skip to Main Content
Plevris Mitsotakis (Copy)

Σε εφαρμογή το σχέδιο Μητσοτάκη: Λουκέτο στο ΕΣΥ και παράδοση στους ιδιώτες

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση προχωρά στο σχέδιο υποβάθμισης του ΕΣΥ, κλεισίματος νοσοκομείων ή υποβάθμισης τους ανοίγοντας την πόρτα στα κέρδη των ιδιωτών. Όλα αυτά τα είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Μάιο του 2019.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός το είχε πει σαφώς από τον Ιούλιο του 2021:

«Έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία μερικές φορές περισσότερα από όσα θα πρέπει να έχουμε. Δε γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων, γιατί όλοι ήθελαν νοσοκομείο στην πόλη τους, και να περιμένουμε να έχουμε τρία καλά νοσοκομεία… Δε σημαίνει ότι θα κλείσει το νοσοκομείο. Μπορεί να μετατραπεί σε μία μονάδα χρονίως πασχόντων» είχε πει ο πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2021 στην Καθημερινή της Κυριακής.

Η κυβέρνηση επισπεύδει πλέον το σχεδιασμό της και για το λόγο αυτό, μυστική συνάντηση είχε τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο τη νέα διάρθρωση του ΕΣΥ που περιλαμβάνει την υποβάθμισή του, το κλείσιμο νοσοκομείων και την είσοδο των ιδιωτών, ενώ τις αλλαγές είχε παραδεχθεί εμμέσως πλην σαφώς με αρκετή δόση «ωραιοποίησης» ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Λουκέτο σε νοσοκομεία μετά την πανδημία

Η μυστική συνάντηση έγινε το βράδυ της Δευτέρας στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχαν οι 12 γιατροί- βουλευτές της ΝΔ και βεβαίως δεν έγινε καμία ανακοίνωση.

Η Μίνα Γκάγκα, παρουσίασε μόνο σε αυτή την κλειστή ομάδα το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποσάθρωση του ΕΣΥ μέσα από συγχωνεύσεις νοσοκομείων και την μετατροπή περιφερειακών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας.

Το βήμα αυτό της κυβέρνησης στην ουσία «κουμπώνει» και αιτιολογεί την πλήρη απαξίωση του ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που σημαίνει απαξίωση του υγειονομικού προσωπικού (γιατρούς και νοσηλευτές) αλλά και των υποδομών.

Το σύστημα «Κόμβου και Ακτίνας»

Η Μίνα Γκάγκα στη μυστική διαβούλευση παρουσίασε στους 12 γιατρούς- βουλευτές τα βασικά σημεία του σχεδίου για τα δημόσια νοσοκομεία το οποίο στηρίζεται στο λεγόμενο σύστημα «hub and spoke», δηλαδή το σύστημα «κόμβου και ακτίνας».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε λόγο για διασύνδεση των μικρών περιφερειακών νοσοκομείων με τα μεγαλύτερα των αστικών κέντρων, βάζοντας στο κάδρο και συμπράξεις με ιδιωτικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο το νοσοκομείο «Κόμβου» θα παρέχει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες, θα έχει υψηλή χρηματοδότηση και προηγμένη ιατρική τεχνολογία.

Το νοσοκομείο αυτό θα διασυνδέεται με τα λεγόμενα νοσοκομεία «Ακτίνες» τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Με πιο απλά λόγια, τα περιφερειακά νοσοκομεία αντί να ενισχυθούν, θα υποβιβαστούν σε Κέντρα Υγείας και θα εξυπηρετούν επί της ουσίας τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Προαναγγελία από τον Θάνο Πλεύρη – Συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα

Στο σχέδιο διάλυσης των περιφερειακών νοσοκομείων είχε αναφερθεί την Τετάρτη και ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως είπε θα προβλέπει ένα και μόνο νοσοκομείο το οποίο θα διαθέτει όλες τις υπηρεσίες και θα αναβαθμιστεί ενώ τα άλλα υπάρχοντα περιφερειακά νοσοκομεία που θα βρίσκονται σε απόσταση 25-30 χιλιομέτρων από το κεντρικό νοσοκομείο, θα διατηρήσουν μόνο τις πολύ απαραίτητες υπηρεσίες.

