skip to Main Content
ΣΠΑΘΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ 600 500 (Copy)

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΠΑΘΗΣ ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Σήμερα ξημέρωσε μια δύσκολη μέρα για τη Σάμη και για όλη την Κεφαλονιά. Στηρίζουμε την προσφυγή του Δήμου στις εισαγγελικές αρχές ώστε να μπλοκαριστεί η εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών.

                Εκεί που πρόκειται να εγκατασταθεί η εν λόγω ανεμογεννήτρια θα προκαλέσει προβλήματα στα ρέματα θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την περιοχή του Καραβομύλου, των Λιβαθινάτων και των Πουλάτων. Η απρονοησία που ξεκίνησε εκ μέρους της Κυβέρνησης από το 2006 που επέτρεψε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Φάλαρη χωρίς τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα, κρατάει αιχμάλωτη την Αγία Ευφημία. Εχει καταστρέψει τα σπίτια και την οικονομία των κατοίκων της περιοχής. Εχει φέρει σοβαρό πλήγμα στην συνολική εικόνα του νησιού. Υπάρχουν σοβαρές και διαφορετικές πολιτικές ευθύνες που δεν είναι ώρα να τις αναζητήσουμε τώρα. Πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση.

                Ήρθε η ώρα να συγκροτήσουμε Ενιαίο Μέτωπο όλης της Κεφαλονιάς με όλους τους Δήμους, τους φορείς και τους συλλόγους για να διεκδικήσουμε να μην εγκατασταθεί ούτε μια ανεμογεννήτρια στα βουνά μας μέχρι να ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση όλων των οικισμών.

                Όμως δεν είναι μόνο οι πλημμύρες και τα φερτά υλικά, υπάρχουν πτυχές που αφορούν την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας. Δυστυχώς στην χώρα μας δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για την τοποθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με αποτέλεσμα βιομηχανικής κλίμακας επενδύσεις να καταστρέφουν όποια περιοχή φανεί αρκετά κερδοφόρα στις μεγάλες εταιρείες. Ο συνδυασμός μας εξάλλου είχε μιλήσει και πριν τις δημοτικές εκλογές για την αναγκη ίδρυσης Ενεργειακής Κοινότητας από τον Δήμο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

                Προτείνουμε ο Δήμος να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους και τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα. Η προσφυγή αυτή θα πρέπει να αφορά το σύνολο των ανεμογεννητριών, παλιών και νέων. Αν προχωρήσουν ανεξέλεγκτα οι τοποθετήσεις νέων ανεμογεννητριών θα διαταραχθεί πλήρως κάθε έννοια ισορροπίας στο τοπικό οικοσύστημα. Πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο σχετικά με το διακύβευμα. Θέλουμε να πάρουν θέση όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

                Οι πρόσφατες πλημμύρες προκάλεσαν καταστροφές συγκρίσιμες με αυτές του σεισμού του 1953. Δεν είναι αρκετό να κατασκευάζονται λεκάνες ανάσχεσης και εμπόδια με ζαρζανέτια. Απαιτούμε πλήρη υδραυλική μελέτη των ορεινών όγκων, όπως είχαμε πει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 17/10/2019 που είχε πραγματοποιηθεί στην Αγία Ευφημία. Μόνο μια τέτοια μελέτη μπορεί να δώσει συνολική λύση στο πρόβλημα προσφέροντας μακροχρόνια ασφάλεια στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε ως “Ανοιχτοί Ορίζοντες” σε κάθε τόνο προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την ΠΕΔΙΝ, την ΚΕΔΕ, τον Βουλευτή του Νομού και την Κυβέρνηση.

                Όσον αφορά αυτά που ακούστηκαν για το Λιμενικό Ταμείο: αρνούμαστε να δεχτούμε τη χυδαία στοχοποίηση των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Η έγκριση του Λιμενικού Ταμείου ως προς τον ελλιμενισμό σκαφών και πλοίων είναι μια τυπική διαδικασία που κυρίως έχει να κάνει με την ασφαλή πρόσδεση των σκαφών. Είναι υποκρισία να ακούμε δημοτικούς συμβούλους να εγκαλούν το Λιμενικό Ταμείο ότι έπρεπε να σταματήσει μονάχο του τα αιολικά πάρκα. Να μην ενδώσουμε στον αποπροσανατολισμό και την αφέλεια αυτών των απόψεων.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top