skip to Main Content
ΓΓΓ (Copy)

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Αυτοί είναι οι απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη

[εικόνες]

Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα, κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες των επτά Ελλήνων, που συνελήφθησαν στις 2 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο, για την υπόθεση της απαγωγής του Κρητικού επιχειρηματία, Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Eις βάρος τους, ως γνωστόν, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της διεύθυνσης, συγκρότησης και ένταξης ως μέλους σε εγκληματική οργάνωση, που επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στο άρθρο 322 και 385 Π.Κ., υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις της κατοχής όπλων προς εξυπηρέτηση των σκοπών της και της επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της, της διακεκριμένης περίπτωσης αρπαγής κατά συναυτουργία με σκοπό τον εξαναγκασμό του παθόντα ή άλλου σε πράξη για την οποία δεν υπάρχει υποχρέωση, της απόπειρας εκβίασης από κοινού, της διακεκριμένης περίπτωσης οπλοφορίας και κατοχής πολεμικού τυφεκίου, της αντίστασης, του εμπρησμού από πρόθεση, από τον οποίο μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση, της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, τελεσθείσας δια πυρός από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της παράνομης κατοχής πυρομαχικών (φυσίγγια πυροβόλου ή κυνηγετικού όπλου), της επικίνδυνης σωματικής  βλάβης κατά συναυτουργία, της παράνομης κατοχής φωτοβολίδων και της κλοπής από κοινού και κατά εξακολούθηση.

Πρόκειται για τους:

Κλάδο Εμμανουήλ του Δράκου και της Ευαγγελίας, που γεννήθηκε το 1974 στο Ρέθυμνο.

apagogeis-lempidaki-2 Αυτοί είναι οι απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη [εικόνες]

Γρηγοριάδη Βασίλη του Παναγιώτη και της Μαρίκας, που γεννήθηκε το 1977 στην Π.Γ.Δ.Μ.

apagogeis-lempidaki-3 Αυτοί είναι οι απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη [εικόνες]

Πολομαρκάκη Εμμανουήλ του Οδυσσέα και της Ευαγγελίας, που γεννήθηκε το 1973 στα Χανιά

apagogeis-lempidaki-4 Αυτοί είναι οι απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη [εικόνες]

Γλυνιαδάκη Ελευθέριο του Ιωάννη και της Αικατερίνης, που γεννήθηκε το 1995 στο Ρέθυμνο.

apagogeis-lempidaki-5 Αυτοί είναι οι απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη [εικόνες]

Πολάκη Σταμάτιο του Νικολάου και της Αικατερίνης, που γεννήθηκε το 1971 στο Ρέθυμνο.

apagogeis-lempidaki-6 Αυτοί είναι οι απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη [εικόνες]

Παντρεμένο Χρήστο του Βασιλείου και της Βασιλικής, που γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα.

apagogeis-lempidaki-7 Αυτοί είναι οι απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη [εικόνες]

Σταγονιάννη Εμμανουήλ του Γρηγορίου και της Μαρίας, που γεννήθηκε 1972 στο Ρέθυμνο.

apagogeis-lempidaki-1 Αυτοί είναι οι απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη [εικόνες]

apagogeis-715x252 Αυτοί είναι οι απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη [εικόνες]

 

Το χρονικό της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Η απαγωγή

Το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου ο 54χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν στο δρόμο που οδηγεί από το Ηράκλειο προς τα Καλέσσα. Εκεί η Αστυνομία ειδοποιήθηκε λίγη ώρα αργότερα για ένα εγκαταλελειμμένο πολυτελές αυτοκίνητο, το οποίο είχε ανοιχτές της πόρτες του και ήταν τρακαρισμένο. Αμέσως οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι πρόκειται για το όχημα του Μιχάλη Λεμπιδάκη και επικοινώνησαν με την οικογένειά του.

