skip to Main Content
2739603 (Copy)

Πλήγμα μισού δισ. ευρώ στον τουρισμό

από την πτώχευση της Thomas Cοοκ

Για βαρύ πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό, ύψους μισού δισεκ. ευρώ, κάνει λόγο ο Χάρης Θεοχάρης αναφερόμενος στην πτώχευση του μεγάλου τουριστικού ομίλου Thomas Cook, ενώ προαναγγέλλει νέα μέτρα από την κυβέρνηση.

«Αν δεν είχε μεσολαβήσει η κατάρρευση της Thomas Cook, η χρονιά θα έκλεινε με έσοδα κατά 500 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερα σε σχέση με το 2018 και με σημαντική αύξηση της μέσης δαπάνης» δηλώνει χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Τουρισμού.

«Όμως οι εξελίξεις μάς πρόλαβαν, και ενδέχεται το φαινόμενο της Thomas Cook να αλλάξει τα δεδομένα. Πάντως θα επιδιώξουμε μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα  να καλύψουμε αυτό το κενό» προσθέτει ο κ. Θεοχάρης και, επισημαίνει ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που επλήγησαν από την Thomas Cook.

Επιπλέον, ο υπουργός Τουρισμού απαριθμεί, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα μέτρα «άμεσης ισχύς» που προωθεί η κυβέρνηση ώστε να στηρίξει τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook, ανάμεσα στα οποία είναι ειδικό πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ για την στήριξη των θέσεων εργασίας, αναστολή για 6 μήνες της καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρεία και στήριξη μέσω της Ελληνικής Τράπεζας ανάπτυξης των εταιρειών που επλήγησαν.

Η συνέντευξή του

Κύριε υπουργέ, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το θέμα των ημερών, την κατάρρευση της Thomas Cook να σας ρωτήσω. Υπήρχαν ενδείξεις γι΄ αυτή την εξέλιξη ή ήταν κάτι που έγινε ξαφνικά; Με άλλα λόγια σας ρωτώ, είχατε γνώση σε ποια κατάσταση είχε περιέλθει ο ταξιδιωτικός όμιλος;

Είναι προφανές ότι όποιος παρακολουθεί από κοντά τα ζητήματα της τουριστικής αγοράς και όποιος δραστηριοποιείται στον κλάδο γνώριζε για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η Thomas Cook. Όλοι φυσικά απευχόμαστε να συμβεί το μοιραίο, που τελικά συνέβη. Χάραξη πολιτικής όμως δεν γίνεται με ευχές. Γι΄ αυτό από την πρώτη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και εγώ το υπουργείο Τουρισμού, φροντίσαμε να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα για την έκθεση της Thomas Cook στην Ελλάδα προκειμένου να προετοιμάσουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που κατέρρεε η εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση που είχα τον περασμένο Ιούλιο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thomas Cook, κ. Peter Fankhauser. Όπως γνωρίζετε η Thomas Cook ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος tour operator που δραστηριοποιούνταν μέχρι και πριν από λίγες ώρες στη χώρα.

Συνεπώς θα ήθελα να μου πείτε τι κινήσεις κάνατε, ως υπουργός Τουρισμού, ώστε να θωρακιστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου που εμπλέκονταν με την λόγω εταιρεία;

Όπως σας είπα, το πρώτο μέλημά μας ήταν να προετοιμάσουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που θα συνέβαινε το απευκταίο, όπως και συνέβη, και να συντονιστούμε με τους φορείς του κλάδου και με τις πρεσβείες. Αυτή η προετοιμασία που είχε γίνει βοήθησε καθοριστικά ώστε να κυλήσει ομαλά η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που έχουν έρθει στην Ελλάδα με την Thomas Cook. Η μεγάλης κλίμακα επιχείρηση επαναπατρισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και πηγαίνει βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει. Αυτό είναι το χρέος του υπουργείου Τουρισμού και όχι να νουθετεί και να υποδεικνύει στον ιδιωτικό τομέα τι είδους συνεργασίες πρέπει να κάνει και με ποιους πρέπει να συνεργάζεται.

Ήδη προ ημερών η κατάρρευση της Thomas Cook συμπαρέσυρε δυο θυγατρικές εταιρείες, μια γερμανική και μια πολωνική. Φοβάστε κάτι αντίστοιχο και στη χώρα μας; Δηλαδή να μπουν «λουκέτα» σε ελληνικές εταιρείες τουρισμού ξενοδοχεία κ.λπ. ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πτώχευσης;

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού έχουμε εγκύψει πάνω στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από την οικονομική κατάρρευση της Thomas Cook δίνοντας λύσεις. Βασικό μας μέλημα είναι να στηρίξουμε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επηρεάζονται. Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού πως τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση θα έρθει να στηρίξει τον ελληνικό τουριστικό κλάδο, δηλαδή τον μεγαλύτερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Έχετε εκπονήσει πλάνο, ως κυβέρνηση, στήριξης των εταιρειών που επλήγησαν και με ποιον τρόπο;

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων που επηρεάζονται από την κατάρρευση της Thomas Cook η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένα μέτρα με άμεση ισχύ.

