skip to Main Content
ΚΟΛΥΜΒΥΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ (Copy)

Πώς σώθηκε η λειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου

– Μπήκαμε στα… άδυτα των εγκαταστάσεων

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Κεφαλονιάς και η ΚΕΔΗΚΕ, ήταν αυτό της λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου στο Αργοστόλι. Ενός κολυμβητηρίου στο οποίο αθλούνται εκατοντάδες παιδιά αλλά και ενήλικες.

Το κόστος συντήρησης ήταν τεράστιο, ειδικά για τις εποχές που ζούμε, και ο Δήμος ήταν σχεδόν αναγκασμένος να σταματήσει τη λειτουργία του, τουλάχιστον για τους χειμερινούς μήνες όπου το κόστος θέρμανσης της πισίνας ήταν μεγάλο. Άλλωστε πάνω από τα μισά δημοτικά κολυμβητήρια σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει, είτε οριστικά είτε για μεγάλες περιόδους, αφού οι τοπικοί φορείς αδυνατούν να τα συντηρήσουν. Όμως τελικά η Κεφαλονιά βρήκε τη λύση.

Το κέντρο ελέγχου των εγκαταστάσεων

Με τη μισή ενέργεια

Η λύση βρέθηκε με τη βοήθεια της Περιφέρειας και η χρηματοδότηση για μια σημαντική ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, που θα μείωνε σημαντικά το κόστος συντήρησης, εξασφαλίστηκε μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι 2007-2013»  αλλά και πόρους του ίδιου του Δήμου Κεφαλονιάς.

Οι υπόγειοι χώροι κάτω από την πισίνα

 

Η μόνωση που προστέθηκε στα τοιχώματα της πισίνας πρόσφερε ακόμη μεγαλύτερη οικονομία

Από την πρώτη στιγμή τόσο ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κεφαλονιάς, όσο και οι υπόλοιποι υπεύθυνοι ήξεραν ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να μπορεί να λειτουργεί το κολυμβητήριο. Το κόστος έπρεπε να πέσει και αυτό μπορούσε να γίνει μόνο με μια πιο έξυπνη διαχείριση των ενεργειακών του αναγκών. Αναγκών που είναι μεγάλες, αφού το κολυμβητήριο είναι ανοιχτό και ολυμπιακών διαστάσεων.

Οι νέες εγκαταστάσεις από ψηλά

Ο Άγγελος Κωνσταντάκης  μίλησε στα Κεφαλονίτικα Νέα για το έργο που τελείωσε πριν από λίγες μέρες. Μαζί του μπήκαμε στα… άδυτα των εντυπωσιακών εγκαταστάσεων και καταγράψαμε τις αλλαγές που έγιναν.

Ο μηχανισμός αντλιών για τη θερμανση του νερού, η μόνωση που προστέθηκε στα τοιχώματα, ο μηχανισμός των τεράστιων φίλτρων που καθαρίζουν και ανακυκλώνουν το νερό.

Εδώ καθαρίζεται το νερό

Όπως μας είπε, τόσο ο ίδιος, όσο και ο τεχνικοί, πριν την αναβάθμιση,  η πισίνα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, χρειαζόταν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου για να διατηρεί την θερμοκρασία σε απλώς ικανοποιητικά (ή και σχετικά ικανοποιητικά) επίπεδα. Τώρα, ο δείκτης βρίσκεται σταθερά στους 27 βαθμούς Κελσίου, και μάλιστα καταναλώνοντας σχεδόν την μισή ενέργεια.

Κωνσταντάκης: Να ρίξουν και οι σύλλογοι το κόστος

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα. Άλλωστε είχε πάρει επάνω του την ευθύνη του έργου και δεν ήταν λίγες οι φορές που δέχτηκε επιθέσεις, κυρίως για τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών.

Αυτό που ζήτησε με τη σειρά του είναι πλέον οι σύλλογοι να ρίξουν το αντίτιμο που πληρώνει κάθε αθλητής. «Ο Δήμος Κεφαλονιάς δεν ζητάει χρήματα από τους συλλόγους και τα σωματεία που χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο», μας είπε. «Όμως οι εποχές είναι δύσκολες και αυτό που ζητάμε είναι κι εκείνοι με τη σειρά τους να ρίξουν το αντίτιμο που πληρώνει ο κάθε αθλητής, το κάθε παιδί ή ο κάθε ενήλικας. Σήμερα υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν ούτε τα προς το ζην», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι ήδη, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έρχονται παιδιά δημοτικών σχολείων και αθλούνται.

To νέο σύστημα θέρμανσης του νερού που τοποθετήθηκε πριν λίγο καιρό

Στολίδι

Όπως και νά ‘χει, το Δημοτικό Κολυμβητήριο είναι ένα από τα στολίδια του Αργοστολίου. Εκατοντάδες παιδιά και ενήλικες, χειμώνα-καλοκαίρι αθλούνται καθημερινά, στελεχώνουν ομάδες, φέρνουν αθλητικές επιτυχίες.

Τώρα όλα αυτά θα γίνονται και με σχεδόν το μισό ενεργειακό κόστος.

Δείτε όλα όσα μας είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ, αλλά και τις νέες εγκαταστάσεις, στο βίντεο που ετοιμάσαμε.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top