skip to Main Content
DSC 6318 (Copy)

Σεισμός, φωτιά και εγκλωβισμοί, αλλά… για καλό…

Η εντυπωσιακή άσκηση Σεισίχθων 2017

[εικόνες – video]

Ένας ισχυρός σεισμός που προκαλεί καταρρεύσεις και φωτιές, στο Αργοστόλι, εγκλωβισμένοι πολίτες που ζητούν βοήθεια μέσα από κτήρια και αυτοκίνητα, ένας δεύτερος σεισμός που «χτυπάει» την ώρα που βρίσκονται πυροσβέστες μέσα στο κτήριο, εγκλωβίζοντάς τους
Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα στοιχεία της επιτυχημένης και άκρως εντυπωσιακής άσκησης Σεισίχθων 2017 που διεξήχθη εχθές το βράδυ, στο Αργοστόλι, στο κτήριο του Ξενία.
Συμμετείχαν όλες εκείνες οι υπηρεσίες που, σε περίπτωση σεισμού (ο μη γένοιτο…), αναλαμβάνουν δράση από την πρώτη στιγμή, σώζοντας ζωές αλλά ρισκάροντας πολλές φορές τη δική τους.
Πυροσβέστες κατεβάζουν εγκλωβισμένο
Πρώτα απ’ όλα η πυροσβεστική, η αστυνομία, οι υπάλληλοι της Περιφέρειας, το Λιμενικό, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ, οι υπάλληλοι του Δήμου, ακόμη και οι υπάλληλοι της ΔΕΔΔΗΕ, ξεκινούν έναν αγώνα δρόμου που πρέπει να είναι συντονισμένος, προσεκτικός αλλά γρήγορος και αποτελεσματικός.

Παρών και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής

Στην άσκηση Σεισίχθων 2017, την οποία παρακολούθησε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλειος Καπέλιος και ολόκληρη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του νησιού, είδαμε πυροσβέστες να κατεβαίνουν με σκοινιά από ταράτσες κτηρίων, γιατρούς να δίνουν τις πρώτες βοήθειες σε εγκλωβισμένους, απεγκλωβισμούς από αυτοκίνητα που επάνω τους είχαν τόνους τσιμέντου και πολλά άλλα που μπορεί εχθές να έμοιαζαν με κινηματογραφική ταινία, γίνονται όμως μια δύσκολη και απαιτητική πραγματικότητα, όταν πρόκειται για πραγματικό σεισμό.
Και μάλιστα στο σενάριο της χθεσινής άσκησης είχαμε δύο σεισμούς. Έναν που προκάλεσε τους πρώτους εγκλωβισμούς και τη φωτιά στο κτήριο του Ξενία, και έναν δεύτερο που έριξε τα κλιμακοστάσια του κτηρίου παγιδεύοντας τους ίδιους τους πυροσβέστες. 
Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής συγχαίρει τη Θεοδώρα Γόντικα, την υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που σύμφωνα με το σενάριο εγκλωβίστηκε μέσα στο κτήριο όταν έπεσαν οι σκάλες από δεύτερο σεισμό και αναγκάστηκε να κατέβει με σκοινιά από το μπαλκόνι.  