Ειδικότερα ο ΟΑΕΔ θα εκπονήσει και θα ενεργοποιήσει ειδικό πρόγραμμα στήριξης των θέσεων εργασίας προκειμένου οι πληγείσες επιχειρήσεις να μην αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Επιπλέον, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί άμεσα, το υπουργείο Εργασίας θα μειώσει τα αναγκαία ένσημα για την καταβολή επιδόματος ανεργίας από τα 100 σε 80. Ακόμη, θα υπάρξει επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για εργαζόμενους που απολύονται πρόωρα από επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την Thomas Cook.

Επίσης αναστέλλεται για 6 μήνες η προθεσμία καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρεία. Η αναστολή ισχύει για επιχειρήσεις που ποσοστό άνω του 25% του τζίρου τους προερχόταν από πελάτες της Thomas Cook. Η διαδικασία τεκμηρίωσης του δικαιώματος αναστολής θα διεκπεραιωθεί στη ΔΟΥ της έδρας των πληγεισών επιχειρήσεων.

Ακόμη, εξετάζεται απλοποίηση της διαδικασία έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων για τα τιμολόγια από Thomas Cook, σε συνδυασμό με παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήματος μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επίσης, εξετάζεται ο τρόπος προτεραιοποίησης των ελέγχων των επενδύσεων που έχουν υποβάλλει αυτές οι επιχειρήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές εκταμιεύσεις.

Ενώ, η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης, (πρώην ΕΤΕΑΝ) επεξεργάζεται σχέδιο υποστήριξης των εταιρειών που επλήγησαν από τη διακοπή εργασιών της Thomas Cook. Συγκεκριμένα για όσες επιχειρήσεις έχουν δανειοδοτηθεί μέσω του ταμείου ΤΕΠΙΧ, είμαστε σε επαφή με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για την εξεύρεση τρόπων αναθεώρησης των όρων. Επίσης μελετάται η παροχή άτοκων δανείων και με την απαραίτητη περίοδο χάριτος, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ταμειακές ροές των εταιρειών που τεκμηριώνεται ότι άμεσα επιβαρύνθηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook.

Προ ημερών απαντώντας στην κυρία Νοτοπούλου υποστηρίξατε ότι «αν ήταν υπουργός Τουρισμού θα ήταν ικανή να κλείσει την Thomas Cook έξι μήνες νωρίτερα». Τι εννοούσατε;

Το ανέφερα και προηγουμένως. Ένας υπουργός Τουρισμού πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός όταν έχει στα χέρια του εμπιστευτικές πληροφορίες. Υποχρέωσή του είναι να μην διαταράξει την ομαλή λειτουργία της αγοράς με ανεύθυνες δηλώσεις, όπως με προέτρεψε να πράξω η κυρία Νοτοπούλου. Ο ελληνικός τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Εγώ θα μείνω πιστός στο όραμα της εθνικής υπόθεσης του τουρισμού, της ενωμένης προσπάθειας που και ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν.

Έχετε να καταλογίσετε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ευθύνες ή τυχόν παραλείψεις και αστοχίες στον τομέα του τουρισμού;

Αυτό που καταλογίζω στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα και μοναδικό. Δεν θέλησε, αν και πιστεύω ότι δεν είχε την ικανότητα, να χαράξει μακροχρόνια στρατηγική στόχευση για τον ελληνικό τουρισμό. ‘Αφησε τα πράγματα να εξελιχθούν με τον συνήθη άναρχο τρόπο που συμβαίνει όταν δεν υπάρχει επαρκής και ικανοποιητική εποπτεία και στρατηγική στόχευση. Ναι, έφερε νούμερα και όγκο, αλλά όχι αξία. Αυτές οι πολιτικές έχουν συγκυριακά αποτελέσματα αφού αυτά εξαρτώνται κυρίως από το αν οι βασικοί μας ανταγωνιστές θα πάνε καλά ή λιγότερο καλά μια χρονιά.

Αλήθεια, η φετινή τουριστική χρονιά πώς κλείνει για τη χώρα μας;

Αν μου θέτατε αυτό το ερώτημα δέκα ημέρες νωρίτερα και δεν είχε μεσολαβήσει η κατάρρευση της Thomas Cook θα σας έλεγα πως η χρονιά θα έκλεινε με έσοδα κατά 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με το 2018 και με σημαντική αύξηση της μέσης δαπάνης. Όμως οι εξελίξεις μάς πρόλαβαν και ενδέχεται το φαινόμενο της Thomas Cook να αλλάξει τα δεδομένα. Και λέω ενδέχεται γιατί αυτό που θα επιδιώξουμε μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα είναι να καλύψουμε αυτό το κενό που αφήνει η Thomas Cook τους τρεις μήνες που έχουμε μπροστά μας μέχρι να κλείσει η χρονιά.