Ανέφερε σγκεκριμένα:

  • Το σχέδιο θα αποτυπωθεί ανά Περιφέρεια. Όταν υπάρχει ένα νοσοκομείο, το οποίο παρέχει όλες τις υπηρεσίες, οι οποίες είναι αναβαθμισμένες, δεν τίθεται θέμα αλλαγών. Δεν θα κλείσει καμία δομή, δεν τίθεται θέμα να κλείσει δομή. Αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να βλέπουμε ποιο νοσοκομείο θα έχει τις κεντρικές, βασικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά νοσοκομεία, αυτά δηλαδή που είναι γύρω-γύρω, στα 20, 25 χιλιόμετρα, να κρατήσουν αυτά τα οποία είναι απαραίτητα. Και πάλι θα λειτουργούν σε επίπεδο νοσοκομείου, αλλά θα υπάρχει συγκέντρωση δυνάμεων για τα πολύ δύσκολα περιστατικά στο κεντρικό νοσοκομείο.
  • Θα λάβουμε υπόψη τη γεωγραφία, θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία και δεν θα κλείσει καμία δομή.
  • Έχουμε 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό στη συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του θα δοθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και συνολικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  • Βάζουμε μπροστά- έχει ξεκινήσει, αλλά λόγω της πανδημίας υποχρεωτικά υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις- το διαχειριστικό πλαίσιο για το νέο ΕΣΥ, το πρόγραμμα το οποίο είχε η Νέα Δημοκρατία, ώστε να αναβαθμιστούν συνολικά όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
  • Όπου χρειαστεί θα υπάρξουν συνέργειες και με τον ιδιωτικό τομέα, στην ΠΦΥ, στα Νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ.

Μυστική συνάντηση Μ.Γκάγκα με 12 βουλευτές για το «λουκέτο» στα νοσοκομεία – Γι’ αυτό έδιωξαν τους υγειονομικούς!

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είχε μυστική συνάντηση με 12 βουλευτές – γιατρούς της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης να βάλει «λουκέτο» σε νοσοκομεία. 

Η μυστική διαβούλευση έγινε το βράδυ της Δευτέρας στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχαν οι 12 βουλευτές της ΝΔ και μάλιστα χωρίς να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση λες και επρόκειτο για συνάντηση η οποία δεν έπρεπε να δει το φως της δημοσιότητας

Η Μίνα Γκάγκα, παρουσίασε μόνο σε αυτή την κλειστή ομάδα το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποσάθρωση του ΕΣΥ μέσα από συγχωνεύσεις νοσοκομείων και την μετατροπή περιφερειακών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας. 

Η εν κρυπτώ ενημέρωση μόνο σε 12 γιατρούς – βουλευτές του κόμματος, έγινε τη στιγμή που κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας αγνοούν επιδεικτικά το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, τους γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και γνωρίζουν εκ των έσω τα προβλήματα και τις λύσεις που απαιτούνται. Γίνεται την ώρα που ο Παίδων Πεντέλης μετατράπηκε σε εμβολιαστικό κέντρο, ενώ κυρίως γίνεται την ώρα που περίπου 7.000 υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή. 

Και μάλιστα σύμφωνα με όσα λένε τα στελέχη της κυβέρνησης δεν είναι απίθανο στα τέλη Μαρτίου αυτοί οι 7.000 υγειονομικοί να απολυθούν! 

Το σύστημα «hub and spoke»

Η Μίνα Γκάγκα στη μυστική διαβούλευση παρουσίασε στους 12 γιατρούς- βουλευτές τα βασικά σημεία του σχεδίου για τα δημόσια νοσοκομεία το οποίο στηρίζεται στο λεγόμενο σύστημα «hub and spoke», δηλαδή το σύστημα «κόμβου και ακτίνας».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε λόγο για διασύνδεση των μικρών περιφερειακών νοσοκομείων με τα μεγαλύτερα των αστικών κέντρων και βάζοντας στο κάδρο και συμπράξεις με ιδιωτικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο το νοσοκομείο «Κόμβου» θα παρέχει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες, θα έχει υψηλή χρηματοδότηση και προηγμένη ιατρική τεχνολογία.

Το νοσοκομείο αυτό θα διασυνδέεται με τα λεγόμενα νοσοκομεία «Ακτίνες» τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Για να το κάνουμε λιανά, τα περιφερειακά νοσοκομεία αντί να ενισχυθούν, θα υποβιβαστούν σε Κέντρα Υγείας και θα εξυπηρετούν επί της ουσίας τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Στο σχέδιο διάλυσης των περιφερειακών νοσοκομείων είχε αναφερθεί την Τετάρτη και ο Θάνος Πλεύρης εξηγώντας πως θα προβλέπει ένα και μόνο νοσοκομείο το οποίο θα διαθέτει όλες τις υπηρεσίες και θα αναβαθμιστεί ενώ τα άλλα υπάρχοντα περιφερειακά νοσοκομεία που θα βρίσκονται σε απόσταση 25-30 χιλιομέτρων από το κεντρικό νοσοκομείο, θα διατηρήσουν μόνο τις πολύ απαραίτητες υπηρεσίες

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top