skip to Main Content
12688080 1151516734873011 6401051073234868738 N (Copy)

Πώς αποφασίστηκε η αλλαγή ηγεσίας στο Λιμενικό Σώμα

Limeniko_0_0_5 (Copy)

 
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν στελέχη του Λιμενικού Σώματος την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να αναλάβει την ηγεσία του Σώματος ο κ. Σταμάτης Ράπτης, ένας έντιμος αξιωματικός όπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν.
Και έλεγαν χαρακτηριστικά ότι είναι κίνηση υψηλού ρίσκου καθώς δεν διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία για να διαχειριστεί άμεσα τις αυξημένες προσφυγικές ροές. Στο παρελθόν πάντως υπηρέτησε σε λιμεναρχείο «πρώτης γραμμής», στην Ηγουμενίτσα, ενώ είχε αποχωρήσει από το Σώμα και επέστρεψε ξανά πριν από μερικά χρόνια.
Παρόλα αυτά, τόνιζαν, εάν επιλεγεί στη θέση του β’ υπαρχηγού (επιχειρησιακού) ο εμπειρότατος σε αυτά τα ζητήματα κ. Ιωάννης Καραγεωργόπουλος θα είχε μια σημαντική βοήθεια.
Όσο για το κριτήριο επιλογής του, εκτιμούν ότι αποτέλεσε προσωπική επιλογή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα, με τον οποίο διατηρεί πολύ καλές σχέσεις εν αντιθέσει με τον απερχόμενο αρχηγό κ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο, καθώς οι μεταξύ τους σχέσεις θα χαρακτηρίζονταν τυπικές.
Μέχρι την απόφαση
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Πειραιά είχαν θέσει στο τραπέζι και τις δύο εκδοχές: ή θα αποφασιζόταν η παράταση της θητείας του κ. Αθανασόπουλου, που όλοι αναγνώρισαν την «αθόρυβη» αλλά ουσιαστική δουλειά που έκανε, κυρίως για το Προσφυγικό, ή θα επέλεγαν άλλον.
Εφόσον όμως παρέμενε στη θέση του, θα αναγκαζόταν αργά ή γρήγορα να υλοποιήσει μια από τις εξαγγελίες του κ. Δρίτσα για νέες διαρθρωτικές αλλαγές στις υπηρεσίες του Σώματος. Θα έπρεπε δηλαδή να επανασχεδιάσει τον «Λιμενικό Καλλικράτη» που ο ίδιος είχε διαμορφώσει.
«Φαβορί» για τη διαδοχή του ήταν ένας έμπειρος -κυρίως σε ναυτιλιακά θέματα όπως τις θαλάσσιες συγκοινωνίες-, ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός κ. Αθανάσιος Χονδρονάσιος. Ωστόσο δεν προχώρησε η επιλογή αυτή.
Έτσι κατέληξαν στο πρόσωπο που διατηρούσε τις πολύ καλές σχέσεις με τον υπουργό και επελέγη για νέος αρχηγός.
Για να συνεχιστούν οι κρίσεις θα πρέπει να γίνει η τελετή παράδοσης – παραλαβής του νέου αρχηγού, κάτι που αναμένεται να γίνει την Τετάρτη ή την Πέμπτη.
ΝΔ: Κομματικά κριτήρια
«Ναυμαχία» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και υπουργού Ναυτιλίας προκάλεσε η επιλογή του νέου αρχηγού στο Λιμενικό.
Με δήλωσή τους η συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ, βουλευτής Α’ Αθηνών κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, και ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου, βουλευτής Ευβοίας κ. Σίμος Κεδίκογλου, επεσήμαναν: «Τα κομματικά κριτήρια στις κρίσεις του Λιμενικού Σώματος είναι τόσο προφανή, που δεν αξίζουν σχολιασμό. Η εξοργιστική απορία όμως αφορά τη χρονική συγκυρία των κομματικών εκκαθαρίσεων. Με το Προσφυγικό να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και την κυβέρνηση να αναγνωρίζει την ανικανότητά της, αποδεχόμενη ακόμα και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, έχει η Ελλάδα την πολυτέλεια να χάνει μαζικά ανώτατους αξιωματικούς με επιχειρησιακή εμπειρία και επάρκεια;»