Για την ερχόμενη χρονιά τι σχεδιάζετε να κάνετε ως υπουργείο Τουρισμού;

Την επόμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιάσουμε και το 10ετές πλάνο για τον τουρισμό, θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για στροφή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος προς την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την αυθεντικότητα. Όπως είχα πει και κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, η στροφή σε ένα νέο βιώσιμο τουριστικό μοντέλο είναι αναγκαία. Τώρα πια γίνεται επιτακτικά αναγκαία μετά και από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι τα σχέδια του υπουργείου για τις άλλες μορφές τουρισμού. Π.Χ. εποχικό, ιατρικό, χειμερινό, κ.λπ. και πού θα ρίξετε το βάρος;

Το υπουργείο δεν διαχωρίζει τις μορφές τουρισμού σε περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές. Όλες οι εκφάνσεις του τουρισμού έχουν να προσφέρουν στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας. Αρκεί να υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και συγκεκριμένοι υλοποιήσιμοι στόχοι. Να ξέρουμε, δηλαδή, πού είμαστε, που θέλουμε να φθάσουμε και πώς θα το επιτύχουμε αυτό. Είναι μια δουλειά που έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα ξεδιπλωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ξεκινάμε με το νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό. Προχωράμε το σχέδιο δράσεις για τις μαρίνες και τον θαλάσσιο τουρισμό. Στις προτεραιότητές μας είναι και ο ιατρικός τουρισμός και σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών αντιμετωπίζουμε κάποια θέματα που υπάρχουν με τις βίζες προκειμένου να είναι εύκολη πρόσβαση των ασθενών στη χώρα.

Thomas Cook: 30.700 αεροπορικές θέσεις ακυρώνονται έως τα τέλη Αυγούστου 2020 για την Κεφαλονιά-Πάνω από 8,6 εκατ. αεροπορικές θέσεις σε όλο τον κόσμο

Η κατάρρευση του κολοσσού της τουριστικής βιομηχανίας Thomas Cook έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην αγορά παγκοσμίως. Στην πραγματικότητα, 38 χώρες επηρεάστηκαν από την παρούσα κατάσταση, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και πάνω από 8,6 εκατ. αεροπορικές θέσεις θα ακυρωθούν από τώρα μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2020, σύμφωνα με τον τελευταίο προγραμματισμό πτήσεων (για την περίοδο 1η Σεπτεμβρίου 2019 – 31 Αυγούστου 2020) που ανακοίνωσε η ίδια εταιρεία στις αρχές αυτού του μήνα.


Σύμφωνα με έρευνα της ευρωπαϊκής εταιρείας Mabrian Technologies, που παρακολουθεί τη δυναμική του διεθνούς τουρισμού μέσω διασταυρούμενης ανάλυσης δεδομένων από πολλαπλές πηγές, οι απώλειες είναι αναλυτικά οι ακόλουθες:

Ανά χώρα (οι χώρες που πλήττονται περισσότερο)

 • Ηνωμένο Βασίλειο: 4,31 εκατομμύρια (κυρίως πτήσεις επιστροφής)
 • Ισπανία: 1,23 εκατ. θέσεις
 • Τουρκία: 0,95 εκατ. θέσεις
 • Ελλάδα: 0,61 εκατ. θέσεις
 • Ηνωμένες Πολιτείες: 0,33 εκατ. θέσεις
 • Τυνησία 0,17 εκατ. θέσεις

Ανά αεροδρόμια προορισμού (παραλείποντας τις εισερχόμενες αεροπορικές θέσεις στο Ην. Βασίλειο) τα 10 περισσότερο επηρεαζόμενα αεροδρόμια είναι:

 • Dalaman (Τουρκία): 465.000 θέσεις
 • Αττάλεια (Τουρκία): 405.000 θέσεις
 • Τενερίφη (Ισπανία): 329.000 θέσεις
 • Hurghada, Lanzarote (Ισπανία): 215.000 θέσεις
 • Palma de Mallorca (Ισπανία): 212.000 θέσεις
 • Hamamet (Τυνησία): 169.000 θέσεις θέσεις
 • Orlando (Ηνωμένες Πολιτείες): 158.000 θέσεις
 • Ζάκυνθος (Ελλάδα): 144.000 θέσεις
 • Fuerteventura (Ισπανία): 136.000 θέσεις
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top