skip to Main Content
Sy8snk1555 (Copy)

Ποιο θα είναι το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο σοσιαλδημοκρατικός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι βεβαίως σε εξέλιξη και ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες – Ποιο όνομα είναι επικρατέστερο για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής και πού παραπέμπει; 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει για το τέλος του μήνα Σεπτεμβρίου (και με αφορμή το φεστιβάλ νεολαίας του κόμματος), μια νέα διακήρυξη η οποία θα είναι επί της ουσίας το καμπανάκι για την κομματική επανεκκίνηση.

Γίνεται βεβαίως αντιληπτή και η σημειολογία του όρου «Διακήρυξη» που θα παραπέμπει ξεκάθαρα στην διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ!

Στην Κουμουνδούρου υπάρχουν πυρετώδεις συσκέψεις και για το νέο όνομα του κόμματος. Θα αλλάξει το «ΣΥΡΙΖΑ»;

Προφανώς όχι διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε παραδοχή αποστασιοποίησης από το συνολικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που θα προκαλούσε τσουνάμι αντιδράσεων από τα στελέχη του κόμματος.

Η αλλαγή του ονόματος θα γίνει σταδιακά. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ, έχει προστεθεί ουρά το «Προοδευτική Συμμαχία», χωρίς να έχουμε μεγάλες αντιδράσεις.

Ποιος είναι ο στόχος στο άμεσο μέλλον;

Ποιο όνομα έχει πέσει στο τραπέζι και συζητείται εντόνως;

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (εφημερίδα Καθημερινή) το όνομα που αυτή την περίοδο περνάει από κόσκινο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι το:

«ΣΥΡΙΖΑ – Πράσινη Αριστερά», έκφραση που χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες ο Αλέξης Τσίπρας.

Και βεβαίως μπορεί επίσημα η έννοια πράσινη αριστερά να παραπέμπει στην οικολογία και στο περιβάλλον, όμως για να μην γελιόμαστε το «Πράσινη» παραπέμπει ευθέως στο ΠΑΣΟΚ, το παλιό το… ορθόδοξο.

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε…

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα «ανοίξει την πόρτα του» στην κοινωνία, με την έναρξη της εγγραφής των νέων μελών και μια κίνηση που θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την επιβίωσή του και τον μετασχηματισμό του. Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ, την προηγούμενη εβδομάδα, το είπε ξεκάθαρα: «Στο Συνέδριο, τα μέλη θα αποφασίσουν για όλα». Τα μέλη θα αποφασίσουν για τον γραμματέα του κόμματος, για τα όργανα που θα παίρνουν αποφάσεις και θα καθορίζουν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την συνένωση του με την Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να λέγεται έτσι ή θα αλλάξει όνομα, θα αποφασίσουν τα μέλη, στο μεγάλο Συνέδριο που θα γίνει σε λίγους μήνες.

Οι «σωματοφύλακες» του Αλέξη

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να προχωρήσει με νέους ανθρώπους στην επόμενη μέρα. Δεν είναι πολλοί, αλλά είναι αποφασισμένοι να τον στηρίξουν μέχρι τέλους. Το σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι που τον πλαισιώνουν δεν είναι… καμένοι πολιτικά. Το αντίθετο θα έλεγα.

Ο Αλέξης Χαρίτσης για παράδειγμα ανέλαβε δύο από τα πιο σημαντικά «πόστα» στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Την επικοινωνία, αλλά και την ψηφιακή πλατφόρμα που φιλοδοξεί να γίνει το μέσο που θα φέρει κοντά του την κοινωνία και ιδιαίτερα τη νεολαία. Ο Ηλιόπουλος που κέρδισε «πόντους» ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, ενώ ακούγεται έντονα πως είναι το φαβορί για τη θέση του Γραμματέα της νέας ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Γιάννης Ραγκούσης που επίσης συμμετέχει στον «πρωινό καφέ» της Κουμουνδούρου, αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό το άνοιγμα που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τον μετασχηματισμό του. Τέσσερα ακόμη πρόσωπα που ο Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει σημαντικά είναι Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νίκος Παππάς. Παραμένουν τέσσερα από τα δυνατά «χαρτιά» του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να βασίζεται σημαντικά πάνω τους.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top