Λίγο αργότερα ο κ. Δρίτσας σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Σταματήστε να προσβάλλετε την αξιοπρέπεια των στελεχών του Λιμενικού Σώματος χάριν των κομματικών σας παιχνιδιών» τόνισε: «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να προσβάλλει την αξιοπρέπεια των στελεχών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και να τους αποδίδει κομματικές ταυτότητες. Το θράσος και η αναίδεια περισσεύουν. Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ ελήφθη με κύριο κριτήριο την επιτάχυνση της υπηρεσιακής εξέλιξης όλων των στελεχών του Σώματος, την ενθάρρυνση της ευγενούς υπηρεσιακής άμιλλας και ταυτόχρονα τη διασφάλιση της συνέχειας και της ανάδειξης νέων επιτελικών στελεχών.
Το Σώμα έχει στέρεες και συνεκτικές δομές, τις οποίες οι αλλαγές αυτές θα ενισχύσουν περισσότερο. Ευτυχώς για το ΛΣ, τα στελέχη του, άνδρες και γυναίκες, δεν είναι λωτοφάγοι. Έχουν πολύ σκληρά βιώματα κομματικών εκκαθαρίσεων στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν και μπορούν πια να συγκρίνουν».
Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας για τις κρίσεις
Στη σημερινή (σ.σ. Τρίτη) του συνεδρίαση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) επέλεξε ως νέο αρχηγό του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ τον μέχρι σήμερα διευθυντή του Κλάδου Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υποναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη και έθεσε σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία, ως «ευδοκίμως τερματίσαντα τη σταδιοδρομία του», τον μέχρι σήμερα αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή, αντιναύαρχο ΛΣ κ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο, στον οποίο απένειμε το βαθμό του ναυάρχου εν αποστρατεία, με τη διατήρηση επί τιμή του τίτλου του αρχηγού του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και μετά την αποστρατεία του.
Με την ίδια απόφαση, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να παραλειφθούν ως αρχαιότεροι του επιλεγέντος αρχηγού και να θεωρηθούν «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» ο α΄ υπαρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αντιναύαρχος Αθανάσιος Χονδρονάσιος και ο β΄ υπαρχηγος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ αντιναύαρχος Νικόλαος Πατρινός, στους οποίους απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου α΄ και β΄ υπαρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αντιστοίχως. Παραλείφθηκαν και τέθηκαν επίσης σε αποστρατεία ο γενικός επιθεωρητής ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, υποναύαρχος ΛΣ Ευάγγελος Τσάντζαλος, με τον τίτλο του επίτιμου γενικού επιθεωρητή ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, και ο γενικός διευθυντής Οικονομικών, υποναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Συβίτος, με τον τίτλο του επίτιμου γενικού διευθυντή Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα προήχθησαν και οι δύο στο βαθμό του αντιναυάρχου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
Ο νέος αρχηγός είναι Πειραιώτης και διαμένει στον Πειραιά, ενώ είναι κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά και της ΑΕΝ Πλοιάρχων Ασπροπύργου. Κατά την υπηρεσιακή του εξέλιξη έχει υπηρετήσει σε πολλές θέσεις ευθύνης. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει διοικητής της 3ης ΠΕΔΙΛΣ ΛΣ, κεντρικός λιμενάρχης Ηγουμενίτσας, διοικητής στην Επισκευαστική Βάση ΛΣ, καθώς και διοικητής της ΑΕΝ Σύρου. Επίσης, έχει υπηρετήσει ως κυβερνήτης ΠΠΛΣ 020 και ως μάχιμος έφεδρος αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, στον νέο αρχηγό έχουν απονεμηθεί 14 τιμητικές διακρίσεις (μετάλλια, παράσημα και ευαρέσκειες).
Βυθούλκας Διονύσης
tovima.gr
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
30 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top