την γνωστή από την υπόθεση των «δομημένων ομολόγων» Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, στην οποία έχουν επιβληθεί δικαστικώς πρόστιμα 6 δισ. ευρώ, που θεωρούνται αδύνατον να εισπραχθούν ποτέ από τους υπόχρεους. Τα συνολικά της χρέη έχουν αυξηθεί μέσα σε δύο χρόνια κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ (!), σε 8,54 δισ. ευρώ φέτος έναντι 5,65 δισ. το 2014.

– ο Νικόλαος Κασιμάτης, λογιστής ο οποίος βρέθηκε στη φυλακή για το μεγάλο σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ στη Θεσσαλονίκη που αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2009. Χρωστά πάνω από 1 δισ. ευρώ! Μέσα σε δύο χρόνια, ενώ ήδη εκτίει την ποινή του, τα συνολικά χρέη του αυξήθηκαν κατά σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ, από 1,07 δισ. το 2014 σε 1,26 δισ. ευρώ φέτος. Ακολουθούν Ε. Σιέμπος με οφειλή 428 εκατ. ευρώ, Γ. Οικοδομίδης με οφειλή 363 εκατ. ευρώ, Καρυδοπούλου Ελένη με οφειλή 319,7 εκατ., Μ. Λιάσκας (262 εκατ.), Σ. Γεωργιτσογιαννάκος (245 εκατ.), P. Apostolides με οφειλή 192 εκατ., Εμ. Διακάτος με χρέος 188 εκατ. και Θ. Αντωνιάδης με οφειλή 176 εκατ. ευρώ.

– συνεταιριστικές οργανώσεις, ΔΕΚΟ, ή ασφαλιστικές και τράπεζες που έχουν κλείσει από χρόνια ή και δεκαετίες (όπως η Τράπεζα Κρήτης).

Αυτό οφείλεται ενδεχομένως στο ότι, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η ΓΓΔΕ συμπεριέλαβε μόνον οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα) των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής έχει ήδη τελεσιδικήσει.

 

anartithikan.PNG

Τα ονόματα 13.730 οφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ αναρτήθηκαν στο publicrevenue.gr. Όπως ήταν αναμενόμενο, η σελίδα “έπεσε” από το πλήθος του κόσμου που προσπαθεί να μπει για να διαβάσει τη μακριά λίστα.

Στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων βρίσκονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν λάβει από τις υπηρεσίες ειδοποιητήρια e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν. Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ η ανάρτηση έγινε στο πλαίσιο εμπέδωσης της φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων, καθώς και φορολογικής συμμόρφωσης.

Πρόκειται για οφειλές, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη διευκόλυνση για τμηματικές καταβολές του χρέους του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν -με δικαστική απόφαση- έχει διαταχθεί αναστολή της καταβολής των οφειλών αυτών.Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.

Δείτε εδώ τη λίστα με τα νομικά πρόσωπα

Δείτε εδώ τη λίστα με τα φυσικά πρόσωπα

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top