skip to Main Content
Ap 20007720933931 (Copy)

Ραγδαίες εξελίξεις: Διάγγελμα Τραμπ για το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε μέσω του Twitter ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης μετά τα πυραυλικά πλήγματα

Οπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα απευθύνει διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο μετά τα ιρανικά πλήγματα εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ. Το προεδρικό διάγγελμα θα γίνει στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος), διευκρίνισε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε μέσω του Twitter ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης μετά τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον τουλάχιστον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί, την Παρασκευή σε βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

Πάντως – διαβεβαίωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου – «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!».

Donald J. Trump@realDonaldTrump

All is well! Missiles launched from Iran at two military bases located in Iraq. Assessment of casualties & damages taking place now. So far, so good! We have the most powerful and well equipped military anywhere in the world, by far! I will be making a statement tomorrow morning.639K4:45 AM – Jan 8, 2020Twitter Ads info and privacy275K people are talking about this

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
Το διάγγελμα του Τραμπ για το Ιράν: Μόνο απειλές και οικονομικές κυρώσεις

Νέες οικονομικές κυρώσεις και απειλές προς το Ιράν αλλά και διπλωματική γλώσσα, περιελάμβανε το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο μετά τα ιρανικά πλήγματα εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχοντας στο πλάι του τον Μάικ Πομπέο και τους στρατηγούς του Πενταγώνου, εκτίμησε πως το Ιράν φαίνεται ότι υποχωρεί καθώς, όπως είπε, προκλήθηκε η ελάχιστη ζημιά από τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε σε αντίποινα στον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί τα ξημερώματα η Τεχεράνη ενάντια σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ.

Ντόναλντ Τραμπ: Κανείς Αμερικανός ή Ιρακινός δεν τραυματίστηκε από τους πυραύλους του Ιράν
Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε πως δεν χάθηκαν αμερικανικές ούτε ιρακινές ανθρώπινες ζωές από τις ιρανικές επιθέσεις. «Κανείς Αμερικανός δεν τραυματίστηκε από την χθεσινή επίθεση από το καθεστώς του Ιράν. Όλοι οι στρατιώτες είναι ασφαλείς. Οι μεγάλες αμερικανικές δυνάμεις μας είναι προετοιμασμένες για όλα» είπε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Καμιά αμερικανική ή ιρακινή ζωή δεν χάθηκε εξαιτίας ενός συστήματος προειδοποίησης που λειτούργησε πολύ καλά. Τα έθνη υπέμειναν τις καταστροφικές ενέργειες του Ιράν για πολλά χρόνια. Αυτές οι μέρες τελείωσαν. Δεν θα αφήσουμε αυτό να συμβεί».


«Για πολύ καιρό τα κράτη ανεχόντουσαν την συμπεριφορά του Ιράν, αυτές οι μέρες τελείωσαν», διεμήνυσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η επιδίωξη της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα απειλεί τον πολιτισμένο κόσμο.

Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε δυνητικούς τρομοκράτες», τόνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, επαναλαμβάνοντας ότι ο Ιρανός στρατηγός σχεδίαζε νέες επιθέσεις ενάντια σε αμερικανικούς στόχους.

Ντόναλντ Τραμπ: Θα αυξήσουμε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν
Σε ό, τι αφορά στην απάντηση των ΗΠΑ στο Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για οικονομικές κυρώσεις. «Θα αυξήσουμε τις οικονομικές κυρώσεις απέναντι στο Ιράν ώσπου να αλλάξει τακτική. Αντί να πουν ευχαριστώ προς τις ΗΠΑ, φώναζαν “θάνατος στην Αμερική”. Φώναζαν το ίδιο ακόμη και την ημέρα που υπεγράφη η συμφωνία, προκαλώντας κρίση στην Υεμένη» είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος, στηλιτεύοντας για μια ακόμη φορά την διοίκηση Ομπάμα και τη συμφωνία με την Τεχεράνη.


«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χρησιμοποιούσαν τη στρατιωτική τους ισχύ, η οικονομική τους δύναμη είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στην Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως οι παγκόσμιες δυνάμεις μπορεί να εργαστούν για μια νέα συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα και πως πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο και ενωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη.

Να αποσυρθεί η Δύση από τη Συμφωνία με το Ιράν, λέει ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες πρέπει να αποχωρήσουν από την ιρανική πυρηνική συμφωνία, τόνισε.

«Παρόλο που υπήρξαν πολλές διαδηλώσεις στο Ιράν, δεν έγινε αντιληπτό τι θέλει ο λαός του Ιράν. Τους δόθηκε έτσι ένα μονοπάτι στην πυρηνική ενέργεια» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για τη συμφωνία από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ, αμέσως μετά την εκλογή του στον Λευκό Οίκο. «Ήρθε η ώρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα να αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα και να αποσυρθούν από τη συμφωνία με το Ιράν» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας τη Δύση να καθίσει στο τραπέζι της συζήτησης με το Ιράν από μηδενική βάση για μια νέα συμφωνία.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με κοινές προτεραιότητες όπως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Το προεδρικό διάγγελμα επρόκειτο να γίνει στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος), από το Palm Room, όπως διευκρίνισε η αμερικανική κυβέρνηση ωστόσο καθυστέρησε περίπου μισή ώρα.

«Είμαστε εμείς οι πρώτοι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και δεν έχουμε ανάγκη την Μέση Ανατολή» υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ και σημείωσε με νόημα πως με δικές του παρεμβάσεις, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι πιο ισχυρές, «όσο δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν».

Δείτε το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ
Το ολιγόλεπτο διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ μετά τις επιθέσεις κατά αμερικανικών θέσεων μεταδόθηκε τηλεοπτικά λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).


Επίθεση του Ιράν κατά αμερικανικών θέσεων στο Ιράκ
Υπενθυμίζεται ότι διπλή επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.

Οι δύο επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, έγιναν σε αντίποινα για την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ: η μία βρίσκεται στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν, βόρεια) και η άλλη στην επαρχία Άνμπαρ, και πρόκειται για τη βάση Άιν αλ Άσαντ. Σύμφωνα με το Tasnim, εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 35 πύραυλοι, ωστόσο νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πύραυλοι ήταν 15.
Πηγή: iefimerida.gr


Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
30 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top