skip to Main Content
102889590 3022833034449499 7292878894087012352 N (Copy)

ΠΕΡΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

(όπως κάποιοι τη διαμόρφωσαν …. πρόσφατα) ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΣΠ ΠΟΥ ΚΟΝΤΕΥΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Οργανισμός Αποδιοργάνωσης Σεισμικής Προστασίας.

Αποφάσισα που και που να παρεμβαίνω δημόσια γιατί κάποιοι έχουν ξεφύγει τελείως και καπηλεύονται το χώρο της επιστήμης της σεισμολογίας για να καλύπτουν προσωπικές φιλοδοξίες και να ρίχνουν λάσπη σε ικανότατους διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες σεισμολόγους.

Η Σεισμολογία δεν είναι Δημοσιογραφία να βουτάμε μία κάμερα και να πηγαίνουμε σε μια άλλη χώρα που έγινε σεισμός και να κάνουμε ανταπόκριση μέσα από τα ερείπια, δηλαδή να διεθνοποιούμε τη μαϊντανοποίηση μας. Ειδικά στην περίπτωση που ηγούμαστε νευραλγικών φορέων που έχουν να κάνουν με την Αντισεισμική θωράκιση της χώρας μιας χώρας που τα τελευταία χρόνια είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση σε θέματα αντισεισμικής πολιτικής.

==>Αυτή την στιγμή η Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου (οπως και άλλες) συστήθηκε(αν) πριν λίγες ημέρες καθ’ υπαγόρευση κάποιου ο οποίος προφανώς ήθελε να χαϊδέψει αυτιά κάποιων του συναφιού του. Δε νοείται επιτροπή τόσο πολυπληθής που να διαχειρίζεται σεισμικό κίνδυνο. Βέβαια μετά από την προκλητική απόφαση του Σπίρτζη να μη με περιλάβει στην προηγούμενη επιτροπή και της Αίωλες δικαιολογίες του προέδρου του ΟΑΣΠ κ. Λέκκα ότι αυτό συνέβη γιατί ήμουν υπόδικος !! Τον προκαλώ να μου πει που είμαι υπόδικος, αισχρό ψέμα και τώρα για να καλυφθούν με έβαλαν σαν ένα από τα πολλά μέλη της.

Πρέπει άμεσα να επιληφθεί ο υπουργός υποδομών και να συστήσει μία ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ και ΕΥΕΛΙΚΤΗ επιτροπή από ειδικούς 100% και φυσικά να περιλάβει και τον ειδικό σε θέματα σεισμικής επικινδυνότητας και με διεθνή αναγνώριση Μάκη Χουλιάρα (στον οποίον μετά το φιάσκο του ΟΑΣΠ για το σεισμό της Ανδραβίδας που πάνω από το 60 τοις 100 των κτιρίων Κρίθηκαν ακατάλληλα παρά τις επισημάνσεις του Μάκη του Χουλιάρα οποίος είχε δει τα σχετικά σήματα ΒΑΝ που κατατέθησαν στην επιτροπή από εμένα ο νυν πρόεδρος της εθνικής επιτροπής σεισμικού κινδύνου καθηγητής Μακρόπουλος και ο νυν αντιπρόεδρος της επιτροπής Ευθύμιος Λέκκας του υπέβαλαν μήνυση δηλαδή πράξεις που μόνο η χούντα έκανε για να φιμώσει ακαδημαϊκά στόματα), κάποιον εκπρόσωπο της ομάδος ΒΑΝ και φυσικά κάποιον ειδικό στα τσουνάμι ήταν πρόκληση αυτή η σύσταση που θυμίζει «παρεάκι».

Αν είναι δυνατόν να συμμετέχει κάποιος συνταξιούχος με βασικές σπουδές φυσιογνώστη σε τρεις επιτροπές, εξοφλούνται μετοχές εδώ; Μήπως για τις Δημόσιες εμφανίσεις του σε πολλά ΜΜΕ και την απίστευτη λάσπη που έριχνε; Τόση κακία τοξικότητα και εμπάθεια δεν μπορεί να εξηγηθεί.

Σας υπενθυμίζω ότι ο διευθυντής του Γεωδυναμικού επιλέγεται με 100% επιστημονικά κριτήρια από διεθνή επιστημονική επιτροπή ενώ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και το διοικητικό του συμβούλιο ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό υποδομών για παράδειγμα η υπάρχουσα ηγεσία του ΟΑΣΠ ορίστηκε από τον ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ τον κύριο Σπίρτζη……. (Αυτόν που με έστειλε στον εισαγγελέα επειδή ανέδειξα τα προβλήματα που είχε η γέφυρα στο φαληρικό Δ)

Γνωρίζετε ότι στον ΟΑΣΠ στεγάζεται και υπάγεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προδρόμων Σεισμικών Φαινομένων; ΠΟΥ ΤΟ ΕΘΑΨΑΝ; Έχει ακούσει ποτέ κανείς τίποτα γι’ αυτό; Γιατί δεν χρηματοδοτεί καταξιωμένες ομάδες Ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με την πρόγνωση των σεισμών και αγκομαχούν να καλύπτουν ακόμα και τα στοιχειώδη ερευνητικά τους έξοδα.

