skip to Main Content
Kampili Thanaton Dianeosis Skai

Περί covid και όχι μόνο

Γράφει ο Ακτινολόγος Αναστάσιος Μαρκάτος

Όλος ο πλανήτης κινείται δυστυχώς γύρω από τον καταθλιπτικό αστερισμό του covid.

Έχουν χυθεί τόνοι μελανιού και δαπανηθεί ατελείωτες ώρες πάνω από πληκτρολόγια προκειμένου ο καθένας να πει την γνώμη του πάνω στο θέμα αυτό.Λιγότερο μιλάνε οι γιατροί και γενικότερα οι ειδικοί.

Κι αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουμε πλήρως τον τρόπο με τον οποίο ο ο ιός σκορπά γύρω του κρούσματα και θανάτους.Γνωρίζουμε όμως κάποια πράγματα για τον ιό τα οποία είναι αναντίρρητα.
Σαφώς προκύπτουν ερωτήματα.
Ας τα σταχυολογήσουμε…

Γιατί δεν αποδίδουν τα μέτρα του lockdown? 

Η ερώτηση ακούγεται από πολλούς.Άσχετους θα έλεγα εγώ.

Τα μέτρα αποδίδουν.Τα κρούσματα και οι θάνατοι είναι αυτά που είναι ακριβώς γιατί υπάρχουν τα υφιστάμενα μέτρα.

Χωρίς lockdown τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι θα ήταν διπλάσιοι ή και τριπλάσιοι καθημερινά.


Γιατί πεθαίνουν και νέοι άνθρωποι?

Ερώτηση αυτονόητη, απάντηση πολύπλοκη.

Ένας λόγος που καταλήγουν νέοι φαινομενικά υγιείς άνθρωποι είναι η υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Όταν ένας υγιής οργανισμός προσβληθεί από έναν ιό κινητοποιούνται όλοι οι γνωστοί αμυντικοί μηχανισμοί προκειμένω να τον αντιμετωπίσουν.

Αν αυτή η κινητοποίηση δεν γίνει αρμονικά και συγχρονισμένα δημιουργείτε μια υπεραντίδραση που δυστυχώς κινείται όπως ένα τσουνάμι.

Συμπαρασύρει δηλαδή ότι βρίσκει μπροστά του. Καταστρέφει τις ιογώνες εστίες αλλά δυστυχώς παράλληλα καταστρέφει και υγιείς ιστούς.

Στους πνεύμονες λοιπόν, όπου πλήττονται περισσότερο, δημιουργούνται ανεξέλεγκτες εστίες φλεγμονής οι οποίες καταλήγουν τελικά στο Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας ή ARDS.

Δηλαδή με απλά λόγια οι πνεύμονες καταρρέουν και επέρχεται το μοιραίο.

Άλλοι παράγοντες είναι το πολύ ιικό φορτίο, γονιδιακές δυσαρμονίες καθώς και η κατάσταση της ανοσίας του νέου την στιγμή της ιικής προσβολής.


Γιατί όλοι συζητάμε για τις ΜΕΘ?Η συζήτηση εκτός από τις ΜΕΘ θα έπρεπε να αφορά κυρίως τις κλινικές covid.

Στις κλινικές covid γίνεται η μεγάλη μάχη και δίνεται ο μεγάλος αγώνας από τους γιατρούς. Εκεί ξεκινά η θεραπεία με φάρμακα και ο ασθενής τίθεται σε 24ωρη παρακολούθηση.Εκεί παίρνετε η απόφαση της ανάγκης για διασωλήνωση ή όχι.

Οι γιατροί στις κλινικές covid είναι παθολόγοι στην πλειοψηφία τους, είναι αποστειρωμένοι με τις γνωστές φόρμες για 8 ώρες και ιδροκοπούν συνεχώς αμφιταλαντευόμενοι μεταξύ διασωλήνωσης και απλού αναπνευστήρα.Η μάχη τους συγκινητική.

Η στελέχωση των κλινικών δυστυχώς ανεπαρκής.Αν θέλουμε λιγότερους ασθενείς στην ΜΕΘ πρέπει να ενισχύσουμε τον προθάλαμο τους.

Δημιουργώντας ένα ισχυρό επιστημονικά τείχος πρίν την ΜΕΘ φιλτράρουμε πολύ αποτελεσματικότερα τα περιστατικα.
Τι έγινε τελικά με την εκκλησία?

Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα υπερασπιστεί και αναδείξει τον ευεργετικό ρόλο της Εκκλησίας για όλους μας.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση η Εκκλησία τα έκανε επιεικώς θάλασσα.Επικράτησε το απόλυτο χάος και δυστυχώς τα αποτελέσματα αναδεικνύονται τώρα σε όλη τους την θλιβερή μεγαλοπρέπεια.Ιερείς, δεσπότες, αρχιμανδρίτες, αρχιεπίσκοποι, μοναχοί νοσούν και πεθαίνουν καθημερινά.

Όποια επαγγελματική ή κοινωνική κάστα δεν προφυλάχθηκε κατάλληλα πληρώνει τώρα βαρύ το τίμημα.Η στάση του κλήρου ήταν επιεικώς απαράδεκτη και ανεύθυνη.

Δεν χειραγώγησε σωστά, δεν φρόντισε να ενημερωθεί, εγκλωβίστηκε σε παγανιστικές θεωρίες και έδωσε το δικαίωμα αρνητικών σχολιασμών.Πώς να συμμορφωθεί ο πιτσιρικάς όταν βλέπει συνωστισμό σε εκκλησίες και παπάδες χωρίς μάσκα?.


Θα δωθεί δώρο Χριστουγέννων στους γιατρούς?Θα απογοητευτώ πολύ εάν οι γιατροί των νοσοκομεθων δεν λάβουν οικονομική έκτακτη ενίσχυση.Φτάνει πιά με την κοροιδία των χειροκροτημάτων.


Θα μπούν οι γιατροί στα βαρέα και ανθυγιεινά?Άλλη μια κοροιδία που σέρνεται χρόνια τώρα.Στα βαρέα οι κομμώτριες γιατί εισπνέουν χημικά από τις βαφές(ας με συγχωρήσει ο συμπαθής κλάδος), αλλά όχι οι γιατροί που εισπνέουν καθημερινά τον θάνατο και τρυπιούνται με ηπατίτιδες και AIDS.

Η αδερφή μου σε τηλεφωνικές επικοινωνίες, μου μεταφέρει την καθημερινή της αγωνία για το εάν έχει φορέσει σωστά για χιλιοστή φορά την ολόσωμη φόρμα του αστροναύτη…εάν μια τρίχα από τα μαλλιά της είναι εκτεθειμένη ή εάν υπάρχει μια μικρή τρύπα στα κινέζικα γάντια των χεριών της.

Σκέτη κόλαση.
Ο κορονοιός, όσο κι αν αυτή την στιγμή δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό, έχει όπως λέμε “φάει τα ψωμιά του”.

Το εμβόλιο είναι προ των πυλών και η ανοσία της αγέλης επίσης.Τον γάιδαρο τον φάγαμε.

Ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα για να φάμε και την ουρά του.

Αναστάσιος Μαρκάτος

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Voutos Press
Back To Top