skip to Main Content
1 12082009032 (2) (Copy)

Περί υγείας ο λόγος

1-12082009032

Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή την απόφαση του υπουργού κ. Κοντονή για την διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας, μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στην Τούμπα κατά την διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ακούγεται από πολλούς ότι η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει το νόημα της παροιμίας «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι». Έτσι λέει σοφά ο λαός μας όταν αντί να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, καταργούμε αυτό που έχει το πρόβλημα. Η φράση με το κεφάλι έχει την αρχή της σε έναν ευτράπελο μύθο (και ιστορία του Καραγκιόζη), για κομπογιαννίτη ή πρωτόπειρο ιατρό που ήθελε να εφαρμόσει στον πονοκέφαλο την συνταγή που είχε για τον πονόδοντο («πονάει δόντι, βγάλει δόντι»).
Άραγε η απόφαση του υπουργού κινείται προς την σωστή κατεύθυνση ή όχι;
Ποιές είναι οι συνέπειες αυτής της απόφασης;
Το μεγάλο μειονέκτημα της απόφασης του κ. Κοντονή είναι ότι δεν απονέμει δικαιοσύνη.  Ο Ολυμπιακός δεν ευθύνεται για την διακοπή. Ακόμα περισσότερο η ΑΕΚ και ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ που δεν είχαν σχέση με το ματς. Οι ομάδες αυτές και κυρίως ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ κυνηγούσαν, μέσω της συμμετοχής τους στον τελικό του Κυπέλλου, ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, γεγονός που θα τους εξασφάλιζε, εκτός της φήμης, μια σημαντική οικονομική βοήθεια ώστε να προσπαθήσουν να καθιερωθούν στα ευρωπαϊκά σαλόνια.
Εκτός των ομάδων όμως τιμωρούνται οι παίκτες. Δηλαδή οι εργαζόμενοι  και ιδιαίτερα αυτοί που είχαν χαμηλά συμβόλαια το πριμ ήταν η τελευταία ευκαιρία ενός σημαντικού εσόδου από την χρονιά. Αλλά και στις υπόλοιπες ομάδες οι όροι στα συμβόλαια των παικτών περιλαμβάνουν και σημαντικά πριμ για την επίτευξη στόχων.
Υπάρχει όμως και ένας ακόμη παράγοντας που θίγεται από αυτή την απόφαση: ο ΟΤΕ ο οποίος και έχει πληρώσει ένα σεβαστό ποσό για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων κυπέλλου και προφανώς έχει βάλει κάποιες ρήτρες σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Τις ρήτρες αυτές σαφώς και θα τις διεκδικήσει από την ΕΠΟ αλλά κυρίως από το κράτος.
Η ματαίωση της διοργάνωσης δεν θα έπρεπε να αφορά τον κ. Κοντονή. Είναι θέμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αν η αστυνομία σηκώνει τα χέρια, είναι βέβαια ομολογία  ανικανότητας.
Ο κ Κοντονής με την απόφασή του αυτή είναι σαν να παραδέχεται δημόσια ότι αφού δεν μπορεί να επιβάλλει την ηθική, την νομιμότητα και την τάξη βάζει λουκέτο.
Θα πει κάποιος ότι εδώ η χώρα διαλύεται, έχουμε τόσο μεγάλη ανεργία, τρία μνημόνια (πράσινο, μπλέ, ροζ), χιλιάδες πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή για ένα καλύτερο αύριο και ασχολούμαστε με την μπάλα; ΣΩΣΤΟ.
Αλλά, εδώ δεν μπορούν να πάρουν σωστές αποφάσεις (που δίνουν λύση) για το ποδόσφαιρο και την βία (που δεν είναι δα και κάποιος πυρηνικός αντιδραστήρας) και θα πάρουν αποφάσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον ελληνικό λαό;
Αυτοί οι άνθρωποι έχοντας σαν σύνθημα «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι», σε κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται (πανεπιστήμια, αγρότες, ΕΣΥ, γιατροί, φαρμακοποιοί κλπ)και δεν μπορούν να δώσουν λύσεις, θα οδηγούμαστε στην κατάργηση αυτού που έχει το πρόβλημα και όχι στην προσπάθεια να ανεύρεσης λύσης
Τρομάζω με τον τρόπο σκέψης των κυβερνώντων.

Διονύσιος – Χαράλαμπος  Αντωνάτος
Καρδιολόγος

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top