skip to Main Content
66532d5b39c71cf6db69a6e4576fe76f XL (Copy)

Ποιά θρόμβωση;;;;

Τις τελευταίες ημέρες έχει αναπτυχθεί μια απίστευτη παραφιλολογία για το εμβόλιο της Astra zeneca και την πιθανότητα δημοιουργίας θρομβώσεων σε όσους το κάνουν.

Τα ΜΜΕ και τα social media βρήκαν “πεδίον δόξης λαμπρό” για να εξαπολύσουν την χολή και το δηλητήριο τους.Βρήκαν θέμα για να τρομοκρατήσουν για άλλη μια φορά τον ανυποψίαστο κοσμάκη.
Τρίχες!!
Λόγω επαγγελματικής ιδιότητας τυχαίνει να γνωρίζω κάτι παραπάνω για τα θέματα της πηκτικότητας του αίματος.
Η ζωή μας στην ουσία εξαρτάται από την απόλυτη ισορροπία της γλοιότητας του αίματος.Πολύπλοκοι μηχανισμοί καθορίζουν κάθε λεπτό της ώρας, 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα και 365 μέρες τον χρόνο, τον τρόπο με τον οποίο το αίμα πήζει ή αιμορραγεί.Με πιο απλά λόγια η ζωή μας είναι αποτέλεσμα της τέλειας ισορροπίας μεταξύ αιμορραγίας και θρόμβωσης.Η ισορροπία αυτή επιτυγχάνεται μέσω ατέρμονων και πολύπλοκων διαδικασιών όπως είναι τα αιμοπετάλια, οι ηπατικοί παράγοντες πήξης, το ινοδωγόνο, το συμπλήρωμα, βιταμίνες και άλλα πολλά.Αυτά τα στοιχεία επηρεάζονται σαφώς και από εξωγενείς παράγοντες.Το DNA μας, κάποια γονίδια, κακώσεις και τραυματισμοί, φλεβική ανεπάρκεια, διάχυτη αθηροσκλήρυνση και άλλα μπορεί να διαταράξουν την προαναγραφείσα ισορροπία ζωής αιμορραγίας θρόμβωσης.
Σε αυτούς τους εξωγενείς παράγοντες προστέθηκε τελευταία και το εμβόλιο της  astra zeneca.
Βάσει ποιών μελετών όμως;
Τι εμπειρία και τι κλινικές μελέτες έχουν γίνει;Ποιοί και γιατί έβγαλαν αυτά τα συμπεράσματα;
Μα θα πεί κάποιος ότι “άνθρωποι που έκαναν το εμβόλιο έπαθαν θρόμβωση και πνευμονική εμβολή”
Και θα απαντήσω εγώ: “πως είμαστε τόσο σίγουροι ότι η θρόμβωση και η επακόλουθη πνευμονική εμβολή συνέβησαν λόγω του εμβολιασμού;”
Γιατί ενοχοποιούμε το εμβόλιο όταν μια θρόμβωση μπορεί να συμβεί πολύ εύκολα εξαιτίας πολλών άλλων παραγόντων;

Στον επαγγελματικό μου χώρο όλα αυτά τα χρόνια έχω δεί χιλιάδες περιστατικά θρομβώσεων.Δεν θυμάμαι κανένα από αυτά τα περιστατικά να σχετίζεται με εμβόλια ή λήψη κάποιας περίεργης χημικής ουσίας.Και τότε τι συνέβει στους εμβολιασθέντες με astra zeneca;Δεν είμαι μάγος κι έτσι δεν μπορώ να είμαι απόλυτα σίγουρος.Υποθέσεις μόνον μπορώ να κάνω.
Το πιθανότερον είναι ότι οι θρομβώσεις συνέπεσαν με τον εμβολιασμό.Δεν προκλήθηκαν από αυτόν.
Μπορεί να υπήρχαν διάφοροι συνυπάρχοντες παράγοντες που πυροδότησαν την θρόμβωση.Μια θρομβοφιλία, ένας άγνωστος καρκίνος, ένας επιπόλαιος τραυματισμός, μια συνυπάρχουσα διαταραχή του μυελού των οστών, μια αρύθμιστη αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή, μια συνυπάρχουσα λοίμωξη, ένας υψηλός πυρετός, μια περίοδος μακροχρόνιας ακινησίας είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν μια θρόμβωση.
Γιατί λοιπόν προεξοφλούμε τόσο εύκολα και αβασάνιστα ότι φταίει το εμβόλιο;
Άλλωστε οι μέχρι σήμερα στατιστικές μιλάνε για 1 περίπτωση ανά 150000 εμβολιασμούς.Και γι’αυτήν την 1 περίπτωση υπάρχουν επιφυλάξεις.
Θρομβώσεις καθημερινά στον κόσμο συμβαίνουν εκατομμύρια.Εγώ μόνο σε ένα τόσο μικρό μέρος αντιμετωπίζω 2-3 περιπτώσεις την εβδομάδα.

Στενοχωριέμαι ιδιαίτερα λοιπόν όταν βλέπω στο γραφείο μου ανθρώπους να σπεύδουν πανικόβλητοι να εξεταστούν, υπό τον φόβο της επικείμενης θρόμβωσης.Αν είναι δυνατόν!!!Θα τρελαθούμε στο τέλος όλοι.
Η θρόμβωση ΑΠΑΙΤΕΙ συγκεκριμένους παράγοντες για να συμβεί.Σε αυτούς τους παράγοντες

ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ τα εμβόλια.
Αρκετή ψυχική φθορά και πίεση έχουμε όλοι μας λόγω της κατάστασης με τον covid.Είναι κρίμα να επιβαρυνόμαστε κι άλλο εξαιτίας φημών, υποψιών, θεωριών και τελικά βλακειών.Ένα απλό εμβόλιο είναι…..κάντε το επιτέλους να τελειώνουμε!!!!!

Αναστάσιος Μαρκάτος

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top