Πολυσήμαντη και ουσιαστική συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΕΘ με τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο
Συνάντηση με τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, είχε την Τρίτη 19 Απριλίου 2015 και ώρα 13:00 μμ, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία της ΠΕΘ αποτελούμενη από τον Δρ Θεολογίας κ. Κωνσταντίνο Σπαλιώρα, Πρόεδρο του ΔΣ της ΠΕΘ, τον Αναπλ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Θωμά Ιωαννίδη, Αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΠΕΘ, τον κ. Παναγιώτη Τσαγκάρη, Μr Θεολογίας, Γενικό Γραμματέα του ΔΣ της ΠΕΘ, τον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, Ειδικό Γραμματέα του ΔΣ της ΠΕΘ, τον Δρ Θεολογίας Βάλτερ – Λέων Μπράνγκ, Κοσμήτορα του ΔΣ της ΠΕΘ, τον Σταύρο Αβαγιάννη, Θεολόγο, Α΄ Αναπλ. μέλος του ΔΣ της ΠΕΘ, τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Ηρακλή Ρεράκη, Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της ΠΕΘ και τη Δρ Θεολογίας κ. Ιωάννα Κομνηνού, μέλος της Επιτροπής Παιδείας της ΠΕΘ.
O κ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΠΕΘ, αναφέρθηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που άπτονται του Ελληνικού Πολιτισμού, της Παιδείας, της Εκκλησίας αλλά και της γενικότερης πορείας της χώρας στο παρόν και στο μέλλον.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Πρόεδρος, τόνισε πως ο ελληνισμός αλλά κυρίως οι ευρωπαϊκοί λαοί και ιδιαίτερα οι ηγέτες τους, οφείλουν ν’ αντιληφθούν ότι «ο τρίτος βασικός πυλώνας του δυτικού πολιτισμού –μετά την Αρχαία Ελλάδα του πνεύματος και την Αρχαία Ρώμη των θεσμών- είναι η Χριστιανική Διδασκαλία. Η Διδασκαλία, που εκπορεύεται από την Επί του Όρους Ομιλία, η διδασκαλία της Καταλλαγής, της Αγάπης και της Αλληλεγγύης. Η χριστιανική διδασκαλία, είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει καλλίτερα τα βήματα εκείνων που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της ανθρωπότητας», σε αποφάσεις που θα εξασφαλίσουν την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία.
Ο κ. Πρόεδρος τόνισε ιδιαίτερα τις προσπάθειες που απαιτούνται από όλους, προκειμένου να κρατηθεί ακέραιη η πνευματική και πολιτισμική μας κληρονομιά, με κύριο διαχρονικό της άξονα την ορθόδοξη παράδοση.
O κ. Πρόεδρος, στο σημείο αυτό, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για τους αγώνες της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, υπέρ της παρεχόμενης ορθόδοξης χριστιανικής παιδείας, προκειμένου να υπάρχει μια συνεχής επαγρύπνηση, μέσα στις σύγχρονες δυσμενείς κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, για τη διατήρηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς στο παρόν αλλά και στο μέλλον της χώρας.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΠΕΘ, ευχαρίστησαν θερμά τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, γι΄ αυτήν την τιμητική, πολυσήμαντη, συμβολική αλλά και ουσιαστική συνάντηση, η οποία, καθόσον λαμβάνει χώρα αμέσως μετά την πρόσφατη επίσκεψη στο νησί της Λέσβου, των τριών προκαθημένων, του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου, του Πάπα της Ρώμης, κ. Φραγκίσκου και του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κ. Ιερωνύμου, αναδεικνύει, τη σημασία και τη σπουδαιότητα που έχει για την ενότητα αλλά και την οικουμενικότητα του Γένους μας, ο τονισμός της ορθόδοξης χριστιανικής μας παραδόσεως.
Επίσης, τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΠΕΘ παρουσίασαν στον κ. Πρόεδρο τα προβλήματα που αναφύονται τον τελευταίο καιρό στον κλάδο των Θεολόγων με το μάθημα των Θρησκευτικών και τον ενημέρωσαν για την κάθετη αντίθεσή τους στα πολυθρησκειακά, συγκρητιστικά νέα Προγράμματα Σπουδών, που επιχειρεί βεβιασμένα, με ανυπόστατες δικαιολογίες, να επιβάλει στην εκπαίδευση το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Ο κ. Πρόεδρος, αφού άκουσε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις όλων των μελών της αντιπροσωπείας της ΠΕΘ, δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, για να διαφυλαχτεί η ψυχική ενότητα του ελληνικού λαού από επιζήμιες συγκρουσιακές πολιτικές πρακτικές και, παράλληλα, να σφυρηλατηθεί ένα ενιαίο αρραγές μέτωπο Ενότητας, Αλληλεγγύης και Ευθύνης, όλων των Ελλήνων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι μεγάλες προκλήσεις των καιρών.
Το ΔΣ της ΠΕΘ