skip to Main Content
Pjimage (3)

Στη Βουλή το θέμα του Νοσοκομείου και δηλώσεις Γιαννατου Βιβλακη

Ερωτήσεις από ΚΙΝΑΛ – ΝΔ

Με παρεμβάσεις-ερωτήσεις, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Λοβέρδος και Μπαργιώτας, αλλά και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, φέρνουν το θέμα του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς στη Βουλή.

Κίνημα Αλλαγής: Πριν θρηνήσουμε θύματα

Η τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η υγεία στο νομό μας, δέχθηκε ένα ακόμα δυνατό σοκ με τις παραιτήσεις στη Μ.Τ.Ν. του Γ.Ν Κεφαλλονιάς αλλά και των δύο παθολόγων. Η ψευτοαριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής του νησιού αλλά και η περιφέρεια κλείνει τα μάτια στα ουσιαστικά προβλήματα, όπως είναι αυτά της Δημόσιας Υγείας και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να χρυσώσουν το χάπι στους πολίτες με επιδοματικές τακτικές ελεημοσύνης, αρπα κόλα νομοθετήματα για το σπάσιμο των δήμων με μόνο σκοπό να παραμείνουν στην εξουσία. Η ώρα της κρίσης όμως έρχεται. Ο Ελληνικός και ο Κεφαλλονίτικος λαός θα τους γυρίσει την πλάτη και θα τους στείλει από κει που ήρθαν, δλδ στο 4%. 
Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κ.κ. Λοβέρδος και Μπαργιώτας ήδη έχουν κάνει ερώτηση στη βουλή για το θέμα και αναμένουμε την απάντηση του υπουργού. Ελπίζουμε έστω και καθυστερημένα το υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να στελεχωθούν σωστά όλες οι μονάδες υγείας του νησιού μας προτού θρηνήσουμε θύματα.

ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ Ο ΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ κ ΒΙΒΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΑΤΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ

ΒΙΒΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Ν.Ε Κεφαλλονιάς και Ιθάκης

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Αθήνα, 12/04/2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Στον «αέρα» η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν στις 11/04 στο διοικητή του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς οι δύο γιατροί και οι πέντε νοσηλευτές της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Πρόκειται για τη μοναδική μονάδα που υπάρχει σε ολόκληρο το νησί, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκονται στον «αέρα» οι 30 τακτικά αιμοκαθαιρούμενοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, δεδομένου ότι οι πλησιέστερες μονάδες λειτουργούν στην Πάτρα, την Πρέβεζα και την Αθήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ο διευθυντής της Μονάδας, κ. Ευάγγελος Γιαννάτος, δήλωσε «Οι παραιτήσεις μας αποτελούν ύστατο μέτρο απελπισίας και απόγνωσης ώστε να εισακουστεί το πρόβλημά μας» και περιέγραψε τα σοβαρά κενά που υπάρχουν κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «Ο νόμος επιβάλλει η αναλογία ασθενών – νοσηλευτών να είναι τρεις προς έναν. Στη δική μας περίπτωση αναλογούν πέντε ή ακόμα και έξι ασθενείς για έναν νοσηλευτή».

Μετά τις παραιτήσεις, ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Νεφροπαθών Κεφαλονιάς και Ιθάκης, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, δεν έχουν ανταποκριθεί στα αιτήματά τους γεγονός που δυσκολεύει την παροχή των υπηρεσιών τους. Συγκεκριμένα, αναφέρουν «Ως γνωστό, εδώ και πολύ καιρό η εύρυθμη λειτουργία της Μ.Τ.Ν. του Νοσοκομείου μας λειτουργεί κάτω από δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς, παρόλες τις συνεχείς διαμαρτυρίες τόσο των ασθενών όσο και των γιατρών και των νοσηλευτριών , ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Βιβλάκης έμεινε απαθής! Και σήμερα το πρωί ο δ/ντής κ. Ευάγγελος Γιαννάτος και η Νεφρολόγος Α κ. Βασιλική Κοκκίνου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους! Έτσι, από αύριο η λειτουργία της μονάδας είναι στον «αέρα» και η ζωή των νεφροπαθών τίθεται σε κίνδυνο» και ζητούν την άμεση πρόσληψη νοσηλευτριών και την παραίτηση του Διοικητή.

Επειδή κινδυνεύει η ζωή 30 αιμοκαθαιρούμενων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη,

Επειδή ενόψει της τουριστικής περιόδου θα αυξηθούν τα αιτήματα εξυπηρέτησης από τη Μονάδα,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα προβείτε και πότε στην πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού νοσηλευτών/τριών, ώστε να επαναλειτουργήσει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας

Ανδρέας Λοβέρδος– Β’ Αθηνών

Αυγενάκης: Οδηγείται σε κλείσιμο η ΜΤΝ

Προς:

Τον Υπουργό Υγείας

κο Ανδρέα Ξανθό

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 11-04-2019

ΘΕΜΑ: Στο κλείσιμο οδηγείται η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας

Η ανευθυνότητα και η απουσία σχεδιασμού με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον χώρο της υγείας, έχει οδηγήσει τη δημόσια υγεία σε απελπιστική κατάσταση. Η διάλυση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ως συνέπεια η λειτουργία των νοσοκομείων να αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων και να κρέμεται από μια κλωστή.