Έχω δει με τα μάτια μου τον αδύναμο πλέον καθηγητή Βαρώτσου να βγαίνει με τους συνεργάτες του στα βουνά και να τοποθετούν ηλεκτρόδια και να απλώνουν χιλιόμετρα καλώδια για να περιορίσουν τα έξοδα και έσκυψα το κεφάλι από σεβασμό και ντροπή.

Για παράδειγμα το πανελλαδικό δίκτυο σταθμών ΒΑΝ έχει συρρικνωθεί σε ένα μικρό δίκτυο γύρω από την Αττική και την Πελοπόννησο γιατί δεν μπορεί να αντέξει τα έξοδα Λειτουργίας και εγκατάστασης επιπλέων σταθμών.

Το να εκδίδουμε εντυπωσιακά πολύχρωμα φυλλάδια για να διοργανώνουμε πανάκριβες φιέστες Και να κόβουμε πίτες για δημόσιες σχέσεις δε λύνουμε το πρόβλημα της αντισεισμικής της αντισεισμικής της χώρας μας. Αλήθεια ποιο είναι το Budget του ΟΑΣΠ για δημόσια προβολή; Πως το ξοδεύουν; Μήπως για την προβολή κάποιων ή κάποιου;

Κάποτε μίλαγα για αυτά τα σαπίμια παλιά παραδοσιακά κτίρια που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας και ότι είναι δημόσιος κίνδυνος σε περίπτωση σεισμού. Ζητούσα την παρέμβαση του ΟΑΣΠ. Μου απάντησαν ότι δεν είναι αρμοδιότητα του! Ωραία τους είπα συντονίστε τουλάχιστον την αποκατάσταση τους αλλά μίλαγα στον τοίχο. Επιβεβαιώθηκα μετά το ότι συνέβη με το τελευταίο σεισμό στην Αττική όπου μερικά έπεσαν σα τραπουλόχαρτα.

Πολλά χρόνια τώρα μιλάω Για την κατάσταση των σχολείων της χώρας μας. Μετά από κάθε ισχυρό σεισμό τα πρώτα που παθαίνουν ζημιές είναι τα σχόλια μας και ευτυχώς δεν έχουμε θρηνήσει θύματα γιατί οι σεισμοί συνέβαιναν σε ώρες που οι αίθουσες ήταν κενές.

Υπάρχουν σχολεία που στεγάζονται ακόμα και σε κτίρια του 1930 (στη Κεφαλλονιά ξέρω δύο), υπάρχουν σχολεία λαβωμένα από προηγούμενους σεισμούς που στεγάζουν ακόμα τα παιδιά μας, υπάρχουν σχολεία με τα σίδερα έξω και μάλιστα σκουριασμένα και με έντονο το φαινόμενο της ενανθράκωσης, υπάρχουν σχολεία χωρίς δεύτερη έξοδο κινδύνου, υπάρχουν σχολεία που οι κολώνες της Δ.Ε.Η. και τα ηλεκτροφόρα καλώδια παίρνουν πάνω από τα κάγκελα των προαυλίων. Τι να πρωτοπώ.

Αντί λοιπόν να κοιτάμε πως θα συντονίσουμε σαν κεντρικός αντισεισμικός φορέας τους δήμους και τις τεχνικές υπηρεσίες τους να προβούν σε άρσεις επικινδυνοτήτων παρατηρούμε μία απαράδεκτη αποποίηση ευθυνών.

Αντί να δημιουργήσουμε μία ιστοσελίδα προσβάσιμη στους απλούς πολίτες οι οποίοι θα καταθέτουν φωτογραφικό υλικό από προβληματικά δημόσια κτίρια και υποδομές (πχ γέφυρες) και ανάλογα με την κρισιμότητα της εκάστοτε περιπτώσεις να μεθοδεύουμε δράσεις Επαναφοράς κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε.

Κύριοι γνωρίζετε ότι μόνο το 20 τοις 100 των δημοσίων κτιρίων έχουν ελεγχθεί; Τι φταίει; Εδώ απαιτείται ένας κεντρικός συντονισμός των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους.Ποιος θα τον κάνει;Μήπως θα γίνει από τα ερείπια των σεισμών της Αλβανίας και της Τουρκίας;

==>Η δικιά μου η Πρόταση είναι να καταργηθεί ο ΟΑΣΠ και το επιχειρησιακό του κομμάτι (οι μηχανικοί οι υπηρεσίες ελέγχου υποδομών κλπ) να υπαχθεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το επιστημονικό του κομμάτι στο Γεωδυναμικό (το κέντρο προδρόμων, η Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, οι σεισμολογικές υπηρεσίες κλπ) Το Ινστιτούτο Αντισεισμικής Τεχνολογίας και Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) το οποίο αυτή τη στιγμή υπάγεται στον ΟΑΣΠ να γίνει ένα ανεξάρτητο Ινστιτούτο

Κύριοι η σωστή αντισεισμική πολιτική θέλει δραστικές λύσεις και μην ξεχνάμε ότι το ψάρι βρωμάει πάντα από το κεφάλι. Ξέρω ότι θα δεχθώ επιθέσεις για αυτή μου την τοποθέτηση δεν την παίρνω πίσω γιατί πιστεύω ότι είναι η πιο σωστή στις μέρες μας και θα λύσει σημαντικότατα προβλήματα.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top