Παραδοσιακή Κεφαλονίτικη Βασιλόπιτα!
Από το πιο παλιό παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο του Αργοστολίου που λειτουργούσε πριν πολλά χρόνια (Βοσκοπούλα) στη κεντρική πλατεία, έχουμε και σας αφιερώνουμε την αυθεντική συνταγή για μια βασιλόπιτα που έγραψε ιστορία.
Μια γεύση που και εγώ προσωπικά δεν την ξέχασα ποτέ!
Σας την παρουσιάζω και σας εύχομαι καλή επιτυχία!
Υλικά
– 650 gr βούτυρο αγελάδας (αφού έχει μαλακώσει)
-500gr ζάχαρη
-4 αυγά
-350 gr νερό με χυμό πορτοκαλιού ανάμεικτο
-1κ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-20gr μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς με 180.
2. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο αρκετή ώρα μέχρι να γίνουν αφρός.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
Ενώνουμε το μπέικιν με το αλεύρι.
Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε το αλέυρι-νερό-πορτοκάλι εναλλάξ στη ζύμη….
Για το τέλος αφήσαμε μια κούπα αμύγδαλα και καρύδια τριμμένα.Αν θέλετε βάζετε επίσης δύο τρία φρουι γλασσέ.
Εδώ έχουμε και ένα δικό τους μικρό μυστικό…
Τα τριμμένα αμύγδαλα-καρύδια-φρουί γλασσέ τα πασπαλίζουμε με ένα κουταλάκι ττης σούπας κανελλογαρύφαλα για να μοσχομυρίζει η ζύμη.
Μεταφέρουμε το μείγμα που έχει υφή πηχτού χυλού σ’ ένα ταψί ψηλό, διαμέτρου 30 εκ. (μην ξεχάσετε το νόμισμα, αφού το τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο).
Ψήνουμε για μία ώρα.
Αν δείτε πως δεν είναι έτοιμο στη 1 ώρα ψήνουμε λίγο ακόμα.
Αφου κρυώσει ρίχνουμε ζάχαρη άχνη.
Στη βοσκοπούλα πάντως έστρωναν τις βασιλόπιτες με μαρέγκες και γλάσα.
Υλικά για το γλάσο:
750 γρ. ζάχαρη άχνη
100ml νερό
40 γρ. γλυκόζη
2 βανίλιες
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη γλυκόζη να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η γλυκόζη και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Πρόσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη και τ’ανακατεύουμε µε σπάτουλα µέχρι να οµογενοποιηθούν.
Στη συνταγή αντί για νερό μπορείτε να βάλετε χυμό από λεμόνι ή από πορτοκάλι. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.
Ευχαριστώ πολύ τον Διονύση Καππάτο για την υπέροχη συνταγή που μου έδωσε.
Oι φωτογραφίες είναι από το αρχείο της Εβελίνας (από τις νεότερες γλυκιές βοσκοπούλες).