Ειδικότερα, όσον αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας η κατάσταση πλέον είναι οριακή με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών, την κόπωση του προσωπικού και τις σημαντικές καθυστερήσεις που μπορεί να είναι καθοριστικές για την πορεία της υγείας κάποιων ασθενών. Μάλιστα, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (Μ.Τ.Ν.) του νοσοκομείου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συλλόγου Νεφροπαθών «εδώ και πολύ καιρό η εύρυθμη λειτουργία της Μ.Τ.Ν του Νοσοκομείου μας λειτουργεί κάτω από δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς , παρ´ όλες τις συνεχείς διαμαρτυρίες, τόσο των ασθενών, όσο και των γιατρών και των νοσηλευτριών, ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Βιβλάκης έμεινε απαθής!». Η Κυβέρνηση έχει αφήσει στην τύχη της τη Μ.Τ.Ν. του νοσοκομείου Κεφαλληνίας με αποτέλεσμα προσωπικό και ασθενείς να βρίσκονται σε απόγνωση.

Μάλιστα, χθες το πρωί (10-04-2019), ο Διευθυντής της Μ.Τ.Ν. και η γιατρός-νεφρολόγος, Επιμελήτρια Α΄ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Μετά από λίγο ακολούθησαν και οι παραιτήσεις και των 5 νοσηλευτών, που υπηρετούν στη Μ.Τ.Ν. του νοσοκομείου. Στην παραίτηση τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν «Έχουμε φτάσει στα όρια μας και τα ξεπεράσαμε! Παραιτούμαστε λόγω: της μη ανεκτής πλέον προσβολής της προσωπικής μας και επαγγελματικής  μας αξιοπρέπειας από τη διοίκηση του νοσοκομείου, που φαίνεται ότι κωφεύει στις εκκλήσεις μας για πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, των επικίνδυνων  συνθηκών εργασίας που προσβάλλουν σοβαρά την ψυχική και σωματική μας υγεία, αλλά των επισφαλών συνθηκών αιμοκάθαρσης που συνεπάγεται αυτό. Διεκδικούμε  ασφαλείς και αξιοπρεπείς  συνθήκες αιμοκάθαρσης για τους 30 ασθενείς του νησιού μας!».

Ουσιαστικά, από αύριο η λειτουργία της Μ.Τ.Ν. είναι, κυριολεκτικά, στον «αέρα» και η ζωή των νεφροπαθών τίθεται σε κίνδυνο. Είναι επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση λύσης άμεσα, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των νεφροπαθών της Κεφαλονιάς.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στο χώρο της Υγείας. Η Κυβέρνηση οφείλει να βάλει τέλος στις «βαρύγδουπες» υποσχέσεις, τα ευχολόγια και τα μεγάλα λόγια, να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και να δώσει ουσιαστικές και πραγματικές λύσεις για την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών υγείας. Στο επίκεντρο της πολιτικής υγείας πρέπει να βρίσκονται η εξυπηρέτηση του πολίτη, η αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασθενών και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας για τις οποίες φορολογούνται και τις οποίες δικαιούνται.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα και με το απαραίτητο προσωπικό η Μ.Τ.Ν. του νοσοκομείου Κεφαλληνίας;
  • Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα το σημαντικό πρόβλημα της υποστελέχωσης της Μ.Τ.Ν. και γενικότερα των κλινικών του νοσοκομείου Κεφαλληνίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης

Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

Γραμματέας ΠΕ ΝΔ

ΝΟΔΕ: Παραιτηθείτε!

Το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας και το διασυνδεόμενο με αυτό Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου δεν μπορούν να υφίστανται και να λειτουργούν με την «καλή θέληση» των υπηρετούντων σε αυτά και την ιδιωτική πρωτοβουλία ως προς την οικονομική τους ενίσχυση και βιωσιμότητα.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το αρμόδιο Υπουργείο και η άπραγη Βουλευτής τους κα. Θεοπεφτάτου αντί να ασχολούνται με τη Novartis και πως θα αυξήσουν το τζίρο της με τις ανατιμολογήσεις προς τα πάνω των φαρμάκων της οφείλουν να δώσουν άμεσα λύσεις στα χρόνια προβλήματα της υγείας στην Κεφαλονιά.

Οι πολίτες της Κεφαλονιάς απαιτούν σεβασμό και δεν μπορούν να αισθάνονται έρμαια της αποδεδειγμένα αποτυχημένης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων του.

Κύριοι, η υγεία είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα όλων των Ελλήνων Πολιτών στο οποίο δεν χωρούν εκπτώσεις.

Αν δεν μπορείτε να το διαφυλάξετε, ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ.

ΝΟ.Δ.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top