Τι αλλάζει έναντι της αρχικής σύμβασης πώλησης – ΤΑΙΠΕΔ: Δημιουργείται η προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας – Η πολυσυζητημένη ιδιωτικοποίηση είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα η κυβέρνηση «πανηγυρίζει» – Σύσκεψη με Τσίπρα την Τετάρτη στο Μαξίμου για το πρώην αεροδρόμιο
Γεγονός είναι από σήμερα -και έπειτα από την πίεση των δανειστών για την εκπλήρωση όλων των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης- μία από τις πιο πολυσυζητημένες αποκρατικοποιήσεις των τελευταίων μηνών, αυτή για το Ελληνικό, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, να έχει προαναγγείλει από το πρωί την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με το επενδυτικό σχήμα, υπό την «σκέπη» της Lamda Development του ομίλου Λάτση.
Σε δήλωσή του με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development για την επικαιροποίηση της σύμβασης αγοραπωλησίας του 100% των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ», ο πρόεδρος του Ταμείου, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωσε τα εξής: «Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας για το Ελληνικό δρομολογείται η υλοποίηση μιας επένδυσης, η οποία θα σφραγίσει τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Η ουσιαστική βελτίωση της προϋπάρχουσας σύμβασης επιλύει τα προβλήματα που αποτέλεσαν τη βάση για τη διατύπωση ενστάσεων κατά την προηγούμενη περίοδο. Τα επόμενα χρόνια θα υλοποιείται στην Αττική το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης και θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Πάνω απ’ όλα όμως, η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας που αυτή τη στιγμή αποτελεί το μέγα ζήτημα για τον ελληνικό λαό».
Στιγμιότυπο από την υπογραφή της σύμβασης: αριστερά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, δεξιά ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου
Η σημερινή συμφωνία, που συγκεκριμενοποιεί βασικές σχεδιαστικές προδιαγραφές και οικονομικές παραμέτρους του έργου, αποτελεί ορόσημο, καθώς δίνει το έναυσμα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έναρξης του έργου, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση, που θα πραγματοποιείται τα επόμενα χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η συμβολή του έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) αναμένεται να φθάσει στο 2%, διασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και το ασφαλιστικό σύστημα, που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθουν σε δέκα δισ. ευρώ σωρευτικά. Ακόμη, οι επιπτώσεις του εργου στην τουριστική ανάπτυξη θα είναι μεγάλες, λόγω της εκτιμώμενης προσέλκυσης περίπου 1.000.000 πρόσθετων τουριστών ετησίως.
Αυτό επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Lamda Development, προσθέτοντας ότι η επένδυση θα σέβεται το πολεοδομικό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο, θα διαχέει τα οφέλη του σε ευρύτερες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής και θα χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτικότητα λόγω του ισορροπημένου μείγματος χρήσεων γης, όσο και λόγω της διαμόρφωσης ενός διαμπερούς μητροπολιτικού πόλου, ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους.
Ο βασικός σχεδιασμός περιλαμβάνει αναβάθμιση της παραλίας, οικιστικές αναπτύξεις, υπερ-τοπικό και τοπικό εμπόριο, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής κοινού, αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων χώρων άθλησης, νέο γήπεδο γκολφ, χώρους ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και ερευνητικά κέντρα, κλπ.
Στο πλαίσιο του έργου, το επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει τη δημιουργία, χρηματοδότηση και συντήρηση του μεγαλύτερου στην Ελλάδα και ενός εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, που συνδυαστικά με τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου του ακινήτου θα καλύπτουν έκταση 2.600.000 τ.μ., ήτοι 42% της συνολικής επιφανείας της έκτασης.
Tο επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει επιπλέον τη χρηματοδότηση και κατασκευή όλων των συγκοινωνιακών υποδομών, των εγκαταστάσεων και δικτύων κοινής ωφέλειας, των αναγκαίων λιμενικών έργων, τη δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων μήκους 50 χιλιομέτρων, δημιουργώντας την αναγκαία συνδεσιμότητα με τα υφιστάμενα και νέα μέσα σταθερής τροχιάς, την υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, την αναπαλαίωση και λειτουργία των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου, την πλήρη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, καθώς και τη δημιουργία 1 χιλιομέτρου παραλίας ελεύθερης προς χρήση στο κοινό.
Η αξιοποίηση αναμένεται να έχει μια εμπροσθοβαρή θετική επίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία 10.000 άμεσων θέσεων εργασίας και στην αναζωπύρωση του κατασκευαστικού τομέα, που τόσο έχει πληγεί από την παρατεταμένη κρίση. Σε πλήρη ανάπτυξη το έργο αναμένεται να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα πολλών επαγγελματικών ειδικοτήτων.
Δείτε τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας στο newmoney.gr
Από πλευράς του κυβερνητικού επιτελείου και της ίδιας της κυβερνητικής εκπροσώπου επισημάνθηκε, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, ότι στο νέο κείμενο θα αποτυπώνονται οι βελτιωτικές κινήσεις (περισσότερο πράσινο, λιγότερη δόμηση, ταχύτερη αποπληρωμή του τιμήματος) κατόπιν των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο μένουν ακόμη πολλά ζητήματα ώστε να διευθετηθούν.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης, το Μαξίμου εξέδωσε… πανηγυρικό «non paper».
Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα και παρά τη σχετική προετοιμασία και τη χρονική πίεση από τους δανειστές, μέχρι την τελευταία στιγμή γίνονται προσπάθειες, ώστε να διευθετηθούν διαδικαστικά ζητήματα.
Την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ των δύο πλευρών θα ακολουθήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις και εγκρίσεις από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα συνέβη και στην περίπτωση του Αστέρα στο τέλος του 2015, με την υπογραφή της νέας συμφωνίας η οποία πραγματοποιήθηκε, προβλέποντας ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, χρονοδιάγραμμα, το οποίο, κατά τις πληροφορίες, φαίνεται να έχει μετατεθεί για το τέλος του καλοκαιριού.
Αντίστοιχη είναι και η (καθυστερημένη) διαδικασία για την επένδυση της Αφάντου, ενώ το «αγκάθι» με το Ελληνικό έχει να κάνει και με το διαγωνισμό για την άδεια καζίνο.
Σε συνέχεια των υπογραφών για το Ελληνικό, το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με θέμα το Ελληνικό και την επένδυση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.
Στη σύσκεψη έχει κληθεί και ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος, μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας, δήλωσε: «Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στη LAMDA Development, το ΤΑΙΠΕΔ και την Κυβέρνηση και τη συμφωνία υπογραφής του MoU, θεωρούμε πως η μεγάλη ώρα για το Ελληνικό μας πλησιάζει. Ήρθε η ώρα που θα πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής της Νότιας Αθήνας αφού στα διοικητικά του όρια θα δει να γίνεται η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στον τόπο μας. Η ώρα της ευθύνης πλέον πλησιάζει για όλους μας».
«Σιγή ασυρμάτου» από τις Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες το τοπίο παραμένει «θολό» αναφορικά με την εκπλήρωση των ανοιχτών προαπαιτουμένων και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι νομοθετικές διαδικασίες στα κοινοβούλια έξι χωρών της ευρωζώνης.
Νωρίτερα, κοινοτικές πηγές είχαν δηλώσει πως δεν είναι ενήμερες για οποιαδήποτε ολοκλήρωση των διεργασιών και τόνισαν πως οι εργασίες συνεχίζονται.