Την ίδια ημέρα η Πυροσβεστική έλαβε κλήση για δύο αυτοκίνητα που καίγονταν στο δρόμο προς τον οικισμό Καλέσσα, κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Επρόκειτο για μία BMW και ένα αγροτικό, που κάηκαν ολοσχερώς. Όπως εκτιμάται, το ένα αυτοκίνητο το είχαν χρησιμοποιήσει για να εμβολίσουν το όχημα του επιχειρηματία, ενώ στο δεύτερο τον επιβίβασαν αρχικά μέχρι να φτάσουν στο σημείο όπου έκαψαν και τα δύο αυτοκίνητα και εξαφανίσθηκαν με άλλο. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες που έγιναν εκείνη την ημέρα και τις επόμενες από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στο κρησφύγετο των δραστών.

Οι απαγωγείς ζητούν λύτρα

Το πρώτο sms από τους απαγωγείς στάλθηκε στο κινητό του αδελφού του επιχειρηματία, εννέα ολόκληρες ημέρες από την αρπαγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Με το μήνυμα τους, οι δράστες ζητούσαν λύτρα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας απόγνωση στην οικογένεια, που τους ενημέρωσε ότι αδυνατούσε να συγκεντρώσει το ιλλιγιώδες αυτό ποσό.

Ακολούθησαν κι άλλα sms από κινητά “φαντάσματα” και διαπραγματεύσεις, που σύμφωνα με νέα στοιχεία έριξαν το ποσό των λύτρων, αρχικά στα 70, στη συνέχεια στα 50 και τέλος στα 8 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που η οικογένεια μπορούσε να συγκεντρώσει. Έμενε να αποδειχτεί ότι ο επιχειρηματίας είναι ακόμη ζωντανός για να γίνει η “ανταλλαγή”.

Έτσι, στις 25 Απριλίου, οι απαγωγείς άφησαν ένα USB σε σημείο της Κρήτης που περιείχε βίντεο με μήνυμα του Μιχάλη Λεμπιδάκη προς την οικογένεια του. Στο βίντεο ο επιχειρηματίας διαβεβαίωνε τους οικείους του ότι είναι καλά στην υγεία του και τους ζητούσε να συνεργαστούν με τους απαγωγείς του, προκειμένου να λάβει τέλος η περιπέτεια του. Μάλιστα στο βίντεο αναφερόταν και σε ρεπορτάζ από δελτίο ειδήσεων για να αποδειχτεί ο χρόνος μαγνητοσκόπησης του μηνύματος.

Έκτοτε, οποιαδήποτε επικοινωνία σταμάτα, οι απαγωγείς παύουν ξαφνικά την οποιαδήποτε προσπάθεια συναλλαγής με την οικογένεια, που βυθίζεται στην απόγνωση καθώς δεν έχει κανένα σημάδι ζωής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Η νέα επικοινωνία των απαγωγέων

Στα τέλη του περασμένου Ιούνη, οι δράστες στέλνουν ένα ηχογραφημένο μήνυμα του Μιχάλη Λεμπιδάκη στους συγγενείς του. Σε αυτό ουσιαστικά εξιστορούσε στους συγγενείς του είδηση που είχε δει σε τηλεοπτικό δελτίο την προηγούμενη ημέρα. Έκτοτε ξεκίνησε μια περίεργη “σιγή ασυρμάτου” από τους απαγωγείς προς την οικογένεια, χωρίς πια να υπάρχει έστω κι ένα σημάδι ζωής του απαχθέντος, σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα από το τελευταίο μήνυμα… ζωής.

Και τα δυο μηνύματα αποτελούνταν μόλις από δυο λέξεις: “…τα έχετε;” εννοώντας εάν οι συγγενείς του γνωστού επιχειρηματία έχουν συγκεντρώσει το ποσό “μαμούθ” των 50 ή 70 εκατομμυρίων ευρώ που ζητούν οι απαγωγείς. Η απάντηση τις οικογένειας και στα δυο μηνύματα είναι συγκεκριμένη. Είναι αδύνατον να συγκεντρωθούν τόσα χρήματα, διότι η οικογένεια δεν διαθέτει ρευστότητα του μεγέθους των λύτρων που ζητούν οι απαγωγείς.

