skip to Main Content
ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΠΑΝΟΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΡΟΣΙΜΑ

Με αφορμή τα 76 χρόνια των πυρηνικών ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945),  το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), μέλος του τιμημένου με Νόμπελ Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης, σας προσκαλεί  την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021 και ώρα 11.00 το πρωί,  στο ξενοδοχείο Mirabel του Αργοστολίου,  πλησίον της κεντρικής πλατείας,

Για την δημοσιοποίηση και παρουσίαση του μηνύματος του δημάρχου Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι, προέδρου του παγκόσμιου δικτύου «Δήμαρχοι για την Ειρήνη», το οποίο εργάζεται για την κατάργηση και απαγόρευση όλων των πυρηνικών όπλων.

Προσκαλούνται οι δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης της Κεφαλονιάς,    ο δήμος Ιθάκης, καθώς και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Εννοείται ότι θα τηρηθούν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΔΟΠ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Πάνος Τριγάζης                                              Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου 

Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑ.Δ.Ο.Π.)

OBSERVATORY OF INTERNATIONAL RELATIONS AND GLOBALISATION (PADOP)

Το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της Πυρηνικής και βιοχημικής απειλής, τιμά τα 76 χρόνια από τα ολοκαυτώματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, με εκδηλώσεις διά ζώσης και διαδικτυακά το τριήμερο 6-8 Αυγούστου 2021.

Χαιρετισμό στις εκδηλώσεις απέστειλε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου «Δήμαρχοι για την Ειρήνη» και δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι.

Το μήνυμα του δημάρχου έχει ως εξής:

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΖΟΥΜΙ ΜΑΤΣΟΥΙ

Προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου “Δήμαρχοι για την Ειρήνη”

Με τιμή και χαρά στέλνω αυτό το μήνυμα με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Χιροσίμα.

Στις 6 Αυγούστου 1945 μια απλή ατομική βόμβα κατέστρεψε την πόλη μας, οδηγώντας στο θάνατο αθώες ζωές αμάχων.

Έχοντας ζήσει την τραγωδία του βομβαρδισμού αυτού, η Χιροσίμα συνεχώς κάνει έκκληση για έναν ειρηνικό κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, με βάση την πεποίθηση των Χιμπακούσα (σ.μ. επιζησάντων του πυρηνικού ολέθρου) “κανείς άλλος δεν πρέπει να υποφέρει όπως εμείς”.

Ωστόσο, παρατηρούμε τον εγωκεντρικό εθνικισμό σε άνοδο, ενθαρρυνόμενο από παγκόσμιους ηγέτες και ειδικότερα εκείνους των πυρηνικών υπερδυνάμεων καθώς και κορύφωση των εντάσεων από την διεθνή αποκλειστικότητα και αντιπαλότητα. Οι τάσεις αυτές που φαίνεται ότι ελαχιστοποιούν τις εκκλήσεις μας για ειρήνη είναι σε άνοδο. Το μαρτυρεί η συνεχιζόμενη εντατικοποίηση του εγωκεντρικού εθνικισμού την ώρα που η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με την πιο πρόσφατη απειλή, την COVID-19.

Παρόλα αυτά, ο κόσμος σήμερα συνεργάζεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απόδειξη ότι είμαστε ικανοί να απαντήσουμε σε τέτοια απειλή. Κατά τον ίδιο τρόπο πιστεύω ότι οι λαοί του κόσμου θα μπορέσουν να ξεπεράσουν την απειλή για την ανθρωπότητα από τα πυρηνικά όπλα  μέσω της συνεργασίας, με βάση τις κοινές αρχές όλων μας και την σταθερή εμμονή  στην αντίθεσή μας σ΄αυτά. Καθώς μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να μιλήσουν από προσωπική εμπειρία για την φρίκη  αυτών των όπλων, καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό το πέρασμα του αιτήματός τους για ειρήνη στην επόμενη γενιά. Μαζί με την εδραίωση στην κοινωνία των πολιτών της ιδέας ότι τα πυρηνικά όπλα και ο πόλεμος πρέπει να εξαλειφθούν, όπως και το να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να γίνει πράξη η διαρκής ειρήνη στον κόσμο.

Η Συμφωνία για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων, που τέθηκε σε ισχύ πριν από 51 χρόνια, καθώς και η Σύμβαση για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, που τέθηκε σε ισχύ τούτη τη χρονιά, είναι κρίσιμης σημασίας για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων. Αποτελούν ένα πλαίσιο που πρέπει να περάσουμε στις επόμενες γενιές, το μέλλον των οποίων είναι σκοτεινό, ώστε οι ηγέτες του κόσμου να δυναμώσουν την αποφασιστικότητά τους προκειμένου το πλαίσιο αυτό να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Είναι ζωτικής σημασίας η δημιουργία περιβάλλοντος που θα τους ωθήσει στην κατεύθυνση αλλαγής πολιτικής. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια αύξησης της εγρήγορσης  για ειρήνη στην κοινωνία, δημιουργώντας το έδαφος για ειρήνη και διαπαιδαγωγώντας την διεθνή κοινή γνώμη υπέρ της απαγόρευσης των πυρηνικών.

Συνεπώς, είναι πράγματι σημαντικό ότι τα μέλη του ΠΑΔΟΠ οργάνωσαν και πραγματοποιούν την εκδήλωση αυτή με αίτημα έναν ειρηνικό κόσμο, ελεύθερο από πυρηνικά όπλα και σας απευθύνω τον βαθύτατο σεβασμό μου.

Η κίνηση “Δήμαρχοι για την Ειρήνη” που έχει πάνω από 8.000 πόλεις – μέλη από 165 χώρες και περιοχές στοχεύει στη δημιουργία περιβάλλοντος ενθάρρυνσης των ηγετών του κόσμου να κάνουν βήματα στην κατεύθυνση της απαγόρευσης των πυρηνικών. Θα ήθελα να καλέσω συναδέλφους δημάρχους που μετέχουν και στηρίζουν την εκδήλωση αυτή να δηλώσουν συμμετοχή στην κίνηση “Δήμαρχοι για την Ειρήνη”, δρώντας αλληλέγγυα μαζί μας στον αγώνα για την εξάλειψη του απόλυτου κακού, που είναι τα πυρηνικά όπλα, και την υλοποίηση διαρκούς παγκόσμιας ειρήνης.

Κλείνοντας, στέλνω τις καλύτερες ευχές για την επιτυχία της εκδήλωσή ας καθώς και για καλή υγεία και ευτυχία όλων όσοι την παρακολουθούν.

5 Αυγούστου 2021

Καζούμι Ματσούι

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΔΟΠ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Πάνος Τριγάζης                                             Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου 

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Άλκης Φαρμάκης

τηλ: 6974-339.379  email: alkis_2481@hotmail.com

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top