Ακρίβεια και συντονισμός

Τόσο σε ασκήσεις αυτού του είδους, όσο και τα αληθινά περιστατικά απαιτούν ακρίβεια, συντονισμό, και πολλές φορές αυταπάρνηση και ελεγχόμενο ρίσκο. Το παραμικρό λάθος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό ατύχημα ακόμα και θανάσιμο τραυματισμό, όταν υπάρχουν άνθρωποι που κρέμονται με σκοινιά από ύψος 10 μέτρων ή που προσπαθούν να κουμαντάρουν όγκους τσιμέντου που ζυγίζουν τόνους. Όμως όλα αυτά είναι απαραίτητα, σεισμοί γίνονται και θα γίνονται, τόσο στην Κεφαλονιά, όσο και σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, και όσο καλύτερα είσαι προετοιμασμένος γι’ αυτούς, τόσο λιγότερα θα είναι τα τραγικά σημάδια που θα αφήσουν επάνω σου.
Την ώρα που τραυματιοφορείς και γιατροί κατεβάζουν τα φορεία, πυροσβέστες ετοιμάζουν τις γεννήτριες και τα φώτα για να φωτίσουν το χώρο
Η Κεφαλονιά έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι μία από τις ευνοημένες μούσες του Εγκέλαδου. Όμως από την άλλη, παραμένει μία από τις ασφαλέστερες περιοχές που μπορεί να βρεθεί κάποιος σε περίπτωση σεισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ίδιου μεγέθους σεισμούς που σε άλλες περιοχές μπορεί οι κάτοικοι να ξενυχτούν στις πλατείες, στην Κεφαλονιά, μπορεί να μην βγουν καν απ’ τα σπίτια τους.
Όμως για να μη θρηνούμε θύματα σε κάθε ξέσπασμα του… νευρικού γίγαντα, εκτός από τα θωρακισμένα κτήρια, χρειάζεται και άψογος συντονισμός ανάμεσα στις υπηρεσίες. Και μάλιστα για να ακριβολογούμε, σε υπηρεσίες που πολλές φορές είναι υποστελεχωμένες, λόγω της κρίσης. 
Γιατροί και πυροσβέστες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τον «Κυριάκο», ένα θύμα που εγκλωβίστηκε ανάμεσα σε μεγάλες μάζες τσιμέντου, παρέχοντάς του παράλληλα τις πρώτες βοήθειες 
Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο αυτό που είπε ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, δίνοντας συγχαρητήρια στους πυροσβέστες: «Είσαστε ισάξιοι άλλων υπηρεσιών με περισσότερες δυνατότητες», είπε, στους αφανείς ήρωες της Κεφαλονιάς, που από απλοί υπάλληλοι μιας δημόσιας υπηρεσίας μετατρέπονται κάθε φορά που η φύση της δουλειάς τους το απαιτεί, σε ήρωες. Και δυστυχώς, κάποιες φορές σε τραγικούς ήρωες, όπως ο Στέργιος Κωτούλας, που πριν μερικά χρόνια έχασε τη ζωή του πάνω στο καθήκον, πέφτοντας με το πυροσβεστικό αεροσκάφος και μάλιστα με τρόπο που θύμισε το τραγικό χθεσινό δυστύχημα με το ελικόπτερο. Χτυπώντας δηλαδή σε καλώδια της ΔΕΗ την ώρα που επιχειρούσε μία τολμηρή βύθιση για να σώσει σπίτια από τη φωτιά.
Πυροσβέστες και γιατροί βοηθούν τον δεύτερο εγκλωβισμένο κόβοντας και αφαιρώντας κομμάτια του αυτοκινήτου για να τον απεγκλωβίσουν.

Ήταν όλοι εκεί

Η σημασία της χθεσινής άσκησης για την Κεφαλονιά, φάνηκε και από αυτούς που την παρακολούθησαν. Εκτός από τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής που τίμησε με την παρουσία του τους συμμετέχοντες, ήταν εκεί η βουλευτής Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς, Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο διοικητής του Νοσοκομείου Νίκος Βιβλάκης, οι διοικητές των σωμάτων ασφαλείας του νησιού, εκπρόσωποι της εκκλησίας και αρκετός κόσμος. 
 

Την παρουσίαση της πετυχημένης άσκησης που για άλλη μία φορά βεβαιώνει το υψηλό βαθμό ετοιμότητας των Αντρών και Γυναικών του Πυροσβεστικού Σώματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης έκανε ο δημοσιογράφος Σάκης Βούτος

Απόλυτη επιτυχία

Η χθεσινή άσκηση άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων για την ετοιμότητα, τόσο της Πυροσβεστικής, όσο και των υπολοίπων υπηρεσιών που συμμετείχαν. Γιατροί, πυροσβέστες, μηχανικοί, οδηγοί του ΕΚΑΒ, όλοι έδειξαν να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και ολοκλήρωσαν μία σύνθετη άσκηση που διαδραματιζόταν σε πολλά μέτωπα, γρήγορα, αποτελεσματικά και κυρίως με ασφάλεια. Όχι, βέβαια, ότι δεν μας έκαναν να καρδιοχτυπήσουμε όταν τους βλέπαμε να κρέμονται από τις ταράτσες και τα μπαλκόνια… αλλά εκείνοι ήξεραν τι έκαναν.

Δείτε το video της άσκησης που θύμισε… κινηματογραφική ταινία. 
Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής με τον δήμαρχο Κεφαλονιάς
Ο «Κυριάκος» ανάμεσα σε μπάζα και πέτρες

 

Το προσωπικό του ΕΚΑΒ συμμετείχε εθελοντικά στην άσκηση. Προτίμησαν να έρθουν υπάλληλοι που δεν είχαν βάρδια προκειμένου να μην αφήσουν το νησί χωρίς ασθενοφόρο.

 

 

Οι πυροσβέστες συνδέουν ειδικές πρέσες αέρα που σηκώνουν… τόνους συντριμμιών.
Οι μηχανικοί έχουν μόλις ελέγξει το κτήριο και δίνουν το οκ στους Πυροσβέστες για να συνεχίσουν

 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Voutos Press
Back To Top