Άμεσα οι συγγενείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη, μπορούν να δώσουν στους απαγωγείς ένα πόσο τις τάξεως των 10.000.000 ευρώ. Άλλωστε και όπως είναι γνωστό, ναι μεν η οικογένεια διαθέτει οικονομική επιφάνεια, πλην όμως αυτή είναι επενδύσεις σε ακίνητα, επιχειρήσεις και τίτλους. Κατά συνέπεια η άμεση ρευστότητα περιορίζεται σε ένα ποσό τις τάξης των 10.000.000 ευρώ το οποίο βέβαια και διαθέτει άμεσα στους απαγωγείς, οι οποίοι όμως δείχνουν άκαμπτη στάση όσων αφορά στης αρχικές του απαιτήσεις των 50 η 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Υβριστικά μηνύματα και απειλές

Τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου οι απαγωγείς είχαν επιλέξει την σιωπή ως μέσο πίεσης στην οικογένεια Λεμπιδάκη, καθώς είχαν να επικοινωνήσουν με τους οικείους του Κρητικού βιομηχάνου, πάντα μέσω sms, τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Μάλιστα το τελευταίο sms που είχε λάβει η οικογένεια ήταν ιδιαιτέρως ειρωνικό από τους απαγωγείς, και παράλληλα υβριστικό, καθώς ο πλέον επιεικής όρος ήταν η λέξη «βλάκες».

«Η παρατεταμένη σιωπή των απαγωγέων, σαφώς ήταν δείγμα έντονης πίεσης προς την οικογένεια του απαχθέντος, με απώτερο βέβαια σκοπό να πετύχουν την μεγαλύτερη αποδοχή των χρηματικών τους απαιτήσεων, κάτι που όμως είναι αδύνατον από την πλευρά της οικογένειας, αφού δεν υπάρχει επ’ ουδενί η ρευστότητα του υπέρογκου ποσού που ζητούν οι δράστες τις απαγωγείς», λέει με νόημα στο Newsit.gr άνθρωπος που έχει απόλυτη γνώση της υπόθεσης.

Οι απαγωγείς ζητούν λιγότερα

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πατρίς λίγο πριν μπει ο Σεπτέμβριος φρόντισαν να καταστήσουν σαφές ότι τα ψέμματα τελείωσαν και ότι, αν θέλουν να πάρουν πίσω τον άνθρωπο τους, ο οποίος μέχρι σήμερα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, θα πρέπει να πληρώσουν “ακατέβατα” 30 εκατομμύρια ευρώ. Φέρονται μάλιστα να διαμήνυσαν ότι άλλο σκόντο δεν κάνουν (ξεκίνησαν από τα 100 εκατομμύρια) και ότι θα τα ξαναπούν εφόσον η οικογένεια είναι έτοιμη να συγκεντρώσει τα λύτρα που ζητούν.

Βρισκόμαστε ήδη στον 6ο μήνα της απαγωγής και έχει καταφέρει να συγκεντρώσει κάτι λιγότερο από δέκα εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε δηλαδή και πάλι για μία χαοτική διαφορά της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ που είναι αδύνατον να καλυφθεί από την οικογένεια.

Η τελευταία πρόταση των απαγωγέων

Στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη οι απαγωγείς έστειλαν ένα νέο μήνυμα στην οικογένεια του Κρητικού επιχειρηματία. Διεμήνυσαν πως είναι διατεθειμένοι να ρίξουν κι άλλο τις απαιτήσεις τους ώστε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης να αφεθεί ελεύθερος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαγωγείς ζητούν πλέον από την οικογένεια 18 εκατ. ευρώ ως λύτρα για να απελευθερώσουν τον επιχειρηματία.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως και οι ίδιοι οι απαγωγείς, μετά από σχεδόν επτά μήνες, πείθονται πως η οικογένεια δεν μπορεί να συγκεντρώσει το ποσό που είχαν αρχικά ζητήσει. Η αντίστροφη μέτρηση για τις συλλήψεις που έγιναν το πρωί της 2ας Οκτωβρίου είχε αρχίσει…

ΠΗΓΗ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top